Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Moderator: anex
-
Utokkha
#1 Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Uobičajeno u biznisu je izučavati primjere drugih ljudi koji su postigli uspjeh na ekonomskom polju. Uvijek je zanimljiva priča Henrya Forda, Jacka Welcha itd.
O vrhu najimućnijih ljudi u BiH vrlo malo se zna. Za Nijaza Hastora znam da je bio direktor TAS-a uoči rata. Vjerovatno je iskoristio pokidane veze VW koncerna s TAS-om, pokrenuo vlastitu firmu koja je nastavila poslovnu saradnju i nadgradila je kasnije. Znate li još štošta o njegovom poslovnom uspjehu (mimo ASA grupe u BiH)?
O rahmetli Adil-begu vrlo malo znam. Čitav život je proveo u Švicarskoj, no čime se ovaj čovjek bavio pa je uspio ostaviti jednu fondaciju u amanet?
Pretpostavljam da bi moglo biti komentara mimo teme. Zato vas molim da se suzdržite ako vam se tema ne sviđa.
O vrhu najimućnijih ljudi u BiH vrlo malo se zna. Za Nijaza Hastora znam da je bio direktor TAS-a uoči rata. Vjerovatno je iskoristio pokidane veze VW koncerna s TAS-om, pokrenuo vlastitu firmu koja je nastavila poslovnu saradnju i nadgradila je kasnije. Znate li još štošta o njegovom poslovnom uspjehu (mimo ASA grupe u BiH)?
O rahmetli Adil-begu vrlo malo znam. Čitav život je proveo u Švicarskoj, no čime se ovaj čovjek bavio pa je uspio ostaviti jednu fondaciju u amanet?
Pretpostavljam da bi moglo biti komentara mimo teme. Zato vas molim da se suzdržite ako vam se tema ne sviđa.
-
tarabara
#2 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Nijaz Hastor nije bio direktor TAS-a. Radio je u TAS-u u komercijali. Jedan od osnivača ASA AUTO (Hasan Konjhodžić) mu je bio direktor. On je 1988 otišao u Njemačku u Wolfsburg kao veza TAS-Volkswagen. Iskoristio je rat u SFRJ i formirao firmu kao posrednik za isporuku dijelova iz zemalja bivše SFRJ (Slovenija - SAVA, SATURNUS, Prevent) za Volkswagen. Kasnije je kupio nekoliko manjih pogona za proizvodnju presvlaka i krenulo ga. Bio je jedan od četvorice osnivača ASA HOLDING (Hilmija Šuljak, bivši direktor TAS-a, Hasan Konjhodžić, komercijalni direktor TAS-a i Nihad Imamović, rukovodilac Sektiora ulazne kontrole). Dvojica su otišla (isplaćena) od strane N. Hastora.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Povremeno sam pratio serijal članaka od Adila Zulfikarpašića u Oslobodjenju, davno.
Mogu reći samo da se obogatio legalnom trgovinom oružjem,...hm, detalje ne znam.
Medjutim, to svoje bogatstvo nije trošio ''bezveze'', nego ulagao u Bošnjački institut i mnoooga druga dobročinstva.
Nikako mi nije jasno zašto nije više pomogao Armiju BiH, a mogao je.
Mogu reći samo da se obogatio legalnom trgovinom oružjem,...hm, detalje ne znam.
Medjutim, to svoje bogatstvo nije trošio ''bezveze'', nego ulagao u Bošnjački institut i mnoooga druga dobročinstva.
-
Gospoda Ministarka
- idealnaM
#5 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Iz begovske porodice...PipiDugaDevetka wrote:Povremeno sam pratio serijal članaka od Adila Zulfikarpašića u Oslobodjenju, davno.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Ma, zanemario bih ja begluk, politčke nesuglasice,...Kada je bilo u pitanju biti ili ne biti.idealnaM wrote:Iz begovske porodice...PipiDugaDevetka wrote:Povremeno sam pratio serijal članaka od Adila Zulfikarpašića u Oslobodjenju, davno.
Iako sam i ja begović (Kakva mi fajda), bio sam u policijskim snagama,...Bez cipela,...Čizama,...
-
Gospoda Ministarka
#7 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:38, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#8 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Eh, sada to da je otišao po zlato, pa se nije vratio implicira svašta,...Prije će biti da je bio ispred svog vremena, pa predvidio neminovan kolaps sistema,...Spasio se golootočanstva.
Sve u svemu, on je kao Tito, mnogo više pozitivna ličnost nego suprotno.
Sve u svemu, on je kao Tito, mnogo više pozitivna ličnost nego suprotno.
-
breuer
#9 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
zar se adil beg nije obogatio pametnim pracenjem i prodajom čelika na tržistima?
-
Alkos
#10 Re: Nijaz Hastor&Adil Zulfikarpasic
Ljudi se danas mogu obogatiti samo svercom - nafte, narkotika, oruzja, lijekova, cigareta...