nevladine organizacije

dali ste ukljuceni u neku od nevladinih organizacija

Poll ended at 15/08/2005 01:48

da
8
40%
ne
7
35%
nepoznajem niti jednu nevladinu organizaciju
0
No votes
zelio bih da se ukljucim
5
25%

Total votes: 20

sule_krug

#1 nevladine organizacije

Post by sule_krug »

kako se vidi na ovom forumu u BiH ljudi se bave politikom, ali bih htio da kazem da nece doci do promjene zato sto ljudi poznaju politiku ili se bave politikom u smislu koji se vidi na forumu . zato bih zelio da svi oni koji su ukljuceni u neke nevladine organizacije da kazu koje to NGO postoje u BIH i ko je od vas ukljucen u neku od tih organizacija , bilo da radite za istu ili ste volonter. i da kazete odnosno da uputite objasnjenje kako da drugi postanu clan te iste organizacije , sta radite u toj organizaciji. i da kazete ljudima koliko ste doprinjeli tom istom narodu, i drzavi.

najljepse hvala
Bumerang

#2 Re: nevladine organizacije

Post by Bumerang »

sule_krug wrote:kako se vidi na ovom forumu u BiH ljudi se bave politikom, ali bih htio da kazem da nece doci do promjene zato sto ljudi poznaju politiku ili se bave politikom u smislu koji se vidi na forumu . zato bih zelio da svi oni koji su ukljuceni u neke nevladine organizacije da kazu koje to NGO postoje u BIH i ko je od vas ukljucen u neku od tih organizacija , bilo da radite za istu ili ste volonter. i da kazete odnosno da uputite objasnjenje kako da drugi postanu clan te iste organizacije , sta radite u toj organizaciji. i da kazete ljudima koliko ste doprinjeli tom istom narodu, i drzavi.

najljepse hvala
Postoji ona stara za sve gradjane u BiH a specijalno BH omladinu. Ako se oni ne budu ukljucili i bavili svakodnevno politikom i ekonomijom drzave bavice se politika s njima stalno i svaki dan. Zato je najbolje kao preventiva da se mi BH gradjani sto prije edukujemo u politici i ekonomiji i preuzmemo odgovornost za politiku, ekonomiju i razvoj drzave u nase ruke. Mislim da se jako mnogo moze uraditi preko nevladinih organizacija jer su one neka vrsta balansa isto kao i mediji protiv neodgovornih politicara i politickih partija koji/je ne rade svoj posao kako treba i za koji su placeni. Ti politicari i njihove partije zive od gradjana kao poreskih obveznika i morali bi servisirati gradjane i njihove potrebe. Mi gradjani smo sa nase strane krivi sto biramo raznorazne politicare i stranke, placamo ih a neznamo da se bavimo politikom i ekonomijom. Neznamo da im dadnemo otkaz za lose vodjenje posla, upravljanjem drzave i ne rjesavanje nagomilanih potreba i problema. :shock:

Pozdrav!
giga

#3 www.alterart.ba

Post by giga »

mostarac

Post by mostarac »

Ta odvratna stvar se zove NGO ili NVO sektor, tj. nevladine organizacije. Da se odmah razumijemo, jedno su udruzenja gradjana, a drugo su nevladine organizacije. E sada prvenstveno mislim na one nevladine organizacije koje vode stranci u ovoj drzavi i koje sluze samo za to kako bi oni nama prodavali maglu, kako bi prali pare i kako bi zaposljavali svoje nezaposlene probisvjete, a nama ih prodavali kao intelektualce. Ma koji kurac nam vise seru? Oni nas uce kako da se ponasamo i krenuli su od nule. Samo sto nisu dosli u skole i poceli demonstrirati paljenje televizora. Halo bola – odjebite u troskoku. Najgore je kada nas medjusobnoj komunikaciji, demokratiji i civilizaciji uce oni koji su u svojoj drzavi do prije 10 godina imali zabrane brakova razlicih rasa (SAD), kada nas tome uce oni koji istrijebise Inke i Maye, kada nas tome uce oni koji su pravili pokolj po Alziru, kada nas tome uce oni koji podrzavaju Ariela Sarona. I sada oni dodju i nama seru li seru i jos misle da bi se mi njima trebali klanjati do poda i biti im zahvalni svim svojim bicem sto oni nama govore ta sranja, kao da mi to prije nismo znali. Smisao svega je pranje love i tipican primjer je bio seminar Konrad Adenauer organizacije za podmladke politickih partija koji su napravili u Banja Luci prosle zime.
Cijena – sitnica. Spavanje u Hotelu Bosna 110 KM po osobi, a nas 100 komada x 2 noci, zatim iznajmili Banski dvor (1 sat 200KM) za sesije pune idiotluka koje su trajale citav dan, a na seminaru skupili podmladke svih politickih partija u BiH. Cilj seminara je bio da se mi okupimo na jednom mjestu. Jao cilja u mp3. Najgore od svega toga je sto ti idioti misle da su napravili dobru stvar, a sve u svemu nidje veze. Mi sjedili i iznosili svoje svima poznate stavove, a nevladina organizacija Konrad Adenauer oprala nekih 25.000-30.000 KM. Takvih slucajeva imate more po BiH, a svaki vikend imate bar 10-20 takvih seminara. I sada neka neko pomisli sta bi se sa tom lovom moglo uraditi da je stoka ulozi u prave stvari, u kulturu i obrazovanje, ali ne. To oni nece uraditi, jer se tako pare ne peru. Zaista to me urnebesno zivcira. Jos kada pocnu raspravljati o problemima tipa „dinamika rasta mandarine u Hercegovini“ i to sve onako zabrinuti iznesu u javnost u zemlji u kojoj ubice oslobadjaju, u kojoj raja nema sta da jede, u kojoj nema ni reda ni zakona i oni se onda pojave sa dinamikom rasta mandarina ili pravima ucenika koji je jebao mater profesoru. Hajde bola sikter stoko. Najbolje mi je ipak od svega kada razmatraju aktuelnu politicku situaciju i furaju se da imaju uticaj na neki kurac i jos se mladi ljudi koji u svemu tome ucestvuju ufuraju da se oni bave sa nekim problemima, a u sustini samo mlate praznu slamu, jer to sto oni pricaju na tom seminaru ostaje samo izmedju ta cetiri zida, a cim izadju preko vrata svak svojim putem, a niko ne uradi nista konkretno. Svi se sloze na seminaru da treba to tako i tako uraditi i onda tako slozeni i saglasni izadju sa seminara i misle da su ucinili nesto korisno za drustvo. Halo konji niste uradili nista pametno, nego ste samo potrosili lovu, koja je mogla biti upotrebljena u pametnije svrhe. Ipak ja tu ne mogu kriviti nasu raju, jer mi po prirodi kakvi smo, koristimo sve pogodnosti, pa tako i nasa raja koristi mogucnosti besplatnih putovanja i upoznavanja ljudi razlicitih kultura i obicaja i mislim da je to jedina stvarna korist od NGO sektora. Sve ostalo je obicno sranje koje nikom ne sluzi osim VLASNICIMA tih nevladinih organizacija.
Druga najgora stvar je ta sto misle da su oni zakljuchcima sa tog seminara izvrsili pritisak na nekoga ili na nesto. I zaista ti stranci su ubjedjeni u to. Pa jebo ih zivot jesu li normalni. Na politicare u BiH ne moze izvrsiti pritisak 10.000 rudara ili penzionera koji im se pojave pred vratima, ne moze izvrsiti pritisak 30-dnevni strajk gladju radnika Zitoprerade u Bihacu, a da izvrsi nekakva njemacka fufica koja je zamislila da bi se mi u nasoj drzavi trebali baviti problemom debljine kondoma i da bi to trebao biti problem koji se mora iznijeti na prvoj narednoj sjednici parlementa i sto je najgore ona misli da je ucinila dobro dijelo i da nam je pomogla. Majko moja pa mi smo stvarno stoka. Stoka smo jer im pustimo da se tako ponasaju sa nama.
Mozda je netipicno, ali ja sa strancima razgovaram samo o jednoj stvari, a to je: Kako cete pomoci da izvedem projekat koji Vam ja dam i predlozim, a ne koji mi vi predlozite. To je jedina stvar o kojoj mogu s njima razgovarati, a sve ostalo je shit i ne ucestvujem na tim njihovim sranjima, a na ovom u Banja Luci sam ucestvovao jer sam morao po funkciji. Jebes me te nasi osnovci ne bi mogli njihovim studentima drzati seminare na razne teme.
Eto toliko. Nadam se da ce neko ukinuti ovo sranje koje danas imamo ili bar im uvesti pravila ponasanja, jer mi smo daleko od trenutka kada ce ta njihova trabunjanja po seminarima imati uticaj.
sule_krug

