Dragi svi.
Ukoliko neko ima korisnu informaciju da podijeli samnom, bio bih mu iznimno zahvalan. Naime, moj prvi komšija je tek na metar od moje ograde (15-tak metara od kuće) izgradio kokošinjac te drži kokoši, pijetla i psa. Svinjac nikada ne čisti (pogotovo ljeti), kokoši ne zatvara, takođe, nikada što dovodi do toga da se pijetao jako glasno oglašava već od 2-3 sata ujutro i tako cijelog dana svakih 20-30 minuta. Noću nije moguće spavati od silne buke. S druge strane, psa apsolutno nikada nije pustio sa lanca što je dovelo do toga da je životinja psotala razdražljiva i na svaki šum, pokret neprestalno laje i dan i noć.
Da li ja kao građanin imam bilo kakva prava da podnesem bilo kome bilo kakvu prijavu za:
1. Izgrađen i neodržavan kokošinjac
2. Moćnu buku koju izazivaju pijetao i psa
3. Neuslovno držanje psa
Hvala svima unaprijed.
LP
Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
-
vedran_k
- Alevn
#2 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
Pa valjda postoji inspekcija u opštini. Komunalni redari...
-
vedran_k
#3 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
Hvala na komentaru. Inspekcija dakako postoji i čak sam je tri puta obavještavao o tome (jednom pismeno i dva puta telefonski).
Dobio sam odgovor da ne postoji zakon koji brani držanje životinja i na tome su završavali razgovor. Ja nemam ništa protiv toga da čovjek drži koje god želi životinje, ali pod uslovom da njihovo držanje ne ometa druge ljude i da ih drži u odgovarajućim uslovima.
I ja lićno imam psa koji ima ograđen boks, ograđeno dvorište i svaki dan minimalno sat vremena istrčavanja. Svakako da je to obaveza, ali ćovjek nešto drži neka se onda posveti tome.
Dobio sam odgovor da ne postoji zakon koji brani držanje životinja i na tome su završavali razgovor. Ja nemam ništa protiv toga da čovjek drži koje god želi životinje, ali pod uslovom da njihovo držanje ne ometa druge ljude i da ih drži u odgovarajućim uslovima.
I ja lićno imam psa koji ima ograđen boks, ograđeno dvorište i svaki dan minimalno sat vremena istrčavanja. Svakako da je to obaveza, ali ćovjek nešto drži neka se onda posveti tome.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
imaju zakoni koji regulisu neuslovnost drzanja zivotinja kao i njihovo ubijanje i mucenje... mada vidim da si iz laktasa pa ne znam koliko ti to pije vode u PCiju, imas zakon na nivou BiH i imas pod zakone na nivou entiteta, mislim da se pederalni i PC razlikuju kao i zakona na nivou BiH...
BiH zakon
http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf
BiH zakon
http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf
PC
https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... tinja.html
Član 4
(1) Zabranjeno je životinju bez razloga ubiti, nanositi joj bol i patnju.
(2) Zabranjeno je mučiti životinje i namjerno ih izlagati stresu.
II - ZAŠTITA ŽIVOTINjA PRI DRŽANjU I UZGOJU
Član 5
(1) Imalac životinje, u zavisnosti od vrste, pasmine, starosti i njenih fizioloških potreba, dužan je životinju:
a) hraniti i napajati prema njenim fiziološkim potrebama,
b) njegovati i obezbijediti joj zdravstvenu zaštitu,
v) obezbijediti joj dovoljno prostora, ako je privezana ili zatvorena,
g) u slučaju da se drži u zatvorenom prostoru, obezbijediti joj dovoljno svjetlosti, toplote, vlage, provjetravanje, higijenu prostora i
d) obezbijediti takav sistem nadzora životinja koje se drže u zatvorenim prostorima da u slučaju nesretnog slučaja imalac životinja može reagovati na propisan način.
(2) Detaljne uslove i način držanja životinja kao i način osposobljavanja lica koja se brinu o životinjama propisuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: ministar).
Član 6
(1) Zabranjeno je:
a) prisiljavati životinju na rad i napore koje ona, zbog svog uzrasta ili stanja, ne može podnijeti ili koji prevazilaze njenu snagu,
b) napuštati životinje pribavljene za društvo i druge životinje držane pod nadzorom čovjeka,
v) uzgojenu ili othranjenu divlju životinju izložiti slobodnoj prirodi ili je ondje naseliti ako nije pripremljena za preživljavanje u takvom životnom prostoru,
g) nanositi bol, patnju ili ozljedu životinjama pri dresuri,
d) mučiti, ubijati ili ozljeđivati životinje tokom snimanja filmova, reklamnih poruka ili sličnih namjena,
đ) provjeravati snagu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te organizovati borbe životinja,
e) huškati životinje na čovjeka, osim pri dresuri pasa u ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove ili za potrebe vojske,
ž) obavljati operativnokozmetičke i hirurške zahvate na životinjama koji nisu propisani kao svojstveni pojedinim pasminama, o čemu će ministar donijeti poseban propis,
z) hraniti živim životinjama druge životinje,
i) upotrebljavati žive životinje kao mamce u lovu i ribolovu,
j) onemogućavati kretanje životinji tako da joj se nanose bol, patnja ili ozljeda,
k) bolesne i ozlijeđene životinje ili životinje sa vidljivom manom koristiti u zaprezi ili pod sedlom,
l) podsticati životinje u rastu dodavanjem hormona rasta u hrani,
lj) odstranjivati glasnice živini,
m) bolno potkivati kopitare,
n) odstranjivati kandže mačkama,
nj) polno zloupotrebljavati životinje,
o) pojesti životinju koja je kućni ljubimac,
p) isprobavati oružje na životinji i
r) pri treningu ili drugim sportskim takmičenjima ili sličnim priredbama primjenjivati mjere na životinji koje uzrokuju znatne bolove, patnje ili ozljede i koje mogu uticati na sposobnost životinja, kao i životinjama davati sredstva za doping.
(2) Zabrana iz stava 1. tačka đ) ovog člana ne odnosi se na organizovanje tradicionalnih borbi bikova (korida), koje odobri nadležno ministarstvo
-
vedran_k
#5 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
Veliko hvala. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je ono na što se mogu svakako pozvati.
-
splinter
#6 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
Pozovi se na : Zakon o stočarstvu RS https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... Srpske.pdf
Zakon o veterinarstvu RS, Zakon o veterinarstvu BiH
opštinku odluku ili pravilnik o načinu držanja, pasa ili domaćih životinja, stoke il kako li se već zove, mora to imati svaka općina,
grad Banjaluka npr ima.
Zakon o veterinarstvu RS, Zakon o veterinarstvu BiH
opštinku odluku ili pravilnik o načinu držanja, pasa ili domaćih životinja, stoke il kako li se već zove, mora to imati svaka općina,
grad Banjaluka npr ima.
-
moonca
#7 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
hm, ne vjerujem da ima zakon koji moze zabraniti horozu da kukurice u 2 ujutru-kao sto imamo i cuke lutalice i po cijelu noc laju ...
-
vedran_k
#8 Re: Neuslovno držanje životinja - Opština Laktaši - POMOĆ!!!
Da, pijetlu ne mogu zabraniti da kukuriče ali mogu vlasniku naložiti da istog drži zatvorenog od npr. 22:00-06:00.