Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
granita wrote:Nazalost, svaki dan to gledam. Zivim na Ilidzi vec godinu i po dana, nekadasnjem predivnom i elitnom naselju, planski gradjenom, gdje si mogao setati, voziti bicikl, tracati i igrati se. Na Ilidzi je 1% prijeratnog stanovnistva, ali ni to ne bi bio problem da je Ilidza naseljena urbanim svijetom. Ne, nego je dosla stoka i napravila sebi onako kako im najvise odgovara, a to su improvizirane tezge, najloni, kese, drvene i plasticne tende, zauzimanje pjesackih zona za prodaju najnevjerovatnijih stvari... Autom ulaze u pijacu!!! Iskreno, ruzno je reci, ali na Ilidzi jedva da mozes vidjeti pismenu facu. Proslog ljeta odem na pijacu u sorcu, 40 stepeni vani, a oni "cucavci" na pijaci sto su zauzeli stepenice koje silaze od Pejtona prema dole govore kako sam mogla i u gacama izaci. To sve govori o primitivizmu koji cvjeta. Svaki put kad krenem na planinarenje sa stapovima i drugom opremom i izlazim iz haustora nadjem se u ulozi "mecke koja igra." To se na balkone izlazi da se vidi to cudo, a desilo se i da zastanu i ofirno te gledaju dok ne udjes u auto.
Mi sada prodajemo stan i zelimo se vratiti u dio grada gdje smo oboje odrasli. Jbg, naslijedili dole stan i bili previse optimisticni misleci da nece smetati. Al' dzaba, urbicid nas unisti. A dole djecu odgajati - nema sanse. Naselje bez ijednog vratica!! Uglavnom, Memic unisti onu opstinu!
Pod jedan : Pretjerivanje,nije Ilidza ni prije rata bila nista narocito.
Pod dva : Na Ilidzi su uvijek svi bili doseljenici,Ilidza sama nema dovoljno starosjedioca.
Pod tri : Prodaja na crno,ulicna sa tezgi bi cvjetala i u Parizu,Londonu,Rimu kada bi vlast to dopustila,znaci nije do prodavaca,nego do vlasti.
[b]Pod cetri : Nije kulturno hodati u sorcu u islamskoj okolini.
[/b]
slažem se sa svim osim sa boldiranim, prije svega ovo nije islamska država, ilidža nije nikad bila kako ti reče "islamska okolina" čak šta više centar ilidže je bio naseljen više srpskim nego bošnjačkim stanovništvom, ne raspolažem tačnim podatkom ali mislim da je i gruntovno ilidža bila podjednako u vlasništvu i srba kao i bošnjaka i hrvata. ilidža je klasičan primjer multietničke općine, i danas... mada je broj srba koji sad tu žive devastiran..
Last edited by Aqua_S on 30/11/2012 09:14, edited 1 time in total.
_Reds_ wrote:Vi koji ste naslijedili stan, pa vam sad Ilidza neodgovara selite se odmah.
Kakva je takva je moja je, i meni najdraza. Neki od nas nemaju druge, tu su rodjeni, odrasli, u skole isli, i danas zive. Znam da ima mnogih nedostataka, ili ima ih u svugdje drugo. Samo je problem Ilidze sto je to koncentrisano na manje podrucje nego u Sarajevu.
Pa standova ima i po Ferhadiji, po Titovoj, na mostu kod Drvenije, na Otoci, Dobrinji, i gdje vise ne.
I da takvi kao vi sto sad pusu i blate ovdje po forumu, vjerovatno nisu ni izasli na izbore, bilo im je mrsko, pa su pustili da 7.000 ljudi izabere vlast predostalih 50 i nesto hiljada.
n reds..ako imaš vremena, drug molim te pokreni neku afirmativnu temu o ilidži, jer kao što sam već pisao u postu sav jad i bijeda će se pripisati ilidži..