Post by sule_krug »

umro je mostar wrote:Ta odvratna stvar se zove NGO ili NVO sektor, tj. nevladine organizacije. Da se odmah razumijemo, jedno su udruzenja gradjana, a drugo su nevladine organizacije. E sada prvenstveno mislim na one nevladine organizacije koje vode stranci u ovoj drzavi i koje sluze samo za to kako bi oni nama prodavali maglu, kako bi prali pare i kako bi zaposljavali svoje nezaposlene probisvjete, a nama ih prodavali kao intelektualce. Ma koji kurac nam vise seru? Oni nas uce kako da se ponasamo i krenuli su od nule. Samo sto nisu dosli u skole i poceli demonstrirati paljenje televizora. Halo bola – odjebite u troskoku. Najgore je kada nas medjusobnoj komunikaciji, demokratiji i civilizaciji uce oni koji su u svojoj drzavi do prije 10 godina imali zabrane brakova razlicih rasa (SAD), kada nas tome uce oni koji istrijebise Inke i Maye, kada nas tome uce oni koji su pravili pokolj po Alziru, kada nas tome uce oni koji podrzavaju Ariela Sarona. I sada oni dodju i nama seru li seru i jos misle da bi se mi njima trebali klanjati do poda i biti im zahvalni svim svojim bicem sto oni nama govore ta sranja, kao da mi to prije nismo znali. Smisao svega je pranje love i tipican primjer je bio seminar Konrad Adenauer organizacije za podmladke politickih partija koji su napravili u Banja Luci prosle zime.
Cijena – sitnica. Spavanje u Hotelu Bosna 110 KM po osobi, a nas 100 komada x 2 noci, zatim iznajmili Banski dvor (1 sat 200KM) za sesije pune idiotluka koje su trajale citav dan, a na seminaru skupili podmladke svih politickih partija u BiH. Cilj seminara je bio da se mi okupimo na jednom mjestu. Jao cilja u mp3. Najgore od svega toga je sto ti idioti misle da su napravili dobru stvar, a sve u svemu nidje veze. Mi sjedili i iznosili svoje svima poznate stavove, a nevladina organizacija Konrad Adenauer oprala nekih 25.000-30.000 KM. Takvih slucajeva imate more po BiH, a svaki vikend imate bar 10-20 takvih seminara. I sada neka neko pomisli sta bi se sa tom lovom moglo uraditi da je stoka ulozi u prave stvari, u kulturu i obrazovanje, ali ne. To oni nece uraditi, jer se tako pare ne peru. Zaista to me urnebesno zivcira. Jos kada pocnu raspravljati o problemima tipa „dinamika rasta mandarine u Hercegovini“ i to sve onako zabrinuti iznesu u javnost u zemlji u kojoj ubice oslobadjaju, u kojoj raja nema sta da jede, u kojoj nema ni reda ni zakona i oni se onda pojave sa dinamikom rasta mandarina ili pravima ucenika koji je jebao mater profesoru. Hajde bola sikter stoko. Najbolje mi je ipak od svega kada razmatraju aktuelnu politicku situaciju i furaju se da imaju uticaj na neki kurac i jos se mladi ljudi koji u svemu tome ucestvuju ufuraju da se oni bave sa nekim problemima, a u sustini samo mlate praznu slamu, jer to sto oni pricaju na tom seminaru ostaje samo izmedju ta cetiri zida, a cim izadju preko vrata svak svojim putem, a niko ne uradi nista konkretno. Svi se sloze na seminaru da treba to tako i tako uraditi i onda tako slozeni i saglasni izadju sa seminara i misle da su ucinili nesto korisno za drustvo. Halo konji niste uradili nista pametno, nego ste samo potrosili lovu, koja je mogla biti upotrebljena u pametnije svrhe. Ipak ja tu ne mogu kriviti nasu raju, jer mi po prirodi kakvi smo, koristimo sve pogodnosti, pa tako i nasa raja koristi mogucnosti besplatnih putovanja i upoznavanja ljudi razlicitih kultura i obicaja i mislim da je to jedina stvarna korist od NGO sektora. Sve ostalo je obicno sranje koje nikom ne sluzi osim VLASNICIMA tih nevladinih organizacija.
Druga najgora stvar je ta sto misle da su oni zakljuchcima sa tog seminara izvrsili pritisak na nekoga ili na nesto. I zaista ti stranci su ubjedjeni u to. Pa jebo ih zivot jesu li normalni. Na politicare u BiH ne moze izvrsiti pritisak 10.000 rudara ili penzionera koji im se pojave pred vratima, ne moze izvrsiti pritisak 30-dnevni strajk gladju radnika Zitoprerade u Bihacu, a da izvrsi nekakva njemacka fufica koja je zamislila da bi se mi u nasoj drzavi trebali baviti problemom debljine kondoma i da bi to trebao biti problem koji se mora iznijeti na prvoj narednoj sjednici parlementa i sto je najgore ona misli da je ucinila dobro dijelo i da nam je pomogla. Majko moja pa mi smo stvarno stoka. Stoka smo jer im pustimo da se tako ponasaju sa nama.
Mozda je netipicno, ali ja sa strancima razgovaram samo o jednoj stvari, a to je: Kako cete pomoci da izvedem projekat koji Vam ja dam i predlozim, a ne koji mi vi predlozite. To je jedina stvar o kojoj mogu s njima razgovarati, a sve ostalo je shit i ne ucestvujem na tim njihovim sranjima, a na ovom u Banja Luci sam ucestvovao jer sam morao po funkciji. Jebes me te nasi osnovci ne bi mogli njihovim studentima drzati seminare na razne teme.
Eto toliko. Nadam se da ce neko ukinuti ovo sranje koje danas imamo ili bar im uvesti pravila ponasanja, jer mi smo daleko od trenutka kada ce ta njihova trabunjanja po seminarima imati uticaj.
kao sto mogu vidjeti iz tvog texta ti ko znas nesto ali nemas pojma i jos na kraju bi da ti neko da lovu za tvoj projekat koji je samo tvoj i neinteresuje te sta drugi misle od istog. kada pricas o SAD ima tu istine ali da li znas kako se narod bori za svoja pravau americi. u americi je rasizam ubio mnoge , i danas je protivzakonit zar to nije pobjeda nad rasizmom. tako i mi trebamo da pobijedimo nacionalizam. a kad pricas o pranju novca , kakve veze ima seminar sa pranjem novca. da li ti znas kako te organizacije dolaze do love.(putem donacija).zar nije potrebno da nasa drzava bude ekoloski cista, da se postuju ljudska prava i sl. a ti pricas o nekim stvarima kao da su oni od tebe uzeli a ne da ti daju. dok god mobilizaciuja bude prevazilazila institutucije mi nemozemo postici bolje sutra . s ovim ti hocu reci da se ljudi moraju organizovati u neke grupe da bi se mogli oduprijeti politickim grupama koje zele vladati masom bez postivanja te mase. sve te nevladine organizacije su dobre za narod a ne za vlade. prema to9me ako se vlada protivi narodnim zahtjevima narod ce promijeniti svije politicko mijenje i promijeniti vlast. te grupe ne uticu direktno na politiku vec na narod koji odlucuje politiku.
a koliko vidim i ti si ukljucen u neku organizaciju.
pa razmisli sta si rekao, hvala
mostarac

