nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
žulijan asanž

#1 nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by žulijan asanž »

volio bih čuti malo više o nevladinim organizacijama i uslovima rada u istima. društvo poput našega je za NVO-e jako plodno, ako mene pitate, iz prostog razloga jer nismo baš najnormalniji ni u jednom društvenom segmentu. :)

koliko su ciljevi nevladinih organizacija koje djeluju na području BiH zaista iskreni, odnosno, koliko su osnivači istih zaista orijentisani na društveno dobro? da li je društveno dobro samo paravan za ostvarivanje lične koristi pojedinaca iz NVO-a?

da li znate i jednu nevladinu organizaciju čije je djelovanje zaista uspjelo korigirati neku društvenu anomaliju?

imam jednu fantastičnu ideju i ne vodi me želja za novcem, nego stvarna potreba da utičem na jednu konkretnu stvar koja je među nama, a koju niko ne "obrađuje"...
suncica24

#2 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by suncica24 »

otvori ti pandorinu kutiju :run:
žulijan asanž

#3 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by žulijan asanž »

suncica24 wrote:otvori ti pandorinu kutiju :run:
otvaranje pandorine kutije na forumu je obično pozitivan potez :D
Baba_Droga

#4 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Baba_Droga »

Centar za edukaciju, terapiju i rekreaciju zena i djece , Kuca "SEKA" u Gorazdu !
Licna iskustva: ljudi rade, imaju dva strucna lica koji rade sa zenama i djecom, pruzaju psiholosku-terapijsku pomoc, puni pozitivne energije, ne supljiraju, konkretni su i to sto rade ima smisla. Imaju puno iskustva sa oboljelim od PTSP-a !!!

http://www.seka-hh.de/naski/index.htm

http://www.facebook.com/group.php?gid=181942477086
sammo

#5 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by sammo »

Ima svega, radim u jednoj takvoj. Jedne gledaju širi interes, druge su osnovane umjesto firme...osobni interes, djeluju kao firme.
doshljo

#6 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by doshljo »

www.vasaprava.org

koliko čujem, pomogli su pravo puno ljudi....
Dr.Mr.Fr.

#7 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Dr.Mr.Fr. »

ima NVO-a a ima i NVO-a...zavisi do ljudi koji vode iste, neke rade za sebe a neke za druge 8-)
Ricken

#8 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Ricken »

žulijan asanž wrote:volio bih čuti malo više o nevladinim organizacijama i uslovima rada u istima. društvo poput našega je za NVO-e jako plodno, ako mene pitate, iz prostog razloga jer nismo baš najnormalniji ni u jednom društvenom segmentu. :)

koliko su ciljevi nevladinih organizacija koje djeluju na području BiH zaista iskreni, odnosno, koliko su osnivači istih zaista orijentisani na društveno dobro? da li je društveno dobro samo paravan za ostvarivanje lične koristi pojedinaca iz NVO-a?

da li znate i jednu nevladinu organizaciju čije je djelovanje zaista uspjelo korigirati neku društvenu anomaliju?

imam jednu fantastičnu ideju i ne vodi me želja za novcem, nego stvarna potreba da utičem na jednu konkretnu stvar koja je među nama, a koju niko ne "obrađuje"...
Recimo da poštujem Udruženja tipa Udruženje slijepih, ali uglavnom NGO sektor kod nas je jedna mašinerija za potrošnju para.
Ideje koje nisu vođene novcem i koje nisu povezane sa istim uglavnom nisu predmet našeg NGO sektora :D
Nego kako ono bješe jel GROZD i DOSTA, šta li je bože s njima, od kada je ova nova vlast izgleda da nema neke potrebe za društvenim aktivnostima.
JThomas

#9 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by JThomas »

prešli u VO :D
Ricken

#10 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Ricken »

JThomas wrote:prešli u VO :D

:D :D
vesela_sveska

#11 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by vesela_sveska »

:D
future millionaire

#12 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by future millionaire »

Zijanili N u primopredaji vlasti :D
Mis mekinjas

#13 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Mis mekinjas »

žulijan asanž wrote:volio bih čuti malo više o nevladinim organizacijama i uslovima rada u istima. društvo poput našega je za NVO-e jako plodno, ako mene pitate, iz prostog razloga jer nismo baš najnormalniji ni u jednom društvenom segmentu. :)

A što se ne baviti proizvodnjom? :roll:

Ja bih nevladine sve ukinula po brzom postupku, služe samo pranju love.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#14 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Toto »

ima li neki direktorij NVO gdje bi se mogle viidjeti one fore o misji viziji, godisnji izvjestaj iitd
Dr.Mr.Fr.