Rondalf wrote:Ma nije tačno _reds_ ovaj forum i služi da raspravljamo o svemu pa i o negativnim stvarima u određenom dijelu grada, u ovom slučaju o ilidži, hoćeš reći da su one bašte od Levantea pa prema gimnaziji bile prije rata da ljudi normalno ne mogu hodati, odnosno ono je prije rata bila mašinska škola, i ona preko puta Osnovna u koju sam i ja išao se zvala Branko Radičević.
Hoćeš takođe reći da je uredu da neki tip napravi kafić ispred KSC Ilidža jel i to moglo prije rata jest al užuto., i sad svi moramo to gledati ruglo dok se pravilo taktika pokrivanjem najlona i rade ispod jelde glup narod.
Nisam naslijedio ništa nego sam tu živio od kako sam se rodio pa puno bolje znam situaciju prije i sada što je sada Ilidža to je ruglo neviđeno, podsjeća me na neko selo i to najgore i zapušteno.
Da i izašao sam na izbore ali ima više onih kojima odgovara ovakvo stanje pa glasaju po defaultu za Budnju i hotele koji vrijede 20 miliona, aprodaju se za milion jelde itd..
Nije, ima tonu stvari koji bu ja sam porusio, od urbicida Tibre do kafica. Ali necu da dopustim da mi ovamo dodju neki sa pricama eto kako hoce da se sele jer je na Ilidzi bljak, a tamo gdje su oni prije bili je super, sve cvjeta, ljepota, ali eto silom prilika dosli na Ilidzu.
Rondalf wrote:Ma nije tačno _reds_ ovaj forum i služi da raspravljamo o svemu pa i o negativnim stvarima u određenom dijelu grada, u ovom slučaju o ilidži, hoćeš reći da su one bašte od Levantea pa prema gimnaziji bile prije rata da ljudi normalno ne mogu hodati, odnosno ono je prije rata bila mašinska škola, i ona preko puta Osnovna u koju sam i ja išao se zvala Branko Radičević.
Hoćeš takođe reći da je uredu da neki tip napravi kafić ispred KSC Ilidža jel i to moglo prije rata jest al užuto., i sad svi moramo to gledati ruglo dok se pravilo taktika pokrivanjem najlona i rade ispod jelde glup narod.
Nisam naslijedio ništa nego sam tu živio od kako sam se rodio pa puno bolje znam situaciju prije i sada što je sada Ilidža to je ruglo neviđeno, podsjeća me na neko selo i to najgore i zapušteno.
Da i izašao sam na izbore ali ima više onih kojima odgovara ovakvo stanje pa glasaju po defaultu za Budnju i hotele koji vrijede 20 miliona, aprodaju se za milion jelde itd..
upravo zbog toga što tvrdiš da si ilidžanac bio i prije rata, ne treba da pokrećeš negativne teme, zašto niko ne pokreće teme o istim i sličnim pojavama u svojim mahalama i općinama?? zašto niko ne priča o sandžaklijama u svojim općinama, a odgovorno tvrdim da su naseljeni skoro pa ravnomjerno po svakoj općini, navodim sandžaklije samo kao primjer, meni ne smetaju...a mislim da sam po rođenju, prezimenu i svemu veći ilidžanac od tebe..zašto smeće javno istresati pored toliko pozitivnih priča i ljepota o ilidži?
Lord Voton wrote:
Pod jedan : Pretjerivanje,nije Ilidza ni prije rata bila nista narocito.
Pod dva : Na Ilidzi su uvijek svi bili doseljenici,Ilidza sama nema dovoljno starosjedioca.
Pod tri : Prodaja na crno,ulicna sa tezgi bi cvjetala i u Parizu,Londonu,Rimu kada bi vlast to dopustila,znaci nije do prodavaca,nego do vlasti.
Pod cetri : Nije kulturno hodati u sorcu u islamskoj okolini.
Bila je itekako bolje uređena i bolje organizovana i znao se neki red uporediti prije rata Vrelo Bosne i nakon rata pa na ovamo je nebo i zemlja, ali to nije tema.
