Zanima me kako se registruje nevladina organizacija.
Nasao sam portal nevladinih organizacija BiH (http://www.ngo.ba) i ima dosta zanimljivih informacija.
Medjutim, zanima me kako to sve izgleda u praksi. Koliko osoba treba da se to zakonski pokrene? Da li je registracija i rad NVO obuhvacen "Zakonom o udruzenjima i fondacijama BiH" objavljenim 2001. godine ili nekim drugim?
Svaka pomoc dobrodosla. Hvala!
Nevladina organizacija (registrovanje)
-
aeroklub-bih
#2 NVO
NVO možeš registrirati na nivou općine, kantona, entiteta ili države. Od toga ovisi koji ćeš zakon koristiti. Pretpostavljam da bi se registrirao na nivou kantona sa sjedištem u tvom gradu i djelovanju na cijeloj teritoriji BiH (što se definira Statutom). To je najčešći oblik registriranja.
Procedura je slijedeća:
Zakonom o udruženjima i fondacijama tri fizička lica mogu osnovati Udruženje. Svakako treba ti upravni odbor (5) i nadzorni odbor (3). Napravi se Osnivačka skupstina, usvoji Odluka o osnivanju, Statut i ostali osnivački akti u skladu sa Zakonom. Pošto mi je mrsko pisat, najbolje je da navratiš u Kantonalno ministarstvo pravde (u svom kantonu) i tamo uzmeš OBRASCE ZA UPIS UDRUŽENJA U REGISTAR, a tu možeš dobiti i detaljnije informacije kako treba da izgleda zapisnik sa osnivačke skupštine, osnivački akti, atatut i ostalo...
Takošer, pripremi oko 400 KM.
Procedura je slijedeća:
Zakonom o udruženjima i fondacijama tri fizička lica mogu osnovati Udruženje. Svakako treba ti upravni odbor (5) i nadzorni odbor (3). Napravi se Osnivačka skupstina, usvoji Odluka o osnivanju, Statut i ostali osnivački akti u skladu sa Zakonom. Pošto mi je mrsko pisat, najbolje je da navratiš u Kantonalno ministarstvo pravde (u svom kantonu) i tamo uzmeš OBRASCE ZA UPIS UDRUŽENJA U REGISTAR, a tu možeš dobiti i detaljnije informacije kako treba da izgleda zapisnik sa osnivačke skupštine, osnivački akti, atatut i ostalo...
Takošer, pripremi oko 400 KM.
-
kub lajkan
E hvala ti za odgovor. Ponesto od toga mi je poznato...
Daj mi reci samo jos ovo: sta se uopste podrazumijeva pod "nevladina organizacija"? Je li to svako udruzenje gradjana ili ima jos neka pravna caka u toj definiciji po kojoj se razlikuju UG i NVO?
Daj mi reci samo jos ovo: sta se uopste podrazumijeva pod "nevladina organizacija"? Je li to svako udruzenje gradjana ili ima jos neka pravna caka u toj definiciji po kojoj se razlikuju UG i NVO?
-
aeroklub-bih
#4 NVO
PRAVNI NAZIV JE "UDRUŽENJE"
NVO ILI UG NE POSTOJI, TO SAMO NAKO MALO MODERNO...
NVO ILI UG NE POSTOJI, TO SAMO NAKO MALO MODERNO...