nevjerovatno, ne daj Boze istinito.........

_ambassador

Post by _ambassador »

_ambassador wrote:...

za one koji govore da sam postigao neki cilj: ljudi, previse ste uzivljeni u ovaj forum, pa mislite da su svi bas kao i vi i da im je cilj da stvore sto interesantniju temu koju ce ljudi posjecivati i komentirati.... pateticno...
ovaj put lafomamone i nosferatu, odgovor na vase postove gore.....

ajde samo jedan od vas neka mi kaze sta sam to ja mogao postici, molim vas, mozda ste i upravu pa se moze kakva lova izvuci iz ovog... :roll: :-)

ja pisac? gospodin umjetnik za tebe, ali ne u polju literarure vec vizuelnog...

zoom66, samo sam ISPRICAO ONO STO MI JE LIK REKAO, MISLIM, VISE DETALJNO NEGO STO SAM I HTJEO... da sam izmisljao, vjerovatno bih tako i ucinio, dakle uskladio vremenski period sa nacinom upada, izmislio imena sela, davao konkretne odgovore na sva pitanja sto mi postavljate...

vjerujte da bih za 3 godine bio u stanju napisati extra teoriju zavjere koja ima odgovore na sva pitanja, jednostavno nisam takav leshinar.....

ljudi, bila su 2 razgovora na poslu, u prolazu, minute su bile u pitanju, a tako puno emocija da jednostavno ne moze biti cista izmisljotina. to znam ja sam i niko vise!!!

prvo bih rascistio sa nekim vrlim forumashima da razgovor i sve sto sam ovdje rekao stoji jer se tako i desilo... eh sada da je vjerovatno dio toga izmisljen nego istina: ZATO SAM I OTVORIO TEMU POBOGU DA OTKLONIM SUMNJE I MOZDA NESTO NOVO NAUCIM!
bravo ja

Post by bravo ja »

1. Zar ti mislis majke ti da bi jedan tajni agent ili koja vec p materina otvarala dusu nekom tipu na benzinskoj pumpi?
2. TI, ili imas burnu mastu pa je testiras na forumu ili si jako glup pa si tom nekom drugom tipu koji ima burnu mastu povjerovao sva ta sranja
3. Ne vrijedaj mi inteligenciju!

Jao sto se tip nasra ...al hajd this is a free world
LafoMamone

Post by LafoMamone »

Za one koji vjeruju u ovu pricu, ukljucujuci i samog autora iste, stvarno nemam poseban komentar. Samo jedno duboko sazaljenje.
Pogledaj tacku 1 iz prethodnog posta, od strane clana/clanice bravo ja.

Imao sam priliku da upoznam veliki broj vojnika, diplomata i "humanitarnih" radnika u BiH tokom i poslije rata. Tokom rata uglavnom je bilo rijec o vojnicima, jer smo im tad bili interesantni kao djeca koja su eto pricala sasvim dobro engleski ili neki drugi strani jezik. Znam da su mnogi od njih dolazi u BiH kako bi zaradili nesto novca i obezbjedili sigurniju buducnost svojoj porodici.
Bez sumnje da je bilo ubacnih elemenata, ali nikad nisam imao priliku da mi to jedan od njih i potvrdi.

Poslije rata u BiH, a kasnije i tokom mog boravka u SAD upoznao sam mnostvo ljude koji su se nalazili na raznim lokacijama BiH. Nikada, ali bas nikada nijedan od njih nije ulazio u detalje. Znam da su neki od njih bili i jos uvijek su visoko pozicionirani u vojsci ili diplomatiji. Ali zasto bi oni bas meni pricali o tome sta ih muci.

I tu se vracam na citat iz prethodnog posta:
"1. Zar ti mislis majke ti da bi jedan tajni agent ili koja vec p materina otvarala dusu nekom tipu na benzinskoj pumpi? "
_ambassador

Post by _ambassador »

u PM sve i svi....

kakvi ste skeptici, fakat se vidi da visite na forumu.......
ja sam samo previse iskren tip i to je moja glavna greska. sa vukovima treba igrati njihovu igru a ja ovdje vazda nesto iskren i cak previse podataka o sebi ostavljam...... znam da je lahko iz anonime pucati ovako ne vjerovatne stvari, vidim da me je par ljudi shvatilo za ozbiljno i vjerujte da mi je srce na mjestu, za ostale: mozda mi je vas i zao, jer biti tako skeptican oko bilo chega, pa cak vi sigurniji od mene skim i sta sam pricao, vjerovatno je zbog toga sto ste imali losa iskustva i pronevjere u zivotu....