Da na Ilidži je imalo prostora za naseliti se itekako i na Ilidži u samom gradu je pretežno stanovništvo bilo zastupljeno pravoslavne vjerosipovjesti i to na ovu tvoju konstataciju pod brojem 4 daje usput i odgovr kakav islam kakvi bakrači nema tu ni i od islama, islam ne dopušta šverc i preprodaju, a to upravo ovi tvoji jurišnici i rade.
I još imaju pravo da komentarišu ko će šta nositi e pa neće moći ovi umotavači svojih žena su najgori.
Takođe prije rata niko ni u snu nije mogao zamisliti da će neki delegat zatrpati fontanu zemljom i posaditi cvijeće u nju, a u koju je uloženo oko 200 hiljada maraka dosad, znači vaza sa cvijećem košta 200 hiljada maraka.
To za fontanu ne bih se slozio sa tobom.Ona je i onako propadala nigdje nista.
Mene to i ne čudi, kada može u centru nam metropole, tj. Ferhadiji, onda šta očekivati od ostatka grada. Znam da ovo ne opravdava stanje na Ilidži, ali kada je takvo stanje u srcu glavnog grada, zašto se čuditi takvom stanju u predgrađu?
Aqua_S wrote:
slažem se sa svim osim sa boldiranim, prije svega ovo nije islamska država, ilidža nije nikad bila kako ti reće "islamska okolina" čak šta više centar ilidže je bio naseljen više srpskim nego bošnjačkim stanovništvom, ne raspolažem tačnim podatkom ali mislim da je i gruntovno ilidža bila podjednako u vlasništvu i srba kao i bošnjaka i hrvata. ilidža je klasičan primjer multietničke općine, i danas... mada je broj srba koji sad tu žive devastiran..
Nije broje Srba devastiran, nego su se preselili u ono sto se zove danas Istocna Ilidza.
A sto se tice afirmativne teme, ma tesko je pisati sve pozitivno, kad i ja svaki dana vidim tonu stvari koje nisu uredu, ali jbg. Najgore su mi ove "sarajlijice" koji dodju i eto pisu kako je na Ilidzi ovako i onako, a ni kod njih nista bolje nije. Posto radim na takvom poslu da sma cesto na terenu, kad vidim kakvog jada i cemera ima i po Centru i Starom Gradu, nekad kazem mila Ilidza.
Last edited by _Reds_ on 30/11/2012 09:31, edited 1 time in total.
Rondalf wrote:Aqua_S razumijem ja to, ali ako mi kao Ilidžanci nismo spremni raspravljati o tome i podnijeti svaku kritiku ko će onda o tome pisati i raspravljati ne možemo sve predstavljati da je med i mlijeko kad to svakako nije, daleko od toga da jeste, najgore je što je precrno malo ima pozitive na Ilidži o kojoj bi mi mogli pisati ovdje.
Sama zgrada do Opštine ilidža jedan njen dio onaj do Grand centra nema građevinsku dozvolu, kud ćemo dalje i šta dalje da pričamo, znači napravljena je van predviđenih gabarita.
Ja bi volio da i ti napraviš neku pozitivnu temu rado ću te podržati i rado ću popiti i kafu sa svakim od Vas, o drugim stvarima neću i sam znaš pošto si stari ilidžanac kako je to nekad bilo, i kako je sad, od holywooda koji je iznio stolice na trotoar i neke tende pa kad biciklista prolazi može glavu otkinut na onoj tendi.
negativnosti ima, dobro se mi razumijemo i slažemo ali vidiš da neki jedva čekaju da provociraju. eto vidiš kad pomenu zgradu koju je ans drive napravio pored nove zgrade općine, osim što kažeš da nema građ. dozvolu što ja nisam znao do sada, ista je od općine dobila koncesiju na korištenje termalne vode za zagrijavanje stanova, vode koja je javno dobro i koja se mogla sa kratkim cjevovodom prključiti na sistem toplana, i istom bi se mogla, efikasnije i mnogo jefitnije za građane ilidže, zagrijavati možda i cijela ilidža. a eto sve to nije uradio memić, već rahemtli ćenanović...o ovakvim temama pa neka su i negativne uvijek treba javno raspravljati, a ovo krkanluci i to sve, to ne zavrjeđuje nikakvu raspravu jer mu sa njom samo raste popularnost..svakako je akutni krkanluk , nastao pod okriljem turbo folk industrije iz beograda je zahvatio cijeli balkan..
