nevladine organizacije

dali ste ukljuceni u neku od nevladinih organizacija

Poll ended at 15/08/2005 01:48

da
8
40%
ne
7
35%
nepoznajem niti jednu nevladinu organizaciju
0
No votes
zelio bih da se ukljucim
5
25%

Total votes: 20

danas

Post by danas »

Bumbar wrote: ...jaoj danas...dr.without borders... :shock: 8-)
radila sam kao volonter, u USA (sto je malo drugacije ipak). hvala bogu pa nisam nikuda isla da nekome po africi solim pamet... :wink:
a za ostalo sto govoris, i ja se uveliko slazem. to je sve karijera. svi pomazu iz sopstvenog interesa i ciljeva, bili oni licni, organizacijski, ili drzavni... najmanje se tu misli na bosance i na ljude kojima ta pomoc treba.
Lace

Post by Lace »

tuzno al istinito...a mene je nasmijalo ovo
Misliš li da djeca voze one male automobile da bi naučila saobraćajne znake?
Ne. Od malena uče da jure pješake i da se sudaraju. Najsretniji su kad te potkače s ledja.
Na dvije trambuline istovremeno puste po šestoro djece. Samo čekaš kad će se sudariti glavam, ili pasti jedno na drugo.
:D
danas

Post by danas »

Lace wrote:tuzno al istinito...a mene je nasmijalo ovo
ma ima u toj knjizi svega, toplo je proporucujem (hajd' da ne reklamiram vise)... ali evo, moji omiljeni paragrafi su kada se ovaj tip kao prenerazio kada je otkrio da nasa djeca sa 6 godina idu u skolu, i znaju da pisu -- kod "nas" na zapadu, kaze on, valjaju se po podu i crtaju bojicama do 10-e godine, pa sta im fali. pod hitno reformisati bosansko skolstvo.... ili, kao kada sestra njegovog ljubavnika hoce da dodje da radi u bosnu kao medjunarodni sluzbenik, a on kaze da ce joj iskustvo sankerice u baru biti vise nego dovoljno... a u medjuvremenu je posteni i pristojni sakib njegov vozac...

ma strava i uzas, ne znas da li da se smijes ili da places...
sule_krug

Post by sule_krug »

kako se moze vidjeti na ovoj temi, tu postoje ljudi koji kritikuju i koji hvale NGO. prvo da kazem par stvari onima koji hvale NGO. kao prvo to je najbolji oblik borbe za svoja prava i prava ljudi u toj zemlji, ali isto tako i najbolji put da se doprinese drustvu.
a sada kriticarima , kritike. sa nekim vasim izlaganjima se slazem i dans je to jedan od najvecih problema u NGO sektoru, a to je korupcija. kako vec znate tu postoje NGO koje trebaju novac i da bi se taj novac osigurao mora se ici na ruku donatora. ti donatori su uglavnom ljudi ali i korporacije, pa prema tome gdje su umijesane korporacije postoji i korupcija. ali tu postoje mnoge NGO koje ne zavise od korporacija vec od drustva koje daje novac za njihove programe, sirom svijeta.danas je najvaznije da postoje te nevladine organizacije jer one ustvari vise doprinose jednom drustvu nego sto uzimaju.veoma je tesko pronaci vezu izmedju korumpiranih NGO i korporacija ali ljudi se bore i protiv toga.neko je spomenuo kako je isao na neki seminar i da je to najveca glupost. ja se neslazem stom osobom jer sam i sam isao na neke seminare i bilo mi je lijepo. sta se radilo to je druga prica. postoje NGO koje se bave raznim stvarima pa tako i istrazivanjima, sto ne znaci da na nekim seminarima ucesnici su pokusni kunici. na kraju krajeva niko te netjera na te seminare pa tako da bas i nisi primoran da ides i ako nisi zainteresovan bolje je da ustupis to mjesto nekome ko je zainteresovan. pogledajte danasnju green party u njemackoj , ona je proizvod NGO, i treba da budemo zahvalni sto takva stranka postoji negdje u svijetu. pa i vi trebate da se borite ali ne sami jer necete puno toga postici . vi sami mozete da organizujete nevladinu organizaciju ali koliko ja poznajem nas narod , a posebno sada poslije rata niko nece da radi volonterski. i to je veliki problem.na kraju da kazem da NGO nemogu direktno utjecati(u mnogim slucajevima)na vlast ali mogu da pokrenu narod da bi se narod osvijestio jer u demokraciji narod bira vlast. toliko za sada hvala
mostarac

