Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
-
Seyfo
#126 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ne mogu se oteti dojmu da sami Neumljani i ne zasluzuju nista bolje.
-
DearJohn
#127 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
E čuj idealan za one koji ne žele gužve...Jel to baš nema gužve ljeti u Neumu?Toto wrote:Ova kritika sa b92 je previse tendeciozna i subjektivna. Aludira se na to sto je Neum u BiH i osjeti se zal za proslim vremenima, kada je Neum bio elitna destinacija, namjenjena tadasjoj drustvenoj YU eliti.Šveđanin wrote:Procitah ovaj komentar na B92. Slazem se.Neum je postao kasaba na moru.Od lijepog i mondenog predratnog ljetovalista to je postalo mjesto prekrcano ljudima sa prosjecnim brojem nocenja 3. Najcesci su oni koji dodju u subotu ujutro i vracaju se u nedelju. Umjesto dobrih kafica i restorana sa sirokom ponudom ribe i morskih plodova kao i specijalitetima Hercegovacke kuhinje sada se siri miris cevapa i bureka a ponajvise jeftinih palacinki. Plaze sa ljudima na cebadima koji podgrijavaju jela u loncima nisu rijetkost. Da ne siri pricu, jedom rijecju: izbjegavati. U sirokom luku.
Kalo god ima onih koji Neum trebaju zaobiaziti u sirokom luku, tako ima i onih kojima Neum odgovara pa im ga treba prestaviti.
I danas u neumu najvise ljetuju oni koji imaju vikendice i sopstvene apartmane. To je vecina neumskih gostiju, Njima ne treba street food ni restorani. Oni se hrane kuci a na vecere idu sjevernije i juznije.
Neum nema kapaciteta za masovnog turizma pa ne moze ni profilirati svoju ponudu tako.
Neum je danas idelan za one koji ne zele previe guzve, koji su skrimnijih prohtjeva i mogucosti; kojima je dosta jedna dobra konoba, jedna slasticarna i dva tri restorana. Ako je guzva vikendom bar pet dana ceife.
Mislim da je Neum idelan za mlade bracne parove sa vise male djece, kojima treba barba koji voli djecu i uziva u njihovj graji, plaza bez puno guzve. Majim bebeicama treba vise prostora na plazi vec tati i mami zajdno.
Turisticki prizvod ne stvaraju oni sto nosaju ekspres lonace i deke po plzama vec domaci turisticki radnici.
Turisticki proizvod je dosta slozen pogotovo sto je turist posebno stanje svijesti. Kad se covjek transformira u turistu to povileni. Ne zna kud goni. Pretvori se u bozanstvo i ocekuje da su oko njega samo podanici i da mu se servira nesto a ni on ne zna sto.
Sa druge strane imas dalmatince koji su ka puzevi . TO hibernira devet mjeseci i onda bi tri mjeseca da zaradi za hibernacije.
KO je kriv dalmatincima sto su lijencine pa ne znaju od srdele napravit street food ko bosnje od cevapa ili albanci od bureka. I za cevap i sardele treba samo rostilj a srdel visestruko kvalitetnija klasa mesa. Jos je srdelu lakse ulovit vec uzgojit meso za cevap.
Samo od lognjuna bi mogli napravit brend ko sto je cavpcic.
-
DearJohn
#128 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Nemoj tako, saće te počet ubjeđivat da nema ljepše destinacije od Jadrana i ribe ko na Jadranu...Zeleni most wrote:Ovu ideju sam vec napisao na forumu, ali na drugoj temi.....bilo je pozitivnih reakcija, kao i negativnih (to me ne brine, jer kod nas u BiH ima puno ljudi sa BiH-sindronom: Jebo nas - sta cemo mi)
Zasto neko iz BiH (ili strani investitor) ne napravi umjetnu plazu u Neumu sa pratecim objektima ???
Zasto bi bilo nemoguce ovako nesto napraviti u Neumu pa da se moze godisnji odmor i u BiH lijepo napraviti.![]()
MMF dijeli pare, kada moze za plate politicarima zasto ne i za turizam![]()
Bilo bi idealno za skolske ekskurzije itd itd ...
