Nigdje hamala...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Asana

#1 Nigdje hamala...

Post by Asana »

Nekoc su na Carsiji stajali hamali, cekali posao ... gdje da danas covjek nadje nekoga za fizicki posao?
Svi kukaju, a niko ne bi "samo 10-20 KM zaradio za sat-dva fizickog rada,,,,
stidljiv

#2 Re: Nigdje hamala...

Post by stidljiv »

Ja mislim da ih ima kod merkatora na socijalnom.... :roll:
ins

#3 Re: Nigdje hamala...

Post by ins »

Asana wrote:Nekoc su na Carsiji stajali hamali, cekali posao ... gdje da danas covjek nadje nekoga za fizicki posao?
A jel tebi bilo normalno da su se na glavnom trgu stare jezgre grada koji pretenduje da bude turisticka destinacija okupljali i pos'o cekali hamali? :run:
Umma

#4 Re: Nigdje hamala...

Post by Umma »

Koliko se ja sjecam da se na Carsiji (kod tramvajske stanice, tj nove musluk-cesme odn. konkretno novog Konzuma) bar donedavno okupljala radna snaga bez trenutnog zaposlenja (doduse odavno ih nisam vidjela)..uglavnom gradjevinski radnici i sl.
Gray

#5 Re: Nigdje hamala...

Post by Gray »

Prije su stajali i kod Merkatora, tačnije prekoputa Uniprometa, vjerujem da i danas možeš tamo nekoga naći.
maajaa

#6 Re: Nigdje hamala...

Post by maajaa »

Koliko se ja sjecam da se na Carsiji (kod tramvajske stanice, tj nove musluk-cesme odn. konkretno novog Konzuma) bar donedavno okupljala radna snaga bez trenutnog zaposlenja (doduse odavno ih nisam vidjela)..uglavnom gradjevinski radnici i sl.
i sad se tu okupljaju ...
Bellica

#7 Re: Nigdje hamala...

Post by Bellica »

Asana wrote:Nekoc su na Carsiji stajali hamali, cekali posao ... gdje da danas covjek nadje nekoga za fizicki posao?
To je tako kod nas, nazalost. Doduse, da je nekome stalo do toga da radi i zaradi, potrudio bi se i ne bi birao posao, ali nije, svima je lakse govoriti nema posla, nema novaca, teska situacija i sl. Nedavno kod moje kolegice dosla neka zena na vrata, trazi pomoc, pa joj moja prijateljica kaze "Hajde mi operi prozore i platit cu ti." Mislis da je pristala, naravno da nije, niti je ikada vise dosla u taj ulaz ili bar kod moje prijateljice. Zato, smatram da danas vecina ljudi trazi neku zaradu na lagan nacin, bez imalo umora i truda, a ja se pitam zasto je sve ovako kako jeste.
chuchumbamayumbe

#8 Re: Nigdje hamala...

Post by chuchumbamayumbe »

A gdje to ima za sat-dva fizičkog rada da se zaradi 10-20km ?
To je u prosjeku 80km dnevnica, x 25 dana.
2000 milje mjesečno.
Evo, ja sam trenutno nezaposlen, javljam se da radim za 10km satnicu, ima li ko kakvog posla?!
samo malo

#9 Re: Nigdje hamala...

Post by samo malo »

"Nece niko da radi" kazu lole koje u sred radnog vremena surfaju po internetu... i traze nekog koga ce oguliti za 10 km.

Kako ono, vidis trn u tudjem, ne i balvan u svom oku.
starii

#10 Re: Nigdje hamala...

Post by starii »

koliko je inace dnevnica radnika na građevini?
chuchumbamayumbe

#11 Re: Nigdje hamala...

starii wrote:koliko je inace dnevnica radnika na građevini?
Kada sam se ja raspitivao, kaže meni lik, jarane, kod nas su ti plate redovne, to je glavno! 7 stoja. 700KM! :lol:
A radi se garant više od 8 sati dnevno, daj bože da je i nedjlja slobodna (subota sigurno nije), prijavljen nisi, itd...
zelenashica

#12 Re: Nigdje hamala...