Aqua_S wrote:
slažem se sa svim osim sa boldiranim, prije svega ovo nije islamska država, ilidža nije nikad bila kako ti reće "islamska okolina" čak šta više centar ilidže je bio naseljen više srpskim nego bošnjačkim stanovništvom, ne raspolažem tačnim podatkom ali mislim da je i gruntovno ilidža bila podjednako u vlasništvu i srba kao i bošnjaka i hrvata. ilidža je klasičan primjer multietničke općine, i danas... mada je broj srba koji sad tu žive devastiran..
Nije broje Srba devastiran, nego su se preselili u ono sto se zove danas Istocna Ilidza.
A sto se tice afirmativne teme, ma tesko je pisati sve pozitivno, kad i ja svaki dana vidim tonu stvari koje nisu uredu, ali jbg. Najgore su mi ove "sarajlijice" koji dodju i eto pisu kako je na Ildidzi ovako i onako, a ni kod njih nista bolje nije. Posto radnim na takvom poslu da sma cesto na terenu, kad vidim akkvog jada i cemerea ima i po Centru i Starom Gradu, nekad kazem mila Ilidza.
slažem se, ma dobro sad...znamo dobro da su sami otišli i kakvu su ilidžu za sobom ostavili....a za ostalo
Rondalf wrote:Pa eto vjerujete li vi da ona škola nekadašnja Branko Radičević nije ogradila onako svoje dvorište da bi to sve one bašte od padrina preplavile i tamo bi stolice stavili fini ambijent đaci u školi na času, a krkanska muzika iz kafića im dopire, da ne pričam o onim plomljenim pločama na onom platou valja i tu utrošiti sredstva za zamjenu istih i ko opet garantuje da neće biti isto.dalje terminal ulazi kako ko hoće dole iza sale one Osnovne škole pa motaju onda pored DP itd..
To je kriva policija, zna pisati kazne obicnom narodu za razne gluposti, a ne znam onima sto se vozaju po Aleji, i Maloj i Velikoj, i po terminalu, onima sto parkrajau tamo gdje je Zdravljak i sl.
meni najviše smeta parkiranje i vožnja po trotoaru u Rustempašinoj, iako su nekad bile uredno poredane žardinjere sada su ih "lole" rasturile..jedna tamo, jedna ovamo..policija nikog ne kažnjava..a posebno me iritira skorašnje saznanje da je kod restorana brajlović skinut znak zabrane i kao napravljena obilježena parking mjesta..zna li neko da li je to sejo minival...saminicijativno, ili je taj trotoar zvanično promjenio namjenu iz pločnika u parking prostor?
Zanima njih vjeruje mi i to. Zna Lendo pisati kazne i u ulici Mustafe Pintola, i kod Mercatora. Ja sam licno dobio kaznu jer sam parkirao u onoj ulici izmedju Mercatora i Opcine, i to kad je bio onaj veliki snijeg. Ali te kazne pise samo iz razloga da bi ispucao kvotu kazni, a ne da bi regulisao stanje. I naravno postoje ljudi koji prakiraju gdje hoce i kako hoce, njima se kazne ne smiju pisati, to su opce poznate stvari. Dakle nadleznost policije, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.
Ili ti ociti primjer, parkiranje na tortoar kod Turkuaza, odmah do policije, ili kod Brajlovica, gdje se policija pravi da to ne vidi. Manje vise nadlesnot policije je da napisu kazne i tim ulicnim prodavacima. Vidio sam kod Prve gimanzije kako se ti prodavaci razbjeze kad vide policajca, i cim on ode, oni se vrate.
