Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Moderator: anex
- karanana
#1 Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Cesto mi se pojavi neki osjecaj da mi se negdje izmedju nosa i grla skupila da izvinete ogromna slina. probavam da je nekako izvucem i izbacim iz sebe kasljanjem i hrakanjem ali ne uspijevam. da je barem mogu progutati ne bi mi bilo mrsko ali ni to ne uspijeva. a zaista me nervira. zna li neko neku tekucinu koju mogu popiti ili slicno koja ce mi pomoci da se ova slina razvodni i izbaci iz mene? jeli sljez najbolji za ovo? jeli se popije ili se samo grlo progrkgla?
-
njonjica
#2 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Karanana....moj muz je mjesecima iz sebe izbacivao slajm.
Jedan fitoterapeut mu je savjetovao:
Na 3 dl vode (prokuhane) staviti po jednu supenu kasiku majcine dusice i nevena.
Inhalirati se 5 min (glavu naravno pokriti peskirom).
Nadam se da ce pomoci; mom muzu jeste i to vec nakon prve inhalacije.
Jedan fitoterapeut mu je savjetovao:
Na 3 dl vode (prokuhane) staviti po jednu supenu kasiku majcine dusice i nevena.
Inhalirati se 5 min (glavu naravno pokriti peskirom).
Nadam se da ce pomoci; mom muzu jeste i to vec nakon prve inhalacije.
- karanana
#3 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
hvala njonjice. vrijedi probati, a vidjet cu i sa ovim inhalatorima protiv sinusa pa sta bude radilo.
-
njonjica
#4 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Probaj, mislim da ti ovo nikako ne moze naskoditi....znam da se muzu odmah nakon prve inhalacije otcepila lijeva nosnica...vise od dva mjeseca je disao na usta.
- slavkoimamodilera
#5 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Trebaju ti sinusi, nemoj korisiti nista protiv njih!
Sad ozbiljno, ako se mislis inhalirati onda pazi da to uradis kasno popodne/predvecer i da poslije toga ne izlazis van kuce niti da te negdje uhvati propuh, jer mozes samo jos vece njesra napravit...
Dokazan recept (nazalost ukljucuje morsku vodu) je da zabacis glavu unazad i sa onoliko vode koliko ti uspije ostati u nosu i kanalima da tako drzis dokle mozes izdrzat
Neces vjerovat sta izlazi iz nosa i grla poslije toga
Za pocetak, ja bih ti preporucio laganiju metodu, kupi u apoteci sprej Aqua Maris i njega uspricavaj u nos neko vrijeme, vidi kako ide
Sad ozbiljno, ako se mislis inhalirati onda pazi da to uradis kasno popodne/predvecer i da poslije toga ne izlazis van kuce niti da te negdje uhvati propuh, jer mozes samo jos vece njesra napravit...
Dokazan recept (nazalost ukljucuje morsku vodu) je da zabacis glavu unazad i sa onoliko vode koliko ti uspije ostati u nosu i kanalima da tako drzis dokle mozes izdrzat
Za pocetak, ja bih ti preporucio laganiju metodu, kupi u apoteci sprej Aqua Maris i njega uspricavaj u nos neko vrijeme, vidi kako ide
-
njonjica
#6 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Bravo Slavko, ovo nisam napisala...najbolje je to uraditi pred spavanje.slavkoimamodilera wrote:Trebaju ti sinusi, nemoj korisiti nista protiv njih!![]()
Dokazan recept (nazalost ukljucuje morsku vodu) je da zabacis glavu unazad i sa onoliko vode koliko ti uspije ostati u nosu i kanalima da tako drzis dokle mozes izdrzatNeces vjerovat sta izlazi iz nosa i grla poslije toga
![]()
- clav
- The Nightwatchman
#8 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
i ja cesto imam slinu izmedju nosa i grla. bude tvrda i zilava. ponekad je uspijem progutat, a ponekad je izbacim kroz usta, sto je puno gora varijanta. kad je vidim onako zelenu i skorenu na povrsini lavaboa ili wc sholje, pocne mi se povracat. najbolje ti je da povuces iz petnih zila, pa onda ona prodje dole u grlo i onda je samo progutas. odvratno je. posebno ako poslije jos podrignes.
inace, ni ja ne kontam zasto mi se to desava.
inace, ni ja ne kontam zasto mi se to desava.