Slika 1:
Peljeski most i poluotok koji pripada BiH
Slika 2:
Poluotok koji pripada BiH (mada kazu da je vrh u Hrvatskoj)
Slika 3:
Umjetna plaza: Playa de las Teresitas - Tenerifa
Slika 4:
Hoteli i plaze
I Hrvati razmisljaju o umjetnim plazama:
'Bez umjetnih pješčanih plaža naš turizam propada!'
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... opada.html
-
DearJohn
#129 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
E ne znam vala, jednom kad sam otišo s familijom na ručak, jeli, posjedili, dobro platili, vratili se na plažu kad čovjek blizu nas jede pitu. Meni pored svog onog silnog ručka oči ostadoše na onoj piti...shiny wrote:Joj ovdje izvlačenja iz konteksta... volim i ja punjene paprike, dolme, vino može uz sve i volim to grožđe iz Opuzena, smokve bih im sve obrala...
... al ovdje govorim o punjenim paprikama NA PLAŽI iz pretis lonca. Jesul iz Čapljine, od 'rvata, srba, bošnjaka, šta me briga. Sjedi kući ili u aščinicu pa jedi.
Šta je specijalitet u Neumu? Hamburger većinom. Pizza. Argeta pašteta. Ima onaj fin restoran gore iznad, gdje autobusi obično staju, odmaraju, iskrcavaju putnike. Ima fine ribe, nekih lignji, morskih plodova, šta ti ja znam... Baš da ću neke specijalitete riblje, mediteranske po Neumu tražiti, neću. Eto ko se već razumije: gdje vrijedi jesti fino u Neumu?
- zunazu
#130 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Od Neuma mogu turistički i ekonomski raj napraviti dvije stvari:
1. Džamija
2. Luka
Kad to dvoje bude u Neumu, suhim zlatom će trotoare okivati.
Ali hajde ti nekome objasni da je to korist za sve, za Neum, za njega, za BiH, za širu regiju, kad on ima svoje prioritete, a koji su sve osim toga.
1. Džamija
2. Luka
Ali hajde ti nekome objasni da je to korist za sve, za Neum, za njega, za BiH, za širu regiju, kad on ima svoje prioritete, a koji su sve osim toga.
-
bbaass
#131 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
čuj Dzamija haha sto da arapi mogu dolazit ? nek naprave u Rijadu crkvu , pa će katolici navalit 
-
Bodkin
#132 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
zunazu wrote:Od Neuma mogu turistički i ekonomski raj napraviti dvije stvari:
1. Džamija
2. Luka
- Haris.ba
#133 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Znači ne može džamija u Neumu, je nema džamije u Rijadu?bbaass wrote:čuj Dzamija haha sto da arapi mogu dolazit ? nek naprave u Rijadu crkvu , pa će katolici navalit
https://faktor.ba/vijest/ovo-su-ostaci- ... umu-261622
P.S.- Džamija je bila situirana na mjestu Polača, neposredno uz desnu stranu magistrale koja od Neuma vodi prema Dubrovniku. Ne zna se ko ju je i kada sagradio kao ni kakve je dimenzije imala. Priča se da je džamija do 1927. godine djelomično bila očuvana i da ju je te godine potres srušio – navodi Hasandedić.
Gledao sam u Neumu da uzmem neku parcelicu. I glavni minus je nepostojanje normale saobraćajnice prema Neumu.
To je ono što smeta Neumu. Građani i politika tamo neće nikakvu luku. Pa čak ni za jahtice. I meni je ok. Jer nemam jahtu.
A pitanje džamije je klasična šovinistička priča.
-
bbaass
#134 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
pusti se starog plagijatora hasandedica ,hehehe, ne ,samo kazem ,kad u Abu dabiju i tako to naprave crkvu ,onda da ,sto da evropa uvijek pokazuje demokratiju i mulikulturu
- Haris.ba
#135 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Znači nije bila džamija u Neumu? To temelji izmaštani?bbaass wrote:pusti se starog plagijatora hasandedica ,hehehe, ne ,samo kazem ,kad u Abu dabiju i tako to naprave crkvu ,onda da ,sto da evropa uvijek pokazuje demokratiju i mulikulturu
I nećeš vjerovati, u Abu Dabiju ima nekoliko crkvi. Nikome ne smetaju.
