Nezavisnost Kosova

Post Reply

Da li podrzavate nezavisnost Kosova?

ne Kosovo je historijski dio Srbije
43
36%
ne znam
16
13%
da
61
51%

Total votes: 120

biscanka84

#1 Nezavisnost Kosova

Post by biscanka84 »

Da li podrzavate nezavisnost Kosova?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ili se drzite teme ili ce ista instant biti zatvorena.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Ne. Kosovo je dio Srbije i, za dobro sviju nas u Bosni, bolje je da tako i ostane.

EDIT: Za kosovare me boli briga, isto koliko su oni brinuli za nas dok smo ginuli.
Maksim

Post by Maksim »

Ne podrzavam neovisnost Kosova iz cisto historijskih i aktuelnih politickih razloga. Kosovo jest fakticki historijski dio Srbije i Albanci se ne mogu u tom smislu opravdavati sa "ilirskom povijescu", jer Iliri su zivjeli na cijelom tlu danasnje Ex-Yu i svatko od nas ima i ilirske krvi u sebi. Iliri nisu bili jedna nacija, nego skupina naroda jednog indogermanskog ogranka.

Ali to datira iz antickog doba kada u Evropi nisu postojale nacionalne drzave nego dva imperija, ali u epohalnom razmaku. Grcka i Rim, a poslije podjela Rima na Zapadni Rim i Istocni Rim odnosno Vizantiju. Ali od seobe naroda kada odprilike datira pocetak ranog Ssrednjeg vijeka je Kosovo u sastavu jednog slavenskog kolektiva. Da li su Albanci tada uopce zivjeli na Balkanu, sto je pitanje, jesu li Albanci uopce Iliri kako sami tvrde? Iako jesu, jesu li zivjeli na Kosovu i jesu li bili brojniji ili si se tek kasnije naseljavali? Kroz cijeli srednji vijek i u novije vrijeme je Kosovo bilo u sastavu Srbije, tako da je to slican potez kao teznje da se od BiH odvoji njen dio koji se danas sluzbeno zove RS.

Nema sumnje, za danasnju klimu neovisnosti na Kosovu su najvise krivi srpski lideri i onaj narod koji ih je podrzavao a tih je nazalost mnogo ili najvise sto se vidi na zadnjim izborima, ali pak neovisnost Kosova uvlaci u diskusiju i RS i to je sto nama danas najmanje treba, bas u vrijeme kada je situacija u BiH opet sve gora. Kosovo mora imati status AP kao i prije. Albanci su vecinsko stanovnistvo i imaju kljucnu rijec, plus bi Kosovo trebalo biti pod medjunarodnim nadzorom sto ne znaci da bi se medjunarodne institucije trebale upletati u adminstrativne poslove Kosova, nego jednostavno cuvati ledja Kosovu.

Ova vjecna cijepanja ne vode nicemu.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

ne znam:

nije bitno jeli kosovo u drzavi Srbiji ili nezavisno...bitno je to dali se mogu narodi razlicitih vjera slagati i zajedno ziviti...ono na sta i srbi i siptari idu je suprotnost zajednickog zivota i prihvacanja drugih i drugacijeg....Kosovo je popriste dva najveca nacoanal-sovinizma..koje se nazalost reflektira na BIH i truje suzivot i kod nas....BIH treba demokratizacija Srbije i poboljsanje srpsko-albanskih odnosa......medutim u Srbiji je jos u modi recept "ebes ljude daj teritoriju"..stoga sam blago pesmista da ce se Balkanska prica zavrsiti nekim srecnim krajem....Kosovo je samo pocetak tog nesrecnog kraja...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zavrzlama wrote:ne znam:

nije bitno jeli kosovo u drzavi Srbiji ili nezavisno...bitno je to dali se mogu narodi razlicitih vjera slagati i zajedno ziviti...ono na sta i srbi i siptari idu je suprotnost zajednickog zivota i prihvacanja drugih i drugacijeg....Kosovo je popriste dva najveca nacoanal-sovinizma..koje se nazalost reflektira na BIH i truje suzivot i kod nas....BIH treba demokratizacija Srbije i poboljsanje srpsko-albanskih odnosa......medutim u Srbiji je jos u modi recept "ebes ljude daj teritoriju"..stoga sam blago pesmista da ce se Balkanska prica zavrsiti nekim srecnim krajem....Kosovo je samo pocetak tog nesrecnog kraja...
Potpisujem, na zalost.
Maraschino

#7 Re: Nezavisnost Kosova

Post by Maraschino »

biscanka84 wrote:Da li podrzavate nezavisnost Kosova?
Kosovo me interesuje...znas koliko :roll:

Posle svega sto su uradili nakon povratka iz progonstva,NE INTERESUJU ME :(
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Hebe mi se za Kosovo...toliko...
Maksim

Post by Maksim »

DobroJutroKolumbo wrote:Hebe mi se za Kosovo...toliko...
:lol: ja sam napisao cijeli clanak da kazem ovo sto ti kratko i jasno rece.... a mogao sam i ovako :lol:
suncokret13

Post by suncokret13 »

NE.

