Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

dragma
Vozim: Pješe

#1 Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by dragma »

Opletite.
The 51st State

#2 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by The 51st State »

svaka cast, smori kiki na temi o siriji.
trenutno ubleha ali realno u buducnosti bi morali dobiti svoju drzavu.
Saul Alvarez

#3 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Saul Alvarez »

Kurdi ce dobiti svoju drzavu cim se rijesi pitanje ISIL-a.
XXS

#4 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by XXS »

Nocima vec ne spavam razmisljajuci o situaciji u Kurdistanu. :lol:
walter kurtz

#5 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by walter kurtz »

Bravo dragma ubise kiki i jastuk na siriji :skoljka: :mrgreen:
walter kurtz

#6 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by walter kurtz »

On topic nikad nisu bili blize sve ovisi o velikom bratu i njegovim planovima za tursku i iran a cinjenica je i da kurdi kroz citavu istoriju nisu imali oruzja kao sad
Mister Yes

#7 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Mister Yes »

Nadat se realnost. Ali ne samo za njih već za sve narode koji žele da imaju svoju državu. Naravno, cjepkat se ne može vječno jer na kraju bi došli u situaciju da svaki haustor ima svoju državu. Ali trenutni sistem je konstantni izvor sukoba širom planete. Jednostavno, današnje državne granice na planeti zemlji ne uvažavaju želje svih naroda ove planete. One su dobrim dijelom nastale kao rezultat različitih osvajanja većih sila a ne kao izraz volje naroda koji tu žive a koje niko ništa nije ni pitao. I onda je nakon WW2 rečeno "STOP ko je jamio jamio"

Treba organizovat neku svjetsku konferenciju pod vodstvom UN-a i nacrtati granice država onako kako hoće ljudi koji žive u tom trenutku. Nakon toga fiksirati i nema više promjena za vjeke vjekova. Naravno, valjalo bi usvojiti određene kriterije ili pravila. Prvo da bi uopšte imao pravo na državu moraš imati različit jezik ili religiju od one koja je većinska u državi od koje se odcjepljuješ. Ili barem istorijsku podlogu zašto si različit (da si nekad u istoriji imao dio teritorije planete zemlje pod svojom kontrolom). Zatim, svojim odvajanjem ne možeš ugroziti neki vitalni interes većinskog naroda od kojeg se odvajaš. Pri tome bi kao vitalan interes mogli definisat kompaktnost teritorija i izlaz na more recimo (na primjer ne mogu Hrvati u BiH dobiti dio BiH ako taj dio presjeca bošnjačku teritoriju na dva dijela ili ako Bošnjacima uskraćuje izlaz na more kojeg su u postojećoj državi imali. Ali mogu dobiti dio koji ne ugrožava vitalni interes Bošnjaka). Zatim organizovati izjašnjavanje ljudi na terenu gdje žele biti da bi precizno nacrtali granice (može se ići do nivoa naseljenih mjesta naravno uzimajući u obzir kompaktnost teritorija i geografiju). Neko će naravno ostati kao manjina (izolovana ostrvca, enklave) ali bože moj.

No naravno, ovo nikada nećemo vidjeti. Vojna industrija je izrazito moćna. A ne bi bila da nema ratova. Negdje se moraju trošiti sve te granate i municija. Veliki će uvijek držati ovo stanje upravo iz tog razloga. A milioni ljudi nesretni jer niko ne jebe njihove želje da imaju svoju državu. Demokratija ali u kcu
JohnnyS

#8 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by JohnnyS »

Nažalost, mislim da u dogledno vrijeme nemaju šanse...
Cybernetic

#9 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:14, edited 1 time in total.
p206

#10 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by p206 »

mogu je napraviti u Iraku i Siriji, u Iranu i Turskoj nemaju šanse
ako je naprave u ove dvije slabije zemlje, to će biti tek 1/5 svih Kurda u jednoj državi, ali nešto slično već postoji, npr. u Iranu živi skoro 25 miliona Azera, puno više nego u samom Azerbejdžanu
splinter

#11 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by splinter »

Čekamo Kikija. . .
indiana_nije_dzons

#12 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by indiana_nije_dzons »

pravljenje novih granica na BI je besmisleno. neke granice koje su iscrtali europski kolonizatori i osvajači međusobno krčmeći i dijeleći ono što nije njihovo, već su izbrisane i ne postoje! ova avantura u koju se Kurdi upuštaju a u koju ih guraju USA i Europa, prije svega Njemačka, Britanija i Francuska naštetit će prije svega najviše Kurdima. vrijema nacionalnih država na BI je prošlo, tamo nastaje i gradi se nešto novo, nadnacionalna država, država muslimanskih naroda, država ummeta. tako i ta eventualna kurdska država ako i nastane bit će kratkog daha. Kurdi troše energiju i krv u nešto što nema dugoročnu budućnost i što će svakako nestati i utopiti se u jedan globalni islamski hilafet i ummet.
insomnia78