U Saudiji postoji zvanična politika da nema crkvi. Je li zvanična politika u BiH da su zabranjene džamije?
Meni nije problem što građani Neuma ne žele džamiju. Ja bih se iznenadio da žele. Ali, molim te da se to ne veže sa nepostojanjem crkava u Saudiji. Već otvoreno, fino, kulturno - priznati da je u pitanju jednostavna mržnja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#136 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
A ko bi isao u tu dzamiju?
99% onih pod cijim prozorom bi bila sagradjena ne bi sigurno. Valjda se oni nesto pitaju u sopstvenom gradu.
99% onih pod cijim prozorom bi bila sagradjena ne bi sigurno. Valjda se oni nesto pitaju u sopstvenom gradu.
- Haris.ba
#137 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Pa gdje se to građani pitaju hoće li negdje vjerski objekat?_BataZiv_0809 wrote:A ko bi isao u tu dzamiju?
I gdje to građani glasaju da negdje bude ili ne bude vjerski objekat?
I gdje se to vodi evidencija ko će dolaziti u neki vjerski objekat, da li "domicilni" ili "nedomicilni"?
U čemu je toliki strah od džamija? Šta je problem da neki vjerski objekat ti bude ispod prozora?
- zunazu
#138 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Neum mora ponuditi nešto drugačije, jer ko će preskočiti Grčku, CG i Hrvatsku da dođe u nekakav Neum? Džamiju podigneš i eto posla ko hoće da radi.bbaass wrote:čuj Dzamija haha sto da arapi mogu dolazit ? nek naprave u Rijadu crkvu , pa će katolici navalit
- zunazu
#139 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Problem je kad si neobrazovan i potopljen predrasudama. Ima Abu Dhabi, ne jednu nego više crkava.bbaass wrote:pusti se starog plagijatora hasandedica ,hehehe, ne ,samo kazem ,kad u Abu dabiju i tako to naprave crkvu ,onda da ,sto da evropa uvijek pokazuje demokratiju i mulikulturu
- zunazu
#140 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Inače u svijetu se ništa ne gradi zbog turista, nego samo za lokalce? Kakav zakržljali mentalitet._BataZiv_0809 wrote:A ko bi isao u tu dzamiju?
- zunazu
#141 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Pametolog, da Neum izgleda kao Azurna obala onda ova tema ne bi ni postojala.Bodkin wrote:
![]()
cim su na azurnoj obali ovo dvoje napravili, eksplodirao turizam
Neum nema puno, a ljudi koji imaju mozga u sličnim situacijama ponude alternativna rješenja. Moraš nuditi nešto drugačije. Da Mostar i Sarajevo npr nemaju stare dijelove grada, onakve kakve u zapadnoj Evropi nećeš naći, ne bi bili zanimljivi. Ne možeš zapadnjaku nuditi ono što ima kod kuće. Pa Srbija se ubi navodnom mržnjom prema Turskoj i Islamu, a zarađuje na ostacima osmanske kulture i arhitekture. I Hrvati prodaju ćevap koji nema veze sa zapadnom kulturom.
Džamija u Neumu bi u roku od dvije godine podigla broj posjeta za 200 posto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#142 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ne pitamo se i niko se ne buni. Kad se neko pobuni sovinista je.Haris.ba wrote:Pa gdje se to građani pitaju hoće li negdje vjerski objekat?_BataZiv_0809 wrote:A ko bi isao u tu dzamiju?
I gdje to građani glasaju da negdje bude ili ne bude vjerski objekat?
I gdje se to vodi evidencija ko će dolaziti u neki vjerski objekat, da li "domicilni" ili "nedomicilni"?
U čemu je toliki strah od džamija? Šta je problem da neki vjerski objekat ti bude ispod prozora?
-
decembar2017
#143 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
problemnatravunu wrote:A što ne bi bilo moguće, samo vladajuca politika to jednostavno NE ŽELI, iz meni (naivnom) nepoznatih razloga!
