Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
možda je taj zvuk od prije ali ja ga tek nedavno primijetih, jeste
pazi, samo je zvuk ... jako visok ton otprilike ovako c c c c c c u ritmu motora ... nema nikakvih nuspojava, sve normalno radi i ide .... ALI...
prestane kad stanem na kvačilo.... pustim kvačilo, opet počme ....
.... u biti, prestane čim stisnem kvačilo cca 1 cm, onaj luft što ima, e to kad stisnem, cvrkutanje prestane
nesto dira??
da li se zvuk cije kada je auto u leru???
da li se to desava kada je upaljena klima?
jedna od mogucih stvari je da je jedan od remenova slab pa proklizava.
da li si primjeti da ti mozda lamela proklizava? da kada ubrzavas motor ubrzava ali auto ne toliko???
jos infa mi treba.
odakle dolazi zvuk? da li se cuje samo u kabini ili i sa vana?
iz kojeg dijela motora dolazi??
koja je godina civic?
da li si mjenjo zupcasti? mozda on dira plastiku ili je mozda labav?
na ovo kontam jer kada stisnes motor onda je odvojen od "opterecenja" (transmisije) i lakse radi.
da li zvuk prestaje na vecim obrtajima???
u moje se honde cuo slican zvuk. medjutim bilo je do lamele i kad sam je zamjeno nesto je. (nemora znaciti da je to tvoj problem).
hmm neznam. auto je novije (2000) i sumnjam da bi trebala biti lamela ali sve je moguce.
u mome slucaju lemala se bila malo iskrivila sto je izazivalo zvuk. nedugo nakon toga sam je morao mjenjat zato sto je proklizala. kada sam je skino "meso" je bilo spalo sa nje.
da li "bacas" nagle startove i sl?? to zna unistiti lamelu.
ali opet nisam siguran da bi to moglo biti to.
kako je saltanje?? da li je teze i nepreciznije nego sto je bilo??? ako jeste mozda ti fali ulja u trensmisiji i mozda ona pravi zvuk.
Pzdrav. Iz mojega licnog iskustva, mogu biti dvije stvari, ili je lamela poprilicno oglodana, sto je losija vijest, pa nitne kojima su obloge pricvrscene struzu po zamajcu, ili ti je, sto je malo manje losija vijest, tzv "druk lezaj" kuplunga zreo za mijenjanje.
Prvi problem mozes ustanoviti lako, malo pritisni kvacilo samo toliko da podje da hvata i ako osjetis vibracije na papucici, koje su neravnomjerne, mijenjaj lamelu i korpu u kompletu.
Drugi problem, moras imati jako istancan sluh, dignes auto, skines lijevi prednji tocak, upalis i slusaj. Ako tu cvrci, mijenjaj druk lezaj. Ako je nesto trece...nek ti je sa srecom.
memana wrote:Pzdrav. Iz mojega licnog iskustva, mogu biti dvije stvari, ili je lamela poprilicno oglodana, sto je losija vijest, pa nitne kojima su obloge pricvrscene struzu po zamajcu, ili ti je, sto je malo manje losija vijest, tzv "druk lezaj" kuplunga zreo za mijenjanje.
Prvi problem mozes ustanoviti lako, malo pritisni kvacilo samo toliko da podje da hvata i ako osjetis vibracije na papucici, koje su neravnomjerne, mijenjaj lamelu i korpu u kompletu.
Drugi problem, moras imati jako istancan sluh, dignes auto, skines lijevi prednji tocak, upalis i slusaj. Ako tu cvrci, mijenjaj druk lezaj. Ako je nesto trece...nek ti je sa srecom.
evo, baš jučer sam išao se provozati malo autoputem, jedno 200 kila, i cvokotanje je prestalo. ali vratit će se ono
nema vibracija
Ne diraj lamelu..
A da li se lezaj cuje kao ccccccc ili kao hrhrhkrhhhhrkrrr, zavisi i od vrste lezaja. Imamo konusne, kuglicne, valjcane itd....
Nego ako se vise nista ne cuje, nahrani cuke i nista ne diraj, a ako se ponovo javi "cvrcak", zamotaj auto u cenera pa ga hiti u najblizu ti rijeku... . sala mala ne zamjeri...
Ne moze biti nikakav remen jer to nema veze sa kvacilom. e nije ni druk lezaj jer da je on u pitanju cuo bi se kad stisnes kvacilo jer je on samo tada u funkciji. E posto se to cuje na leru tada mjenjac radi i moglo bi biti da ti fali ulja u mjenjacu. To obavezno provjeri a ako opet bude tog cccccccccc onda ces morat skinut mjenjac i onda se naravno mora vidjet sta je u pitanju a sigurno su na lameli oslabile opruge to sigurno pa one zvece cccccccccccccc
možda je taj zvuk od prije ali ja ga tek nedavno primijetih, jeste
pazi, samo je zvuk ... jako visok ton otprilike ovako c c c c c c u ritmu motora ... nema nikakvih nuspojava, sve normalno radi i ide .... ALI...
prestane kad stanem na kvačilo.... pustim kvačilo, opet počme ....
.... u biti, prestane čim stisnem kvačilo cca 1 cm, onaj luft što ima, e to kad stisnem, cvrkutanje prestane
mravojede imam isti problem ,zvuk je kao da grebe nesto unutra...i cim pritisnem kvacilo prestane........to ce cuje obicno kad tek upalim auto .....to traje vec mjesecima.........ignorisem problem.....mozda nije kao kod tebe al tako mi izgleda.....
plus vozim japanca a majstori nisu bas nesto ludi da ih pregledaju i popravljaju.......
mraVOjed wrote:da, možda je isto, ja isto na ignor šta ćemo sad
pa prvo cemo da slomimo mog majstora kod koga inace idem na servis(taman mi treba snagator )a koji nesto promrmlja za taj zvuk kao dredicemo nesto itd......a onda cemo tebi traziti kakvu mehanicarku.....
ma joj salim se malo al ja ga ne vozim van grada strah me da se sta ne iskomplikuje.....samo male razdaljine i to samo kad moram.......
Najcesci odgovor kod majstora koji ne znaju popraviti kvar, zbog kojeg im dodjem je: "Ma, to im je mana". K'o biva, tim autima je mana bas to zbog cega sam ja njemu dosao, a to se sale ne moze popraviti. Treba to direkt u fabriku.