#13 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by insomnia78 »

Pa nije da imaju bas puno izbora, sad moraju naprijed posto im se mnogi zele napiti krvi
Sumnjam da ce dobiti drzavu, neku vrstu autonomije sigurno
insomnia78

#14 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by insomnia78 »

Mora im se priznati lavovska borba i pametno iskoristavanje u svoju korist americke potrebe za "cizmom na tlu" u borbi protiv ISIL-a
Takodjer imaju, po svemu sudeci, najmanje civilne krvi na rukama i najmanje pocinjenih zlocina
Haman

#15 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Haman »

Slozen je to problem.Kurdi zele drzavu koja bi obuhvatala teritorije: Turske, Irana , Iraka i Sirije. Turska nece na to pirtsati i NATO ce je u tome pordrzati. Ni Iran nece dati do svoje teritirije tek tako. Oko teritorija u Sririji moguca je nagodba ali to ne zadovoljava kurdski interes. Svoj dio iz Iraka Kurdi su na neki nacin vec izdvojili. Ne radi se ovdje o volji Kurda nego o volji medjunarodne zajednice. Dug je put do kurdske drzave.
:izet:
das auto

#16 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by das auto »

Mister Yes wrote:Nadat se realnost. Ali ne samo za njih već za sve narode koji žele da imaju svoju državu. Naravno, cjepkat se ne može vječno jer na kraju bi došli u situaciju da svaki haustor ima svoju državu. Ali trenutni sistem je konstantni izvor sukoba širom planete. Jednostavno, današnje državne granice na planeti zemlji ne uvažavaju želje svih naroda ove planete. One su dobrim dijelom nastale kao rezultat različitih osvajanja većih sila a ne kao izraz volje naroda koji tu žive a koje niko ništa nije ni pitao. I onda je nakon WW2 rečeno "STOP ko je jamio jamio"

Treba organizovat neku svjetsku konferenciju pod vodstvom UN-a i nacrtati granice država onako kako hoće ljudi koji žive u tom trenutku. Nakon toga fiksirati i nema više promjena za vjeke vjekova. Naravno, valjalo bi usvojiti određene kriterije ili pravila. Prvo da bi uopšte imao pravo na državu moraš imati različit jezik ili religiju od one koja je većinska u državi od koje se odcjepljuješ. Ili barem istorijsku podlogu zašto si različit (da si nekad u istoriji imao dio teritorije planete zemlje pod svojom kontrolom). Zatim, svojim odvajanjem ne možeš ugroziti neki vitalni interes većinskog naroda od kojeg se odvajaš. Pri tome bi kao vitalan interes mogli definisat kompaktnost teritorija i izlaz na more recimo (na primjer ne mogu Hrvati u BiH dobiti dio BiH ako taj dio presjeca bošnjačku teritoriju na dva dijela ili ako Bošnjacima uskraćuje izlaz na more kojeg su u postojećoj državi imali. Ali mogu dobiti dio koji ne ugrožava vitalni interes Bošnjaka). Zatim organizovati izjašnjavanje ljudi na terenu gdje žele biti da bi precizno nacrtali granice (može se ići do nivoa naseljenih mjesta naravno uzimajući u obzir kompaktnost teritorija i geografiju). Neko će naravno ostati kao manjina (izolovana ostrvca, enklave) ali bože moj.

No naravno, ovo nikada nećemo vidjeti. Vojna industrija je izrazito moćna. A ne bi bila da nema ratova. Negdje se moraju trošiti sve te granate i municija. Veliki će uvijek držati ovo stanje upravo iz tog razloga. A milioni ljudi nesretni jer niko ne jebe njihove želje da imaju svoju državu. Demokratija ali u kcu
svasta. tema kurdisatan i podjela iraka ili gdje se vec zive ti murdi kurdi a on namah poceo dijeliti BiH. :-) 8) i to zadnji put i za vijeke vijekova :lol: ja cirkusa i covjeka. kako ti je ime?
radovan ili ratko ? nosis li pelene?
haj nema veze
s obzirom da si u sirokom luku zaobisao ovaj neki kurcistan imam i ja predlog na tvom fonu. Bre
Za pocetak da vratimo Sandzak Bosni, Timocku krajinu bugarskoj , Vojvodinu da vratimo Madjarima a Zemun Hrvatima.
moze li za pocetak vako. bre miko opanak ti poderan na peti vazda ti je raspad bosne na pameti :-D
das auto