- pustopoljina
#9 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
ako ti bude lakse kad pada kisa i odmah nakon kise-onda je uzrokovano alergijom na polen ovog bilja sto sad cvjeta.
- Jara
#10 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Jedi (h)ren, onaj iz teglice ili tube! Ima odma' sve da pročisti! 
- pustopoljina
#11 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
oj,kako sam se jednom,al' sam se...
mislila da je teglica majoneze,kad ono krenobers i ja fino stavim...osjetila sam kako mi se skalp odvaja od lobanje,lice mi se zguzvalo i ne znam sta je vise krenulo-nos ili suze...
jos ja skoro uvijek koristim chilli,nije da ne podnosim...
NIKAD vise ni pogledala hren.
mislila da je teglica majoneze,kad ono krenobers i ja fino stavim...osjetila sam kako mi se skalp odvaja od lobanje,lice mi se zguzvalo i ne znam sta je vise krenulo-nos ili suze...
Last edited by pustopoljina on 30/04/2009 13:40, edited 1 time in total.
- texel
-
andrija2007
#13 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Jako je dobra je zalfija za ispiranje grla i usne supljine,iz iskustva, probaj.
- sodom
#14 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
ja ću ti pročistiti grlo, samo se malo strpikaranana wrote:Cesto mi se pojavi neki osjecaj da mi se negdje izmedju nosa i grla skupila da izvinete ogromna slina. probavam da je nekako izvucem i izbacim iz sebe kasljanjem i hrakanjem ali ne uspijevam. da je barem mogu progutati ne bi mi bilo mrsko ali ni to ne uspijeva. a zaista me nervira. zna li neko neku tekucinu koju mogu popiti ili slicno koja ce mi pomoci da se ova slina razvodni i izbaci iz mene? jeli sljez najbolji za ovo? jeli se popije ili se samo grlo progrkgla?
- Jara
#15 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
pustopoljina wrote:oj,kako sam se jednom,al' sam se...![]()
zato i jest dobar za pročiščavanje nosa, grla ( ušiju i eustahijeve trube
- starii
#16 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
odes u apoteku i kupis stomatidin...izapires dva puta dnevno ne duze od 5 dana....proci ce sigurno..
- starii
#17 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
STOMATIDIN
Rastvor za održavanje higijene usta i sprečavanje infekcija u usnoj šupljini
Sastav:
1 ml rastvora sadrži heksetidina 1 mg
Djelovanje:
Aktivni sastojak smanjuje bol, sprečava nastanak sekundarnih infekcija i ubrzava zarastanje oštećenih površina.
Indikacije:
bakterijska oboljenja usne šupljine (upala sluznice usne šupljine, ubnog mesa i ždrijela; afte-okrugla, bolna puknuća sluznice usta)
gljivična oboljenja usne šupljine (kandidijaza i druge gljivične infekcije)
hirurške intervencije u ustima (kao preoperativna zaštita)
održavanje higijene usta
neugodan zadah
Doziranje i primjena:
Primijeniti 1 veliku kašiku (10-15 ml) nerazblažene otopine i njome ispirati usta (grgljati) u trajanju od 30 sekundi. Nakon završenog ispiranja otopinu odmah ispljunuti. Preporučuje se ispirati usta 2 do 3 puta dnevno, najbolje uvečer poslije jela. Po potrebi se može primijeniti i češće (3 do 4 puta dnevno).
Posebna upozorenja:
Ukoliko se jave znaci preosjetljivosti potrebno je prekinuti primjenu lijeka.
Pakovanje:
Bočica s 200 ml rastvora
Prije upotrebe pažljivo pročitati priloženo uputstvo.
Za zdrava usta
Rastvor za održavanje higijene usta i sprečavanje infekcija u usnoj šupljini
Sastav:
1 ml rastvora sadrži heksetidina 1 mg
Djelovanje:
Aktivni sastojak smanjuje bol, sprečava nastanak sekundarnih infekcija i ubrzava zarastanje oštećenih površina.