Post by mostarac »

sule_krug wrote:kako se moze vidjeti na ovoj temi, tu postoje ljudi koji kritikuju i koji hvale NGO. prvo da kazem par stvari onima koji hvale NGO. kao prvo to je najbolji oblik borbe za svoja prava i prava ljudi u toj zemlji, ali isto tako i najbolji put da se doprinese drustvu.
a sada kriticarima , kritike. sa nekim vasim izlaganjima se slazem i dans je to jedan od najvecih problema u NGO sektoru, a to je korupcija. kako vec znate tu postoje NGO koje trebaju novac i da bi se taj novac osigurao mora se ici na ruku donatora. ti donatori su uglavnom ljudi ali i korporacije, pa prema tome gdje su umijesane korporacije postoji i korupcija. ali tu postoje mnoge NGO koje ne zavise od korporacija vec od drustva koje daje novac za njihove programe, sirom svijeta.danas je najvaznije da postoje te nevladine organizacije jer one ustvari vise doprinose jednom drustvu nego sto uzimaju.veoma je tesko pronaci vezu izmedju korumpiranih NGO i korporacija ali ljudi se bore i protiv toga.neko je spomenuo kako je isao na neki seminar i da je to najveca glupost. ja se neslazem stom osobom jer sam i sam isao na neke seminare i bilo mi je lijepo. sta se radilo to je druga prica. postoje NGO koje se bave raznim stvarima pa tako i istrazivanjima, sto ne znaci da na nekim seminarima ucesnici su pokusni kunici. na kraju krajeva niko te netjera na te seminare pa tako da bas i nisi primoran da ides i ako nisi zainteresovan bolje je da ustupis to mjesto nekome ko je zainteresovan. pogledajte danasnju green party u njemackoj , ona je proizvod NGO, i treba da budemo zahvalni sto takva stranka postoji negdje u svijetu. pa i vi trebate da se borite ali ne sami jer necete puno toga postici . vi sami mozete da organizujete nevladinu organizaciju ali koliko ja poznajem nas narod , a posebno sada poslije rata niko nece da radi volonterski. i to je veliki problem.na kraju da kazem da NGO nemogu direktno utjecati(u mnogim slucajevima)na vlast ali mogu da pokrenu narod da bi se narod osvijestio jer u demokraciji narod bira vlast. toliko za sada hvala
podebljao sam tvoju izjavu. Kako ne shvatas da nije uopste bitno je li bilo lijepo ili nije? I meni je bilo lijepo, ali to nije smisao. Smisao je ono sta se prica, a konkretno na tom seminaru se pricalo o stavovima omladine pojedinih politickih partija u BiH, a mi smo te stavove znali i odprije i nije bilo potrebno potrositi toliki novac da bi se nas dovelo za isti sto da jedni drugima kazemo ono sto vec znamo. Ti novci su mogli biti mnogo pametnije utroseni nego da nekome bude lijepo.
I molim te da shvatis da u ovoj zemlji NGO NE MOZE, NE MOZE, NE MOZE, pokrenuti narod i promjeniti njegovu politicku svijest. Ako to pali u Njemackoj, Britaniji, Belgiji, ne znaci da pali i u Bosni i Hercegovini. NGO nema apsolutno nikakvog uticaja na svijest ovoig naroda, a pogotovo na njegovu politicku svijest.
sule_krug

Post by sule_krug »

