Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bradafilozof

#76 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Bradafilozof »

mali_balon wrote:Ma nek je plaza zatrpana govnima Neum je nas i ja cu radije tamo potrositi pare nego nego dati ih nekom dalmosu sto mu se plaza cakli i u restoranim pustaju mocarta i sopena
Pa ovi su gori od bilo kojeg dalmosa.
al_akhisari

#77 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by al_akhisari »

shiny wrote:Otiđite u Neum u maju, zateći ćete jedan divan mali primorski gradić, čist, miran... to ćete zateći i u oktobru. Ja tada mogu i da uživam u njemu. Ima gdje da se prošeta. Toplije je nego bilo gdje drugo. Na našoj si mreži, 3g radi, odeš na pizzu, platiš u KM-ovima.

U julu i avgustu, zaobilazim u širokom luku
:) za maj i sam sam se uvjerio u više navrata; što se tiče čistoće vode, iskreno, od zadra, šibenika, redom do dubrovnjaka, nisam primjetio nikakvu razoliku u odnosu na neum; odnos ljudi i ljubaznost su sasvim ok i nisam imao nišš na šta bih se žalio; u nekim drugim stvarima, tipa noćni život i drugi sadržaji zabavnog karaktera, ne mogu pričati jer nikad nisam bio u središtu sezone
KB9

#78 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by KB9 »

mali_balon wrote:Ma nek je plaza zatrpana govnima Neum je nas i ja cu radije tamo potrositi pare nego nego dati ih nekom dalmosu sto mu se plaza cakli i u restoranim pustaju mocarta i sopena
"neka kradu barem su nasi"
r_faruk

#79 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by r_faruk »

Pa i na makarskoj rivijeri ces cuti seju kalaca. Hrvati su ista govna kao i mi samo vam skuplje naplate. Ja sam u neum dosao prvi put prije dvije godine i stvarno ne vidim neku pretjeranu razliku u odnosu na ostala hrvatska ljetovalista. Crno more mi je ljepse i od neuma i od hrvatskih ljetovalista. U neumu vam je mali apartman od 75KM do 100KM (25m2), sve je manje vise zauzeto. Dolaze i cesi i poljaci. Ja ne branim neum, domacini su zaista stoka i teski nacionalisti. Neum ima potencijal ali ga nikada nece iskoristiti sa ovakvim ljudima.
Ja ne volim more, ali navratim kada mi se pruzi prilika, nekada u neum nekada u hr nekada dalje od balkana, ali zaiste nije bas toliko bolje u hr u odnosu na nas.
shiny

#80 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Meni se Neum sviđa, ali mi se ne sviđaju ljudi koji tu borave tokom sezone. Ne mislim na Neumljane, stvarno nikad nikakvih problema nacionalne prirode nisam imala. Čak šta više, baš su ljubazni bili. Nego brate kad donese lonac sa punjenim paprikama na plažu (ovo sam zaista vidjela) i kada navečer stavi čaršaf na plažu da zauzme mjesto za ujutro, muka mi dođe. Još kad sam vidjela ljude na sred parkinga da se sunčaju, između onih linija za aute, baaaa, bježi. Ljetovala sam jedne godine, jer nisam na vrijeme predala za pasoš, a Crnu Goru ne volim ni na slikama. Pa šta ću, preko Svitave.

Ja mislim da bi Neumu to trebalo prvo omogućiti. Napraviti kakvu finu magistralu, da ne moraš dvije granice do njega preći ili učiti/krstit se preko Svitave da živ stigneš.

Inače, ima finih restorana, imaš gdje popiti kafu, prošetati, ima hlada, hotela za one sa više novca, jeftinih apartmana za one koji se snalaze kako znaju i umiju... nije da nešto zaostaje za ostatkom Jadrana. Ove godine kad sam se vraćala sa juga Hrvatske, svratim da jedem, zateknem djecu kako se igraju sa onim udomaćenim delfinom. Simpatična pojava...
Patriotska_Liga

#81 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Patriotska_Liga »

Bošnjaci treba da poklope Neum.
mali_balon

#82 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by mali_balon »

Patriotska_Liga wrote:Bošnjaci treba da poklope Neum.
Amin broto...kad tad ce se cut ezan u Neumu.....ako Bog da
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#83 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

shiny wrote:Meni se Neum sviđa, ali mi se ne sviđaju ljudi koji tu borave tokom sezone. Ne mislim na Neumljane, stvarno nikad nikakvih problema nacionalne prirode nisam imala. Čak šta više, baš su ljubazni bili. Nego brate kad donese lonac sa punjenim paprikama na plažu (ovo sam zaista vidjela) i kada navečer stavi čaršaf na plažu da zauzme mjesto za ujutro, muka mi dođe. Još kad sam vidjela ljude na sred parkinga da se sunčaju, između onih linija za aute, baaaa, bježi. Ljetovala sam jedne godine, jer nisam na vrijeme predala za pasoš, a Crnu Goru ne volim ni na slikama. Pa šta ću, preko Svitave.