Negdje sam vec napisao, jesenas prodjoh od Neuma preko Svitave, Hutovo blato, pa Čapljina, cesta je takva kakva je, nije tako losa a, da je metar sira bila bi sasvim prihvatljiva, a na većini trase je jednostavno prosiriti je i time rijesiti prometnu izoliranost Neuma od ostatka zemlje,prođe 20 godina od kraja rata, ali NE(T)KO to ne želi..........
Pa gdje ce to da urade pa da postanu konkurencija matici rvackoj
Kolega mi je u poslovima sa prodajom nekretnina i prati to podrucje i skrenuo mi je primjer Kleka i kako tamo vec godinama vlasnici tog zemljista pokusavaju da prodaju parcele ali niko nece. Sve neke price : dolaze investitori, hoteli ce se praviti ali niko ne kupuje jer je svako ozbiljan shvatio da je to ubleha i pokusaj da se ljudi prevare i uvali im se zemlja na kojoj ce hdz da odlucuje kada i ko ce smjeti da pravi a to moze da ceka kao i put, 30 godina se prica o njemu samo sto nije i opet nista jer hdz-u i rvatskim domoljubima nije u cilju da razvijaju turizam u Bosni i Hercegovini.
Nedavno je citava ta zona u opstinskom vijecu oznacena kao zelena povrsina , tj zabranjena je gradnja upravo iz razloga koje sam naveo gore a vlasnici pokusavaju da uvale zemljiste kao gradjevinsko nadajuci se da bi neki levat naletio i kupio zemljiste na kojem nece moci nista da napravi .
-
DearJohn
#144 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Neum je, za mene licno, obicno sljepo crijevo. Samo prolazio, nikad ljetovo i nemam zelju vala ni da ljetujem tamo.
Last edited by DearJohn on 24/01/2018 10:25, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#145 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Jašta bi, ne 200% nego 300%.zunazu wrote:Pametolog, da Neum izgleda kao Azurna obala onda ova tema ne bi ni postojala.Bodkin wrote:
![]()
cim su na azurnoj obali ovo dvoje napravili, eksplodirao turizam
Neum nema puno, a ljudi koji imaju mozga u sličnim situacijama ponude alternativna rješenja. Moraš nuditi nešto drugačije. Da Mostar i Sarajevo npr nemaju stare dijelove grada, onakve kakve u zapadnoj Evropi nećeš naći, ne bi bili zanimljivi. Ne možeš zapadnjaku nuditi ono što ima kod kuće. Pa Srbija se ubi navodnom mržnjom prema Turskoj i Islamu, a zarađuje na ostacima osmanske kulture i arhitekture. I Hrvati prodaju ćevap koji nema veze sa zapadnom kulturom.
Džamija u Neumu bi u roku od dvije godine podigla broj posjeta za 200 posto.
Sarajevo i Mostar imaju stare dijelove grada, Neum ima more i ne treba mu džamija da bi bio privlačan.
I bez džamije u Neumu je sasvim dovoljno turista u sezoni i niko se ne žali na njihov broj. Dapače, bude prevelika gužva.
Kome se ne sviđa što nema džamije ima dovoljno mjesta koja ih imaju, pa bujrum.
p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...
- zunazu
#146 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Klasična priča neznalica.Naslovnica wrote: Jašta bi, ne 200% nego 300%.![]()
![]()
Sarajevo i Mostar imaju stare dijelove grada, Neum ima more i ne treba mu džamija da bi bio privlačan.
I bez džamije u Neumu je sasvim dovoljno turista u sezoni i niko se ne žali na njihov broj. Dapače, bude prevelika gužva.
![]()
p.s. čekam inicijativu za izgradnju džamije u Zaostrogu, Tučepima, Makarskoj i tako redom u omiljenim ljetovalištima BH turista...
Pumpaj da je dosta to što imaš, iako znaš da Neum može primiti bar deset puta više turista od postojećih.
I demagoški pominji mjesta koja imaju uslove za dobar turizam, a ne misli čime bi mogao poboljšati svoj.
