Neuromisicno oboljenje
Moderator: anex
- ja nisam ja
#1 Neuromisicno oboljenje
Moja je rodica saznala da ima neuromisicno pbjenje nije jos sigurno koje je. Sta god citam prognoze nisu obwcavajuce cK su smrtonosne. Ona se osjeca super sem sto se teze penje na vidoko bez pomoci ruku recimo kad cucne odupre se rukama. Postoji li ijedno to oblljenje da nije toliko strasno
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
arslanbey
#2 Re: Neuromisicno oboljenje
Od svih tih bolesti meni je jedino poznat ALS,koji je sad aktuelan zbog one kampanje s poljevanjem vodom,to je nazalost strasna bolest.Ali ne mora biti ALS
- ja nisam ja
#3 Re: Neuromisicno oboljenje
Znam ali ona ima SAMO simptome nemogucnosti ustajanja kada cucne bez da se odupre rukama.druge nema.I to traje godinama nekih 5-6 isto
-
arslanbey
#4 Re: Neuromisicno oboljenje
ALS pocinje takodjer s nekim malim simptomima,ali ALS dolazi kao grom iz vedra neba,u roku 2-3 mjeseca ona bi jasno obiljezena tom bolescuja nisam ja wrote:Znam ali ona ima SAMO simptome nemogucnosti ustajanja kada cucne bez da se odupre rukama.druge nema.I to traje godinama nekih 5-6 isto
Ljudi koji imaju ALS kazu cesto da im je prvi simptom bio da ne mogu da stave kljuc u bravu,ne mogu da podignu dijete i sl.Ali to napreduje brzo ,u roku par mjeseci...nema tu mirovanja par godina s malim simptomima
- ja nisam ja
#5 Re: Neuromisicno oboljenje
Onda hvala Bogu nije to .Samo jedan simptom ima godinama i nista vise. I im jos povisen cpk ostalo sve ok
-
Cerebrum
#6 Re: Neuromisicno oboljenje
Moze biti MS. Neka ide doktoru da izvrsi pretrage pa ces saznati.
- sadie_forever
#7 Re: Neuromisicno oboljenje
edit
Last edited by sadie_forever on 24/08/2014 21:41, edited 1 time in total.
- sadie_forever
#8 Re: Neuromisicno oboljenje
mada ms je neuroloska bolest,nema nista s misicima
- ja nisam ja
#9 Re: Neuromisicno oboljenje
Ako mislite na multipla sklerozu doktor je rekao da to nije sigurno
- sadie_forever
#10 Re: Neuromisicno oboljenje
Kako to zna? MS se ne moze otkriti jer ne postoji nikakav test za to.ja nisam ja wrote:Ako mislite na multipla sklerozu doktor je rekao da to nije sigurno
-
Cerebrum
#11 Re: Neuromisicno oboljenje
Postoji test za to, puno testova. MRI, (lezije na mozgu) CT, LP (prisustvo imunoglobulina G u cerebrospinalnom likvoru ukazuje na to), EEG itd.sadie_forever wrote:Kako to zna? MS se ne moze otkriti jer ne postoji nikakav test za to.ja nisam ja wrote:Ako mislite na multipla sklerozu doktor je rekao da to nije sigurno
I MS je autoimuna neuroloska bolest koja napada mijelin (bijeli omotac oko neurona) te ili usporava ili onemugucuje prenos impulsa kroz neurone tako da nekad moze imati posljedice na misice buduci da misice inervisu neuroni preko motorne ploce. Ne mozes reci da nije misicna jer moze imati posljedice nedostatka motorike. Cim je neuroloska onda je sve drugo u mogucoj opasnosti. Eh sada primarno mjesto lezija u mozgu varira od covjeka do covjeka tako da ni kod koga nije isti redoslijed simptoma ili sami simptomi.
-
Cerebrum
#12 Re: Neuromisicno oboljenje
Mozda ima problema sa malim mozgom, ili premotornim i motornim dijelom potiljacnog reznja velikog mozga jer oni kontrolisu ravnotezu i motoriku misica najvise. Ili recimo Guillane Barre sindrom koji je slican MS-u ali napada periferni nervni sistem dok MS napada centralni nervni sistem.
- ja nisam ja
#13 Re: Neuromisicno oboljenje
I ima nenormalan strah od visine
- ja nisam ja
#14 Re: Neuromisicno oboljenje
Danas je isla radila emng nalaz i doktor kaze da i dalje misli da je neuromisicna bolest ali neka koja jako sporo napreduje,cak kaze da joj je djelovao da i ne zna.Cudi me da EMNG nije pokazao sve,ako je neuromisicna koja je 
Ovo meni pravo cudno.
