Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
-
jadranom plovim
#1 Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Zanima me kakva je tamo situacija, sada a i kako moze izgledati ubuduce : ekonomska, turisticka, politicka...
Kakva je turisticka ponuda, kako se krecu cijene, kakvi su planovi razvoja i sve ostalo sto se ima reci o tom mjestu...
Kakva je turisticka ponuda, kako se krecu cijene, kakvi su planovi razvoja i sve ostalo sto se ima reci o tom mjestu...
Last edited by jadranom plovim on 22/04/2016 11:12, edited 1 time in total.
-
SerijeSync
#2 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
hoće li više te džamije u neumu 
- KB9
#3 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
tuga, cemer i jad
- dust in the wind
#4 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
KB9 wrote:tuga, cemer i jad
- sheilak
#5 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
ma nase je od zadra do herceg novog izuzmajuci dubrovnik
(r)
-
Seyfo
#6 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Ljudi odu u Neum jer je kao "naš,bosanskohercegovački" grad na moru, a ima više nacionalizma nego u bilo kojem gradu u Hrvatskoj i Crnog Gori.
Ima ona:"hoćemo li u Neum, ili ćemo na more?"
I još bolja:"kako je Neum dobio ime? Ne-um,tj.ako ne misliš glavom kad biraš gdje ćeš".
Ima ona:"hoćemo li u Neum, ili ćemo na more?"
I još bolja:"kako je Neum dobio ime? Ne-um,tj.ako ne misliš glavom kad biraš gdje ćeš".
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
pa i neum je tako dobio ime kažu
ne da mi se guglati i praviti pametan ali dubrovnik je dao zemlju osmanlijama da ne graniči sa mletcima
ne um
ne da mi se guglati i praviti pametan ali dubrovnik je dao zemlju osmanlijama da ne graniči sa mletcima
ne um
-
gurabija78
#8 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
sta reci o ljudima koji dole kroje politiku.Black swan wrote:pa i neum je tako dobio ime kažu
ne um
- crknute macke na rivi, dok se gradi katedrala koja se vidi iz Vatikana.
- vlasnici nekretnina nehrvatske nacionalnosti su morali ljetovati do 2000 godine u Hrvatskoj obzirom da im je bio onemogućen pristup imovini od strane legalne policije.
- vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Što se mene tiče, bolje nisu ni zaslužili od kijentele koja ih posjećuje posljednjih 15ak godina - jad, bijeda, fukara, žene koje se kupaju u odjeći (valjda iz religijskih pobuda)....
po meni bi bilo najbolje prepustiti Neum Hrvatskoj, kako bi se izbjegle gužve na granici a i kako bi možda od perspektivnog turističkog mjesta napravili da ne liči na Gornje Brabonjište na moru....
- Truba
#9 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
nije katedrala nego crkva katedrale su u mostaru i trebinju
srbima su palili a hrvatima su samo pljačkali
za ostalo ne znam jer nisam nikad bio u neumu
i ja sam u istočnom sarajevu tek 2002. mogao ubrati krušku sa našeg imanja
srbima su palili a hrvatima su samo pljačkali
za ostalo ne znam jer nisam nikad bio u neumu
i ja sam u istočnom sarajevu tek 2002. mogao ubrati krušku sa našeg imanja
-
gurabija78
#10 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Neum ima super prednosti za BH raju - lokacijski blizina Pelješca, Dubrovnika, Korčule, plaćanje u KM, generalno je jeftinija kupovina u samoposlugama u odnosu na Hrvatsku, korištenje mobitela BH operatera, međutim sve to pada u vodu kad siđeš do plaže/mora zbog čega čovjek na kraju i dođe u te predjele.... prljavo more valjda zato što je uvala gdje nema pretjeranog protoka vode, plaže neuređene, objekti uz more devastirani - izgled apokaliptičan, klijentela da ne govorim..... na skuterima divljaju kako lokalne kabadahije tako i oni sa strane... jedno vrijeme je Ćelo Bajramović dole ordinirao dok mu je bio oduzet pasoš..... opet kažem, od takve klijentele, lokalci koji bi trebali živjeti od turizma bolju nisu ni zaslužili....
da je malo više pameti moglo bi se svašta dole napraviti.... recimo Neumski poluotok zjapi ko goli otok, a moglo bi se napraviti turističko naselje da boli glava.... bezze se iznervirah....

