Veoma je zanimljivo citati odgovore na ovu temu
Ja se drzim one narodne (i tako istinite) - svako polazi od sebe... Ovi sto misle da Ambasador laze, tako misle jer im je, ocito, takvo ponasanje veoma blisko i shvatljivo. Ovi sto misle da je nesto htio postici ili da trazi samoreklamu - za divno cudo nemaju nikakvih problema prepoznati takvo ponasanje... itd itb
Jako je ljudski osjecati potrebu za sopstvenim znacajem. Misliti da smo dio necega vaznog, necega ekskluzivnog, a jos ako je pri tom i necega tajnog...

je jako hranljivo za vlastiti ego, i svi smo mi (mada u razlicitim situacijama - u ovisnosti od onoga sto nas tisti) sklonu gurnuti na stranu razum i povjerovati u nesto sto nam godi sujeti. Ja zaista mislim da Ambasador nije izmislio ovu pricu (mada ju je vjerovatno malo dokitio).
Isto tako zaista mislim da je sofer jedan od onih ljudi koji patoloski lazu i koji cak i sami u jednom trenutku povjeruju u svoje lazi. Toliko se u te lazi uzive, da im i suza iz oka kane. Oni, uglavnom, pricaju ono sto bi zeljeli da je istina, mada cesto u njihovim pricama ima neka 'istinita baza'. Istinita bza moze biti da su bili obicni vojnici za vrijeme rata... istinita baza moze biti da je njihov prvi komsija bio u Bosni za vrijeme rata, ili da je cuo u zbivanjima na Kosovu osamdesetih, pa mu se malo pobrkalo...
Ja imam rodjaka (i mislim da svako poznaje bar jednog takvog) koji je 'bio u Lastama' - i nema linije na kojoj nije bio, nema iole ozbiljnije akcije u kojoj nije bio, i nema sela koje nije oslobadjao

Ako vec nije on licno - onda je obavezno neko njemu veoma blizak. To su ljudi sa slabim samopouzdanjem, ljudi koji su ubijedjeni da moraju necim imresionirati okolinu da bi bili cijenjeni i da bi se osjecali potrebnim. Vecina ljudi, u nekom periodu odrastanja, prolazi kroz tu fazu i - ukoliko se ne radi o bolesnoj licnosti - iz te faze izraste, i sa nelagodom je se sjeca
U moje vrijeme su bile popularne price o legiji stranaca, o zelenim beretkama u Vijetnamu (obavezno neki rodjak odbjegao od zakona i pribjegao u Ameriku), i matematickim cudima vrbovanim od NASA-e

Ovi stariji ce se lako sjetiti da su bar jednom culi takvu pricu...
Jos jedan faktor u ovoj situaciji je 'besmislenost hude nam sudbine'... Mnogo je lakse prihvatiti realnost ukoliko ista ima neki smisao, i, ukoliko nam se nasa realnost bas i ne svidja - mnogo je lakse 'svariti' je - ukoliko mozemo odgovornost za istu prebaciti na nesto sto je potpuno izvan nase kontrole. Odatle i sve bjelosvjetske zavjere...
Da smo bili imalo pametni, '88 bismo i mi shvatili da 'nece na dobro'... ne bismo o tome citali 20 godina kasnije iz americke arhive

No, jebi ga, teze je rezi 'bio sam budala' nego nego usvojiti ideju da smo zrtva bjelosvjetske zavjere.
Eto, sto Ambasador rece - zesca filozofija
P.S. ja sam bila u tvojoj situaciji, a i drugi su... samo im je tesko priznati