bravo ti, prepustam te tvojoj inteligenciji, vidim plaho je ima...

becu, pola pitanja koje si postavio/la me "zivog izjedose" (ne sanjam o ovom niti imam delirium fantazije...). a to sto je otvorio srce meni, neznam, i to je cudno. samo da kazem da sam uglavnom prijatan lik, joj, evo sta moram sve govoriti samo da bih nekog ubjedio. koga? i zasto?

posto vidim na drugim temama ovog podforuma dosta ljudi poznaje dosta slicnih i nevjerovatnih dogadjaja, ponadao sam se da ce neko nesto i o ovom znati...

@stardust: hvala, zaista cu se potruditi da doznam nesto vise (bice vise nego tesko) ali uvjeren sam i ubijedjen da je nesto tu bilo.

@artzy: ozbiljno to govoris? ja iskreno pitam ljude, ako ovakav tekst moze biti kompromitirajuci za mene ili bilo koga, molim da mi neko makar malo pojasni, ovo najozbiljnije. ne bih da bude posljedica zbog pokusaja ubjedjivanja nekolicinu forumasha cije je samo kontra o cemu god se razgovaralo... jer nisam vidio, ali ljudi, vjerujte da mi je cilj veci od laziranja i postizanja zabave na forumu, a to je da malo otvorim oci sebi...
_ambassador

Post by _ambassador »

LafoMamone wrote: Poslije rata u BiH, a kasnije i tokom mog boravka u SAD upoznao sam mnostvo ljude koji su se nalazili na raznim lokacijama BiH. Nikada, ali bas nikada nijedan od njih nije ulazio u detalje. Znam da su neki od njih bili i jos uvijek su visoko pozicionirani u vojsci ili diplomatiji. Ali zasto bi oni bas meni pricali o tome sta ih muci.
... sto ne znaci da se nista nije desavalo, odnosno, sistematski ako nije opcepoznato znaci ne postoji, izmisljeno...
LafoMamone

Post by LafoMamone »

Prvo da sve stavimo u tacan vremenski period.
Jesi li ti normalan uopste da povjerujes da je neko klao muslimanske bebe prije rata???? I da za to nikad niko ne sazna???
Citas li ti sebe uopste???
U onoj i onakvoj drzavi, Junuz Keco je bio inspiracija da se napravi film.
Zar ti stvarno vjerujes da postoje takve vukojebine u kojima bi se nesto slicno moglo dogoditi?? Sam tvoj tekst je na neki nacin degradacija BiH i svega onoga u njoj. Sama cinjenica da si povjerovao u nesto tako, govori dovoljno o tebi i tvojoj svijesti.
Ubijale se bebe sredinom 80-ih??? Procitaj ovo jos jednom.
Sredinom 80-ih je bila Olimpijada, Sarajevo bilo sampion, Zeljo harao Evropom, osvajale se nagrade na filmskim festivalima....
I ti vjerujes da su se bebe ubijale, a da je to ostalo zataskano i neprimjeceno. Svasta. To se zove bolest.

Meni kada neko pocne "srati" o mojoj domovini neke nebuloze, onda mu fino odrzim lekciju iz historije i geografije. A zatim ga fino posaljem u neku stvar.

Ja veoma rijetko komentarisem, a jos rijedje citam sve teme. Ovu sam slucajno otvorio i ne znam sta mi bi i da odgovaram. Neozbiljan si, a i kontradiktoran. U svakom tekstu pises kako nesto neces i onda sam sa sobom diskutujes o razlozima tvoje diskusije sa ostalim clanovima. Jer kao eto ti nas prosvjetljujes, a mi skepticni jadnici ne mozemo da skontamo surovu istinu. Boze sacuvaj.
Comrad

Post by Comrad »