da je malo više pameti moglo bi se svašta dole napraviti.... recimo Neumski poluotok zjapi ko goli otok, a moglo bi se napraviti turističko naselje da boli glava.... bezze se iznervirah....
- Truba
#11 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
najdalje sam otišao do hrasnog to je nekih 10-20 km od neuma... narod dole nije zainteresiran za napredak u tom smislu
- spreca
#12 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Neum nikada nece vidjeti moju marku.....radije Cg ili HR
-
gurabija78
#13 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
ma ja, vjerovatno bi bilo interesantnije napraviti neki komercijalni križni put jer im je zato dostatna postojeća infrastruktura, kamenjar, makadamski putevi, zmije po grmovima, lijepo uplatiš kotizaciju Općini Neum, kreneš bos preko Svitave prema Neumu i ako stigneš živ ukazaće ti se gospa zagarantovano... a ako ništa, hoće šahara na neumskom poluotoku....Black swan wrote:najdalje sam otišao do hrasnog to je nekih 10-20 km od neuma... narod dole nije zainteresiran za napredak u tom smislu
- Truba
#14 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
ne znam šta da ti kažem
pola ih razumijem a pola ne
pola ih razumijem a pola ne
-
Eborg
#15 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Kakva je uopće situacija sa polutokom Klekom? Je li tamo previše "divlje" za bilo kakvu kupovinu/gradnju? Vidim na Google Maps da ima par kućica i ribogojilišta i to je to.
-
gurabija78
#16 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
jest divlje, ali bi se moglo pripitomiti. tu je možda najveći potencijal, obzirom da je urbanizirani dio urbaniziran na principu Buća Potoka.
- Connaisseur Karlin
-
jadranom plovim
#18 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Postavio sam pitanje o opstoj situaciji jer sam dobio ponudu da zamjenim nekretnine iz Hr za Neum pa se sada kontam sta i kako.
Objekat mogu sam da procjenim da li valja ili ne ali me zanima da li bi se isplatilo gledano na malo sirem stanju u samom gradu i okolini, kakav je turizam sada i kakvi su izgledi za buducnost, ako se bude pravio onaj most kako ce to uticati na sam grad i okolinu ...
Objekat mogu sam da procjenim da li valja ili ne ali me zanima da li bi se isplatilo gledano na malo sirem stanju u samom gradu i okolini, kakav je turizam sada i kakvi su izgledi za buducnost, ako se bude pravio onaj most kako ce to uticati na sam grad i okolinu ...
- Connaisseur Karlin
#19 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Koliko puta si bio u Neumu?jadranom plovim wrote:Postavio sam pitanje o opstoj situaciji jer sam dobio ponudu da zamjenim nekretnine iz Hr za Neum pa se sada kontam sta i kako.
Moji usitci: Neum nije dovoljno iskoristen,jer drzava uopste ne ulaze u turziam na Jadranu,a to mi uopste nije razumljivo.
Most se nece izgraditi,jer je projekat nelogican i ispolitiziran ,a traje vec 11 godina.
Ne znam kakva je obala i kvalitet slane vode !
Sve je bolje pored mora
-
jadranom plovim
#20 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Nisam bio nikako, do sada sam ljetovao u Hr jer tamo imamo kucu/vikendicu jos od prije rata ali sam sada dobio ponudu da izvrsim zamjenu za objekat u Neumu.Connaisseur Karlin wrote:Koliko puta si bio u Neumu?jadranom plovim wrote:Postavio sam pitanje o opstoj situaciji jer sam dobio ponudu da zamjenim nekretnine iz Hr za Neum pa se sada kontam sta i kako.
Moji usitci: Neum nije dovoljno iskoristen,jer drzava uopste ne ulaze u turziam na Jadranu,a to mi uopste nije razumljivo.
Most se nece izgraditi,jer je projekat nelogican i ispolitiziran ,a traje vec 11 godina.