Post by mostarac »

ja sam ukljucen u politicku organizaciju, ali i u jos dva udruzenja gradjana (nisu nevladine organizacije), a meni se cini da ti ne zivis u BiH ili si neki dobar zanesenjak majke mi mile. U BiH postoji duboka sprega izmedju politickih partija i nevladinih organizacija, a isto mi se cini da ne zivis u BiH jer izgleda ne kontas kako se pere lova u NGO sektoru, a svakako da u Bih treba rijesiti i probleme koje si nabrojao, ali NGO nema apsolutno nikakav uticaj na narod u BiH, ej ali apsolutno nikakav, a nama lova ne treba za seminare, nego za pametnije stvari, jer imamo mi pameti, ali nemamo para, a NGO nas stalno uci pameti, a umjesto sto nam drze glupa i stupidna predavanja tu lovu mogu dati nama da mi napravimo stvar i rjesimo problem. Ipak ako ne zivis u BiH shvatam te, a ako zivis izvini ali meni djelujes vise nego smjesan.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma najbolje je raditi za vladu. sve ostalo je supljak
danas

Post by danas »

ma samo procitajte onu od velickovica, "sakib, ili impresije iz depresije"... pa cete skontati sta mostar misli. nije da se slazem 100%, ali ima dosta istine u ovome sto on govori...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:ma samo procitajte onu od velickovica, "sakib, ili impresije iz depresije"... pa cete skontati sta mostar misli. nije da se slazem 100%, ali ima dosta istine u ovome sto on govori...
A dje to ima da se procita?
Fair Life

Post by Fair Life »

Ima... da se kupi... pa procita.

Image
Roman Nenada Veličkovića:
"Sahib- impresije iz depresije"
Izdavač: Feral Tribune - 2002 god.
Cijena: $11

...Jutros sam zamolio Sakiba da mi donese za doručak ono što vozači jedu.
Donio mi je burek.
To je jelo od tijesta i hrskavice. Tijesto je jako tanko i podsjeća na papir za pečenje. U tijesto se uvije mljevena hrskavica i masnoća, i onda se sve zajedno peče. Ima mnogo soli, luka i bibera i jako je pikantno.
Ne razumijem oduševljenje nekih mojih kolega domaćom kuhinjom. Popio sam dva litra vode, i još sam žedan. Pitam se, jesmo li mi došli ovdje da njih naučimo jesti hamburgere, ili da oni nas nauče jesti burekove...

Nenad Veličković
Evo nekih dijelova iz tog romana wrote:Najdraži Ljubomorni Džoli,

Nisi u pravu kad sumnjaš da mi se Sakib dopada.
On je hetero, oženjen, potčinjen meni, siromašan i bez smisla za humor. Ovdje nije ništa neobično uvesti stranca u spavaću sobu, najčešće tamo drže stvari koje ti žele pokazati, poput albuma sa fotografijama.
Da, Sakib mi je pokazivao slike.
Kad je bio mali, slikao se sa jagnjetom, sa golubovima, onda u prvom razredu primarne škole sa knjigom, onda sa učiteljicom, onda pored nekih spomenika.
Jesi li znao da su u socijalizmu sva djeca morala pohadjati osam razreda škole, i da je to za sve bilo besplatno?
Fotografije nisu umjetničke, ali su crno-bijele. Boja se javlja tek kad postaje punoljetan.
Na svim tim slikama izgleda sretan. Socijalizam je, sad sam u to siguran, bio opasan oblik masovne hipnoze.
Na jednoj slici pokazao mi je sebe u grupi mladića i djevojaka sa lopatama, krampama i kolicima. Nisu imali prugastu odjeću, nisu bili ošišanih glava i nisu ostavljali utisak da su na prinudnom radu. Pomislio sam da poziraju za neku umjetničku sliku, ili da je to fotografija sa neke predstave, ali ne! Mjesec dana po osam sati dnevno kopali su nekakve nasipe, i sve to bez penija nadnice.
To se zvalo "radne akcije". Tako su ovdje gradili željezničke pruge. Cilj je bio da se "učvršćava bratstvo i jedinstvo".
(Bratstvo i jedinstvo je bio Titov projekat. Zamisli Čerčila koji u Sjevernoj Irskoj javnim radovima nastoji izvesti kolektivnu lobotomiju.)
Nažalost, u albumu nema mnogo slika iz rata kojeg smo pratili na televiziji.
Razlog je banalan - tada nije bilo moguće kupiti film za kameru.
Na tim slikama (od 36 snimaka uspjelo ih je manje od pola) Sakib i njegova žena imaju po deset ili dvadeset kilograma manje, ali su im oči veselije nego sad. Jedina na kojoj djeluju depresivno snimljena je u nekom mračnom hodniku ispred zida sa kojeg se ljušti malter. Iznenadio sam se kad mi je Sakib objasnio da ta fotografija nije snimljena u ratu, nego u gradskoj bolnici, prije godinu dana.
(Oni ovdje grade moderan klinički centar, ali dok ga završe i napune mašinama za liječenje kalsična medicina vjerovatno više neće biti u modi.)
Na samo jednoj slici snimljen je Sakib sa svojim saborcima na frontu. Iskreno (to njemu nisam mogao reći) svi su više ličili na drvosječe nego na vojnike. Od njih osam dvojica drže puške a petorica sjekire i testere.
Pošto je Sakib sa fronta redovno donosio drva, on i njegova žena nisu ložili knjige. Ali njihovi susjedi jesu.
Iznenadio sam se kad sam čuo koliko se kafa može skuhati na Lenjinovim sabranim djelima.
(Da budem iskren, iznenadio sam se i da je Lenjin imao sabrana djela. Za koga ih je pisao, kad je sve pismene ljude tjerao u Sibir?)
Ne, Džordž, najdraži, ako bih mogao osjećati nešto za svog vozača, onda bi to moglo biti samo sažaljenje. Nikako ljubav.
Moja ljubav si ti. Ti. TI!