Zanimljiva prica. Neko rece mogli su uci normalno u Jugu, bez potrebe za ulazak iz vazduha, no ako su specijalci pa morali su valjda neko oruzje imati sa sobom. Sumnjam da se moglo preko granice unijeti 3-4 puske, pistolji, nozevi i sta vec ide uz to. Koliko vidim, glavni razlog zasto ti niko ne vjeruje jeste to sto si ovu pricu dobio na pumpi, jos od kamiondzije - bivseg specijalca. Naravno, i meni je odmah to cudno, jer fakat ne kontam zasto bi neki specijalac koji je riskirao zivot za tu misiju, uzeo pare, kasnije to pricao nekome dok sipa gorivo. U takvoj situaciji, ja bih ipak bio malo skeptican, dodje ti lik koji te nikad nije vidio i isprica ti sve te stvari.
Uostalom, nadam se da ces uspjeti otkriti o cemu se ustvari radilo i donijeti nam jos materijala. Na osnovu ovoga tesko mogu povjerovati u sve ovo. Sretno!
becu

Post by becu »

cekaj ba malo _ambassador, spusti loptu na sekundu, da rezimiramo
Ti si ovdje ispricao pricu kako je tebi neki lik prije tri godine na benzinskoj pumpi ispricao pricu o njegovoj misiji u BiH, u Jugoslaviji osamdesetih godina. Iz naslova ovog tvog posta sam navodis da je nevjerovatno i ne daj Boze istinito. Znaci nisi 100% popio njegovu pricu, ali zelis da saznas ima li cega u ovome. Jesam dobro skontao ovo? E sad svi ti ovdje govore da je ono sto ti je ispricao jedno veliko sranje i da je nemoguce, znaci nije se dogodilo. Ako je tebi u cilju bilo da saznas ima li imalo istine u onome sto ti je lik kako navodis ispricao, u cemu je problem? Postavi sebi ta pitanja i mirna Bosna.
_ambassador

Post by _ambassador »

znam da ti ne komentarises, samo koji ti je nick po redu?

degradacija bih? na neki nacin? koji majketi?
ne serem o "tvojoj" domovini, samo nemoj zaboraviti da je i moja i da mi je zadnje na umu naskoditi, ovo bi trebalo biti otvaranje ociju ukoliko je istina. dakle usluga gradjanstvu a ne sirenje nebuloza. mozda bi to trebao s tog ugla pogledati. nisam neozbiljan, mrtav ozbiljan vjeruj mi. haj nadji jos koju moju temu na politici, jednostavno izbjegavam komentarisati ovdje radi tenzija i zescih filozofa. a mislim da sam morao kao bh gradjanin podijeliti sa svojim narodom nesto tako veliko i nevjerovatno kao prica koju, ponavljam, NISAM vidio svojim ocima, ali imam vise osnova da mislim da je moguca neg da nije. fakat sam tada bilo mali, kao i svi ovdje prisutni, ja se od prije rata samo sjecam murata i brane :roll:

uzmi u obzir da su mediji, komunikacije, pa i sama sloboda govora i razmisljanja u to doba bile na daleko nizem nivou nego sada. danas takvo nesto je naravno nezamisivo...

i nije mi fakat cilj biti popularan na politika podforumu (inace na forumu :-) ), ustvari popularnost imam na ulici i kod svojih, pa i tu opciju iskljuci...

jos sad samo treba naletit neko da kaze kako sirim dezinformacije da bi prije poceo ovaj, izgleda, danas, neizbjezan rat! ne daj Boze, samo to kazem... ne bi me cudilo kakvih psiha ima na forumu...
Shoshana

Post by Shoshana »

Veoma je zanimljivo citati odgovore na ovu temu :D

Ja se drzim one narodne (i tako istinite) - svako polazi od sebe... Ovi sto misle da Ambasador laze, tako misle jer im je, ocito, takvo ponasanje veoma blisko i shvatljivo. Ovi sto misle da je nesto htio postici ili da trazi samoreklamu - za divno cudo nemaju nikakvih problema prepoznati takvo ponasanje... itd itb :D

Jako je ljudski osjecati potrebu za sopstvenim znacajem. Misliti da smo dio necega vaznog, necega ekskluzivnog, a jos ako je pri tom i necega tajnog... :-) je jako hranljivo za vlastiti ego, i svi smo mi (mada u razlicitim situacijama - u ovisnosti od onoga sto nas tisti) sklonu gurnuti na stranu razum i povjerovati u nesto sto nam godi sujeti. Ja zaista mislim da Ambasador nije izmislio ovu pricu (mada ju je vjerovatno malo dokitio).