umro je mostar wrote:
sule_krug wrote:kako se moze vidjeti na ovoj temi, tu postoje ljudi koji kritikuju i koji hvale NGO. prvo da kazem par stvari onima koji hvale NGO. kao prvo to je najbolji oblik borbe za svoja prava i prava ljudi u toj zemlji, ali isto tako i najbolji put da se doprinese drustvu.
podebljao sam tvoju izjavu. Kako ne shvatas da nije uopste bitno je li bilo lijepo ili nije? I meni je bilo lijepo, ali to nije smisao. Smisao je ono sta se prica, a konkretno na tom seminaru se pricalo o stavovima omladine pojedinih politickih partija u BiH, a mi smo te stavove znali i odprije i nije bilo potrebno potrositi toliki novac da bi se nas dovelo za isti sto da jedni drugima kazemo ono sto vec znamo. Ti novci su mogli biti mnogo pametnije utroseni nego da nekome bude lijepo.
I molim te da shvatis da u ovoj zemlji NGO NE MOZE, NE MOZE, NE MOZE, pokrenuti narod i promjeniti njegovu politicku svijest. Ako to pali u Njemackoj, Britaniji, Belgiji, ne znaci da pali i u Bosni i Hercegovini. NGO nema apsolutno nikakvog uticaja na svijest ovoig naroda, a pogotovo na njegovu politicku svijest.
kao sto mogu vidjeti iz tvoje izjave vi ste bili, kao sto sam ranije rekao, pokusni kunici. ljudi se bave istrazivanjima raznim pa tako i politickim dlelovanjem omladine u nasoj drzavi. nemoze se nesto uraditi ako neznas kako ta omladina koja je ukljucena u polititicki proces, djeluje i misli . takodje si rekao da NGO ne moze promijeniti politicku svijest. pa kako bi i mogao kad svi misle da su oni na vasim ledjima, koliko ljudi nije ukljuceno, zato se nemoze doci do promjena. ljudi vise vole sjediti u kafani i ispijati kafu dok raspravljaju o politici, zar nije tako. i ti opet oko novca ,sto nisu dali novac narodu. pa sad ti opet govorim da i oni imaju svoje svrhe i da oni ne samo da rade za tu drzavu nego i za svoju tako sto ce ljudima pomoci da shvate taj bosanski odnosno balkanski narod. i zasto nebi funkcionisala ova ideja u BiH ako vec funkcionise u drugim zemljama. sta smo to mi pa nemozemo da se borimo za svoja prava grupno umjesto pojedinacno.. hvala.
Daisy

Post by Daisy »

To da kes u ruke sistem ne radi, mozemo najbolje vidjeti na primjeru Afrike.
Kad se razmislja dugorocno, moras uloziti pare i infrastrukturu, ali isto tako na edukaciju i ostale kosture drustva. NGOi nisu samo tu da poprave neciji krov, vec i da ostvare neku vrstu dijaloga, obrazovanja (posebno demokratskoj kulturi i slicno) sto je za nas zaista nesto sto ne postoji niti u skolama niti je postojalo prije nego sto su NGOi dosli. Mislim da im ne treba osporiti zasluge za mnogo toga, i na individualnom nivou (svaka osoba koja prodje neku vrstu treninga je obogacena za neko iskustvo) i na drustvenom. Rezultati mozda nisu vidljivi okom, ali svakako pomazu nasem drustvu.
Bumbar

Post by Bumbar »

Daisy wrote:To da kes u ruke sistem ne radi, mozemo najbolje vidjeti na primjeru Afrike.
Nikako kes u ruke nasoj raju...nama svaki mjesec donator dolazi i predajemo i narativni i finansijski...dok imas i drugacijih donatora... ovi drugi nas za godinu dana nisu ni nazvali a kamo li trazili kakav izvjestaj :shock: ...mogli smo na Karibima sve to potrositi koliko bi isti znali.
giga

Post by giga »

interesantna diskusija :) ima kvalitetnih pro, i kvalitetnih contra
moje misljenje je da je u BiH problem i tzv. NVO-itis - previse NVO
i da strane NVO kada dobro rade - rade korisno za BiH
a kada lose rade - onda su uglavnom samo beskorisne, ali ne izazivaju neku konkretnu stetu (a tim greskama uce i oni i mi)

nego, citao sam tesku knjigu - "Razglednice iz grobnice", Emir Suljagic
u ovom izvrsnom pripovjedacko/novinarskom djelu
nasmijao samo se samo 1 put:
(dakle - opisuje se grozna opsada Srebrenice od 1992 - 1995)

"U proljece 1995. dvije tek pristigle radnice Norwegian People's Aida su na redovnom sastanku medjunarodnih organizacija, koji se odrzavao svako jutro, predocile slijedecu ideju: kontracepcija i seksualno obrazovanje stanovnistva. One su bile spremne od svoje organizacije zatraziti posiljku od nekoliko hiljada kondoma. Do tog doba ponovo su se pocele siriti glasine kako ljudi umiru od gladi."

toliko,

igor

P.S. http://www.alterart.ba
Post Reply