Tvoja logika je da otvoriš folk kafić između deset drugih, a moja je da tu otvoriš pop rock kafić. Tako dobiješ mušterije koje drugi oko tebe neće. Evropa je puna muslimana i onaj ko neko ljetovalište malo približi njihovim potrebama, ležaće na parama. Onaj kome ksenofobija i rasizam ne dozvoljavaju da to vidi, nek priča kako mu je dobro sa šakom turista u potpunom mrtvilu bez ikakvih događaja. I nisu pare i razvoj za glupe ljude.
- Haris.ba
#147 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Kome smetaju džamije jer postoji mogućnost da dođe neko "drugi" u tvoju blizinu - naravno da si šovinista._BataZiv_0809 wrote: Ne pitamo se i niko se ne buni. Kad se neko pobuni sovinista je.
A istina je da ako neko digne glas protiv vjerskog objekta zbog urbanizma da bude proskribiran šovinistom. I to je veliki problem.
Ali, to ne opravdava slučajeve šovinizma.
Kakva je to logika? Ne damo izgradnju džamije - i kome se ne sviđa - nek ide gdje ima? Odakle tolika mržnja prema džamijama?Naslovnica wrote:Kome se ne sviđa što nema džamije ima dovoljno mjesta koja ih imaju, pa bujrum.
-
bbaass
#148 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
nije bila naravno ,to je plagijat na kvadrat, i ne petljaj mrznju u ovo , rijec je o cistom plagijatu i nametanjuHaris.ba wrote:Znači nije bila džamija u Neumu? To temelji izmaštani?bbaass wrote:pusti se starog plagijatora hasandedica ,hehehe, ne ,samo kazem ,kad u Abu dabiju i tako to naprave crkvu ,onda da ,sto da evropa uvijek pokazuje demokratiju i mulikulturu
-
bbaass
#149 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
posla ima i bez dzamije ,dosta ste ih vi dzamijasi nacickali i gdje treba i ne treba , Neumu treba sportska dvorana , fudbalski stadion pa nek takvi dolaze turisti ,a ne nindja kornjacezunazu wrote:Neum mora ponuditi nešto drugačije, jer ko će preskočiti Grčku, CG i Hrvatsku da dođe u nekakav Neum? Džamiju podigneš i eto posla ko hoće da radi.bbaass wrote:čuj Dzamija haha sto da arapi mogu dolazit ? nek naprave u Rijadu crkvu , pa će katolici navalit
-
Naslovnica
#150 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Klasična priča neznalica? Neum može primiti bar 10 puta više turista od postojećeg broja?!?!zunazu wrote:Klasična priča neznalica.Naslovnica wrote: Jašta bi, ne 200% nego 300%.![]()
![]()
![]()
Pumpaj da je dosta to što imaš, iako znaš da Neum može primiti bar deset puta više turista od postojećih.
I demagoški pominji mjesta koja imaju uslove za dobar turizam, a ne misli čime bi mogao poboljšati svoj.
Tvoja logika je da otvoriš folk kafić između deset drugih, a moja je da tu otvoriš pop rock kafić. Tako dobiješ mušterije koje drugi oko tebe neće. Evropa je puna muslimana i onaj ko neko ljetovalište malo približi njihovim potrebama, ležaće na parama. Onaj kome ksenofobija i rasizam ne dozvoljavaju da to vidi, nek priča kako mu je dobro sa šakom turista u potpunom mrtvilu bez ikakvih događaja. I nisu pare i razvoj za glupe ljude.
Ja sam u Neumu 2 puta godišnje, nekada u junu i septembru, upravo iz razloga da izbjegnem strahovite gužve.
Kada si zadnji put bio u Neumu, u sezoni?
Pa zar nije očito da je Neumljanima sasvim dovoljno i ovo turista što imaju, i da zaista nemaju potrebu da grade džamiju da bi došlo još više turista?!
Da li je iko pitao stanovnike Neuma (one koji žive dole) da li ste za izgradnju džamije i da li vam je potrebno još više turista, pogotovu onih koji će dodatni razlog da dođu u Neum biti to što u Neumu postoji džamija?
p.s. Neum može primiti još više turista van sezone, turista tipa "kongresni turizam". A kongresni turizam se ne zasniva na izgradnji džamije.
Last edited by Naslovnica on 24/01/2018 11:21, edited 1 time in total.