Isto tako zaista mislim da je sofer jedan od onih ljudi koji patoloski lazu i koji cak i sami u jednom trenutku povjeruju u svoje lazi. Toliko se u te lazi uzive, da im i suza iz oka kane. Oni, uglavnom, pricaju ono sto bi zeljeli da je istina, mada cesto u njihovim pricama ima neka 'istinita baza'. Istinita bza moze biti da su bili obicni vojnici za vrijeme rata... istinita baza moze biti da je njihov prvi komsija bio u Bosni za vrijeme rata, ili da je cuo u zbivanjima na Kosovu osamdesetih, pa mu se malo pobrkalo...

Ja imam rodjaka (i mislim da svako poznaje bar jednog takvog) koji je 'bio u Lastama' - i nema linije na kojoj nije bio, nema iole ozbiljnije akcije u kojoj nije bio, i nema sela koje nije oslobadjao :oops: Ako vec nije on licno - onda je obavezno neko njemu veoma blizak. To su ljudi sa slabim samopouzdanjem, ljudi koji su ubijedjeni da moraju necim imresionirati okolinu da bi bili cijenjeni i da bi se osjecali potrebnim. Vecina ljudi, u nekom periodu odrastanja, prolazi kroz tu fazu i - ukoliko se ne radi o bolesnoj licnosti - iz te faze izraste, i sa nelagodom je se sjeca :oops:

U moje vrijeme su bile popularne price o legiji stranaca, o zelenim beretkama u Vijetnamu (obavezno neki rodjak odbjegao od zakona i pribjegao u Ameriku), i matematickim cudima vrbovanim od NASA-e :D Ovi stariji ce se lako sjetiti da su bar jednom culi takvu pricu...

Jos jedan faktor u ovoj situaciji je 'besmislenost hude nam sudbine'... Mnogo je lakse prihvatiti realnost ukoliko ista ima neki smisao, i, ukoliko nam se nasa realnost bas i ne svidja - mnogo je lakse 'svariti' je - ukoliko mozemo odgovornost za istu prebaciti na nesto sto je potpuno izvan nase kontrole. Odatle i sve bjelosvjetske zavjere...

Da smo bili imalo pametni, '88 bismo i mi shvatili da 'nece na dobro'... ne bismo o tome citali 20 godina kasnije iz americke arhive :oops: No, jebi ga, teze je rezi 'bio sam budala' nego nego usvojiti ideju da smo zrtva bjelosvjetske zavjere.

Eto, sto Ambasador rece - zesca filozofija :D

P.S. ja sam bila u tvojoj situaciji, a i drugi su... samo im je tesko priznati :P
_ambassador

Post by _ambassador »

becu wrote:cekaj ba malo _ambassador, spusti loptu na sekundu, da rezimiramo
Ti si ovdje ispricao pricu kako je tebi neki lik prije tri godine na benzinskoj pumpi ispricao pricu o njegovoj misiji u BiH, u Jugoslaviji osamdesetih godina. Iz naslova ovog tvog posta sam navodis da je nevjerovatno i ne daj Boze istinito. Znaci nisi 100% popio njegovu pricu, ali zelis da saznas ima li cega u ovome. Jesam dobro skontao ovo? E sad svi ti ovdje govore da je ono sto ti je ispricao jedno veliko sranje i da je nemoguce, znaci nije se dogodilo. Ako je tebi u cilju bilo da saznas ima li imalo istine u onome sto ti je lik kako navodis ispricao, u cemu je problem? Postavi sebi ta pitanja i mirna Bosna.
upravo tako becu, to sam i htio. nisam 100% pokupio jer zvuci i meni tako nevjerovatno, a ne daj Boze - jer bi bio sok saznati nakon20 i kusur godina kakva su se sranja desavala... sta li se sada kuha iza nasih ledja....

u pravu si, sada bih trebao reci hvala, sad znam da nista nije bilo i cao. medjutim, srce mi govori da ima makar trunka istine u onom sto mi je pricao, stvarno mislim da bi neko tu nesto mogao odgonetnuti, samo ne vjerujem niti ocekujem da ce nase tajne agencije logovati na forum da bi meni dali odgovor :roll:

