Poštovanje forumasi,
imam jednu prilicnu nedoumicu, prakticki sumnju da Sberbank - pravna nasljednica Volksbank BH izigrava svoje stedise.
Situacija je ovakva:
2008. godine polozim sredstva u eurima u Volksbanku i zakljucim ugovor o orocenju na 17 mjeseci, po efektivnoj kamatnoj stopi od 5.27%. Klauzula je u ugovoru da ukoliko +/- 3 dana od isteka ugovora, (a to je april 2009. godine) ne dodjem u filijalu radi produzenja ugovora ugovor se automatski produzava za jos 17 mjeseci. Ja nisam isao tada u filijalu jer mi novac nije trebao, a osim toga imao sam povjerenje u njih ocekivajuci da zadrze istu EKS od 5.27%. Prodje ukupno tako jos dva ciklusa orocenja, dakle ukupno 3x17 mjeseci. Odem neki dan u filijalu da provjerim knjizenje kamata i da ih dodam na glavnicu i da zakljucim novi ugovor o orocenju ocekivajuci da bude priljev kamata po formuli (depozit*0.0527)*3. Sluzbenica "nove" Sberbanke ne zeli dati pravu informaciju.
Ja joj navodim klauzulu ugovora u kojem pise da banka automatski produzava ugovor ukoliko klijent to ne promjeni. Sluzbenica trazi po bazi podataka nekih 10 minuta neke odredbe ugovora i zatim mi govori da je EKS od 5.27% "ionako previsoka, i cudi se zasto mi je Banka dala tako visoku kamatnu stopu!"
Jedva, na moju ljubaznu zamolbu govori mi da je u zadnji period procenja prosao sa kamatnom stopom od 1.41%. Dakle, drastican pad.
Ispricava se sto niko iz Volksbank nije me kontaktirao radi izmjene ugovora. Trazim retroaktivno obracunavanje EKS od 5.27% kaze ona "to ne moze."
Procitao sam Zakon o bankama F BIH, kao i odredbu o obracunavanju kamata na depozite i clan 10. preciscenoga teksta decidno kaze "da banka ne smije izmjeniti EKS a da o tome ne upozna deponenta."
Za tih skoro 5 godina niko me iz Volksbank nije ni nazvao, niti poslao ni mail ili obavijest postom. Ja sam njima ukazao povjerenje, a oni izigraju deponenta.
Nisam ni pravnik, a ni ekonomista, ali me interesira:
-ima li Banka pravo izmjeniti EKS nakon isteka ugovora, i automatskim produzenjem da smanji EKS? Hipoteticki zasto ne povecaju EKS?
-hoce li retroaktivno obracunati EKS prema pocetnome ugovoru?
-Agencija za Bankarstvo F BiH moze li da reagira? Mislim da nisam jedini kojega ovako izigrale su banke
-Sberbanka je kupila Volskbank, i pitanje je da li imaju pravne ingerencije i nad ovakvim stvarima, ili je to vec stvar Volksbank Austrija?
Hvala na kosntruktivnim odgovorima
Nezakonito odredjivanje EKS Volksbank na orocene depozite!
Moderator: anex
-
entry
-
maximus68
#2 Re: Nezakonito odredjivanje EKS Volksbank na orocene depozit
U ovom slučaju Banka je u pravu.
Trebao si doći nakon isteka ugovora i tada bi saznao novu kamatnu stopu.
Kamata na štednju se mijenja svake godine i zadnjih godina je padala.
Pošto ti nisi napravio odmah ugovor na 3 godine ( u tom slučaju ti niko ne može promjeniti stopu),
nego imao ugovor na 12, nisi se pojavio u tom roku, Banka ti je automatski produzila ugovor na sledecu godinu , ali po važećim kamatnim stopama.
Uzmi to što ti daju i ne gubi živce i vrijeme.
Trebao si doći nakon isteka ugovora i tada bi saznao novu kamatnu stopu.
Kamata na štednju se mijenja svake godine i zadnjih godina je padala.
Pošto ti nisi napravio odmah ugovor na 3 godine ( u tom slučaju ti niko ne može promjeniti stopu),
nego imao ugovor na 12, nisi se pojavio u tom roku, Banka ti je automatski produzila ugovor na sledecu godinu , ali po važećim kamatnim stopama.
Uzmi to što ti daju i ne gubi živce i vrijeme.