Nenad Veličković

Poslušao sam tvoj savjet da iskoristim boravak ovdje i upoznam lokalne običaje. Jutros sam zamolio Sakiba da mi donese za doručak ono što vozači jedu.
Donio mi je burek.
To je jelo od tijesta i hrskavice. Tijesto je jako tanko i podsjeća na papir za pečenje. U tijesto se uvije mljevena hrskavica i masnoća, i onda se sve zajedno peče. Ima mnogo soli, luka i bibera i jako je pikantno.
Ne razumijem oduševljenje nekih mojih kolega domaćom kuhinjom. Popio sam dva litra vode, i još sam žedan. Pitam se, jesmo li mi došli ovdje da njih naučimo jesti hamburgere, ili da oni nas nauče jesti burekove.
Enco tvrdi da su burekovi sa sirom, krompirom ili špinatom ukusniji. Možda ću probati sljedećeg mjeseca.
Morao sam da napravim pauzu. Viša sila.
Izludjuje me njihov toalet-papir. Toliko je tanak da pola rolne potrošiš za jedno brisanje. Ali, da budem iskren i pošten, bolji je od nikakvog, ili od onog u listićima, koji je toliko krut da ga prije upotrebe moraš zgužvati u lopticu.
Rekli su mi da ima krajeva u kojima se papir uopšte ne koristi.
(Ti krajevi graniče se sa onima gdje se ni toaleti ne koriste!)
Gradjanima su tamo na raspolaganju izrezane dnevne novine. A veliki broj ovdašnjeg stanovništva ne koristi papir uopšte. Oni koriste staklene pivske boce napunjene vodom kojom se peru.
(To pivo pravi se u Sarajevu, ali jedino domaće u njemu je voda. Sve ostalo uvoze.)
Jesam li ti pisao koliko su ponosni na tu vodu? Piju je iz česme!
(Svi, osim onih koji rade u vodovodu.)
Bogata je mineralima, naročito krečnjakom.
(Enco kaže da su na crnom marketu ovdašnji bubrezi jeftiniji od južnoameričkih, iako pripadaju bijelcima - zato što kupac nikad nije siguran kupuje li sa bubregom i kameni majdan.)
Neke naše kompanije snabdijevaju ih hlorom, fluorom, ili tako nekim prahom, i njihova voda već počinje ličiti na našu, tako da je tržište za flaširanu vodu dobro pripremljeno. Naši stručnjaci bili su malo zabrinuti kad su vidjeli slike neke rijeke (mislim da se zove Neretva river) koja se može piti, ali smo ih smirili kad smo im pokazali planove za izgradnju dvije brane u tom dijelu.
Za pet godina odavde će izvoziti struju da bi mogli kupovati vodu.
Izvini, moram opet...
Ovdje sam se sprijateljio sa ženom koja čisti toalet. Prije je to radila u nekoj srednjoj školi, a sad je presretna ovim namještenjem. Zove se Zemka. Ne zna naš jezik, ali stalno nešto govori, i lokalci se smiju, pa sam zamolio da mi prevedu. Evo njenog današnjeg monologa.
"Ovo je pravi posao. Samo sjedim i špricam pločice. Ovdje kad isišu žvaku, uzmu papir, pa ispljunu i zamotaju.
A tamo ako ih nisam sastrugala pedeset sedmično, ko da nisam ni bila na poslu. Nema gdje ih nisu lijepili. Jedva sam čekala da dodjem na posao, samo da vidim šta su još novo izmislili da pokvare i upeksine.
Od njih desetero devet ne puste vodu, a kad udje onaj deseti, onda nestane vode. Ja ne znam šta je sa ovom našom muškom omladinom ovdje, ili svakom drhte ruke, ili ja ne znam šta je, to žmiri kad urinira, isto kao da je sramota pogoditi u pišoar."
Kažu da se udavala preko deset puta.
Nije imala sreće sa muškarcima, kao ja.
Kiss.

Nenad Veličković

Kakvo nevjerovatno iskustvo! Lakše je džogirati pored Miljacka rivera sat vremena nego hodati kroz bosansko selo pet minuta.
Dva puta mi je cipela ostala u blatu. A smijao sam se onim manekenima iz Svjetske banke koji nose kravate i gojzerice.
Na autobuskoj stanici nije istaknut red vožnje. Da budem iskren, nije istaknuta ni oznaka autobuske stanice. Ali vidio sam da neki ljudi sa torbama čekaju, pa sam sačekao i ja.
Autobus je došao brzo. Bio je to jedan od onih koje smo donirali poslije rata.
(Sjećaš se kad je Vilbi izračunao da je jeftinije pokloniti Bosni nego uništiti kod nas.)
Na naslonima sjedišta je imao bijele navlake. Bile su crne i masne. Sve vrijeme sam pazio da slučajno ne spustim glavu na njih. Još me boli vrat. Ovdje te bijele navlake koriste ne da bi zaštitili putnike od prljavštine, nego da bi sačuvali sjedišta čista.
Put koji sam sa Sakibom prešao za pola sata trajao je u povratku sat i po.
Možda bih mogao napisati knjigu o ovoj zemlji!!! Ono što sam vidio kroz prozor autobusa (nisam vidio puno, jer je prozor bio jako blatnjav) mnogo je više nego što su vidjeli mnogi prije mene, koji su pisali o Bosni.
Vidio sam izvor tople vode. Iz zemlje izlazi oblak pare. Neki tip je okolo po livadi postavio kade, onda je gumenim crijevima proveo vodu od izvora do kada, onda je iznad kada podigao bijele plastične pustinjske tende, i naplaćuje banjanje. Ljudi čekaju u redu, jer je voda, navodno, ljekovita.
A sa druge strane puta okreću se jagnjad na ražnjevima. Zamisli terapiju: ležiš u kadi punoj tople vode na sred livade i glodješ batak od jagnjeta.
Nekoliko kilometara uzvodno (Bosna river) je termoelektrana. Nisam vidio gdje otiče vruća voda koja hladi kotlove. Možda je u nekoj podzemnoj vezi sa Banjom.
Još nekoliko kilometara uzvodno prodaju kože onih božijih jaganjaca koji se vrte na ražnjevima.
Da, mogao bih napisati knjigu o Bosni.
Bila bi to sasvim drugačija knjiga, nova, originalna, o prožimanju istoka i zapada, o ljepotama divlje prirode, o Balkanu zalivenom krvlju njegovih divljih plemena.
Samo treba smisliti dobar naslov.
Imam već nekoliko ideja: "Balkanski Titanik", "Kravavi podrum Evrope", "Zahod na istoku", "Krvavi raspad", "Krvožedni Balkan" "Kanalizacija civilizacije", ali ni sa jednom nisam zadovoljan.
Svidja mi se ono "krvavo", to privlaËi čitaoce, i "Balkan" je sad…
Izvini, nešto se dešava. Šef galami na hodniku. Idem da vidim šta je… Nadam se da Sakib nije pogrešnu pudlicu odveo na abortus, iz čega bi slijedio zaključak da je pogrešna ošišana.
Nije. Šefova kćerka je zvala sa aerodroma, zaboravila je pasoš. A nije bilo ni jednog slobodnog automobila na dispoziciji da se ode po pasoš u šefovu rezidenciju i odnese na aerodrom. Kolja je spasio stvar. Ustupio je svog vozača i džip. Odložio je obilazak onog kampa za sljedeću sedmicu. Izbjeglice svakako nemaju kud iz šatora.
Osim toga, ako padne snijeg, snimci će biti bolji.