@comrad: kako da to po deseti put jasnije objasnim.... morao bih svaki detalj i trunku razgovora, kao i prije razgovora, kako je zapoceo itd...

vidi ovo: covjeka sam ranije vidjao jer je redovna musterija. svaki put standard: sta ima, jel treba pun rezervar itd.... slucajno spomenuh bih. mislim da je neko poznat iz tog dijela nekako spomenu bosnu u trenutak dok je bio on tu, i ja mu potvrdim da sam bosanac. ISTOG TRENA LIKU PROMJENI FACA, slika ko da je bilo jucer, vjeruj mi. lagano zapocnemo razgovor, i ja nagadjam kako je bio u vitkovicima gdje se nalazio portugalski kontingent i kako sam ga vjerovatno i vidio tamo a da se nismo znali. on je sutio i izbjegavao ista konkretizirati. nastavio sam zapitkivanjem, jer kako kazem, milo mi bilo sta cuti vezano za moju zemlju. lik chudnom facom cijelo vrijeme. rece mi kako je bio davno. pitam ga koji period, kontam devedesetih... kad mi rece osamdesetih a ranije spomenu da je isao kao militarac, niposto nije spomenuo sfor... cak mi je i neke nase rijeci izustio, al se fakat ne sjecam, a mogao sam izmisliti, medjutim nije mi to cilj!

tada sam poceo ludo zapitkivati, lagano mi prebaci sa vojnika na mercenary, to je tihim glasom izgovorio da nebi jos ko cuo... otisao je. slijedeci put sam nastavio skroz znatizeljno, kada mi je rekao kako se radilo o tajnoj misiji i sve to. suze na oci, ruke drhtave. to nikad necu zaboraviti..... kontam sto je zao ovim sadasnjim sforovcima za svo sranje sto se desavalo kod nas a ovaj lik jos place a "nista" od rata nije vidio...

neznam ljudi, vi govorite da sam naletio na budalu, neznam. znam sta sam vidio, bio sam metar od njega, oci u oci. ovo sto ja pricam je istina sto ne moze biti veca, eh sad njegovo je tu i tamo.... ali sta ako....???????????

to kako su srbi zli, kroz plac mi je rekao. ljudi, sta bi vi u tom trenutku pomislili/rekli????
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

_ambassador wrote:
upravo tako becu, to sam i htio. nisam 100% pokupio jer zvuci i meni tako nevjerovatno, a ne daj Boze - jer bi bio sok saznati nakon20 i kusur godina kakva su se sranja desavala... sta li se sada kuha iza nasih ledja....

u pravu si, sada bih trebao reci hvala, sad znam da nista nije bilo i cao. medjutim, srce mi govori da ima makar trunka istine u onom sto mi je pricao, stvarno mislim da bi neko tu nesto mogao odgonetnuti, samo ne vjerujem niti ocekujem da ce nase tajne agencije logovati na forum da bi meni dali odgovor :roll:

@comrad: kako da to po deseti put jasnije objasnim.... morao bih svaki detalj i trunku razgovora, kao i prije razgovora, kako je zapoceo itd...

vidi ovo: covjeka sam ranije vidjao jer je redovna musterija. svaki put standard: sta ima, jel treba pun rezervar itd.... slucajno spomenuh bih. mislim da je neko poznat iz tog dijela nekako spomenu bosnu u trenutak dok je bio on tu, i ja mu potvrdim da sam bosanac. ISTOG TRENA LIKU PROMJENI FACA, slika ko da je bilo jucer, vjeruj mi. lagano zapocnemo razgovor, i ja nagadjam kako je bio u vitkovicima gdje se nalazio portugalski kontingent i kako sam ga vjerovatno i vidio tamo a da se nismo znali. on je sutio i izbjegavao ista konkretizirati. nastavio sam zapitkivanjem, jer kako kazem, milo mi bilo sta cuti vezano za moju zemlju. lik chudnom facom cijelo vrijeme. rece mi kako je bio davno. pitam ga koji period, kontam devedesetih... kad mi rece osamdesetih a ranije spomenu da je isao kao militarac, niposto nije spomenuo sfor... cak mi je i neke nase rijeci izustio, al se fakat ne sjecam, a mogao sam izmisliti, medjutim nije mi to cilj!