Titova greska je bila sto ih je primao u velikom broju,dobivali su licne karte u kojima je pisao izbjeglica.
Kad su god nesto trazili,uslijedile su velike frke.

Nisam odobravao metode milosevica.

za biscanku84 :

a i oni s kosova su tjerali i muslimane ( nealbanskog porjekla ) isto kao i srbe.
biscanka84

Post by biscanka84 »

suncokret13 wrote:NE.

Titova greska je bila sto ih je primao u velikom broju,dobivali su licne karte u kojima je pisao izbjeglica.
Kad su god nesto trazili,uslijedile su velike frke.

Nisam odobravao metode milosevica.

za biscanku84 :

a i oni s kosova su tjerali i muslimane ( nealbanskog porjekla ) isto kao i srbe.
Cula sam ali opet su Bosnjaci uvijek bili na strani Albanaca,valjda iz vjerskih i kulturoloskih razloga
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

biscanka84 wrote: Cula sam ali opet su Bosnjaci uvijek bili na strani Albanaca,valjda iz vjerskih i kulturoloskih razloga

Ne, nego iz tog razloga sto nemamo kao narod, razvijen dio mozga za razmisljanje. Nazalost. :-x
FireFly

Post by FireFly »

Kosovo je istorijski dio Srbije.
Da li podrzavam nezavisnost Kosova? - Ne iz cisto prakticnih razloga jer bi se nezavisnost Kosova lose odrazila na ukupno politicko stanje i Srbije i BiH.
Da li ce Kosovo biti nezavisno? - Da, najvjerovatnije jer ne vidim nacin da ostane u sastavu Srbije na duze vrijeme
To znaci da se Balkanska rasomonijada nastavlja i sada je tesko predvidjeti kako ce se razvijati politicka situacija u BiH. Mozda je jedino rjesenje da sve zemlje udju u EU, ali too se nece desiti narednih 10-15 godina, a Albanci nece cekati tako dugo, sto povlaci za sobom reakciju bosanskuh Srba i Hrvata za zeljom za "nezavisnoscu" i prikljucenje maticama.
Sve u svemu ne vidim svijetla i napretka u skoroj buducnosti....
forUMASH

#14 Re: Nezavisnost Kosova

Post by forUMASH »

biscanka84 wrote:Da li podrzavate nezavisnost Kosova?
....eto Bechira.....bjezi... :D
kubanac

Post by kubanac »

Nezavisnost Kosova?Sramota.To je bila greska komunista koji su sve zivo primili iz Albanije,a nisu dozvolili izbeglima iz ratnog vremena da se vrate svojim kucama.Ali ako pogledamo to na drugi nacin onda se vidi da sa njima niko ne moze da zivi osim njih samih.Pa sve su oterali.Od cega bi ta drzava zivela?Siptarima je jedina privredna grana kriminal(droga,belo roblje,oruzje ....) i ako im neko ne stane na rep sve okolne zemlje ce imati veliki problem.Neke zemlje iz EU podrzavaju nezavisnost samo da bi mogli poslati nazad stotine hiljada"izbeglica sa Kosova"jer vise ne mogu sa njima da izadju na kraj.O tome da je Kosovo i Metohija teritorija Srbije necemo ni pricati jer je to istorijska cinjenica.Otimanje teritorije u ime kriminala je suludo i nemoralno.
zzzzz

Post by zzzzz »

DA za nezavisno Kosovo

Najveca je greska, sto je Kosovo 1912 dodijeljeno Srbiji. Puno toga sto nikad nije bilo Srbija (Vojvodina, Dimitrovgrad) danas jeste, zasto se stvari ne bi odvijale i u suprotnom pravcu, tj. na njihovu stetu?

Albanci su zasluzili nezavisnost
Kula08

Post by Kula08 »

zzzzz wrote:DA za nezavisno Kosovo

Albanci su zasluzili nezavisnost
DA za nezavisnost Kosova.

Samo bih dodao da Albanci nisu zasluzili da ga imaju, ali su Srbi zaradili da ga nemaju i pravedno je da ga izgube.
biscanka84

Post by biscanka84 »

a sto albanc nisu zasluzili? zasluzili su i albanci,i turci i bosnjaci koji zive na Kosovu da se rijese srpske cizme
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

DA!

Kosovo je staro ilirsko/albansko podrucje na kom su Albanci zivjeli stoljecima prije Srba. Srbi su u srednjem vijeku Kosovo OSVOJILI i drzali jedno 100 godina i onda su ga uzeli Turci i dali Albancima na upravljanje. Srbi su Kosovo OKUPIRALI 1912 i izvrsili genocide i etnicka ciscenja i Albanski narod zasluzuje da oslobodi svoju babovinu za koju je krv lio.

