nešto sve vako c c c c c c c c c c c

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MRAVOJED

#1 nešto sve vako c c c c c c c c c c c

Post by MRAVOJED »

možda je nešta, a možda je ništa :?

možda je taj zvuk od prije ali ja ga tek nedavno primijetih, jeste

pazi, samo je zvuk ... jako visok ton otprilike ovako c c c c c c u ritmu motora ... nema nikakvih nuspojava, sve normalno radi i ide .... ALI...
prestane kad stanem na kvačilo.... pustim kvačilo, opet počme ....

.... u biti, prestane čim stisnem kvačilo cca 1 cm, onaj luft što ima, e to kad stisnem, cvrkutanje prestane

ŠTA JE TO?

auto je civic
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

hmm

nesto dira??
da li se zvuk cije kada je auto u leru???
da li se to desava kada je upaljena klima?
jedna od mogucih stvari je da je jedan od remenova slab pa proklizava.

da li si primjeti da ti mozda lamela proklizava? da kada ubrzavas motor ubrzava ali auto ne toliko???

jos infa mi treba.
odakle dolazi zvuk? da li se cuje samo u kabini ili i sa vana?
iz kojeg dijela motora dolazi??
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

e ovako

auto ide najnormalnije

čuje se i kad je u leru i kad votim, znači u svim brzinama, i nestaje stiskom na kvačilo....

ali vidiš, ne moram čak ni skroz stisnuti kvačilo, dovoljno je onaj cenat jedan dok još ne hvata, i več zvuk prestaje

da, meni se čini kao da ne što dira ili ne neki remen labav....ali koji, pojma ne znam

dolazi iz motora zvuk, ali kad se nagnem nad motor ne mogu odrediti odakle, možda od ispod negdje, stvarno ne znam....
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

i nema veze s klimom, ionako je ne koristim
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

koja je godina civic?
da li si mjenjo zupcasti? mozda on dira plastiku ili je mozda labav?
na ovo kontam jer kada stisnes motor onda je odvojen od "opterecenja" (transmisije) i lakse radi.

da li zvuk prestaje na vecim obrtajima???

u moje se honde cuo slican zvuk. medjutim bilo je do lamele i kad sam je zamjeno nesto je. (nemora znaciti da je to tvoj problem).
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

pri većim okretajima čujem samo motor :D ako si imao znaš kako se dere

zupčasti sam mijenjao u 3. mjesecu, prije 8000 km, tako da ne bi trebalo biti to

moguće da je lamela

kad i zupčasti, mijenjao sam i svo remenje
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

aha, 2000. godište
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

hmm neznam. auto je novije (2000) i sumnjam da bi trebala biti lamela ali sve je moguce.

u mome slucaju lemala se bila malo iskrivila sto je izazivalo zvuk. nedugo nakon toga sam je morao mjenjat zato sto je proklizala. kada sam je skino "meso" je bilo spalo sa nje.

da li "bacas" nagle startove i sl?? to zna unistiti lamelu.

ali opet nisam siguran da bi to moglo biti to.

kako je saltanje?? da li je teze i nepreciznije nego sto je bilo??? ako jeste mozda ti fali ulja u trensmisiji i mozda ona pravi zvuk.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ulje u getribi sam mijenjao prije tri-četri mjeseca

sve najnormalnije radi, šalta bez problema, vuče bez problema

ne bacam nagle startove, tu i tamo razvučem drugu :D ali ne vozim preagresivno, više da mazim auto

a ništa, možda nije ništa, a možda odem kod čika majstora, da me glava ne boli

enivejs, hvala za trud
memana

Post by memana »

Pzdrav. Iz mojega licnog iskustva, mogu biti dvije stvari, ili je lamela poprilicno oglodana, sto je losija vijest, pa nitne kojima su obloge pricvrscene struzu po zamajcu, ili ti je, sto je malo manje losija vijest, tzv "druk lezaj" kuplunga zreo za mijenjanje.
Prvi problem mozes ustanoviti lako, malo pritisni kvacilo samo toliko da podje da hvata i ako osjetis vibracije na papucici, koje su neravnomjerne, mijenjaj lamelu i korpu u kompletu.
Drugi problem, moras imati jako istancan sluh, dignes auto, skines lijevi prednji tocak, upalis i slusaj. Ako tu cvrci, mijenjaj druk lezaj. Ako je nesto trece...nek ti je sa srecom.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