Post by zelenashica »

Bellica wrote:
To je tako kod nas, nazalost. Doduse, da je nekome stalo do toga da radi i zaradi, potrudio bi se i ne bi birao posao, ali nije, svima je lakse govoriti nema posla, nema novaca, teska situacija i sl. Nedavno kod moje kolegice dosla neka zena na vrata, trazi pomoc, pa joj moja prijateljica kaze "Hajde mi operi prozore i platit cu ti." Mislis da je pristala, naravno da nije, niti je ikada vise dosla u taj ulaz ili bar kod moje prijateljice. Zato, smatram da danas vecina ljudi trazi neku zaradu na lagan nacin, bez imalo umora i truda, a ja se pitam zasto je sve ovako kako jeste.
Eh,nemogodoh a da ne ćutim,pomalo me ovakve stvari nerviraju,jasno je meni da ima puno radno-sposobnih koji traže pomoć,ali ko smo mi da o tome sudimo.Ako možeš i koliko možeš pomozi,neka gore neko sudi o tome da li je bio upravu zarad tražene pomoći ili ne.....Ako već nekome treba radna snaga,pa nek bujum traži ,ne mora na takav način tražiti,...bar ja nisam za te varijante....
Toliko od mene.......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13 Re: Nigdje hamala...

Post by Truba »

chuchumbamayumbe wrote:
Kada sam se ja raspitivao, kaže meni lik, jarane, kod nas su ti plate redovne, to je glavno! 7 stoja. 700KM! :lol:
A radi se garant više od 8 sati dnevno, daj bože da je i nedjlja slobodna (subota sigurno nije), prijavljen nisi, itd...
sta je smijesnu u 700 :? :? :?
Bellica

#14 Re: Nigdje hamala...

Post by Bellica »

Ja se isto pitam sta je smijesno u 700KM. Dobro, priznajem da je posao tezak, posebno na gradjevini, radnici nisu prijavljeni, nemaju slobodan dan i 700 KM na danasnjem vremenu nije nista, ali ipak bolje i tih 700 KM nego nista.

A ne mogu ni ja a da ne prokomentarisem ono sto sam vec pisala pa je post naisao na negativne kritike. Ja uvijek pomognem koliko mogu tim osobama koje dolaze na vrata trazeci pomoc, nemam nista licno protiv njih, naprotiv, zalim ih jer su radno sposobni, a ne rade nego prose. Eh, sad, moram objasniti da sam ovim primjerom samo htjela pokazati kako nasi ljudi nece da rade nego traze tako od drugih ljudi. Dobro, pomazem ja, pomogne i neko drugi, a sta ce se desiti kad ni mi ne budemo mogli pomagati. Ja sam pocela raditi jako rano i to za 2 eura po satu, dakle nije 10-20 KM, nije velika plata, ali sam ipak radila, pa ponekad i kad sam i us skolu isla onako u slobodno vrijeme. Zato, raditi treba, pa ko hoce neka se potrudi i neka nadje neki posao, prvi nije idealan, ni drugi, ni treci, ali bolje je i neka platica nego nista.
chuchumbamayumbe

#15 Re: Nigdje hamala...

komi wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
sta je smijesnu u 700 :? :? :?
Izvinjavam se, nije smiješno, nego je ŽALOSNO!
Gazda vozi džipa od 150tisuća nečega, a radnici rmbaju na skeli, bez zaštitne opreme, na +60 na suncu, minimum 10 sati dnevno, haman bez slobodnih dana.
I to je vama OK, ono, bolje išta nego ništa.
Izvinite, tom čovjeku će, nakon što plati hranu, eventualno prevoz, prljavi veš i sve ostalo, ostaće mu manje od pola te sume (pod uslovom da cijeli dan jede podrigušu i štrucu hljeba).
I ne slažem se da je bolje išta nego ništa.
To su ponižavanja i nehumana postupanja prema tim ljudima na građevinama, a ko želi da radi za 350km na kraju mjeseca bujrum.
Nego, neko spomenu sat-dva posla za 10-20km, ja sam zainteresovan, ozbiljne prijave na pp.
8-)
samo malo

#16 Re: Nigdje hamala...