Nenad Veličković

Šta radiš? Praviš mapu Sarajeva?
Taj Zoo u kojem smo bili zove se Pionirska dolina. Sakib mi je objasnio da su pioniri bili sva djeca od 7 do 15 godina. Nosili su titovke i marame.
(Titovke su kape nazvane po maršalu Titu.)
Učili su pjesmice u domovini i slobodi, o bratstvu i jedinstvu (ono sa lopatama i kolicima), o sreći i miru (ovo mi je otpjevao). Kad su odrasli, ti su pioniri ubijali jedne druge, silovali, zatvarali u logore, protjerivali i masakrirali.
Kad razmišljam o tome, sretan sam što ti i ja ne možemo imati djecu. Čudim se da ih ovdje uopšte radjaju.
U toj Pionirskoj dolini imaju i zabavni park.
Misliš li da djeca voze one male automobile da bi naučila saobraćajne znake?
Ne. Od malena uče da jure pješake i da se sudaraju. Najsretniji su kad te potkače s ledja.
Na dvije trambuline istovremeno puste po šestoro djece. Samo čekaš kad će se sudariti glavam, ili pasti jedno na drugo.
Naravno, od svakog roditelja naplate punu cijenu, jedino im je briga da djeca skinu cipele, da ne uprljaju trambulinu.
Misliš li da neko razmišlja o osiguranju?
Bolje su osigurani naši automobili nego njihova djeca.
Ovdje svi pričaju o budućnosti, ali niko ne misli o njoj.
Ono što se kod nas zove planiranje, ovdje se zove "nafaka".
Mi ne počinjemo poslovni ručak dok nemamo jasan cilj, oni će započeti rat bez njega. Zato nikad nema pobjednika, niko ne zna šta je ratom htio da dobije.
(Osim onih koji švercuju i pljačkaju.)
Zato, kao što je kod nas diplomatija nastavak rata mirnim sredstvima, kod njih je politika nastavak pljačke legalnim putem.

Nenad Veličković
Bosanac sa dna kace

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

Bosanac sa dna kace wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti se smijes? Ako si razumio... trebao bi zaplakati.

Procitaj naglas ovaj dio ispod da bi sebe bolje cuo!

(...)
Bolje su osigurani naši automobili nego njihova djeca.
Ovdje svi pričaju o budućnosti, ali niko ne misli o njoj.
Ono što se kod nas zove planiranje, ovdje se zove "nafaka".
Mi ne počinjemo poslovni ručak dok nemamo jasan cilj, oni će započeti rat bez njega. Zato nikad nema pobjednika, niko ne zna šta je ratom htio da dobije.
(Osim onih koji švercuju i pljačkaju.)
Zato, kao što je kod nas diplomatija nastavak rata mirnim sredstvima, kod njih je politika nastavak pljačke legalnim putem.
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:ma samo procitajte onu od velickovica, "sakib, ili impresije iz depresije"... pa cete skontati sta mostar misli. nije da se slazem 100%, ali ima dosta istine u ovome sto on govori...
A dje to ima da se procita?
evo dao ti je fair life link. knjiga je napisana u fomatu pisama jednog "medjunarodnika" svome ljubavniku u engleskoj. uzmi pa procitaj obavezno. nije nista smijesno (mada tako izgleda). sjesec i otplakaces.

evo, ponovicu par dijelova iz fair-ovog posta:

Autobus je došao brzo. Bio je to jedan od onih koje smo donirali poslije rata. (Sjećaš se kad je Vilbi izračunao da je jeftinije pokloniti Bosni nego uništiti kod nas.)

Neke naše kompanije snabdijevaju ih hlorom, fluorom, ili tako nekim prahom, i njihova voda već počinje ličiti na našu, tako da je tržište za flaširanu vodu dobro pripremljeno. Naši stručnjaci bili su malo zabrinuti kad su vidjeli slike neke rijeke (mislim da se zove Neretva river) koja se može piti, ali smo ih smirili kad smo im pokazali planove za izgradnju dvije brane u tom dijelu.
Za pet godina odavde će izvoziti struju da bi mogli kupovati vodu.

Izvini, nešto se dešava. Šef galami na hodniku. Idem da vidim šta je? Nadam se da Sakib nije pogrešnu pudlicu odveo na abortus, iz čega bi slijedio zaključak da je pogrešna ošišana.
Nije. Šefova kćerka je zvala sa aerodroma, zaboravila je pasoš. A nije bilo ni jednog slobodnog automobila na dispoziciji da se ode po pasoš u šefovu rezidenciju i odnese na aerodrom. Kolja je spasio stvar. Ustupio je svog vozača i džip. Odložio je obilazak onog kampa za sljedeću sedmicu. Izbjeglice svakako nemaju kud iz šatora.
Osim toga, ako padne snijeg, snimci će biti bolji.
Bumerang

Post by Bumerang »

umro je mostar wrote:Ta odvratna stvar se zove NGO ili NVO sektor, tj. nevladine organizacije. Da se odmah razumijemo, jedno su udruzenja gradjana, a drugo su nevladine organizacije. E sada prvenstveno mislim na one nevladine organizacije koje vode stranci u ovoj drzavi i koje sluze samo za to kako bi oni nama prodavali maglu, kako bi prali pare i kako bi zaposljavali svoje nezaposlene probisvjete, a nama ih prodavali kao intelektualce. Ma koji kurac nam vise seru? Oni nas uce kako da se ponasamo i krenuli su od nule. Samo sto nisu dosli u skole i poceli demonstrirati paljenje televizora. Halo bola – odjebite u troskoku. Najgore je kada nas medjusobnoj komunikaciji, demokratiji i civilizaciji uce oni koji su u svojoj drzavi do prije 10 godina imali zabrane brakova razlicih rasa (SAD), kada nas tome uce oni koji istrijebise Inke i Maye, kada nas tome uce oni koji su pravili pokolj po Alziru, kada nas tome uce oni koji podrzavaju Ariela Sarona. I sada oni dodju i nama seru li seru i jos misle da bi se mi njima trebali klanjati do poda i biti im zahvalni svim svojim bicem sto oni nama govore ta sranja, kao da mi to prije nismo znali. Smisao svega je pranje love i tipican primjer je bio seminar Konrad Adenauer organizacije za podmladke politickih partija koji su napravili u Banja Luci prosle zime.
Dobro sve se ovo o cemu pises moze se gledati i kroz tvoju prizmu a moze se gledati i iz raznih drugih uglova. Kazes da stranci peru novac u BiH kroz razne programe, projekte, edukacije/kurseve i sl. sto sigurno i rade ali ne preko BH ledja i njenih gradjana nego preko ledja svojih poreskih obveznika u svojim zemljama. To njihovo eventualno pranje novca ne kosta BiH nista. Sta BiH ima od toga i njeni Gradjani? imaju koliko imaju...bolje da imaju ista nego nista! Sigurno je dobar dio novca od tih stranaca kroz razne donacije i rekonstrukcije objekata, sistema i sl. ostao u BiH. Dalje kazes da od tih seminara nema nista i da su ti stranci ostavljali veliki novac za spavanje po Hotelima, privatnim smjestajima za ishranu za izlaske i provode za poklone svojim porodicama itd. Taj novac je upravo ostao u BiH i gradjanima/pojedincima tamo. Normalno da su najveci dio kolaca ostavili za sebe i svoj privatni djep inace se nebi ni angazovali u BiH ili bilo gdje drugo u svijetu. Pa sta ti mislis da ce oni volonterski doci u BiH da finansiraju tebe privatno i tvoje privatne projekte a da od toga oni nemaju nista?...nemoj biti djete.

Ja na to sve malo drugacije gledam i sretna sam da dadnu 1 marku ili bilo sta za BiH i njene gradjane i zahvalna sam sam na svemu, jer najcrnja je solucija da odu ili ne dodju nikako i ne ostave nista u BiH.