Ja mislim da bi Neumu to trebalo prvo omogućiti. Napraviti kakvu finu magistralu, da ne moraš dvije granice do njega preći ili učiti/krstit se preko Svitave da živ stigneš.

Inače, ima finih restorana, imaš gdje popiti kafu, prošetati, ima hlada, hotela za one sa više novca, jeftinih apartmana za one koji se snalaze kako znaju i umiju... nije da nešto zaostaje za ostatkom Jadrana. Ove godine kad sam se vraćala sa juga Hrvatske, svratim da jedem, zateknem djecu kako se igraju sa onim udomaćenim delfinom. Simpatična pojava...
Mogu li paprike u loncu ako su kupljene u 'rvata u Capljini ili Opuzenu?? :D
shiny

#84 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Toto wrote:
shiny wrote:Meni se Neum sviđa, ali mi se ne sviđaju ljudi koji tu borave tokom sezone. Ne mislim na Neumljane, stvarno nikad nikakvih problema nacionalne prirode nisam imala. Čak šta više, baš su ljubazni bili. Nego brate kad donese lonac sa punjenim paprikama na plažu (ovo sam zaista vidjela) i kada navečer stavi čaršaf na plažu da zauzme mjesto za ujutro, muka mi dođe. Još kad sam vidjela ljude na sred parkinga da se sunčaju, između onih linija za aute, baaaa, bježi. Ljetovala sam jedne godine, jer nisam na vrijeme predala za pasoš, a Crnu Goru ne volim ni na slikama. Pa šta ću, preko Svitave.

A 'ta će ti paprike iz Opuzena pored mandarina, smokvi, grožđa... tamo da živim ne bih bila vegetarijanac, nego fruitarijanac :D
Toto

#85 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

shiny wrote:
Toto wrote:

A 'ta će ti paprike iz Opuzena pored mandarina, smokvi, grožđa... tamo da živim ne bih bila vegetarijanac, nego fruitarijanac :D
ne valja grozdje iz Opuzena. Grozdje ne voli mocvaru. ZAto im vino vonnja na mulj. Iz mulja valja samo kalkan i zablji bataci.
"Kameno vino? je zakon i ona strukirana Zilavka najbolje idu uz jaan dolmu iz Capljine
Toto

#86 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Mentalna Higijena wrote:
Toto wrote: "Kameno vino? je zakon i ona strukirana Zilavka najbolje idu uz jaan dolmu iz Capljine
jalan dolma i vino :-) to se mezi uz lozu, vino uz ribu itd itd

dolma nije mezetluk, dolma je obrok a svako vine ide uz obroke to je stvar ukusa ..

jalan dolam je bez mesa a uz jalan jela ide vino po ukusu pogizije

uz rakiju lozu se meze japraci od hrastike sa i bez mesa i to
postoji posebna receptura japraka za mezetluka..

uz rakiju grozdu se mezi samo japrak od lozovog lista/ i to sorte Benac-ostale sorte su previse tvrde-, rize i mente;
najbolja meza uz grozdu su: sipak/nar, suho grozdje, suhe smokve filovanee sa bademima
a od mesa samo pramenka humskog soja marnirano iznutra ljekobiljem

paprike iz capljine su rasle na istoj zemlji u koja rastu Zilavka i Kamneo vino Blatina, Domano itd pa ux njih idu sva vina koja su rasla uz njih..
Last edited by Toto on 13/08/2016 23:44, edited 1 time in total.
Toto

#87 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Mentalna Higijena wrote:dobro bolan vidim znaš :-)
reklamiramo Neum a i ne znaju svi sta sve ima pojest i mezatit u Hercegovini.. :bih:
Toto

#88 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

jes probo ikad rakiju grozdu ??
graue_maus

#89 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by graue_maus »

:D neki dan sam nekim radnim kolegama objasnjavala da i BiH ima more i plazu od neki 20 - tak km ........i ono na kraju ja jos nisam bila tamo .......
shiny

#90 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Joj ovdje izvlačenja iz konteksta... volim i ja punjene paprike, dolme, vino može uz sve i volim to grožđe iz Opuzena, smokve bih im sve obrala...

... al ovdje govorim o punjenim paprikama NA PLAŽI iz pretis lonca. Jesul iz Čapljine, od 'rvata, srba, bošnjaka, šta me briga. Sjedi kući ili u aščinicu pa jedi.

