...a ja ono mislila da mi to tako nismo samo spolja taki .... da ono ne odajemo samo izvana takav utisak... nisam znala da smo iznutra zdravi ko bedevije...Podaci
Građani BiH sve više na antidepresivima
Pijenje antidepresiva i beznodiozepina najučestalije je u vrijeme proljeća kada je povećan i broj depresija. Međutim, većinu antidepresiva građani uzimaju na svoju ruku, ili ih neadekvatno dobiju na recept, što ne olakšava izlazak iz depresije…
Prema najnovijim podacima 20 posto stanovništva u BiH boluje od depresije, ali približan postotak je i u ostatku svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2010. godine oko 30 posto ljudi u svijetu trpjeti od depresivnog poremećaja, a da će 2020. godine ta bolest biti drugi najčešći uzrok smrtnosti.
Stručnjaci iz oblasti zdravstva upozoravaju da građani BiH zbog depresivnosti i sve češće posežu za antidepresivima i benzodiozepinima, odnosno koriste bensedine, leksilijume, apaurine i druge lijekove, a sve veći problem je što ove lijekove uzimaju na svoju ruku, bez prethodne konsultacije s liječnikom, pišu Nezavisne novine.
"Postoji utisak da između 70 i 80 ljudi koji dođu da zatraže pomoć, već piju benzodiozepine, odnosno neke od anksiolitika, pa čak i antidepresiva", izjavio je Saša Arnaut, psihijatar iz Banja Luke.
Pijenje antidepresiva i beznodiozepina najučestalije je u vrijeme proljeća kada je povećan i broj depresija. Međutim, većinu antidepresiva građani uzimaju na svoju ruku, ili ih neadekvatno dobiju na recept, što ne olakšava izlazak iz depresije već može dovesti do još većih problema.
Ferid Mujanović, direktor Psihijatrijske bolnice "Jagomir" u Sarajevu, objašnjava kako su uzroci povećanog broja osoba s depresijom loša ekonomska situacija u zemlji, besperspektivnost, visok stupanj nezaposlenosti PTSP.
"Svi ti faktori su doveli do toga da sve veći broj ljudi poseže za antidepresivima. Ljudi su jako napeti i frustrirani, a kod velikog broja njih to je opravdano. Ne može otac koji mora djecu školovati i hraniti, a nema čime, ne biti depresivan i frustriran. Sa druge strane, kod nekih osoba depresiju su uzrokovale traume", ističe Mujanović.
Pojašnjava da su pratioci depresije pad raspoloženja, negativna osjećanja i crne misli, umor, strah, iscrpljenost, poremećaji sna i apetita, oslabljena koncentracija, ali i napadi plača.
Izet Pajević, direktor Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, također je potvrdio da je sve više građana BiH oboljelih od depresije.
"Kod nas je sve više ljudi koji traže antidepresive, ali je isto i u svijetu. U našoj zemlji su razlozi nizak standard, nezaposlenost, a u industrijski razvijenim zemljama najčešće stresan tempo života i unutrašnje nezadovoljstvo", objašnjava Pajević.
13.5.2007.
Pincom.info
Ni pametolozi nisu vise sto su nekad bili,..niti mogu biti.
Moderator: anex
-
senada
#1 Ni pametolozi nisu vise sto su nekad bili,..niti mogu biti.
Last edited by senada on 13/05/2007 12:24, edited 1 time in total.
-
senada
... vidis da nam se zeli pojasniti da mi nismo toliko opiceni koliko izgledamo... oni nas tjese depresijom 'zrtava' industrijski razvijenih zemalja ciji radni tempo urokuje unutarnju depresiju, jel, a koja je jelte molim te po zivot ojedinca i svih tih jadnih stanovnika koji luxuzno zive od svoga rada barem par mjeseci u godini, da ne racunamo kako svaki dan imaju osigurane sve elementarne potrepstine za zivot, ali je ipak ta njihova unutarnja depresija opasnija od nase samo spoljnje depresije, jel, ..... jer po toj teolosko demagoskoj teoremi mi se ubismo od nerada.... a oni od rada... samo su zaboravili napomenuti da se njihov rad ipak placa novcima a nas nerad glavama.zolloo85 wrote:još ranije sam čuo od jednog doktora da je depresija ovdje veoma rasprostranjena ali stranci nedaju da se taj podatak objavi.