Ova me tvoja prica podsjeca na pricu o BH dijaspori. Vaki su - naki su. Pobjegli...ne valjaju nikako itd. umjesto da saradjuju zajednicki sa dijasporom na svim nivoima i pomazu jedni druge. Dijaspora pravi patriotski marketing po cijelom svijetu o BiH, salje novac svojim porodicama u BiH, dolazi u BiH na godisnje odmore i ostavlja novac i sl. Znaci ta je dijaspora kao takva je dobra i za BH gradjane u BiH kao i za sebe. Najcrnje bi bilo kada bi ta disjaspora digla ruke od BiH jer bi tada BiH i njeni gradjani koji su dole izgubili i ono malo ili puno sto ta dijaspora kao i stranci urade za njih.

Eh sada, ne moze se nista gledati idealno, nemogu stranci ili BH dijaspora i finasirati i raditi i rjesavati sve BH probleme u BiH za ciju su odgovornost kao i situaciju u zemlji najvise krivi politicari koji su tu zemlju doveli u situaciju u kojoj se nalazi. Ti umjesto da optuzujes BH politicare koji nisu prstom maknuli za rjesavanje problema, razvoj drzave, socijalne probleme , kapitalne investicije, iniciranje i realizaciju raznih projekata, pljacke, nerada i sl. optuzivati strance za pranje novca u BiH. Mislim da na taj nacin nepravis dobro za BiH i njene gradjane nego bas upravo suprotno.
danas

Post by danas »

bumerang,
mislim da shvatam sta zelis reci, i ne mogu reci da si apsolutno u krivu. ali shvatam i mostara, jer ima dosta istine i u onome sto on govori. kada se sve sabere i oduzme, ja recimo ne mogu da vidim neku veliku i konkretnu pomoc od strane mnogih NGO. salju nam politicke diletante od kojih ima malo konkretne pomoci. opet, cast izuzecima, ali vecina nije ucinila nista konkretno.

cesto su njihovi programi subvenciranje njihovih lokalnih kompanija -- kao recimo, kada su "obnovili" moju zgradu, a donijeli prozore iz italije, stakla iz spanije, vrata i stokove ko zna odakle... itd. a za frtalj (ili manje) tih para su mogli sve to napraviti u sipadu -- ali oni to nisu ucinili, jer time ne bi mogli pomoci sopstvenu privredu. ja sam zahvalna da je moja zgrada koliko-toliko obnovljena, ali treba biti posten pa reci da je sve to bilo od vece koristi "njima" nego "nama". medjunarodna zajednica or whoever it is, koci obnovu bilo kakvih ozbiljnih industrijskih pogona u B&H (pitaj ambasadora kusljugica, koji je cesto puta govorio kako stranci nece ni da cuju da se pokrene energoinvest ili hidrogradnja); cesto podrzava ekoloske katastrofe u zemlji; i ima vrlo limitirano razumijevanje nase politicke i ekonomske situacije.

za kraj, ja ne krivim NGO's, jer naravno, sami smo mi krivi sto su medjunarodni "strucnjaci" koji su i dalje mokri iza usiju ikako i morali dolaziti da nam pametuju o demokratiji, da nam "reformiraju" skolstvo i pravosudje, i da nam objasnjavaju sta je to tramvaj i televizor...
Bumerang

Post by Bumerang »

danas wrote:bumerang,
mislim da shvatam sta zelis reci, i ne mogu reci da si apsolutno u krivu. ali shvatam i mostara, jer ima dosta istine i u onome sto on govori. kada se sve sabere i oduzme, ja recimo ne mogu da vidim neku veliku i konkretnu pomoc od strane mnogih NGO. salju nam politicke diletante od kojih ima malo konkretne pomoci. opet, cast izuzecima, ali vecina nije ucinila nista konkretno.

cesto su njihovi programi subvenciranje njihovih lokalnih kompanija -- kao recimo, kada su "obnovili" moju zgradu, a donijeli prozore iz italije, stakla iz spanije, vrata i stokove ko zna odakle... itd. a za frtalj (ili manje) tih para su mogli sve to napraviti u sipadu -- ali oni to nisu ucinili, jer time ne bi mogli pomoci sopstvenu privredu. ja sam zahvalna da je moja zgrada koliko-toliko obnovljena, ali treba biti posten pa reci da je sve to bilo od vece koristi "njima" nego "nama". medjunarodna zajednica or whoever it is, koci obnovu bilo kakvih ozbiljnih industrijskih pogona u B&H (pitaj ambasadora kusljugica, koji je cesto puta govorio kako stranci nece ni da cuju da se pokrene energoinvest ili hidrogradnja); cesto podrzava ekoloske katastrofe u zemlji; i ima vrlo limitirano razumijevanje nase politicke i ekonomske situacije.

za kraj, ja ne krivim NGO's, jer naravno, sami smo mi krivi sto su medjunarodni "strucnjaci" koji su i dalje mokri iza usiju ikako i morali dolaziti da nam pametuju o demokratiji, da nam "reformiraju" skolstvo i pravosudje, i da nam objasnjavaju sta je to tramvaj i televizor...
Danas,
slazem se djelimicno sa tvojim postom. Medjutim ko je prioriteno kriv za situaciju u zemlji...stranci ili BH politicari? Kazes stranci salju politicke diletante? Zasto se BH gradjani i omladina ne bavi politikom i rjesavanjem situacije u zemlji pa im onda nece biti potrebna ni medjunarodna zajednica ni njihovi politicki diletanti kao sto kazes. Kazes obnovili su tvoju zgradu a uvozili materijal iz drugih zemalja. Mislim da to nije tvoj problem (bez ljutnje) Koliko je obnova te zgrade kostala za tebe i stanare te zgrade nije ni bitno jer vas nije kostalo nista i vasa je zgrada obnovljena besplatno. Takav tretman nemaju ni poreski obveznici na zapadu odakle ovi njihovi predtavnici dolaze u BiH i obnavljanje zgrada kao i sve ostalo moraju da plate/isfinansiraju sami gradjani/stanari.
danas

Post by danas »

@bumerang,
pa svakako da smo "mi" krivi, moj zadnji pasus u mome postu to govori. to nije sporno, i sve o cemu sada pricamo je posljedica nase politicke gluposti i cega sve ne goreg...

ali ako mi vec neko salje pomoc, neka to makar bude u granicama pristojnosti. gdje ja zivim (u USA) je zakon da ne pomazes ljudima u saobracajnoj nesreci ako nisi doktor, jer mozes napraviti vise stete nego koristi. pa tako ako bas ne znaju sta rade, mozda ovi NGO's ne treba da se igraju doktora u drustvu koje niti poznaju niti shvataju.

i da pojasnim: moja zgrada je samo djelomicno obnovljena, jer su obnovljeni samo oni dijelovi (drvenarija, prozori) kojih je izgleda neka italijanska firma imala u zalihama i koje niko tamo nije htio kupiti jer ne valjaju ku*cu, niti su pogodni za sarajevske zime. to ti govorim. i dalje tvrdim da se za mnogo manje novca sve to moglo obaviti u sipadu (a ovo znam jer je prijatelj arhitekta dao neku procjenu), ali to nije poenta. jer poenta je da izgleda stranci trebaju da se otarase svoga smeca, i jos da zarade nesto na nama. mislim da je mostar na to mislio kada je govorio o pranju novca.

i za kraj, medjunarodna zajednica je bila nesto sto sam ja istinski podrzavala na pocetku. onda sam vidjela ko tu (i sta) radi, pa sam malo stala na loptu. a onda je dosao paddy i poceo mi reformirati SDA-SDS-HDZ koaliciju, i od njih praviti demokrate. sad mi je i medjunarodne zajednice na vrh kape, jer vidim da nisu nista bolji od lokalnih uhljupa i da u cesto sa njima u talu i na istoj talasnoj duzini. pa ako me vec neko za*ebaje u zdrav mozak, nek me za*ebaju moji domoroci a ne bjelosvjetski klovnovi. (opet, cast izuzecima...).
water

Post by water »

Evo da i ja kazem dvije tri stvari u vezi ove teme. Zaintrigiran sam jer tako dobro oslikava stvarne probleme bosanskog drustva, i bosanskog covjeka. Osjecam se pomalo kompetntnim da kazem dvije tri stvari o ovoj temi, kao prvo radio sam na nekim projektima u Sarajevu realiziranim od strane nekih NGO u onim najtezim danima (93-95). I danas sam ukljucen u brojne projekte u Americi (ovo dobrovoljno), u kojima pokusavam pomoci raznoraznim izbjeglicama iz cijeloga svijeta u Americi, a takodje sam ukljucen u rad NGO: Engineers Without Borders, koji za cilj ima asistenciju i pomoc pri izvedbi projekata u najsiromasnijim zemljama na svijetu.

