Veceras se pali vatra i slavi dolazak proljeca!
Nekada se i na nasim prostorima obiljezavao Nevruz ili Norouz, na engleskom, koga slave Zaratustranci, Bahaisti i Sufisti!
Puno hvala tebi,uozo wrote:Ukratko, to je praznik kojim se obiljezava pocetak proljeca! Star je otprilike 15000 godina i korijeni su mu u zaratustranstvu, otprilike prvoj monoteistickoj religiji (mada je dualisticka) koja potice sa teritorije danasnjeg Irana! Poslije islamizacije je preuzet i prilagodjen Islamu te preuzet od Osmanlija koje su ga prosirili svugdje gdje su oni vladali!![]()
Tzv. Sultan Mevlud. Obavezna "Cimburijada" na Baginoj strani.Bosanac sa dna kace wrote:hvala hvala...
takodje
Nevroz mubarek i od mene!![]()
Newroz piroz be!![]()
Inace cisto zaroastrijanski praznik, ne znam jel se kad u BiH slavio, nisam nigdje procito do sad da jeste, jedino sto sam vidio je neki izlet u Donjem Vakufu na nekoj ledini za Nevruz, i to je bilo na Dzankinoj Pozitivnoj geografiji.
koljega pravilno je Molotjeve koktele._stoKA_ wrote:
koktel molotove .
sigurno mislis na Molotovljeve koktele..Bosanac sa dna kace wrote:koljega pravilno je Molotjeve koktele._stoKA_ wrote:
koktel molotove .![]()
Nevroz nam je proso a sjutra aBd slavimo nase Jurjevo tj. zajedno sa bracom Turcima Hıdreliz, nece bit nikakvih protesta, niti koktel molova,samo mangal keyf
na mangal idu svi oni koji slave Hıdreliz_stoKA_ wrote:pa kad ga sa tri cetiri jezika promuckas i na kraju prebacis na svoj babinski nije ni cudo sto je MOLOTOV![]()
samo me interesuje ko ce to na mangal a ne zove, na to sam slabiji nego na kovrdzavu kosu i plave oci
Otidji dje na plazu veceras,i napravi onako malu ko kucicu od sljunka na ivici vode i ostavi da je more polako srusi.Bosanac sa dna kace wrote:na mangal idu svi oni koji slave Hıdreliz_stoKA_ wrote:pa kad ga sa tri cetiri jezika promuckas i na kraju prebacis na svoj babinski nije ni cudo sto je MOLOTOV![]()
samo me interesuje ko ce to na mangal a ne zove, na to sam slabiji nego na kovrdzavu kosu i plave oci
ih skupo je njem otic na Kilyos veceras jedino tamo jos ima pijeska na plazi, kokuz je to bauozo wrote:Otidji dje na plazu veceras,i napravi onako malu ko kucicu od sljunka na ivici vode i ostavi da je more polako srusi.Bosanac sa dna kace wrote:na mangal idu svi oni koji slave Hıdreliz_stoKA_ wrote:pa kad ga sa tri cetiri jezika promuckas i na kraju prebacis na svoj babinski nije ni cudo sto je MOLOTOV![]()
samo me interesuje ko ce to na mangal a ne zove, na to sam slabiji nego na kovrdzavu kosu i plave oci![]()
To je obicaj na Egejskom moru na Hidreles, da bi se kao postalo vlasnik kuce![]()
U Ortaköy!Bosanac sa dna kace wrote:ih skupo je njem otic na Kilyos veceras jedino tamo jos ima pijeska na plazi, kokuz je to bauozo wrote:Otidji dje na plazu veceras,i napravi onako malu ko kucicu od sljunka na ivici vode i ostavi da je more polako srusi.Bosanac sa dna kace wrote: na mangal idu svi oni koji slave Hıdreliz![]()
To je obicaj na Egejskom moru na Hidreles, da bi se kao postalo vlasnik kuce![]()
, a po seheru su ti na plazi samo govna da prostite
nema tamo su sve nedzasad po plaziuozo wrote:U Ortaköy!Bosanac sa dna kace wrote:ih skupo je njem otic na Kilyos veceras jedino tamo jos ima pijeska na plazi, kokuz je to bauozo wrote: Otidji dje na plazu veceras,i napravi onako malu ko kucicu od sljunka na ivici vode i ostavi da je more polako srusi.![]()
, a po seheru su ti na plazi samo govna da prostite