Nesto struze oko tocka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Nesto struze oko tocka
Evo danas sam primjetio tj. cuo neko struganje u predjelu prednjeg ljevog tocka . Zvuk se javlja samo kada je auto u prvoj brzini i pri ljevom skretanju tipa; "puni ili skoro puni ljevi" . Nesto na sekundu zastruze u trajanju odprilike 1 sekundu i tako se ponovi mozda jednom ili dvaputa. Ovaj zvuk se javlja samo kada je vozilo u prvoj brzini i kada se krece sporo oko recimo 5 km/h. Pri vecoj przini ili pri manjem okretu volana ovo struganje se ne cuje. Inace auto je 07 Passat , 54 000 km i posto je auto pod garancijom u cetvrtak ide u servis ali bi volio da znam vise o ovom struganju da me oni mehanicari nebi prosipali fore tipa " to je sasvim normalno" ili dok ne otpadne tocak nista ne brini
. Hvala na savjetima 
-
Bellica
#2 Re: Nesto struze oko tocka
whow wrote:Evo danas sam primjetio tj. cuo neko struganje u predjelu prednjeg ljevog tocka . Zvuk se javlja samo kada je auto u prvoj brzini i pri ljevom skretanju tipa; "puni ili skoro puni ljevi" . Nesto na sekundu zastruze u trajanju odprilike 1 sekundu i tako se ponovi mozda jednom ili dvaputa. Ovaj zvuk se javlja samo kada je vozilo u prvoj brzini i kada se krece sporo oko recimo 5 km/h. Pri vecoj przini ili pri manjem okretu volana ovo struganje se ne cuje. Inace auto je 07 Passat , 54 000 km i posto je auto pod garancijom u cetvrtak ide u servis ali bi volio da znam vise o ovom struganju da me oni mehanicari nebi prosipali fore tipa " to je sasvim normalno" ili dok ne otpadne tocak nista ne brini. Hvala na savjetima
Meni se slicno nesto desavalo kad mi je pukla nekakva manzeta, izgleda kao remencic, to su mi zamijenili i nemam problema, nadam se da ces proci tako kao i ja, nisam puno platila, a zavrsila problem
-
whow
#3 Re: Nesto struze oko tocka
Hvala na savjetu , moguce je da je ta manzeta , to bi bio najmanji problem . Ja predpostavljam da ili je tako nesto minorno ili mozda nesto oko zgloba ili onaj cv joint ili boot ili kako to vec zovu. Ovo su totalno laicke predpostavke ,uglavnom osim tog zvuka nema nikakvih promjena u voznji da bi se osjetilo ali to je obicno tako dok nesto potpuno ne rikne i ne znas da imas problem .Uglavnom hladno je da se podvlacim a ne znam da bi to bas puno pomoglo. Sta god da je nadam se da ce biti pokriveno garancijom ali o tom po tom.Bellica wrote:whow wrote:Evo danas sam primjetio tj. cuo neko struganje u predjelu prednjeg ljevog tocka . Zvuk se javlja samo kada je auto u prvoj brzini i pri ljevom skretanju tipa; "puni ili skoro puni ljevi" . Nesto na sekundu zastruze u trajanju odprilike 1 sekundu i tako se ponovi mozda jednom ili dvaputa. Ovaj zvuk se javlja samo kada je vozilo u prvoj brzini i kada se krece sporo oko recimo 5 km/h. Pri vecoj przini ili pri manjem okretu volana ovo struganje se ne cuje. Inace auto je 07 Passat , 54 000 km i posto je auto pod garancijom u cetvrtak ide u servis ali bi volio da znam vise o ovom struganju da me oni mehanicari nebi prosipali fore tipa " to je sasvim normalno" ili dok ne otpadne tocak nista ne brini. Hvala na savjetima
Meni se slicno nesto desavalo kad mi je pukla nekakva manzeta, izgleda kao remencic, to su mi zamijenili i nemam problema, nadam se da ces proci tako kao i ja, nisam puno platila, a zavrsila problem
-
LeKo
#4 Re: Nesto struze oko tocka
Meni takođe struže, ali kad je prva i puni desni. Otkrio sam da poluosovinu dodiruje balans štanga. Još nisam riješio problem, a majstori kažu da je najvjerovatnije otišao nosač mjenjača. Javi šta je bilo. Sretno.