Kao prvo: Voljeli ili ne sistem je takav kakav je. Nevladine organizacije su tu da ostanu. One su skup ljudi koji su slicni presjeku bilo kakve druge organizacije: neki su dobri neki su losi, neki su briljantni, neki su idioti. Ovdje u Americi, je bas skoro, vodjena ogromna hajka na sve NGO sa istim ovim motivom: Neefikasnost njihovog djelovanja. Kada su za vrijeme Tsunami frkr millioni dolara poceli da pristizu ljudi su prirodno postali zainteresirani kome to ustvari daju novac. Ako hocete mozete lako naci na internetu najnovije ocjene za sve Americke NGO, sto su neki ljudi i cinili prije nego sto su dali svoj doprinos.

Sa druge strane uvijek me nerviralo omalovazavanje ljudi koji dodju da rade u Bosni. Zamisli samo, granate padaju na sve strane, on gleda to na TV i odluci da bi volio da pomogne. Zavrsio je skole u Americi, ali nesto ga goni da ode tamo i da radi za upola manje para nego sto bi mogao zaraditi kuci. Kad dodje u Sarajevo, prvo sto Sule vozac primjeti, kako papak se hvali da je prije nego sto je dosao u Sarajevo kupio polovni zimski kaput i kako se nada da ce biti dovoljan za hladne sarajevske zime. Naravno on je papcina a Sule vozac je kralj. Itd...

Neki od stranaca sa kojima sam ja radio su bili izvanredni, neki prosjecni, vrlo mali broj je bio nekompetentan. Ono sto znam za vecinu (veliku ako smijem tako reci) da su bili istinski "beleivers" u nasu stvar, u pravdu, u pokusaje da pomognu nasem narodu. Neznam kako je sve to izgledalo poslije rata, ali tako je bilo onda u Sarajevu. Naravno da je bilo supljaka. Nemozes reci da je stranac nekompetentan ako bhoce da uvede grijanje u svaku sarajevsku kucu da ljudi prezive zimu, uz naravno minimum tehnicke sigurnosti, a Grad Sarajevo ga sprecava u tome jer hoce da za svaku instalaciju uradis 50 strana tehnicke dokumentacije, sto se usput receno neradi nigdje na svijetu. Nije stranac za kriviti kada pokusava da kvantificira pomoc koja ide direktnom korisniku, a ne u ruke korumpiranog politicara koji ce dijeliti (ili ne dijeliti) onako kako on hoce.

Uz svo postovanje vasih iskustava, ipak nije li vrijeme da malo pogledamo u sebe. Da se ne brinemo kakav i koliki je problem u drugima, nego da vidimo kako mozemo uciniti i izvuci NAJVISE i NAJBOLJE iz svake siuacije. Ne raspolazem brojevima i mozda lupam ali imam osjecaj da je 25% od raspolozive pomoci 1995 pa naovamo iskoristeno na prodktivan nacin da bi situacija u Bosni bila sasvim drugacija. Slusajuci americkog ambasadora Kauzlarica na jednoj tribini ovdje kod mene zgrozio sam se nad cinjenicom da prve dvije godine nakon zavrsetka rata po njegovom priznanju Ameri nisu imali apsolutno n nikakav utjecaj na kretanje novcane pomoci u Bosni, i da je cijela stvar bila u iskljucivoj nadleznosti bosanske vlade.

Daj Boze da ove mladje generacije, svoju frustraciju i ljutnju usmjere na produktivan nacin i da dodjemo u situaciju kada nam ta pomoc nece trebati, a kada ce mo mi biti u situaciji da pomazemo drugima.
mostarac

Post by mostarac »

Ja sam se bavio politikom i probao nesto promjeniti, ali ono sto meni ide na neku stvar je to da NGO misli da nama kao nesto pomaze i da je to sto oni rade veoma bitno za nas i sto misle da smo mi ovde nezahvalni domorodci. Halo nek odhebu u troskoku. Sto se tice nase dijaspore ja imam skroz drugacije misljenje, jer ti ljudi ovoj zemlji pomazu, kad pomazu, bez ikakve zadnje namjere i interesa. Pomaztu joj zato sto je vole.
A NGO sektor jer sektor koji pije veoma mnogo novca, koji da nam zele iskreno pomoci, mogu usmjeriti u pametnije stvari, a ne da nam drze predavanja o stvarima koje sam ja znao i prije njih i o stvarima koje u dosta slucajeva znam mnogo bolje nego oni.
Neka izbiju sebi iz glave da oni imaju uticaj na desavanja u BiH u smislu uticaja na svijest naroda, jer na nane na Bjelasnici ima uticaj samo imam lokalne dzamije i on formira politicku svijest i savjest, a moze neka bjelosvejetska fufica (uz casne izuzetke) toj nani govoriti svasta i posvetiti joj paznju koliku nikad nije dobila, ali imam govori kako ce se glasat. Dakle nema NGO sektor nikakav uticaj na stanje svijesti gradjana u ovoj zemlji, a ogromne novce trose da bi kao imali taj uticaj i kao dokazali sebi da ga imaju, a nemaju, niti ce ga imati jos dugo dugo dugo, a to ne proizilazi iz nase nepismenosti, nego naseg mentaliteta. Oni nas uopste ne kontaju, niti nas mentalitet, i uopste se ne trude da nas shvate i ono sto je prihvaceno u Velikoj Britaniji ne znaci da ce se sa istom dozom odusevljenja prihvatiti i u BiH, ali NGO to ne zanima. Njih zanima samo kako da operu lovu i mi nemamo neke konkretne koristi od njih, a da hoce da pomognu od srca i isitnski onda neka uloze lovu u prave stvari, a ne u gluposti. Najbolji dokaz su izbori. ucili su nas demokratiji stalnim odrzavanjem izbora, koji su kostali pravo bogatstvo i sta su dobili na kraju - ljudi nikako ne izlaze na izbore. zamisli da je ta lova ulozena u nesto pametnije. Recimo drze nama britanci predavanje o tome kako se provodi izborna kampanja i ona zena se slomi da nas ubjedi kako mi trebamo povesti 50 mladica i djevojaka koji ce ispred nasih kandidata trcati i vikati evo nasih kandidata, a da ovi masu rukama i kao pricaju sa gradjanima. To u nas ne pali i donosi samo kontraefekat, a ove mladice i djevojke bi smatrali budalama kao i nas kao kandidate same. to je jednostavno nas mentalitet i ta tuka to sebi u glavu nikako nije mogla ubaciti, a ja je nisam mogao ubjediti da nije upravu i jos se arogantno i sa visine cinicno smjesila. Ma kome kravo jedna. jednostavno kampanja za Blaira i naseg politicara ne moze biti ista, ne moze, jer nisu ljudi isti. Ima stvari koje su cool, ali sve sto mozes primjeniti sa uspjehom na britance, ne mozes i na Bosance.
Dakle neka oni lovu koju trose na silna predavanja uloze u bolje stvari ako nam zele iskreno pomoci, a ne zele, i bicemo svi sretni i zadovoljni.
water