Ne znam kakva je obala i kvalitet slane vode !
Sve je bolje pored mora
I ja mogu sam da odem ako treba i par dana i vidim kakav je objekat i napravim procjenu da li je OK ali ne mogu da za tako kratko vrijeme steknem utisak kakvo je stanje malo sire i dugorocnije gledano, ne samo danas vec sta se planira u buducnosti, turizam, ekonomija, politika, kakvi su turisti, cijene , ulaganja ( privatna, javna ) ...
A to da nece praviti most, jel to strucno i solidno misljenje ? Koliko si sigurna u to ? Koliko sam cuo vec su poceli neki radovi na prilazu , vidim na googlu map da ima nesto iskopano
- Connaisseur Karlin
#21 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Moras otici i vidjeti,i da je van sezone mrtav grad,ako i vecina manjih gradova na Jadranu. Ne znam za vatrogasni i zdrastveni objektat.jadranom plovim wrote:
Nisam bio nikako, do sada sam ljetovao u Hr jer tamo imamo kucu/vikendicu jos od prije rata ali sam sada dobio ponudu da izvrsim zamjenu za objekat u Neumu.
I ja mogu sam da odem ako treba i par dana i vidim kakav je objekat i napravim procjenu da li je OK ali ne mogu da za tako kratko vrijeme steknem utisak kakvo je stanje malo sire i dugorocnije gledano, ne samo danas vec sta se planira u buducnosti, turizam, ekonomija, politika, kakvi su turisti, cijene , ulaganja ( privatna, javna ) ...
A to da nece praviti most, jel to strucno i solidno misljenje ? Koliko si sigurna u to ? Koliko sam cuo vec su poceli neki radovi na prilazu , vidim na googlu map da ima nesto iskopano
Most se gradi,a ko im je dao dozvolu
-
Eborg
#22 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Nisam nikad bio u tom dijelu. Može li se tu kakva fina kućica za bašticom i pogledom na otvoreno more naći ili je baš kršina teška?gurabija78 wrote:jest divlje, ali bi se moglo pripitomiti. tu je možda najveći potencijal, obzirom da je urbanizirani dio urbaniziran na principu Buća Potoka.
- dječak sa šibicama
#23 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Vikendasko naselje nastalo kao plod kriminala https://bs.wikipedia.org/wiki/Afera_Neum bolje nije ni zasluzilo.gurabija78 wrote: - vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Ali na tvoju radost, kriminalci su brzo obnovili vile, mnogi ih prodali za velike pare, i danas uzivaju u blagodetima svog kriminala iz vremena SFRJ.
- Xray
#24 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
gurabija78 wrote:sta reci o ljudima koji dole kroje politiku.Black swan wrote:pa i neum je tako dobio ime kažu
ne um
- crknute macke na rivi, dok se gradi katedrala koja se vidi iz Vatikana.
- vlasnici nekretnina nehrvatske nacionalnosti su morali ljetovati do 2000 godine u Hrvatskoj obzirom da im je bio onemogućen pristup imovini od strane legalne policije.
- vikendaško naselje potpuno spaljeno 93/94 iako u Neumu metak nije opaljen u tom periodu. Kao kolateralna šteta su stradale i kuće Hrvata....
Što se mene tiče, bolje nisu ni zaslužili od kijentele koja ih posjećuje posljednjih 15ak godina - jad, bijeda, fukara, žene koje se kupaju u odjeći (valjda iz religijskih pobuda)....
![]()
po meni bi bilo najbolje prepustiti Neum Hrvatskoj, kako bi se izbjegle gužve na granici a i kako bi možda od perspektivnog turističkog mjesta napravili da ne liči na Gornje Brabonjište na moru....
Vecu glupost u zivotu nisam cuo
- Neum nema nikakvu "rivu" gdje bi lezale te tvoje macke, A u Neumu trenutno nema nikavih ni pasa ni macaka koje lutaju gradom/selom.
- Cuj ba "legalna policija" im onemogucila pristup...
- Kakvo vikendasko naselje?
U Neumu se jeste zapalilo nekoliko Srpskih kuca, mozda 15tak, tijekom rata...