#17 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by das auto »

insomnia78 wrote:Pa nije da imaju bas puno izbora, sad moraju naprijed posto im se mnogi zele napiti krvi
Sumnjam da ce dobiti drzavu, neku vrstu autonomije sigurno
slusaj me sokole
nisam pratio temu od pocetka jer me ne zanima
ja sam se rodio u njemackoj i sjecam se da su svi kurdi bili muslimani
danas cujem da imaju neku posebnu religiju
jedu svinjetinu i kaze on meni kod nas je zena ravnopravna
uuuuuu ti kruva i isa sta veli coek ja bleno
kod njiha valjda religija kao cipele
treba obuci nesto modernije od islama :lol: :lol: cirkus i kino od ljudi
jucer bio musliman a danas nije jer to nije u modi a moglo bi se i hajrovati nesto
sega stare mi
chupacabra

#18 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by chupacabra »

Kurdi su trenutno jedini sekularni muslimani u toj regiji bez drzave i logicno bi bilo da za pocetak dobiju neku vrstu drzave u Iraku i Siriji. Kurdi se meni cine kao neka muslimanska tampon zona na Bliskom Istoku prema pomahnitalom arapskom islamizmu. U Turskoj nemaju sanse, ali se iz dijelova Iraka i Sirije moze napraviti neki nezavisni Kurdistan kao sekularna muslimanska zemlja. Ja sam u Arape izgubio svaku nadu.
das auto

#19 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by das auto »

chupacabra wrote:Kurdi su trenutno jedini sekularni muslimani u toj regiji bez drzave i logicno bi bilo da za pocetak dobiju neku vrstu drzave u Iraku i Siriji. Kurdi se meni cine kao neka muslimanska tampon zona na Bliskom Istoku prema pomahnitalom arapskom islamizmu. U Turskoj nemaju sanse, ali se iz dijelova Iraka i Sirije moze napraviti neki nezavisni Kurdistan kao sekularna muslimanska zemlja. Ja sam u Arape izgubio svaku nadu.
ja arape ne gotivim ali ti kurdi ne mogu biti neki parametar ni mjera ni vaga ni nosilac napretka i prosperiteta nikom ama bas nikom pa cak ni arapima
to ti je isto da kazes da ciganima treba dati drzavu u bosni da malo smire pomahnilate bosnjake koji su zaglavili u islamizmu
realno govoreci trabunjas i lupetas
izvini ako sam te uvrijedio ali ne ide to tebi
i ja sam pokusao da izronim 30 m ali ne ide
odusto sta ces
moras biti svjestan svojih fizickih i umnih sposobnosti
i ondak nema zime kume
It_is_a_Leclerc

#20 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by It_is_a_Leclerc »

S obzirom na naše strateške odnose sa Republikom Turskom ja podržavam djelovanje turske vlade na likvidaciji terorističkih ćelija tzv. PKK koja je trojanski konj i koja ima cilj da Tursku gurne u haos građanskog sukoba. Nezavisni Kurdistan ovaj politički i nacionalno problematični narod može tražiti jedino na teritoriji bivše Sirije.
Šveđanin

#21 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Šveđanin »

Za sada definitivno samo ubleha. I dok Turci budu imali prijatelje medju onima koji se pitaju, ostace ubleha.

Ali to su promjenjive stvari. I realno je da jednog dana voda ode na kurdski mlin. Vidjecemo hoce to znati iskoristiti, za nasih zivota ce se to sigurno desiti.
chupacabra

#22 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by chupacabra »

das auto wrote:
chupacabra wrote:Kurdi su trenutno jedini sekularni muslimani u toj regiji bez drzave i logicno bi bilo da za pocetak dobiju neku vrstu drzave u Iraku i Siriji. Kurdi se meni cine kao neka muslimanska tampon zona na Bliskom Istoku prema pomahnitalom arapskom islamizmu. U Turskoj nemaju sanse, ali se iz dijelova Iraka i Sirije moze napraviti neki nezavisni Kurdistan kao sekularna muslimanska zemlja. Ja sam u Arape izgubio svaku nadu.
ja arape ne gotivim ali ti kurdi ne mogu biti neki parametar ni mjera ni vaga ni nosilac napretka i prosperiteta nikom ama bas nikom pa cak ni arapima
to ti je isto da kazes da ciganima treba dati drzavu u bosni da malo smire pomahnilate bosnjake koji su zaglavili u islamizmu
realno govoreci trabunjas i lupetas
izvini ako sam te uvrijedio ali ne ide to tebi
i ja sam pokusao da izronim 30 m ali ne ide
odusto sta ces
moras biti svjestan svojih fizickih i umnih sposobnosti
i ondak nema zime kume
Hajde se ti sokole prvo opismeni pa ćemo onda ući u neku ozbiljniju globalno-političku diskusiju. Na ove ad hominem napade nemam živaca odgovarati.
zunazu