Post by samo malo »

chuchu, ali gazda gradjevinske firme je po pravilu patriota, imaj to u vidu.

Ljudi moji, svi vi koji mislite da je 700 km lijepa plata, hajte na sunce po 12 sati, na skelu ili u kanal, pa da vas onda pitam je li vam dovoljno para.
mayab

#17 Re: Nigdje hamala...

Post by mayab »

To je zapravo razlika izmedju robovlasnoštva i ovog "našeg sistema", crnčiš za "gazdu" od jutra do mraka za siću, donoseći njemu enormne zarade, ali pošto nije robovlasnički sistem ipak ti nešto plaća, pa te ne može niti prodati,bičevati ili ubiti!
Stvarno sjajno! :bih:
strong69

#18 Re: Nigdje hamala...

Post by strong69 »

samo malo wrote:
Ljudi moji, svi vi koji mislite da je 700 km lijepa plata, hajte na sunce po 12 sati, na skelu ili u kanal, pa da vas onda pitam je li vam dovoljno para.
Ko nije mor´o nije ni radio... Ja sam radio i za manje pare odmah nakon rata (za 500 KM ukupno). Bio sam obicni hamal majstorima u gradevini. Studirao sam, nisam imao od cega da zivim i morao sam raditi. Bile su mi jako slatke te pare i sa merakom sam ih stavljao u dzep.

Vidao sam i gazdu sa skupim autom, pitao se jesam li normalan sto radim za 500 KM neprijavljen, bez toplog obroka, bez osiguranja i opreme ali kad sam pomislio da sa tim novcem mogu platiti rezije, kupiti hrane i placati knjige i upise na faxu onda sam bio prezadovoljan.

Nije u gazdi problem. Problem je u drzavi. Kako neko moze raditi i izbjeci finansijsku i inspekciju rada??? Pa drzava je plodno tlo za rast bahatih privatnika koji se ponasaju kao da zakoni ne postoje. K... bi se gazda sepurio da mora do 10. platiti PDV, platiti doprinose i druge obaveze...

Daj Boze da svi koji rade ove teske poslove imaju obezbijedene normalne uslove za rad ali kad muka natjera ne pitas nista...
ultima_palabra

#19 Re: Nigdje hamala...

Post by ultima_palabra »

strong69 wrote:
samo malo wrote:
Ko nije mor´o nije ni radio... Ja sam radio i za manje pare odmah nakon rata (za 500 KM ukupno). Bio sam obicni hamal majstorima u gradevini. Studirao sam, nisam imao od cega da zivim i morao sam raditi. Bile su mi jako slatke te pare i sa merakom sam ih stavljao u dzep.

Vidao sam i gazdu sa skupim autom, pitao se jesam li normalan sto radim za 500 KM neprijavljen, bez toplog obroka, bez osiguranja i opreme ali kad sam pomislio da sa tim novcem mogu platiti rezije, kupiti hrane i placati knjige i upise na faxu onda sam bio prezadovoljan.

Nije u gazdi problem. Problem je u drzavi. Kako neko moze raditi i izbjeci finansijsku i inspekciju rada??? Pa drzava je plodno tlo za rast bahatih privatnika koji se ponasaju kao da zakoni ne postoje. K... bi se gazda sepurio da mora do 10. platiti PDV, platiti doprinose i druge obaveze...

Daj Boze da svi koji rade ove teske poslove imaju obezbijedene normalne uslove za rad ali kad muka natjera ne pitas nista...
500 KM iza rata su bile fine pare, otprilike današnjih 1100-1200 KM. Za današnjih 500 KM kad bi platio režije i napunio frižider teško da bi ti šta ostalo...
Zox

#20 Re: Nigdje hamala...

Post by Zox »

Raja sa fakultetom rade za 900 maraka u jednoj poznatoj firmi koja pocinje sa B :) i isto urijetko imaju slobodnu subotu, i isto jako cesto ostanu daleko iza radnog vremena.
A radnicima na gradjevini je dnevnica 30, 40 ili 50 maraka, kako kojem radniku, i kako u kojoj firmi. Provjeren podatak iz milion ruku. Govorim o nekvalifikovanim radnicima. Majstori, tipa parketari, stolari, zidari, vodoinstalateri i slicno, zaradjuju bolje nego dosta nas ovdje. I urijetko placaju porez.

