Neutralizacija mirisa - macke
Moderator: anex
-
tanjaminja
#1 Neutralizacija mirisa - macke
Treba mi savjet po pitanju smrada mojih divnih macaka.
Puno vremena provode u supi pored moje kuce, tamo spavaju, a cesto i obavljaju nuzdu. Dok se smrad zadrzavao tu, nije bilo problema, ali sada se toliko prosirilo, da cim se udje u bastu, nalet smrada je neizbjezan. Mi smo vec navikli na to, al za druge vjerujem da nas zaobilaze u sirokom luku. Cula sam za neke sprejeve, ali me interesuje sta ima najvise efekta, da se bar malo ublaze mirisi kojima se krasi moja basta, a uskoro vjerovatno i sire podrucje.
Ako ima vec ova tema, ja se izvinjavam, nisam uspjela naci. Voljela bih da me neko ko je imao iskustva sa tim (a vjerujem da ih ima), savjetuje!
-
Shoshana
#2 Re: Neutralizacija mirisa - macke
Ja sam prala - nema cim nisam.... I klorom, i hemikalijama, i ovim maksuz praskovima za macji urin.... zaboravi... Ono fol 2 dana se ne osjeti, a treci dan vjetar dune, a ti se gusis... Pa ne znas sta je gore, one hemikalije, ili macji urin. POsebno u proljece i ljeto, kada se zenke gone pa muzjaci spricaju k'o sprinkleri.
Mi smo na kraju operisali oba nasa macora (i jednu ulicnu macku, a evo se spremam da operisem i drugu, al' me strah da nije opet skotna, pa cu sacekati na zimu).
Mi smo na kraju operisali oba nasa macora (i jednu ulicnu macku, a evo se spremam da operisem i drugu, al' me strah da nije opet skotna, pa cu sacekati na zimu).
- alica.k
#3 Re: Neutralizacija mirisa - macke
neko je govorio da sirce neutralizuje mirise te, kako macine tako i cukine.
- *miara*
#4 Re: Neutralizacija mirisa - macke
nije mi jasno fakat...
ja citav svoj zivot imam macke i nikad se nijedna nije pokenjala nit popisala tamo gdje provode puno vremena...
imas li wc za mace? ako imas, cisti dva puta dnevno. ako ni to ne pomaze, kupi drugi pijesak jer ima nekih koji su kofa "mirisni" a smrde ko septicka jama.
ja citav svoj zivot imam macke i nikad se nijedna nije pokenjala nit popisala tamo gdje provode puno vremena...
imas li wc za mace? ako imas, cisti dva puta dnevno. ako ni to ne pomaze, kupi drugi pijesak jer ima nekih koji su kofa "mirisni" a smrde ko septicka jama.
-
tanjaminja
#5 Re: Neutralizacija mirisa - macke
Stavljam im pijesak, i od tog mjesta i dolazi smrad. Sklanjamo pijesak (sa dodacima)
ujutro i navece, i svaki dan se vodom ispira. Tu su i mali macici boravili, pa vjerujem da je i do toga. Nisam znala da su tolike razlike u mirisima kada se radi o macama koje su sterilizovane ili kastrirane, i onima koje nisu. Znaci nista od onih sprejeva, sto kazu da ne samo da prikrivaju, nego eliminisu u potpunosti smrad. Pokusacu sirce, mozda i uspije, mada se smrad uvukao ja mislim vise i u zidove kuce 
- Baby
#6 Re: Neutralizacija mirisa - macke
Nećeš ga moći ukloniti niekada,ja muku mučim godinu dana,mačke mi prolaze preko balkona i usput se popišketanjaminja wrote:Stavljam im pijesak, i od tog mjesta i dolazi smrad. Sklanjamo pijesak (sa dodacima)ujutro i navece, i svaki dan se vodom ispira. Tu su i mali macici boravili, pa vjerujem da je i do toga. Nisam znala da su tolike razlike u mirisima kada se radi o macama koje su sterilizovane ili kastrirane, i onima koje nisu. Znaci nista od onih sprejeva, sto kazu da ne samo da prikrivaju, nego eliminisu u potpunosti smrad. Pokusacu sirce, mozda i uspije, mada se smrad uvukao ja mislim vise i u zidove kuce
-
tanjaminja
#7 Re: Neutralizacija mirisa - macke
Nemoj tako pesimisticno... Znam da deterdzent ne djeluje. Kad bi se bar malo umanjio miris, ne mora skroz. Ili bar da ne bude gore, ako je to moguce. 
-
Betandwin
#8 Re: Neutralizacija mirisa - macke
miris se najlakse ukida tako sto rastjeras te macketine od kuce 
- Baby
#9 Re: Neutralizacija mirisa - macke
Umanji ali i dalje smrditanjaminja wrote:Nemoj tako pesimisticno... Znam da deterdzent ne djeluje. Kad bi se bar malo umanjio miris, ne mora skroz. Ili bar da ne bude gore, ako je to moguce.
-
tanjaminja
#10 Re: Neutralizacija mirisa - macke
I meni je smrad dosadio, al to su moje mace, koliko god da smrde.
Kakvo tjeranje, to rjesenje ne dolazi u obzir. Mozda da ih zamolim lijepo da porade na svojoj higijeni... hahaha
-
zili
#11 Re: Neutralizacija mirisa - macke
soda bikarbona
na fol sa sodom bikarbonom naletila na netu. ja sad kad mijenjam mačkovima pijesak, prvo dno kutije skroz prekrijem sodom bikarbonom, pa onda uspem novi pijesak. soda bikarbona je ustvari vrsta soli, tako da mačkovima ništa ne smeta, a dosta dobro upija neugodne mirise. eh, sad, moji mačkovi su kastrirani i problem je (bio) samo kutija sa pijeskom. možda da uzmeš jedno tri četiri kile sode bikarbone, pa "zaprašiš" cijelu tu šupu...
na fol sa sodom bikarbonom naletila na netu. ja sad kad mijenjam mačkovima pijesak, prvo dno kutije skroz prekrijem sodom bikarbonom, pa onda uspem novi pijesak. soda bikarbona je ustvari vrsta soli, tako da mačkovima ništa ne smeta, a dosta dobro upija neugodne mirise. eh, sad, moji mačkovi su kastrirani i problem je (bio) samo kutija sa pijeskom. možda da uzmeš jedno tri četiri kile sode bikarbone, pa "zaprašiš" cijelu tu šupu...