Netolerancija vjernika prema ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#1 Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by Ateista »

Ima vec dosta tema na ovom PDF u kojima ateisti/agnostici i ostali "nevjernici" iznose svoje misljenje o religijama i o postojanju boga.
Na to vecina vjernika koji se javljaju na tim temama imaju agresivan stav prema onima koji iznose svoje misljenje, smatraju to bogohuljenjem ili vrijedjanjem vjernika i njihovih ubjedjenja.

Pitanje je zasto se osjecaju uvrijedjeni iznosenjem tudjeg misljenja? Zasto ti koji se osjecaju uvrijedjeni misle da imaju vise prava u odnosu na nas, zasto misle da oni mogu da iznose svoje misljenje i da na svakom koraku propagiraju svoju religiju koja isto tako ima jako uvrjedljiv stav prema svim nevjernicima i smiju da nas vrijedjaju (da smo nemoralni, da zasluzujemo vjecnu vatru, da nasi zivoti nemaju smisao i da smo materijalisti, bilo je i provala da sm mi svi narkomani i alkoholicari i slicno), a mi ne smijemo da iznesemo svoje misljenje o religiji (da bog ne postoji i da su vjerske knjige pisali ljudi uglavnom sa ciljem manipulacije sirih narodnih masa i kontrole nagona)?

Mislim da bitne razlike nema, svako iznosi svoje misljenje misljenje koje je u svojoj osnovi uvrjedljivo za druge, sto ne znaci da se iznosi sa tim ciljem, ali ja nisam vidio ni jedan post nekog ateiste da preispituje razloge nekog vjernika zasto propagira svoju religiju, dok se na svako iznosenje drugacijih stavova nadje dosta vjernika koji ce da preispituje razloge za iznosenje tih stavova i da smatra tako nesto vrijedjanjem tudjih ubjedjenja i osjecaja.

Smatram da je ovakvo stanje na ovom forumu samo ogledalo prave slike u nasem drustvu zbog kojeg su "nevjernici" ugrozeni i izlozeni predrasudama, te se cesto boje izjasniti kao ateisti da bi mogli biti prihvaceni u drustvu.

Naravno, ovo se ne odnosi na sve vjernike, bilo je i forumasa sa kojima se moglo kulturno i na nivou raspravljati, bez vrijedjanja i sa uvazavanjem argumenata. Ti slucajevi su nesto rjedji, ali zelim da znaju da se ne ovo ne odnosi na njih.

Nadam se da ce mi oni koji se osjecaju prozvani odgovoriti zasto im smeta iznosenje misljenja koje je u suprotnosti sa njihovim i zasto misle da imaju vise prava da iznose svoje misljenje?
BHF_Manijak

#2 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by BHF_Manijak »

Vi se slomiste od tolerancije...ne znam sta hoces,da ti neko na kolejna padne i rtuke ljubi?!pusteno vam je da se sprdate sa vjerom,ismijavate,izigravate,furate,sta hocete jos?!toliko otovorenih tema itd itd ne znam stvarno sta zelis vise...

Je li tolerancija kad ja vidim skroz drugacijeg lika na ulici pa mu u facu kazem kako je vakav nakav?imam na to pravo,ali je li uredu?a to vi urpavo radite ovdje,smatrate nas hendikepiranim i debilima,pa se segacite sa tim jos i ismijavate Allaha,nase radnje i obaveze,sprdate se sa tim...ima te na to pravo svakako,ali ne znam sta hoces jos pored toga?!
zonbirile

#3 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by zonbirile »

BHF_Manijak wrote:Vi se slomiste od tolerancije...ne znam sta hoces,da ti neko na kolejna padne i rtuke ljubi?!pusteno vam je da se sprdate sa vjerom,ismijavate,izigravate,furate,sta hocete jos?!toliko otovorenih tema itd itd ne znam stvarno sta zelis vise...

Je li tolerancija kad ja vidim skroz drugacijeg lika na ulici pa mu u facu kazem kako je vakav nakav?imam na to pravo,ali je li uredu?a to vi urpavo radite ovdje,smatrate nas hendikepiranim i debilima,pa se segacite sa tim jos i ismijavate Allaha,nase radnje i obaveze,sprdate se sa tim...ima te na to pravo svakako,ali ne znam sta hoces jos pored toga?!
-----------------------------------
niste debili,u pravu si raja vas izvikala.Ja bruke u ovom i ovakom Sarajevu,kraj živog Koketa,šta vam se radi-bruka.
BHF_Manijak

#4 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by BHF_Manijak »

Rijec je o forumu sa-x.com a ne o gradu :wink: i ne zelim da glumim zrtveno janje vec samo cinjenice iznosim....
JThomas

#5 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by JThomas »

na forumu sam se zaista svega načitao - da su ateisti alkoholičari, narkomani, šizofreničari, bez morala, proklete duše, samo napola ljudi...a nikad u životu mi niko u lice nije ništa ni slično. anonimnost izvlači ono najgore iz ljudi, šta li...
avicena

#6 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by avicena »

Kada bih ja ovdje krenuo sabirati citate kakvim su se sve atributima vjerujuci lijepili, razvukla bi se tema na 100 starnica. A i meni niko u real life ne rece to face to face.
donBeton

#7 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by donBeton »

Bude toga i sa jedne i sa druge strane.
Simptomatično je međutim, što u nas ljudi kontaju da ćeš biti veći vjernik ako nešto dokazuješ ili se svađaš sa nevjernicima što ja vidim kao dokaz njihove vlastite slabosti. Konkretno, muslimani ne bi trebali biti u diskusijama u kojima se negira postojanje Boga, a "dokazivanje" da postoji jeste upravo znak da njihova vjera nije jaka, jer vjerniku dokaz nije potreban, on ga ne traži jer ne sumnja, vjera isključuje sumnju.

Ali apsolutno ima toga u jednakoj mjeri i sa druge strane, a ja lično, valjda jer nisam toliko u takvoj vrti diskusija, sam to češće doživljavao u životu. Vjernici su zaglupljena i naivna stoka. Vjernici su neobrazovani jer samo takvi mogu vjerovati. Vjernici koji ne smatraju da se religija smije prilagođavati vremena su fundamentalisti i fašisti, kočnica normalnom društvu. Vjernici mrze i vjernici su agresivni u svom ubijeđenju.
Sa druge strane su ateisti komunisti (ili fašisti) i najvažnije bezmoralni pa su zbog tog skkloni svim vrstama poroka kao i kriminalu i prostituciji itd...
andrija2007

#8 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by andrija2007 »

Ko se tuče taj se voli! :run:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Netolerancija vjernika prema ateistima

Post by dr.gog »

:D :zzzz: :D
Locked