#23 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by zunazu »

chupacabra wrote:Kurdi se meni cine kao neka muslimanska tampon zona na Bliskom Istoku prema pomahnitalom arapskom islamizmu.
"pomahnitali arapski islamizam" ne postoji.

Postoje razne interesne grupe, kriminalci, ubice, prestupnici raznih vrsta, politički muljatori i drugi uticaji koji zloupotrebljavaju Islam i naivnost muslimana. ISIL, Al Qaeda i ostali turbo folkeri veze nemaju sa Islamom. Meni je samo žao da labilnih ljudi koji padaju na spletke ovih sektaša ima i u Bosni. U Bosni se odavno dobro zna ko je šta i ko je kakav, kakav ti je bio otac, dedo, pradedo i kako se njeguje vjera, moli Bogu, čuva din. Žao mi je i ponekad sam ljut na nesigurne glupane koji to dovode u pitanje i traže Islam izvan Islama, tradiciju izvan tradicije.

ISIL brani Islam koliko i SDA nacionalne interese. Ne padajte na podvale i obmane.
chupacabra

#24 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by chupacabra »

zunazu wrote:
chupacabra wrote:Kurdi se meni cine kao neka muslimanska tampon zona na Bliskom Istoku prema pomahnitalom arapskom islamizmu.
"pomahnitali arapski islamizam" ne postoji.

Postoje razne interesne grupe, kriminalci, ubice, prestupnici raznih vrsta, politički muljatori i drugi uticaji koji zloupotrebljavaju Islam i naivnost muslimana. ISIL, Al Qaeda i ostali turbo folkeri veze nemaju sa Islamom. Meni je samo žao da labilnih ljudi koji padaju na spletke ovih sektaša ima i u Bosni. U Bosni se odavno dobro zna ko je šta i ko je kakav, kakav ti je bio otac, dedo, pradedo i kako se njeguje vjera, moli Bogu, čuva din. Žao mi je i ponekad sam ljut na nesigurne glupane koji to dovode u pitanje i traže Islam izvan Islama, tradiciju izvan tradicije.

ISIL brani Islam koliko i SDA nacionalne interese. Ne padajte na podvale i obmane.
Oh itekako postoji. Guranjem glave u pijesak nećemo nista postici. Taj pomahnitali islamizam nisu samo obicni kriminalci niti ubice nego dobro organizovana vjerska armija koja kontrolise dobar dio Iraka i Sirije sa milionima ljudi. Ali to je tema za sebe. Kurdi su trenutno u poređenju sa njima svjetlosnu godinu ispred na civilizacijskom nivou.
zunazu

#25 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by zunazu »

chupacabra wrote:Guranjem glave u pijesak nećemo nista postici. Taj pomahnitali islamizam nisu samo obicni kriminalci niti ubice nego dobro organizovana vjerska armija koja kontrolise dobar dio Iraka i Sirije sa milionima ljudi.
Nisu vjerska armija nego organizovana grupa koja zloupotrebljava vjeru. U čije ime i sa čijom dozvolom nastupaju ispred Islama? Koja država, vlada ili uticajan pojedinac su ih priznali i podržali u tome? Nijedna i niko. Dakle, nemaju veze sa Islamom. Svaki musliman koji zna ko je i šta je svjestan je te podvale i prirodno je protiv takvih grupa, pokreta, njihovh nedjela i ideja. Oni nemaju vjeru, oni su niko i ništa te se ne mogu stavljati na teret samo muslimanima niti se može očekivati da samo muslimani trebaju i moraju s njima izaći na kraj. Muslimani ne guraju glavu u pijesak pred tom pojavom nego su jasno i nedvosmisleno protiv takvih kriminalnih grupa. Ponavljam, to su grupe koje se ne mogu, ne smiju i neće izjednačavati sa muslimanskom populacijom i njihovom vjerom.
Post Reply