- citroen
#5 Re: Nesto struze oko tocka
whow wrote:Evo danas sam primjetio tj. cuo neko struganje u predjelu prednjeg ljevog tocka . Zvuk se javlja samo kada je auto u prvoj brzini i pri ljevom skretanju tipa; "puni ili skoro puni ljevi" . Nesto na sekundu zastruze u trajanju odprilike 1 sekundu i tako se ponovi mozda jednom ili dvaputa. Ovaj zvuk se javlja samo kada je vozilo u prvoj brzini i kada se krece sporo oko recimo 5 km/h. Pri vecoj przini ili pri manjem okretu volana ovo struganje se ne cuje. Inace auto je 07 Passat , 54 000 km i posto je auto pod garancijom u cetvrtak ide u servis ali bi volio da znam vise o ovom struganju da me oni mehanicari nebi prosipali fore tipa " to je sasvim normalno" ili dok ne otpadne tocak nista ne brini. Hvala na savjetima
Da nije sta upalo,nesto tipa grancice,ja sam imao takav problem i kontao sam da je nesto bas otislo na ovjesu i tako tri dana,i na kanal i tamo nadjem komad grancice koji se zakacio i stvarao takav zvuk da sam morao kod majstora..
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#6 Re: Nesto struze oko tocka
Ne bi da se foliram ali iz iskustva znam da se "puni lijevi" i "puni desni" prktično jedino namotavaju kod vožnje u PRVOJ i RIKVERCU.
Ne spominješ da li ti se to javlja kad voziš u rikvercu.
Je si li probao da ga rulaš po parkingu a da ti neko vani osluškuje.
-
whow
#7 Re: Nesto struze oko tocka
Evo upravo sam probao to sa rikvercom i nista se ne cuje. Jos sam malo isprobavao i zvuk se javlja samo pri punom ljevom i samo u prvoj brzini ,mozda jednom ili dva puta po 1 secundu dok okrenes puni krug 360 stepeni. Cudno je to sto se nekada zvuk uopse i ne javlja a sada cini mi se da zvuk i ne dolazi sa te prednje ljeve strane jer se nije mogao cuti kada je prozor otvoren i sada zvuci vise kao negdje sa sredine ili mozda sa krajaarman1 wrote:Ne bi da se foliram ali iz iskustva znam da se "puni lijevi" i "puni desni" prktično jedino namotavaju kod vožnje u PRVOJ i RIKVERCU.
-
whow
#8 Re: Nesto struze oko tocka
Evo sad sam skontao da se ovo struganje cuje samo kada ides pravo sporo , u prvoj brzini , das puni ili polu-puni ljevi i kad dignes nogu sa gasa ili kad lagano das samo malo gasa . Zvuk kao da dolazi negdje ispod prednjeg djela vozila i zvuci kao struganje , metal od metal , kao da nesto nalegne
. Eto ovo je moje dosada najpreciznije zapazanje , hajde ako neko ima slicno iskustvo neka postavi da imam malo bolju ideju sta je da to malo objasnim ovim iz servisa.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#9 Re: Nesto struze oko tocka
Sad imaš dovoljno i da kvalitetni majstor zna o čem se radi. Mislim da bi mogle bit i krajnice.
-
whow
#10 Re: Nesto struze oko tocka
Bas sam listao ovaj Vortex forum koji je maximalno informativan bar kada je u pitanju VW koncern .Postoje brojni uzrocnici koji mogu proizvesti ovo struganje pocev od krajnica , nosaca transmisije , amortizera , neodgovarajucih guma i ko zna sta sve ne.Kada covjek procita kakvi se sve problemi pojavljuju kod vozila sa veoma malom kilometrazom prosto se iznenadi. Uglavnom auto je trenutno u servisu a najbitnije je da je vozilo pod garancijom jer u suprotnom covjek bi bankrotirao servisirajuci vozilo jer za pet mjeseci koliko imam ovo vozilo bio sam u servisu 4 puta i to za sljedece opravke :arman1 wrote:Sad imaš dovoljno i da kvalitetni majstor zna o čem se radi. Mislim da bi mogle bit i krajnice.