tada sam poceo ludo zapitkivati, lagano mi prebaci sa vojnika na mercenary, to je tihim glasom izgovorio da nebi jos ko cuo... otisao je. slijedeci put sam nastavio skroz znatizeljno, kada mi je rekao kako se radilo o tajnoj misiji i sve to. suze na oci, ruke drhtave. to nikad necu zaboraviti..... kontam sto je zao ovim sadasnjim sforovcima za svo sranje sto se desavalo kod nas a ovaj lik jos place a "nista" od rata nije vidio...

neznam ljudi, vi govorite da sam naletio na budalu, neznam. znam sta sam vidio, bio sam metar od njega, oci u oci. ovo sto ja pricam je istina sto ne moze biti veca, eh sad njegovo je tu i tamo.... ali sta ako....???????????

to kako su srbi zli, kroz plac mi je rekao. ljudi, sta bi vi u tom trenutku pomislili/rekli????

Iako je i tebi logično i izvjesno da je njegova (ili tvoja) priča zasnovana na imaginarnom doživljaju, ili događaju, pa čak i ti sam u nju ne vjeruješ, ipak „u srcu“ priželjkuješ da je istinita ! Zašto ?
Mislim da se ovdje radi o želji za senzacijom, o priči koja će pobuditi maštu prestavljajući je stvarnom, pa kakva god da bila.
Bez obzira što je ranija Država zaista imala mnogo neprijatelja, i na istoku, i na zapadu posebno, bez obzira i što je bilo pokušaja i ulazaka raznih destabilizirajućih faktora, ipak je radnja „nemoguće misije“ smještena u vrijeme kada je YU odbrambeni mehanizam još uvijek bio kompaktan i čvrst, ne samo u unutrašnjosti, nego i izvan granica (SDB, KOS). Iskakanje iz aviona, pogubljenja djece, ostalo . . . a da niko ne zna ??? Ma daj !
Osim toga, ni jedan vojnik – specijalac, nikada ne govori o svojim misijama, pogotovo ne takvog tipa kojeg ti opisuješ, i pogotovo ne na benzinskim crpkama, nepoznatim bosanskim . . . (ne znam u kojem si svojstvu u Španiji).
_ambassador

Post by _ambassador »

prizeljkujem?
zasto ste tako zlonamjerni ljudi? ili uvijek krenete na negativnu opciju?

ili je to ono kao: necu da se nadam, stavljam se u najgoru poziciju, pa ako krene dobro na dobitku sam, a ako krene nizbrdo ostajem na istim...

prizeljkujem? senzacija?
daj majketi. senzacija ce biti kada postanem zvijezda u onom sto zelim da radim, ovdje samo mogu postici ban kao neka maximalna senzacija....

ne prizeljkujem, ali nacin na koji sam tu situaciju dozivio fakat ne bi ostavila ravnodushno nijednog od vas, to vam garantujem! zato postoji ta trunka, a glede svih sranja koja su nam se desavala iza ledja mislim da nije nemoguce.

jedino gdje imate pravo biti skeptici je upravo u tom da se nista nije znalo, da su usli i izasli ko da nista? 4. evropska sila kojoj upadaju specijalne jedinice i izvrsavaju nekakva ubistva....... ne moze nikako biti jednostrana akcija.... to je moje misljenje. toliko.
spreca

Post by spreca »

_ambassador wrote:

Ne moras se nikome opravdavati,ako lazes tvoje je ako ne lazes tvoje je.

70 tih godina radio sam u njemackoj i za radnog kolegu sam imao svabu koji je volio da prica ko neka tetka na pijaci sto znaci da je to prelazilo u dosadu (tada za mene u tesku uvredu).
Sve je bilo fino dok jednom nije prekardasio toliko da sam moro opucati dobru samarcinu,jer je poceo vrijedati i Titu i ygu jer je stalno ponavljao da kad Tile umre juga ce se raspasti(a ja mlad lud inaivan)i tako ja ga opicim dobijem otkaz odem dalje od te firme.
U gradu Essenu su u to vrijeme postojale ustaske i cetnicke kafane sta se je sve tamo radilo moglo bi da lici na ono sta nam se je dogodilo 92.