Uostalom Albance su ubijali isti kao i nas, a i vjerski i kulturoloski smo blizi njima nego cak Hrvatima da ne govorim o Srbima. To sto je ovaj forum pun komunistickih dinosaurusa koji i dalje sanjaju Jugoslaviju i "slavensko bratstvo" je druga stvar. Svako poredjenje Kosova i RS je zlocin sam po sebi.

Kraj price
Kula08

Post by Kula08 »

biscanka84 wrote:a sto albanc nisu zasluzili? zasluzili su i albanci,i turci i bosnjaci koji zive na Kosovu da se rijese srpske cizme
Pa ja sam napisao da je pravedno da se riješe srpskog smrdljivog opanka koji ih je gušio preko sto godina. Odnosno da KOsovo postane nezavisno. Nisu zaslužili jer ga ničim nisu zaradili, dobili su ga na tacni, a ujedno su počeli mnogo da liče na svoje doskorašnje dzelate tj.Srbe.
addem

Post by addem »

VELIKO DA. :-)
suncokret13

Post by suncokret13 »

ama gdje skrkletite ???

nezavisnscu kosova ( eventualnom ),dolazi do novh podjela,

ok bit ce beogradski pasaluk ( ma u ostalom sta be briga kako zive u pasaluku ili begluku),
doci ce do procesa odvajanja MOZDA ( vojvodine0 MADA VOJVODINA NEMA TIH SNAGA KAO ALBANCI ( ALBANSKI LOBY DROGA,ORUZJE,prostitucija,polutrgovina bjelim robljem....- namaju novca koliko ga ovi imaju )

i ono sto je najinteresantnije je to doci ce do odvajanja rs i onog djela hercegovine koji je pod herceg-bosnom i onda ce se Bosna i Hercegovina,svesti na Sarajevsku avliju.( dobro...malo sire....

Mada koliko se sjecam jedan od uslova mira i svega ovdje na yebenom Balkanu je i taj da se GRANICE NE SMIJU MJENJATI".
mejtim kome je do toga stalo ??
NebaA

Post by NebaA »

Apsolutno podrzavam otcepljenje Kosova. Zivim u Srbiji i ne zelim, kao mlad covek, da ispastam vise ni zbog cega. Bilo kakvi ideali, manastiri me ne zanimaju, hocu da imam Belu sengensku listu, a ne dva miliona Albanaca na vratu! Srbija bi morala, u slucaju da Kosovo ostane u sastavu Srbije, da izdvaja ogromne sume novca za uzasnu infrastrukturu dole, a bilo bi preteranih politickih zahteva kao sto su predsednik Albanac, premijer, ministri, ok nisam ksenofobican, ali oni bi radili na urusavanju Srbije, a ne na dobrobiti svoje nacionalne zajednice, tj. zajednice koju predstavljaju. Srbija nema vise vremena za gubljenje, ni minut!

ZIVELO NEZAVISNO KOSOVO! DA SRBI VISE NIKOME NE BUDU ALIBI ZA SOPSTVENE NEUSPEHE I PROMASAJE!!!
zzzzz

Post by zzzzz »

NebaA wrote: Apsolutno podrzavam otcepljenje Kosova. Zivim u Srbiji i ne zelim, kao mlad covek, da ispastam vise ni zbog cega. Bilo kakvi ideali, manastiri me ne zanimaju, hocu da imam Belu sengensku listu, a ne dva miliona Albanaca na vratu! Srbija bi morala, u slucaju da Kosovo ostane u sastavu Srbije, da izdvaja ogromne sume novca za uzasnu infrastrukturu dole, a bilo bi preteranih politickih zahteva kao sto su predsednik Albanac, premijer, ministri, ok nisam ksenofobican, ali oni bi radili na urusavanju Srbije, a ne na dobrobiti svoje nacionalne zajednice, tj. zajednice koju predstavljaju. Srbija nema vise vremena za gubljenje, ni minut!

ZIVELO NEZAVISNO KOSOVO! DA SRBI VISE NIKOME NE BUDU ALIBI ZA SOPSTVENE NEUSPEHE I PROMASAJE!!!
Eh sad znas kako je nama :D

Srbi su, kao i Bosnjaci i Hrvati, potpisali Dejtonski sporazum tako da je porediti Kosovo i BiH........nidje' veze
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Bosnian Gangsta wrote:DA!

Kosovo je staro ilirsko/albansko podrucje na kom su Albanci zivjeli stoljecima prije Srba. Srbi su u srednjem vijeku Kosovo OSVOJILI i drzali jedno 100 godina

Bosna je staro ilirsko/albansko podrucje na kojem su iliri zivjeli stoljecima prije danasnjih slavenskih stanovnika Bosne. Bosnjani su tokom velike seobe Bosnu OSVOJILI i drzali dok ih nije pokorila Osmanska Imperija.

:lol: :lol: :lol:

Majstore, ako ti je stalo do prekrajanja granica, nemoj molim te plakati kada se otcijepe i tzv. HZ-HB, i RS.
Jer to ce se i desiti, a onda idi na Kosovo ili jos bolje u Albaniju pa se druzi sa bracom :D
Post Reply