#15 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Dr.Mr.Fr. »

Toto wrote:ima li neki direktorij NVO gdje bi se mogle viidjeti one fore o misji viziji, godisnji izvjestaj iitd

http://www.ngo.ba/

svjezi_ustipak

#16 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by svjezi_ustipak »

žulijan asanž wrote:da li znate i jednu nevladinu organizaciju čije je djelovanje zaista uspjelo korigirati neku društvenu anomaliju?
ima, vise njih.
kockica_kockica

#17 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by kockica_kockica »

Mnogo NVO-a radi na poljima gdje drzava zakaze. I ne moze se generalizirati kada je rijec o nevladinom sektoru.
Ne kazem da nema onih koji samo koriste nevladinu organizaciju za svoje bogacenje i pranje novca jer sam sigurna da ima i takvih ali nisu svi takvi. Ali... Kako rekoh mnogo ispravljaju krivu Drinu kroz razne projekte i programe koje rade. I pomalo je nezahvalno od strane nekih ovdje koji generaliziraju i osuduju rad ovakvih organizacija, a te organizacije svaki dan pomazu tamo gdje je drzava okrenula ledja.
Jako mnogo ljudi radi u tim organizacijama volonterski jer imaju neki zajednicki cilj, i sav novac usmjeravaju samo na to. Jedan broj ima zaposlene koji se moraju boriti za svoje mjesto pod sunce pisuci projekte i projekte. A to nije nimalo lagan posao, ako se uzme u obzir da 90% donatora uopce ne zeli dati novac za osoblje koje radi na projektima vec iskljucivo na te "aktivnosti". Njih 10% koji i odvajaju dio novca za placanje osoblja daju samo odredjeni minimalni procenat.

Ako jedna NVO pomogne 10 porodica koje su u nevolji.
Skupi novac za 1 dijete koje treba lijecenje.
Nabavi medinska pomagala za stare i bolesne.
Omoguci osobama koje nemaju jedan obrok na dan.

Onda te organizacije ne treba zatvoriti.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#18 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Toto »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Toto wrote:ima li neki direktorij NVO gdje bi se mogle viidjeti one fore o misji viziji, godisnji izvjestaj iitd

http://www.ngo.ba/

masala masala
haman ko ICVA
Ricken

#19 Re: nevladine organizacije - kako je tamo? :)

Post by Ricken »

kockica_kockica wrote:Mnogo NVO-a radi na poljima gdje drzava zakaze. I ne moze se generalizirati kada je rijec o nevladinom sektoru.
Ne kazem da nema onih koji samo koriste nevladinu organizaciju za svoje bogacenje i pranje novca jer sam sigurna da ima i takvih ali nisu svi takvi. Ali... Kako rekoh mnogo ispravljaju krivu Drinu kroz razne projekte i programe koje rade. I pomalo je nezahvalno od strane nekih ovdje koji generaliziraju i osuduju rad ovakvih organizacija, a te organizacije svaki dan pomazu tamo gdje je drzava okrenula ledja.
Jako mnogo ljudi radi u tim organizacijama volonterski jer imaju neki zajednicki cilj, i sav novac usmjeravaju samo na to. Jedan broj ima zaposlene koji se moraju boriti za svoje mjesto pod sunce pisuci projekte i projekte. A to nije nimalo lagan posao, ako se uzme u obzir da 90% donatora uopce ne zeli dati novac za osoblje koje radi na projektima vec iskljucivo na te "aktivnosti". Njih 10% koji i odvajaju dio novca za placanje osoblja daju samo odredjeni minimalni procenat.

Ako jedna NVO pomogne 10 porodica koje su u nevolji.
Skupi novac za 1 dijete koje treba lijecenje.
Nabavi medinska pomagala za stare i bolesne.
Omoguci osobama koje nemaju jedan obrok na dan.

Onda te organizacije ne treba zatvoriti.

Od tih što si ih nabrojala da pomažu direktno ljudima vrijede Caritas i neke organizacije koje egzistiraju pri religijskim ustanovama koje su bile prisutne i prije 92-e i koje stvarno rade konkretene stvari. Tu još vrijedi dodati neke strukovne i malo onih koje okupljaju ljude sa posebnim potrebama. Ali sve ove za razno razne civilne inicijative, europske integracije, medije, društvo, mladi i sl su živi šupljak. Eh ovih prvih je nekih 5%, a ovih drugih logično 95%.
Jedina od NVO organizacija koja je ispunila misiju, a bila je u ovoj drugoj grupi je Prigovor Savjesti (koliko ja znam).
Post Reply