Vec nekoliko puta sam sreo ljude koji su u Bih bili za vrijeme poslednjeg rata
jer jezik koji govorim se normalno razlikuje bar po akcentu to opaze pitaju
od kuda sam ,pa kad kazem da sam iz Bih oni kazu bio sam tamo za vrijeme rata.Nikad ne pitam gdje su bili jer su neki bili u satavu mirovnih snaga a mnoooogi kao dobrovoljci(necu sebi problema).

To da ce se juga raspasti znao sam mnogo ranije nego sto se je to desilo.
Samid

Post by Samid »

Necu da komentarisem je li sve ovo istina ili samo fantazija ali hocu da kazem da nikakve veze nema da li je ex specijalac sada sofer jer trenutno imam radnog kolegu portugalca koji je bio pripadnik neke specijalne jedinice,a sada radi na gradjevini kao obicni radnik i isto mi je pricao da su imali mizerne plate u to vrijeme.Isto tako sam jednim slucajem radio sa portugalcima i kad smo se slucajno dotakli teme rata jedan od njih rekao mi je da je bio u Bosni za vrijeme rata i da ce kad tad ponovo da ode.Isto tako je rekao kako je to prelijepa zemlja i ljudi takodje,a vjerovali ili ne oci su mu u tom trenutku zasuzile.
harka

Post by harka »

a zasto taj portugalac nebi ispricao to nekome nepoznatom.lakse je nesto ispricati nekome ko te nezna ni imenom ni prezimenom,ni ko si ni sta i gdje stanujes,nego neko ko te zna i moze dati to u javnost sa tacnim podacima te osobe.Holandjani koji su bili u Srebrenici sad ne smiju nista pricati,ali za nekih par godina mozda tako slucajno naidju na nekog bosanca u Holandiji i otvore dusu.
xon_sa

Post by xon_sa »

hahaha
i sta je bilo kad si se probudio :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

podsjeti me ova prica na jednog popularnog lika iz BiH koji je u ratu zavrsio na gradjevini kao obicni radnik. I tako prica on Kurdima i Albancima kako je on radio na TV i kako je interviewirao ovoga i onoga i sljedeci dan ga zovu u upravu na pregled. Doveli psihijatra :-?
tranquil

Post by tranquil »

ahaha

ambasadore, izgleda kao da si mu stvarno iskrno povjerovao.

razmisli malo o tekstu. Čini mi se da je većina nas taj razgovor percipirala ovako:

A: "You from Bosnia ? Sjajno, bio sam tamo. Sjećam se kao da je yesterday bilo. Sredinom osamdesetih, ja i moja grupa se ubacimo avionom - ali pazi, radi se o supertajnoj akciji, da su nas uhvatili svi nivoi vlasti bi negirali - gdje stadoh - a da, pa uglavnom, trebali smo da pokokamo neke bad guys, i da znaš da su stvarno bili baaaad, I mean, vidio sam ih kako ručno ubijaju djecu, those monsters. Još se tresem kad se sjetim"

(napad iskrenog plača i drhtanja)

A: "Anyway, kad smo završili s poslom - znaš na šta mislim *wink* *wink*, vratili smo se i naravno nikad nikom nismo rekli niti slova o onome što se desilo."

Ambasador: "Ali gdje se to tačno u Bosni desilo ?"

A: "Sorry son, that's classified information!"

Nemoj se uvrijediti, ali ispao si lakovjeran, ima dosta freakova s kojima očito nisi imao iskustva, koji su puni tih "lovačkih priča" o tome kako su oni nekad bili važni nekome, radili nešto super tajno, ali eto ne zna se o tome baš puno, ali će zato tebi ispričam u povjerenju, vidi se po tebi da možeš sačuvati tajnu... Što je najgore, u momentu dok pričaju sami se užive i vjeruju u to što pričaju... Zato ona reakcija kada je pričao o užasima kojima je navodno prisustvovao (kao da je to "kupi kartu da sjediš u prvom redu za ratni zločin").

Takvi ljudi su obično pobornici teorija zavjera i naravno stalno paranoično prate vijesti... zato je mogao dobro da rekonstruira priču o situacii na Balkanu sve do nekog nivoa detalja kojeg je mogao saznati kroz medije. Dalje ne ide. Sutradan je na pumpi vjerovatno sreo nekog Somalijca i sa suzama u očima mu pričao kako je bio tamo i pokušavao da ukloni one plemenske lidere ili koga već... Dok su klali malu djecu vjerovatno...