Post by water »

[quote="water"]

Sa druge strane uvijek me nerviralo omalovazavanje ljudi koji dodju da rade u Bosni. Zamisli samo, granate padaju na sve strane, on gleda to na TV i odluci da bi volio da pomogne. Zavrsio je skole u Americi, ali nesto ga goni da ode tamo i da radi za upola manje para nego sto bi mogao zaraditi kuci. Kad dodje u Sarajevo, prvo sto Sule vozac primjeti, kako papak se hvali da je prije nego sto je dosao u Sarajevo kupio polovni zimski kaput i kako se nada da ce biti dovoljan za hladne sarajevske zime. Naravno on je papcina a Sule vozac je kralj. Itd...

Sule vozac je izmisljeno ime (karakter je stvaran), upravo sam skontao da je "sulekrug" postavio ovu temu. ova slucajnost je bila nenamjerna.
Bosanac sa dna kace

@Fair life i @danas ma to mi bilo dobro dolso nba sabahu nako da s emalo ismijem i onda da navalim na nagomilano gradivo za ispite... fakat je jadno...shvacam ja o cemu se radi...ne brinte se vi men :roll: ...cuj molim te da nas uce jest hamburgere....fuujjjj... :x :x :x :x
Nego ne mogu se sjetit ko je ovaj Nenad Velickovic!? Da to nije kojim slucajem onaj sto je prije koju godinu na netu iz Londona napisao tekst o Sarajavu da je to Evropski Kabul jer eto ima samo jedna mesara gdje se moze kupit krmetina! :roll:
danas

Post by danas »

@water:

mislim da je tvoje iskustvo malo drugacije. i sama sam radila nesto za doctor w/out borders, a oni, kao i inzinjeri bez granica ipak imaju konkretne projekte i profesionalci su u svome polju. bave se konkretnim zdravstvenim ili inzinjerskim/gradjevinskim projektima.

ja i mostar govorimo o NGO "politicarima", koji su dosli da nas uce demokratiji. znaci, radi se uglavnom o djeci od 22-23 godine, koji ne znaju sta ce od sebe poslije fakulteta, i misle (naivno) da dobra volja sve rjesava. ja ne mogu to da omalovazavam, ali ipak smatram da dobra volja bez znacajnog iskustva i znanja ipak nije dovoljna za konkretne promjene. djeciji strajkovi kojih su se oni igrali po fakultetu nece natjerati karadzica da se preda, niti ce ikome pomoci u bosni ili avganistanu. neke stvari koje rade su totalno uvrjedljive za zrtve rata, kao kada su nam predlagai da idemo i "grlimo drveca u sumi" jer ce nas to izljeciti od ratnih trauma (ovo sam vidjela rodjenim ocima).

ja igrom slucaja imam dosta dobrih prijatelja (amerikanaca) koji su se upustili u NGO svijet i brzo ga napustili zgranuti onim sto su vidjeli. za ovu "profesiju" postoji i nadimak ovdje u USA -- "misery pimps". valjda ti to sve govori. postoji mnogo, mnogo, NGO's, i ono sto ja i mostar govorimo je da nisu svi NGO motivisani i dobronamjerni, a dosta njih su i djecurlija kojima je dosadno i ne znaju sta ce od sebe (pa ne mogu pomoci, cak i ako imaju najbolje namjere).

recimo, ovdje je (vidim da zivis u USA) bio poznat slucaj NGO "radnika" u avganistanu, koji su grdne pare spiskali na fed-ex isporuke j.crew odjece u kabul. americka NGO radnica (mislim da je bila mladja od 25 godina) je ubijena u iraku jer je pocela kao oslobadjati iracke zene od patrijarhalne tiranije, ne shvatajuci da svojim nepromisljenim akcijama ugrozava i sebe i te zene (ovo je to nepoznavanje lokalne kulture, koje je jako bitno u ovakvim poslovima). ona misli da je NY city i Bagdad jedno te isto?!? za kraj, ovi radnici su veoma dobro placeni (pocetne plate su izmedju $60-80K, i uzimajuci u obzir da je prvih $80K oslobodjeno poreza ako zivis u inostranstvu, i da su zivotni troskovi -- stan i hrana -- cesto pokriveni od poslodavca), onda je jasno da je ovo veoma privlacna ponuda, i da je ovo "posao" kao i svaki drugi. o ovolikoj plati (i ustedi, jer nema troskova u avganistanu i bosni koji se mogu porediti sa troskovima zivota na zapadu) vecina ovih balavaca moze samo da sanja. i onda oni od ovog "pomaganja" naprave karijeru, sto je mozda i u redu, da ne tretiraju bosnu na isti nacin kao i angolu ili avganistan ili bejrut... i da ne prenose jednu propalu ideju ukrug, a da cesto nista konkretno ne naprave ili pomognu, osim sto se poslije 4 godine "sluzbe" vrate u USA sa $200,000 ustedjevine i "iskustvom" koje im pomaze da se uvale na bolej "medjunarodne" pozicije na iducem nesretnom mjestu kome "treba pomoc" u paljenju televizora...

i zadnje, ljudi koji su u profesionalnim "helping" profesijama pomazu ljudima na nacin koji im je potreban -- ja ako sam doktor i dodje mi pacijent sa slomljenom rukom, onda ja valjda treba da tu ruku lijecim, a ne da mu dajem mu lijek protiv zubobolje, ili da ga savjetujem da ide kuci i radi jogu da smiri zivce.
Last edited by danas on 31/07/2005 21:39, edited 4 times in total.
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: Nego ne mogu se sjetit ko je ovaj Nenad Velickovic!? Da to nije kojim slucajem onaj sto je prije koju godinu na netu iz Londona napisao tekst o Sarajavu da je to Evropski Kabul jer eto ima samo jedna mesara gdje se moze kupit krmetina! :roll:
ti mislis na nevena andjelica...
neno velickovic je sarajlija, koji je i dan-danas u sarajevu i po meni je jedan od najboljih BH pisaca, kao i naprosto genijalan covjek. bolji jepisac i od jergovica i hemona, jer je on i dalje u SA i zna situaciju. napisao je sakiba, konacare, i dosta kratkih prica. idi na http://www.nenadvelickovic.com pa vidi.
Bosanac sa dna kace

@danas hvala na ispravci, ja se bas bio zabrino reko da nije onaj kreten, al et havla Bogu pa nije.... :-) :)
Bumbar

Post by Bumbar »

Ja sam isto u nevladinom ali u sektoru seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava... odmicuci se od "pranja novca" i etc. ono sto je mene iznenadilo i duboko razocaralo u ovom sektoru su ljudi koji rade...99,99% ih je tu da kao zarade pare i da im gizica vidi puta... a ponasaju se kao da smo jedni drugima najgora konkurencija...
Nema mi nista mrze nego kad procne suplju o situaciji mladih u BiH i svi su super dok je pricati...kad treba nesto uraditi onda svi moraju kafu piti i nitko nista :x

...jaoj danas...dr.without borders... :shock: 8-)
Post Reply