hvala memana
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

memana wrote:Pzdrav. Iz mojega licnog iskustva, mogu biti dvije stvari, ili je lamela poprilicno oglodana, sto je losija vijest, pa nitne kojima su obloge pricvrscene struzu po zamajcu, ili ti je, sto je malo manje losija vijest, tzv "druk lezaj" kuplunga zreo za mijenjanje.
Prvi problem mozes ustanoviti lako, malo pritisni kvacilo samo toliko da podje da hvata i ako osjetis vibracije na papucici, koje su neravnomjerne, mijenjaj lamelu i korpu u kompletu.
Drugi problem, moras imati jako istancan sluh, dignes auto, skines lijevi prednji tocak, upalis i slusaj. Ako tu cvrci, mijenjaj druk lezaj. Ako je nesto trece...nek ti je sa srecom.
Potpisujem
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

evo, baš jučer sam išao se provozati malo autoputem, jedno 200 kila, i cvokotanje je prestalo. ali vratit će se ono :-?

nema vibracija

nisam probao
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ma lezhaj se ovako chuje, "Hrhrhkrkrhrhrkrhrhr"... :) .
memana

Post by memana »

Ne diraj lamelu.. :D
A da li se lezaj cuje kao ccccccc ili kao hrhrhkrhhhhrkrrr, zavisi i od vrste lezaja. Imamo konusne, kuglicne, valjcane itd....
8-)
Nego ako se vise nista ne cuje, nahrani cuke i nista ne diraj, a ako se ponovo javi "cvrcak", zamotaj auto u cenera pa ga hiti u najblizu ti rijeku... :D :D :D . sala mala ne zamjeri...
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ništa ne zamjeram.

nije hrkrharakirirkrh, nego cccc :D
Mehanic

Post by Mehanic »

Ne moze biti nikakav remen jer to nema veze sa kvacilom. e nije ni druk lezaj jer da je on u pitanju cuo bi se kad stisnes kvacilo jer je on samo tada u funkciji. E posto se to cuje na leru tada mjenjac radi i moglo bi biti da ti fali ulja u mjenjacu. To obavezno provjeri a ako opet bude tog cccccccccc onda ces morat skinut mjenjac i onda se naravno mora vidjet sta je u pitanju a sigurno su na lameli oslabile opruge to sigurno pa one zvece cccccccccccccc
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ulja u getribi ima sigurno, nedavno sam mijenjao

primijetio sam da cccccc nestane nakon par pređenih kilometara, pa se opet pojavi i sve tako
putnik

#19 Re: nešto sve vako c c c c c c c c c c c

Post by putnik »

mraVOjed wrote:možda je nešta, a možda je ništa :?

možda je taj zvuk od prije ali ja ga tek nedavno primijetih, jeste

pazi, samo je zvuk ... jako visok ton otprilike ovako c c c c c c u ritmu motora ... nema nikakvih nuspojava, sve normalno radi i ide .... ALI...
prestane kad stanem na kvačilo.... pustim kvačilo, opet počme ....

.... u biti, prestane čim stisnem kvačilo cca 1 cm, onaj luft što ima, e to kad stisnem, cvrkutanje prestane

ŠTA JE TO?

auto je civic

druk lager po svoj prilici.
tigris

Post by tigris »

mravojede imam isti problem ,zvuk je kao da grebe nesto unutra...i cim pritisnem kvacilo prestane........to ce cuje obicno kad tek upalim auto .....to traje vec mjesecima.........ignorisem problem.....mozda nije kao kod tebe al tako mi izgleda.....
plus vozim japanca a majstori nisu bas nesto ludi da ih pregledaju i popravljaju....... :(
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

da, možda je isto, ja isto na ignor :? šta ćemo sad
tigris

Post by tigris »

mraVOjed wrote:da, možda je isto, ja isto na ignor :? šta ćemo sad
pa prvo cemo da slomimo mog majstora kod koga inace idem na servis(taman mi treba snagator :D )a koji nesto promrmlja za taj zvuk kao dredicemo nesto itd......a onda cemo tebi traziti kakvu mehanicarku.....

ma joj salim se malo al ja ga ne vozim van grada strah me da se sta ne iskomplikuje.....samo male razdaljine i to samo kad moram.......
T

Post by T »

Najcesci odgovor kod majstora koji ne znaju popraviti kvar, zbog kojeg im dodjem je: "Ma, to im je mana". :oops: K'o biva, tim autima je mana bas to zbog cega sam ja njemu dosao, a to se sale ne moze popraviti. Treba to direkt u fabriku. :shock:
Post Reply