Znam za jednog tipa koji je lično komandovao svim važnim akcijama u ratu, naravno zajedno sa A.Izetbegovićem, tako da znam o kakvom tipu ljudi se radi
basta sljezove boje

1972. je 19 naoruzanih clanova Bugojanske skupine uslo u YU kod Dravograda i doslo do planine Raduse kod Gornjeg Vakufa ... bas zanimljivo da je 19 muskaraca pod punom ratnom spremom moglo neopazeno proci toliki put :-)
tranquil

Post by tranquil »

basta sljezove boje wrote:1972. je 19 naoruzanih clanova Bugojanske skupine uslo u YU kod Dravograda i doslo do planine Raduse kod Gornjeg Vakufa ... bas zanimljivo da je 19 muskaraca pod punom ratnom spremom moglo neopazeno proci toliki put :-)
pa na kraju se ispostavilo da i nisu baš ušli neopaženo... o tome su pisane knjige i čak snimljen film ("Brisani prostor"). I koliko znam nisu ušli avionom, i vrlo brzo su razbijeni, i pohvatani/pobijeni do zadnjeg. A ovdje čovjek priča o akcijama sredinom 80-ih i o događajima za koje niko nikad nije čuo, i da su likvidirali nekoliko ključnih ciljeva i isto tako neopaženo se vratili kućama.
panzer

Post by panzer »

Danas nije nikakav uspjeh sresti psihopatu koji ima priču o ovome ili onome tako da je "portugalac" vjerovatno jedan od njih.

Ono što je bitno da se imenom i prezimenom zna izvršilac svakog zločina u BIH.
Niko nikad nije pomenuo svemirce, špance, teletabise i ostale. Uvijek su to bili ljudi koji su poznavali žrtve.

Sa ovom pričom omalovažavaju se žrtve zločina u BIH pa bi se tema mogla zatvoriti.
_ambassador

Post by _ambassador »

upravu ste ljudi, mozda sam ja i veca budala od lika, nema veze...

kome god sam ispricao isto tako je reagovao, prema tome, mora da je do mene...

tranquil jarane, nisam se uvrijedio, ali ispadoh zesci noob tvojim komentarom. da tip pati od toga sto ti govoris, kao prvo nisam psiholog pa ne znam, ali je onda vraski dobar glumac! mogu ja biti za neke od vas balavac koji nista ne zna... ali eto recimo da sam kvalitetno otesan i znam o cemu govorim. toliko

a inace sam dosta tvrdoglav tip. potrudicu se da doznam vise od toga, obecavam.

hvala harka, drago mi je vidjeti da nismo svi bas tako ograniceni oko nekakvih ideja, ljudi ne vjeruju nesto sto je po meni cak i logicno - ispovjest anonimcu, cudan feeling u tom trenutku a mozda i zelja da tako nesto iz sebe istjera, podijeli, jer do tad vjerovatno nije bio u mogucnosti...
basta sljezove boje

ambasadore, nemoj ti nesto zamjeriti, ali obrati paznju na svoj uvodni post. Evo nekih nelogicnosti
kada mi je rekao kako nije bio niti za vrijeme rata, niti poslije
navodno, u bih su tajno otputovali sredinom osamdesetih
ok, otkud onda sad pa ovo
misija je imala precizno odredjene ciljeve, uglavnom srpske individue koje su, po njemu, jos od tada cinili stravicne zlocine nad neduznim civilima. navodno, uglavnom se radilo o seoskim zabitima, nekolicini kucica izolovanih negdje na brdu. govorio je da se radilo o razlicitim lokacijama po bih, dakle ne o jednom selu.

kada mi je covjek opisao samo par zlocina kojih je i sam bio svjedok, oci su mu zasijale, suza kanula a ruke drhtale.....
Brunello

Post by Brunello »

pape wrote:
od samog vrha te drzave je dobio zadatak; stroga drzavna tajna koju niko po nikojoj cijeni nije smio znati - osim njega, jos dvanaestorice (nisam siguran za tacan broj, ispod 20) njegovih kolega i tih drzavnih pregovaraca - tokom narednih 15 godina.
:roll: Drzavnu tajnu je uspjesno cuvao 15 godina i sreo tebe na pumpi i ispricao ti je, ... :roll:
Ivica i Marica, podpisujem!!!!
Locked