- Xray
#25 Re: Neum- sve o tom našem gradiću na Mediteranu
Morate da shvatite da je Neum jedno selo sa jedva 5 000 stanovnika i 23 km obale, i da to isto selo je vise teret nego korist drzavi.
Vidim neki kao govore da ljudi vole da idu u Neum jer je "nas" (psss... da nas Hercegovci ne cuju ) medutim ljudi idu u Neum jer je najjeftinije i najlakse. Nikakv patriotizam ili slicne gluposti.
A sto se tice imena...
A sto se tice mosta Kopno-Peljesac on svakako nece utjecati na turisticki ili bilo kakva zivot u Neumu, jer BiH tj. Neum nije i nema nikakv cilj/statrgiju/plan turistickog razvoja, pa zbog toga i nemoze nastetiti Neumu, jer "klijenti" koji idu na Peljesac ili Dubrovnik trenutno ne vide nista zanimljivo u Neumu. Historijski objekti, bogata kultura, usluga na nivou, organiziranost, cistoca - To sve nepostoji u Neumu.
Evo kako je jedan stranac iskusio Neum:
Vidim neki kao govore da ljudi vole da idu u Neum jer je "nas" (psss... da nas Hercegovci ne cuju ) medutim ljudi idu u Neum jer je najjeftinije i najlakse. Nikakv patriotizam ili slicne gluposti.
A sto se tice imena...
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1889 ... ili-naziveSamo ime Neuma predhrvatskoga je postanka i poistovjećuju ga s municipijem „Neuense“ čiju baziliku, saborski oci dodjeljuju u Saloni 533. godine biskupiji Sarsenterensis, koja se sterala istočnom Hercegovinom i imala sjedište u Stocu. To bi onda bio prvi spomen Neuma, a značenje bi mu bilo „Novi“. Naziv je mogao nastati i od drugih termina: na grčkom npr. nemos označava krševiti brdski polušumoviti pašnjak, što odgovara području Neuma, itd. Ime se susreće i u jednome dubrovačkom dokumentu koji govori o „neumskom putu“. Inače se današnje selo Neum spominje u crkvenim knjigama tek iza 1800. godine.
A sto se tice mosta Kopno-Peljesac on svakako nece utjecati na turisticki ili bilo kakva zivot u Neumu, jer BiH tj. Neum nije i nema nikakv cilj/statrgiju/plan turistickog razvoja, pa zbog toga i nemoze nastetiti Neumu, jer "klijenti" koji idu na Peljesac ili Dubrovnik trenutno ne vide nista zanimljivo u Neumu. Historijski objekti, bogata kultura, usluga na nivou, organiziranost, cistoca - To sve nepostoji u Neumu.
Evo kako je jedan stranac iskusio Neum:
http://www.seat31b.com/2014/04/17/After my bad experience at dinner (don’t order the “Pirate Style Kebabs”), I wasn’t sure what to expect when it came to finding a hotel. However, I was tired and wanted to find somewhere to stay. I drove past the largest hotel (which I assumed would be expensive), and eventually came across a small boutique 3-star hotel called the Hotel Villa Nova. The office wasn’t open but a sign in the window said “we are downstairs,” so I went downstairs and the owner came out. Yes, a room was available, but without breakfast because I would be the only guest. Accordingly, there would be a small discount. The price was 30 euros, would I like to see the room?
Yes, I wanted to see the room. Rooms in Dubrovnik cost at least 3 times that. I had a look and everything was very clean and exactly in order. The hotel caters to Swiss and German visitors, who have very high expectations when they travel. All of the facilities were exactly as I would expect for a 3 star hotel and you can even drink the tap water. My room had a very nice balcony, comfortable bed, and the wireless Internet worked well. Basically, it’s exactly what I would expect of a property that caters to very particular Swiss visitors and it was almost frighteningly clean. Best of all, a spectacular view awaited me in the morning.
If you’re faced with unreasonable restrictions from your rental car company, consider a visit to Neum if you’d like a taste of Bosnia. It provides a very affordable alternative to expensive accommodations in Dubrovnik, and is only an hour away.