Ovo meni pravo cudno.
-
Cerebrum
#15 Re: Neuromisicno oboljenje
Imas li kakvih nalaza ili snimaka ?ja nisam ja wrote:Danas je isla radila emng nalaz i doktor kaze da i dalje misli da je neuromisicna bolest ali neka koja jako sporo napreduje,cak kaze da joj je djelovao da i ne zna.Cudi me da EMNG nije pokazao sve,ako je neuromisicna koja je
Ovo meni pravo cudno.
-
arslanbey
#16 Re: Neuromisicno oboljenje
ovaj ljekar meni nekako nejasan
- ja nisam ja
#17 Re: Neuromisicno oboljenje
Ima njegove nalaue i nLaze krvi
-
arslanbey
#18 Re: Neuromisicno oboljenje
Trazite second opinion,evo ovaj covjek iz Svedske 3 godine imao diagnozu ALS,primao lijek protiv ALS-a(lijek toliko jak da ga je slomio totalno)
sad se ipak ispostavilo da nema ALS,vec neku drugu dijagnozu(koja je bezopasna,i jedino moras redovno trenirati),i bio bi sasvim normalan da ga ALS lijekovi nisu unistili
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19444258.ab
Ne kazem da ce njoj postaviti tu diagnozu,ali nesto ce biti...i neka ne prima ljekove tek tako
sad se ipak ispostavilo da nema ALS,vec neku drugu dijagnozu(koja je bezopasna,i jedino moras redovno trenirati),i bio bi sasvim normalan da ga ALS lijekovi nisu unistili
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19444258.ab
Ne kazem da ce njoj postaviti tu diagnozu,ali nesto ce biti...i neka ne prima ljekove tek tako
- banjaluka078
#19 Re: Neuromisicno oboljenje
Obavezno, ali obavezno, neka traži da joj urade analizu krvi na ujed krpelja. Nema veze ako ju je ujeo davno ili ako se ona uopšte ne sjeća da je imala krpelja, te beštije se znaju zakačiti i otkačiti, a da ih ne skontaš. Vjeruj, može biti tako jednostavno. Ja sam u bližoj okolini imala dvije pogrešne dijagnoze, jednu su vodili kao MS, drugu kao epi-napade, kljukali ih neprikladnim medikamentima, zavukli godinu i nešto, dok im drugi neurolog nij esavjetovao da na infektivnoj klinici urade nalaz na ujed krpelja.
Guglaj lajmsku bolest.
Jedna od priča http://www.jutarnji.hr/-postavili-su-mi ... a/1187137/
Guglaj lajmsku bolest.
Jedna od priča http://www.jutarnji.hr/-postavili-su-mi ... a/1187137/
- ja nisam ja
#20 Re: Neuromisicno oboljenje
Dajte ljudi als ima simptome neke ona isto osjeca 7 godina
- banjaluka078
#21 Re: Neuromisicno oboljenje
http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clan ... olest.htmlNeurološki simptomi: Lajmska bolest također može pogoditi živčani sustav, uzrokujući takve simptome kao što su ukočen vrat i jaka glavobolja (zbog meningitisa), privremena paraliza mišića lica (Bellova paraliza), neosjetljivost na podražaje, bol ili slabost u udovima ili slabu koordinaciju mišića.
http://www.drbojic.com/lajmska-bolest/znaci-i-simptomi/simptomi mogu biti veoma blagi, pa sve do teških, mogu se pojavljivati i nestajati, teško ih je prepoznati jer imitiraju druge bolesti – VELIKI IMITATOR
borelija može da uđe u centralni nervni sistem nekoliko dana posle uboda krpelja, i dijagnostika i lečenje su taka mnogo teži lečenju se pristupa individualno!