A hamali pred Mercatorom su vise za utovar gradje u kamione. I tesko prihvataju dnevnicu ispod 50 KM.
Truba

#21 Re: Nigdje hamala...

Post by Truba »

jest da mi fax nije nešto jest da znam samo engleski jest da imam slobodnu subotu...ponekad radim sat dva i nedjeljom
jest da se ne razumijem u programiranje ali popravim svaki kompjuterski kvar u firmi osim ako nije baš nešto eksplodiralo ili ako nije kakav problem sa sql bazama podataka a i to bih mogao ali nemam živaca
pa imam 700 :mrgreen:

u čemu je razlika između hamala i nas društvenjaka koji su tikve bez korijenja i koji nemaju nigdje nikog ako ništa zbog networkinga...

nama jeste lakše fizički... a njima psihički... :mrgreen:

a te furke kada nisi prijavljen imaju svoje odgromne mane... ali i prednosti...

neprijavljeni radnici mogu u roku od 1 sata promijeniti firmu a ja imam 30 dana roka... što te zajebe u mnogim mogućnostima promjene posla

tako da... :? nisam pametan ne znam vala...
samo malo

#22 Re: Nigdje hamala...

Post by samo malo »

Tacno, iza rata 500 km je bila super plata. Radio sam ja kod privatnika tada, u skladistu sa jos par hamala istina mi smo radili kombi dostavu pa je to jos gospodski, upalis kombi i vozi misko, takodje uz skolovanje pa se moralo nesto i zaraditi jer nije mi tata privatnik pa da mi cusne koju stoju mjesecno, i nismo imali ni 500 km platu. Medjutim, i tih 450 km je tada bilo puno, moglo se zivjeti lijepo.

Danas za 450 odes jednom u trzni centar i sve ih slistis.

Pa sjecate li se vi kada je Staljin Lagumdzija onom Terzicu rekao da ce PDV zaklati ovaj narod, a Terza se kune u sve zivo i nezivo da PDV nece trajno dici cijene... eto, bi Staljin u pravu, a narod ce sutra opet za Terzu glasati, 100%.

Ustvari, Staljin je jos bio optimistican, cak ni on nije znao da ce cijene nakon uvodjenja PDV-a skociti jos dva tri puta do sada. On je predvidjao jedan skok cijena.

Slazem se ovo za majstore, prije par godina su mi radili kupatilo, ogule te kao niko. Keramicar uzme 300 km za dva dana posla, vodoinstalater za instalacije oko 500 + sto svaki od njih ima dogovor sa odredjenim prodavcem robe, dovode mu musterije i recimo na pet prodatih tus kabina, majstor dobije sestu dzaba. Tako rade i ovi sa centralnim grijanjem, rodjak mi se bavi tim, on ima covjeka od kojeg nabavlja bojlere (kvalitetni su, mora se priznati) za centralno i ako mu dovede pet kupaca, sesti bojler dobije dzaba. Slicno je i sa radijatorima.
Truba

#23 Re: Nigdje hamala...

Post by Truba »

moj tata je imao neredovnih 450 pa nas je 2 iškolovao poslije rata...
Skyfox

#24 Re: Nigdje hamala...

Post by Skyfox »

ljudima vise cini se ne treba dodatna zarada... Kad sam kupovao novi namjestaj vecina ih samo istovari pred haustorom i razgule a nudio sam i po 20-30KM dsa uznesu - jednostavno nece...
Truba

#25 Re: Nigdje hamala...

Post by Truba »

neki ne smiju zbog gazde

jer se onda smore a valja dostaviti još 10 ormara za gazdu... i onda zabušavaju u radnom vremenu

pričao sam s ljudima koji rade u tome...
neki ne smiju ni ugrađivati ono što dovuku...
naravno ovo se odnosi na radno vrijeme...
Post Reply