1.) Check engine light - promjenili nekakav flop intake manfold motor
2.) Promjenili radio i stereo , stavili novi jer se stari palio sam od sebe kada je auto bilo ugaseno . Ja otvorim garazu a muzika roka iz auta
3.) Redovni servis : ulje , filteri , zamjenio gume + balansiranje i alignment
4.) Zadnje je ova zajebancija sa struganjem .
Uglavnom morao sam se sjaraniti sa vlasnikom VW salona obzirom da sam evo postao redovna musterija u servisu a ovi majstori se bas i ne ponasaju pa sam to morao prijaviti gazdi. Uglavnom zadnji put kada sam bio u servisu pozalio se tipu " service adviser " zbog ovih kojekakvih problema a on mi savjetuje da se konsultujem sa Wolfsburgom i da se njima zalim zato sto VW proizvodi u posljednje vrijeme imaju probleme i problemcice , kao uostalom i sve druge marke. Uglavnom nakon ovoga izgreda umjesto sa Wolfsburgom odlucio sam da se konsultujem sa vlasnikom koji se onako propisno ispricao zbog neprimjerene usluge tako da je sada usluga A1 , strogo yes sir , no sir.
- citroen
#11 Re: Nesto struze oko tocka
whow wrote:Bas sam listao ovaj Vortex forum koji je maximalno informativan bar kada je u pitanju VW koncern .Postoje brojni uzrocnici koji mogu proizvesti ovo struganje pocev od krajnica , nosaca transmisije , amortizera , neodgovarajucih guma i ko zna sta sve ne.Kada covjek procita kakvi se sve problemi pojavljuju kod vozila sa veoma malom kilometrazom prosto se iznenadi. Uglavnom auto je trenutno u servisu a najbitnije je da je vozilo pod garancijom jer u suprotnom covjek bi bankrotirao servisirajuci vozilo jer za pet mjeseci koliko imam ovo vozilo bio sam u servisu 4 puta i to za sljedece opravke :arman1 wrote:Sad imaš dovoljno i da kvalitetni majstor zna o čem se radi. Mislim da bi mogle bit i krajnice.
2.) Promjenili radio i stereo , stavili novi jer se stari palio sam od sebe kada je auto bilo ugaseno . Ja otvorim garazu a muzika roka iz autarock n' roll
Uglavnom morao sam se sjaraniti sa vlasnikom VW salona obzirom da sam evo postao redovna musterija u servisu a ovi majstori se bas i ne ponasaju pa sam to morao prijaviti gazdi. Uglavnom zadnji put kada sam bio u servisu pozalio se tipu " service adviser " zbog ovih kojekakvih problema a on mi savjetuje da se konsultujem sa Wolfsburgom i da se njima zalim zato sto VW proizvodi u posljednje vrijeme imaju probleme i problemcice , kao uostalom i sve druge marke. Uglavnom nakon ovoga izgreda umjesto sa Wolfsburgom odlucio sam da se konsultujem sa vlasnikom koji se onako propisno ispricao zbog neprimjerene usluge tako da je sada usluga A1 , strogo yes sir , no sir.
Ma zar je moguce da se Volkswagen vozila kvare?izgleda da su evropski modeli dosta pouzadniji od ovih americkih..valjda zbog klime
-
vnm
#12 Re: Nesto struze oko tocka
ja ne znam jel oni te passate sastavljaju nogama ili u cemu je fazon da se toliko raje zali. evo moj poznanik taksira sa takvim, non stop mu se neka glupost pokvari. strah ga na put ici s njim.
-
nova_korisnica
#13 Re: Nesto struze oko tocka
disk plocice
imala isti problem..kod mene je to bilo...sad ne skripi
imala isti problem..kod mene je to bilo...sad ne skripi
- sinus
#14 Re: Nesto struze oko tocka
Da ti nije sajla od ručne se pomaknula i sada struže od metal kada je auto u pokretu...A zvuk zna biti varljiv tako da misliš da nešto struže na jednom mjestu, a u stvari je na sasvim drugom mjestu "kvar"...