Indikacije:
bakterijska oboljenja usne šupljine (upala sluznice usne šupljine, ubnog mesa i ždrijela; afte-okrugla, bolna puknuća sluznice usta)
gljivična oboljenja usne šupljine (kandidijaza i druge gljivične infekcije)
hirurške intervencije u ustima (kao preoperativna zaštita)
održavanje higijene usta
neugodan zadah
Doziranje i primjena:
Primijeniti 1 veliku kašiku (10-15 ml) nerazblažene otopine i njome ispirati usta (grgljati) u trajanju od 30 sekundi. Nakon završenog ispiranja otopinu odmah ispljunuti. Preporučuje se ispirati usta 2 do 3 puta dnevno, najbolje uvečer poslije jela. Po potrebi se može primijeniti i češće (3 do 4 puta dnevno).
Posebna upozorenja:
Ukoliko se jave znaci preosjetljivosti potrebno je prekinuti primjenu lijeka.
Pakovanje:
Bočica s 200 ml rastvora
Prije upotrebe pažljivo pročitati priloženo uputstvo.
Za zdrava usta
-
emir222
#18 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
zalfija je definitivno dobra stvar
-
necropolis
#19 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Da ne započinjem novu temu, a radi se o istom
ljudi, treba mi savjeta za umanjivanje bolova kod krajnika...
Otečen mi je desni krajnik strašno... i imam suhi kašalj :S
Doktorica mi rekla da se prirodno liječim čajevima i ispiranjem... Dala mi samo Bisolvin i Septolete, a ja crkoh sa ovim krajnikom
(((
Žalfije trenutno nemam, a da li ima neki drugi metod za liječenje krajnika ( ne računajući penciline i druge lijekove ) što mogu probati u ovom trenutku?
Iko???
Otečen mi je desni krajnik strašno... i imam suhi kašalj :S
Doktorica mi rekla da se prirodno liječim čajevima i ispiranjem... Dala mi samo Bisolvin i Septolete, a ja crkoh sa ovim krajnikom
Žalfije trenutno nemam, a da li ima neki drugi metod za liječenje krajnika ( ne računajući penciline i druge lijekove ) što mogu probati u ovom trenutku?
Iko???
-
Muzikjunki
#20 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Evo vec su ti iznad rekli - Stomatidin.
Vjeruj mi, muku sam mucio 100 godina s grlom, dok nisam probao Stomatidin i treba spomenik dici onom ko ga izmisli
Otopina kosta 5 maraka, ima je kupiti u svakoj apoteci... isperi grlo par puta dnevno, posebno pred spavanje i za dan-dva k'o nov!
Edit: Nisam vidio da ti treba lijek bas sad... u ovom trenutku vjerovatno neces ici do apoteke, tako da strpi se do sutra, a sad zagrij vodu i iscijedi limun u nju, pa grgljaj par minuta
Vjeruj mi, muku sam mucio 100 godina s grlom, dok nisam probao Stomatidin i treba spomenik dici onom ko ga izmisli
Otopina kosta 5 maraka, ima je kupiti u svakoj apoteci... isperi grlo par puta dnevno, posebno pred spavanje i za dan-dva k'o nov!
Edit: Nisam vidio da ti treba lijek bas sad... u ovom trenutku vjerovatno neces ici do apoteke, tako da strpi se do sutra, a sad zagrij vodu i iscijedi limun u nju, pa grgljaj par minuta
-
necropolis
#21 Re: Nesto u grlu - treba mi nesto za ispiranje
Stomatidin je baš za krajnike?Muzikjunki wrote:Evo vec su ti iznad rekli - Stomatidin.
Vjeruj mi, muku sam mucio 100 godina s grlom, dok nisam probao Stomatidin i treba spomenik dici onom ko ga izmisli![]()
Maloprije sam ispirala grlo slanom vodom ne bi li šta pomoglo, a do sutra se valja strpiti pa doktoru ...
Hvala na savjetu!