Nevladina organizacija (registrovanje)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kub lajkan

#1 Nevladina organizacija (registrovanje)

Post by kub lajkan »

Zanima me kako se registruje nevladina organizacija.

Nasao sam portal nevladinih organizacija BiH (http://www.ngo.ba) i ima dosta zanimljivih informacija.

Medjutim, zanima me kako to sve izgleda u praksi. Koliko osoba treba da se to zakonski pokrene? Da li je registracija i rad NVO obuhvacen "Zakonom o udruzenjima i fondacijama BiH" objavljenim 2001. godine ili nekim drugim?

Svaka pomoc dobrodosla. Hvala!
aeroklub-bih

#2 NVO

Post by aeroklub-bih »

NVO možeš registrirati na nivou općine, kantona, entiteta ili države. Od toga ovisi koji ćeš zakon koristiti. Pretpostavljam da bi se registrirao na nivou kantona sa sjedištem u tvom gradu i djelovanju na cijeloj teritoriji BiH (što se definira Statutom). To je najčešći oblik registriranja.

Procedura je slijedeća:

Zakonom o udruženjima i fondacijama tri fizička lica mogu osnovati Udruženje. Svakako treba ti upravni odbor (5) i nadzorni odbor (3). Napravi se Osnivačka skupstina, usvoji Odluka o osnivanju, Statut i ostali osnivački akti u skladu sa Zakonom. Pošto mi je mrsko pisat, najbolje je da navratiš u Kantonalno ministarstvo pravde (u svom kantonu) i tamo uzmeš OBRASCE ZA UPIS UDRUŽENJA U REGISTAR, a tu možeš dobiti i detaljnije informacije kako treba da izgleda zapisnik sa osnivačke skupštine, osnivački akti, atatut i ostalo...
Takošer, pripremi oko 400 KM.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E hvala ti za odgovor. Ponesto od toga mi je poznato...

Daj mi reci samo jos ovo: sta se uopste podrazumijeva pod "nevladina organizacija"? Je li to svako udruzenje gradjana ili ima jos neka pravna caka u toj definiciji po kojoj se razlikuju UG i NVO?
aeroklub-bih

#4 NVO

Post by aeroklub-bih »

PRAVNI NAZIV JE "UDRUŽENJE"

NVO ILI UG NE POSTOJI, TO SAMO NAKO MALO MODERNO...
Post Reply