Tako da ne vidim niti jednog razloga zasto cijeli dan ne bi na terminalu hodao i bio jedan do dva policajaca, iz 100 razloga.
Last edited by _Reds_ on 30/11/2012 09:42, edited 2 times in total.
alibegoa wrote:Naravno mnogo bi bolje bilo da se ti ljudi umjesto sto na taj nacin zaradjuju da prehrane porodice jednostavno okrenu kriminalu, ili jos bolje izvrse pokolj svojih porodica i onda se na kraju samoubiju. Tada bi grad mnogo ljepse izgledao za one krupnije tajkune da ne kazem kriminalce.
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
sto su pravili porodice kad ih nemaju s cim hranit?ajde mani se supljare seljacke matereti
Na sve ovo ima jasan odgovor.Oni nas grad i sve sto je u nasem gradu ne dozivljavaju to kao svoje dakle krkan nevoli nas grad krkan od muke voli da rusi,da se pokaze kako je jak,da je vidjen nema veze jel opro zube ako mu kandise iz usta to je normala,krkan nezna sta je uzivat on samo poznaje agresiju,snagu i divljanje.I takvi nikad nece postovat ovaj grad jer ih boli ona stvar za istim nevezano za koje naselje u gradu krkan je svugdje isti.
Rondalf wrote:Pa eto u razgovoru sa Lendom si vidio ko je sve Ilidžanac ne treba ti dalje da ideš.
ovi što pozivaju da šutimo o onome što ne valja na našoj općini me podsjećaju na one koji šute i trpe nasilje u porodici, a sve da komšija ne sazna i da se ne obruka.
o kriminalu i krkanluku treba govoriti.
ilidža je izgradila brend kriminalizirane i krkanske općine. tome su uveliko pridonjeli kafići koji se svake godine šire. a tek onaj ispred ksc-a. kriminalac pobio četiri kolčića i njegovo, i sada svake godine pomjera baštu.
neko je spomenuo sandžaklije. ne smetaju oni meni, ali mi smetaju njihova (ne)djela. specijalnost im je izgradnja objekata na javnim površinama.
i na kraju kao slika i prilika općine, parking ispred gp igman. preduzeće je propalo i sada zjapi prazno, kao i parking. no neko se dosjetio da tu naplaćuje parking, po sistemu on se prvi sjetio. na prvi spomen inspekcije i policije isti je nestao bez traga, i meni više ne kači one parking karte od 1KM, bez pečata. ali vidim da ima dosta naroda koji ne zna prepoznati varalicu pa mu plati parking.
mislim da ipak ne razumiješ, ili pak nisi pročitao sve moje postove na ovoj temi, o krkanlucima je izlišno polemisati..čak im daješ važnost polemikom...ja sam samo reagovao na temu..jer smatram da ilidža zaslužuje afirmativniju temu....hajde da pišemo o problemima čije bi rješenje svim građanima ilidže bilo od koristi, kao što sam naveo primjer koncesije na toplu vodu datu ans drajvu. umjesto da se ista iskoristi kao što bi svako javno dobro i trebalo...itd...papanluk oko pijace otoka, papanluk po ferhadiji. oko pijace ciglane itd...l"jepota urbane arhitekture" u naseljima buća potok, boljakov potok, aneks, švrakino selo...mahhh ima papanulka na sve strane..
ali ti ne mogu dati za pravo nikad ovo boldirano...čuj brend kriminalizirane i krkanske općine.. izjave su ti za Den Haaga
Last edited by Aqua_S on 30/11/2012 10:48, edited 1 time in total.
FOČANSKI PROPISI wrote:Jeste li vidjeli gdje je Sejo Čolak pobio kolje? Do šina.