Šta je specijalitet u Neumu? Hamburger većinom. Pizza. Argeta pašteta. Ima onaj fin restoran gore iznad, gdje autobusi obično staju, odmaraju, iskrcavaju putnike. Ima fine ribe, nekih lignji, morskih plodova, šta ti ja znam... Baš da ću neke specijalitete riblje, mediteranske po Neumu tražiti, neću. Eto ko se već razumije: gdje vrijedi jesti fino u Neumu?
Toto

#91 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

sta fali ekspred loncu. kad se vec moze donijeti hamburher i pzza ??
Ako nije pod pritiskom moze i na plazu. :run:
shiny

#92 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Ma možeš vala i zakuhat na plaži, nek šišti, šta fali :D

Iz tih razloga i takvih pogleda Neum neke privlači, a neke odbija. Ja sam zadnja osoba koja osuđuje bilo šta, meni kad se nešto ne sviđa, ja naprosto odem. Neka ni mene niko ne osuđuje zbog toga.
Toto

#93 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

shiny wrote:Ma možeš vala i zakuhat na plaži, nek šišti, šta fali :D

Iz tih razloga i takvih pogleda Neum neke privlači, a neke odbija. Ja sam zadnja osoba koja osuđuje bilo šta, meni kad se nešto ne sviđa, ja naprosto odem. Neka ni mene niko ne osuđuje zbog toga.
svakako.. ako ti se ne svidja: ima promjenut za svoje pare...
cijela makarska rivijera je "minirana" serpama i ekspres loncima
tako da bi ti svaki tren neko mogao pokvariti ceif
Connaisseur Karlin

#94 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Connaisseur Karlin »

graue_maus wrote::D neki dan sam nekim radnim kolegama objasnjavala da i BiH ima more i plazu od neki 20 - tak km ........i ono na kraju ja jos nisam bila tamo .......
same here :D :lol:
shiny

#95 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by shiny »

Toto wrote:

Nisam nikad bila u Makarskoj, možda jednom u okolici. Zaobilazim iz istih razloga. :(

A i ne znam što si se uhvatio te jedne rečenice. Ono deset lijepih napisah stvari za Neum i tri koje mi se nisu svidjele za vrijeme mog petodnevnog boravka... Ti se baš lonca uhvatio :-)
Connaisseur Karlin

#96 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Neum is a very old town, which is manifested by the local 2nd and 3rd century cemeteries left here by Illyrians. It can therefore be concluded that in the distant past the area was part of the Illyrian settlement. From the thirteenth to the fifteenth century Hercegovina was under the rule of a Serbian medieval noble family, the Nikolic. Hawk, present in the coat of arms of the family, serves as present-day coat of arms of the whole city. A sensitive date in the history of Neum was the year 1699. It was then that, under the Treaty of Karlowitz, the Republic of Dubrovnik voluntarily ceded a patch of the coast of the Adriatic to the Ottoman Empire, guaranteeing itself protection against the Republic of Venice and possible attacks from land. Nobody in Croatia could have imagined by then how serious the consequences of this decision would be some 300 years later.
http://www.timeonflight.com/neum-a-priceless-city

Pretpostavljam da je ovo ujedno kompletna istorija grada ,ili postoje drugi insteresantni istorijski detalji o gradu!?
Toto

#97 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

shiny wrote:
Toto wrote:

Nisam nikad bila u Makarskoj, možda jednom u okolici. Zaobilazim iz istih razloga. :(

A i ne znam što si se uhvatio te jedne rečenice. Ono deset lijepih napisah stvari za Neum i tri koje mi se nisu svidjele za vrijeme mog petodnevnog boravka... Ti se baš lonca uhvatio :-)
pa zato sto je "eksperes lonac" postao lajtmotiv svake price o bosancima i hercegovcima na moru .. da se stice utisak da je mnogi povlace da ga malo privale i sebe uzdignu u VIP klasu a ljetuju na objektu masovnog turizma najnizeg ranga ..
u neka vremen kada je ekspres lonac bio popularniji, vec danas, sam provodio cijela ljeta radeci na moru, pa nisam tako cesto vidjao ekspres lonce koliko se danas o njima prica ..

cesi, slovaci, poljaci, madjari i danas dovlace gepeke i kamp prikolice svoje hrane ...ima jako mnogo ljudi kojima je ishrana na moru tako veliki trosak -pogotovo ako imaju djecu- pa mnogi nebi ni dosli a more ..
doruckuju i rucajau na plazi i kampu a veceraju u restoranu ..
sta tu ima cudno ??
Connaisseur Karlin

#98 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Toto wrote:
cesi, slovaci, poljaci, madjari i danas dovlace gepeke i kamp prikolice svoje hrane ...ima jako mnogo ljudi kojima je ishrana na moru tako veliki trosak -pogotovo ako imaju djecu- pa mnogi nebi ni dosli a more ..
sta tu ima cudno ??
meni jeste cudno :)

jesti na plazi :-) :lol:
Patriotska_Liga

#99 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Patriotska_Liga »

Ja na Panonskom ponesem sira i kajmaka, narežem paradajza i salame i opleti.
Toto

#100 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu

Post by Toto »

Connaisseur Karlin wrote:
Toto wrote:
sta tu ima cudno ??
meni jeste cudno :)

jesti na plazi :-) :lol:
nedavno mi bili u Montereyu i jeli na plazi sa lokalcima :D
plaza siroka ko amazon
taman dodjes do vode: vakat se vracat po pirjan
Post Reply