lajmska bolest može imitirati preko 200 bolesti (Veliki imitator): Alchajmerovu bolest, autizam, sindrom hroničnog umora, Guillian–Barreov sindrom, infektivnu mononukleozu, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, reumatoidni artritis, sistemski lupus…
(Guillain-Barréov sindrom: Bolest je najčešće jako opasna, a izaziva paralizu koja započinje u nogama (pri stupanj je slabost u nogama), a širi se na gornje udove i lice i rezultira potpunim gubitkom svakog refleksa i potpunom paralizom cijelog tijela. )
-
Cerebrum
#22 Re: Neuromisicno oboljenje
Kakva bolan Lajmska bolest. Znas li sta je to ? To je infekcija uzrokovana bakterijom Borrelia i plus Lajmska bolest skoro se nikad ne pojavljuje bez crvenog osipa u obliku kruga. Eh sad da ovoliko godina ona ima Lajmsku bolest i da se ne pojavi osip ili bilo kakav drugi simptom koji ukazuje na infekciju je malo vjerovatno.banjaluka078 wrote:http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clan ... olest.htmlNeurološki simptomi: Lajmska bolest također može pogoditi živčani sustav, uzrokujući takve simptome kao što su ukočen vrat i jaka glavobolja (zbog meningitisa), privremena paraliza mišića lica (Bellova paraliza), neosjetljivost na podražaje, bol ili slabost u udovima ili slabu koordinaciju mišića.
http://www.drbojic.com/lajmska-bolest/znaci-i-simptomi/simptomi mogu biti veoma blagi, pa sve do teških, mogu se pojavljivati i nestajati, teško ih je prepoznati jer imitiraju druge bolesti – VELIKI IMITATOR
borelija može da uđe u centralni nervni sistem nekoliko dana posle uboda krpelja, i dijagnostika i lečenje su taka mnogo teži lečenju se pristupa individualno!
lajmska bolest može imitirati preko 200 bolesti (Veliki imitator): Alchajmerovu bolest, autizam, sindrom hroničnog umora, Guillian–Barreov sindrom, infektivnu mononukleozu, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, reumatoidni artritis, sistemski lupus…
(Guillain-Barréov sindrom: Bolest je najčešće jako opasna, a izaziva paralizu koja započinje u nogama (pri stupanj je slabost u nogama), a širi se na gornje udove i lice i rezultira potpunim gubitkom svakog refleksa i potpunom paralizom cijelog tijela. )
-
Cerebrum
#23 Re: Neuromisicno oboljenje
Hajd daj te nalaze koje ima pa da vidim.ja nisam ja wrote:Ima njegove nalaue i nLaze krvi
- banjaluka078
#24 Re: Neuromisicno oboljenje
1. Pazi na ton.
2. Skoro nikad ne znači i nikad.
3. Iščitaj linkove koje sam ostavila, naročito onaj prvi iz Jutarnjeg lista. Mjesto ujeda reaguje odmah poslije ujeda, simptomi se mogu manifestovati i godinu, čak i duže, nakon ujeda. Osip nije prisutan svo vrijeme.
4. Napisah, dvoje bliskih ljudi su imali lajmsku bolest, koju ljekari nisu prepoznali i tretirali su je kao MS i epi-napade, pa su dugo pogrešno liječili ljude.
5. Ako se toliko boje za tu osobu, ovo je još i jedna od najbezbolnijih pretraga, samo joj izvade krv. Ako nema, odlično, jedna dijagnoza manje.
2. Skoro nikad ne znači i nikad.
3. Iščitaj linkove koje sam ostavila, naročito onaj prvi iz Jutarnjeg lista. Mjesto ujeda reaguje odmah poslije ujeda, simptomi se mogu manifestovati i godinu, čak i duže, nakon ujeda. Osip nije prisutan svo vrijeme.
4. Napisah, dvoje bliskih ljudi su imali lajmsku bolest, koju ljekari nisu prepoznali i tretirali su je kao MS i epi-napade, pa su dugo pogrešno liječili ljude.
5. Ako se toliko boje za tu osobu, ovo je još i jedna od najbezbolnijih pretraga, samo joj izvade krv. Ako nema, odlično, jedna dijagnoza manje.
Cerebrum wrote: Kakva bolan Lajmska bolest. Znas li sta je to ? To je infekcija uzrokovana bakterijom Borrelia i plus Lajmska bolest skoro se nikad ne pojavljuje bez crvenog osipa u obliku kruga. Eh sad da ovoliko godina ona ima Lajmsku bolest i da se ne pojavi osip ili bilo kakav drugi simptom koji ukazuje na infekciju je malo vjerovatno.
- ja nisam ja
#25 Re: Neuromisicno oboljenje
Ma kakav ktpelj. Misljm godinama samo
Nemoc u nogama nista vise. Nalaz pa necu prrpisivati sve uglavnom
Pise intermedijalni uzor sa naglasenom polifazijom
Nemoc u nogama nista vise. Nalaz pa necu prrpisivati sve uglavnom
Pise intermedijalni uzor sa naglasenom polifazijom