Ma Sejo je gigant sve je zauzeo tamo do apoteke ono oko pruge je svakao ničija zemlja pa čovjeku malo pa zinuo da proširi i poveća onaj svoj parking šta ga briga kad mu je neko iz opštinske administracije dao mig, beli nije.
imam utisak da je sada povoljno vrijeme za zaposjedanje slobodnih javnih površina. treba jamiti dok se nije sve razgrabilo.
Sta god da covjek kaze na ova urbicid bit ce proglasen islamofobom!
I posto smo mi vec navikli i oguglali na ove stvari, ja bih vas samo zamolio da nekad pokusate da se stavite u poziciju nekog gosta koji onako iz auta posmatra ove lokacije!
Ma da ne duljim, GROZNO. Evropljani se sigurno sokiraju kad dodju na Ilidzu jednako kao sto se mi sokiramo prizorima iz Mumbajia.
Dodju ovi iz Buca, Buljakovog, SG, i od kud vec ne i eto pisu kako je ilidža ovo ili ono, a ne okrenu se po svojoj mahali pa pogledaju sta su oni. De BGT brnite se o svojim problemima.
Daleko od toga da Ilidža nema problema, ima ih na 100tine, ali imaju ih i isti ovi koji eto pisu, i smiju se ovdje, kako je na Ilidži ovako ili onako, ili kako zbog ne mogu tu vise da zive, a nekad su zivjeli u Sarajevu u kojem nikad nisu vidjeli ulicne prodavace i sl.
Last edited by _Reds_ on 30/11/2012 14:36, edited 1 time in total.
Dododju ovi iz Buca, Buljakovog, SG, i od kud vec ne i eto pisu kako je ilidža ovo ili ono, a ne okrenu se po svojoj mahali pa pogledaju sta su oni. Ne BGT birnite se o svojim problemima.
Daleko od toga da Ilidža nema problema, ima ih na 100tine, ali imaju ih i isti ovi koji eto pisu, i smiju se ovdje, kako je na Ilidži ovako ili onako, kako zbg ne mgou tu vise da zive, a nekad su zivjeli u Sarajevu u kojem nikad nisu vidjeli ulicne prodavace i sl.
tako je reds...ako smo razjedinjeni u političkim stavovima..u jednom sigurno nismo..a to je..Ilidža je naša, kakva je takva je nama je najljepša....ali i ne samo nama..već svakom ko je posjeti..bio on Čeh, Švabo,Englez ili ovaj, ovaj... ostali
Genralno postoji velika razlika izmedju nas koji smo tu rodjeni, i odrasli, i onih koji su se doselili.
Neka se neki ne naljute, ali ja sam Ilidzanac, i nikad ne strepim tome da budem neki Sarajlija, meni je ovo prvo sasvim dovoljno, dok ovi neki drugi se ubise da budu eto Sarajlije, jer time su valjda "veći", "značajniji" ili sta vec.
_Reds_ wrote:Genralno postoji velika razlika izmedju nas koji smo tu rodjeni, i odrasli, i onih koji su se doselili.
Neka se neki ne naljute, ali ja sam Ilidzanac, i nikad ne strepim tome da budem neki Sarajlija, meni je ovo prvo sasvim dovoljno, dok ovi neki drugi se ubise da budu eto Sarajlije, jer time su valjda "veći", "značajniji" ili sta vec.
vjerovatno, mada dosta ljudi ima taj kompleks koji ja iskreno ne razumijem, čak i mnogi stari ilidžanci nekako stidljivo to izražavaju...meni to jednostavno nije jasno..ali hiljadu ljudi hiljadu čudi...ja sam u svakom slučaju ponosan što sam ilidžanac...i volim ilidžu sa svim njenim ljepotama a i manama....
pa ne znam u šta bi njega ubrojali? u historijske znamenitosti?....u prirodne ljepote..? ..... u loš izbor 7000 građana ilidže?.... pa valjda sam mislio da volim ilidžu kao mjesto rođenja mene, mog oca, djeda....mjesto gdje sam završio školu..mjesto u kojem sam prvi put ljubio, prvi put zavolio..prvi put... ..