Pregledaj sajlu od ručne da ne naslanja na neki dio školjke, ne košta te da to vidiš
Pregledaj sajlu od ručne da ne naslanja na neki dio školjke, ne košta te da to vidiš
-
whow
#15 Re: Nesto struze oko tocka
citroen wrote:whow wrote:Bas sam listao ovaj Vortex forum koji je maximalno informativan bar kada je u pitanju VW koncern .Postoje brojni uzrocnici koji mogu proizvesti ovo struganje pocev od krajnica , nosaca transmisije , amortizera , neodgovarajucih guma i ko zna sta sve ne.Kada covjek procita kakvi se sve problemi pojavljuju kod vozila sa veoma malom kilometrazom prosto se iznenadi. Uglavnom auto je trenutno u servisu a najbitnije je da je vozilo pod garancijom jer u suprotnom covjek bi bankrotirao servisirajuci vozilo jer za pet mjeseci koliko imam ovo vozilo bio sam u servisu 4 puta i to za sljedece opravke :arman1 wrote:Sad imaš dovoljno i da kvalitetni majstor zna o čem se radi. Mislim da bi mogle bit i krajnice.
2.) Promjenili radio i stereo , stavili novi jer se stari palio sam od sebe kada je auto bilo ugaseno . Ja otvorim garazu a muzika roka iz autarock n' roll
Ma zar je moguce da se Volkswagen vozila kvare?izgleda da su evropski modeli dosta pouzadniji od ovih americkih..valjda zbog klime
hehe , ma jarane sve se kvari bilo da je Americko , Europsko , Japansko ili Kinesko . Mehanika je kvarljiva i tu nema a ko kaze da to nije tako taj se nije previse navozao auta . Imao dvadeset i kusur automobila i svi se kvarili ukljucujuci one nove iz fabrike kao i famozne Japance. E sad drugi je slucaj sto vozaju auto dok ga potpuno ne sataru i pojma nemaju sta valja sta nevalja a kad odpadne tocak ili zariba motor kazu " pokvarilo se a dvije godine nisam imao ni jedan problem
- citroen
#16 Re: Nesto struze oko tocka
[
Ma zar je moguce da se Volkswagen vozila kvare?izgleda da su evropski modeli dosta pouzadniji od ovih americkih..valjda zbog klime[/quote]
Whow
hehe , ma jarane sve se kvari bilo da je Americko , Europsko , Japansko ili Kinesko . Mehanika je kvarljiva i tu nema a ko kaze da to nije tako taj se nije previse navozao auta . Imao dvadeset i kusur automobila i svi se kvarili ukljucujuci one nove iz fabrike kao i famozne Japance. E sad drugi je slucaj sto vozaju auto dok ga potpuno ne sataru i pojma nemaju sta valja sta nevalja a kad odpadne tocak ili zariba motor kazu " pokvarilo se a dvije godine nisam imao ni jedan problem
" Onda odu kod majstora a ovaj nezna ni gdje da pocne ali kontam sta hoces da kazes.IStina je to za ove nove Passate jako su osjetljivi i stvarno traze "paznju i odrzavanje" ali zato kad voze voze extra .[/quote]
Zamjerice ti ovi ostali vlasnici VW-a,posto oni nikad ne pricaju o tome ako im nesto ode na vozilici,oni samo pricaju o talijanskim,francuskim,americkim vozilima kako se kvare,a ti si prvi koji je postao nesto na ovom podforumu u zadnje vrijeme vezano za Vw kvarove...
Ma zar je moguce da se Volkswagen vozila kvare?izgleda da su evropski modeli dosta pouzadniji od ovih americkih..valjda zbog klime[/quote]
Whow
Zamjerice ti ovi ostali vlasnici VW-a,posto oni nikad ne pricaju o tome ako im nesto ode na vozilici,oni samo pricaju o talijanskim,francuskim,americkim vozilima kako se kvare,a ti si prvi koji je postao nesto na ovom podforumu u zadnje vrijeme vezano za Vw kvarove...
-
whow
#18 Re: Nesto struze oko tocka
Evo auto u ovlastenom VW servisu vec 5.5 sati i jos nisu skontali . Sad sam zvao da vidim kakav je situacija kazu : "we're still fighting with your car". De mi objasni sta je to anker plata , gdje se nalazi i cemu sluzi jer ovi strucnjaci u VW ce rastaviti citavo auto dok to skontajusabanss wrote:Anker plata?
- BSn
#19 Re: Nesto struze oko tocka
Mozda je otis'o nosac motora, pa jedan njegov dio mlati oko tocka. Je li pravio buku uz jacu uzbrdicu?
-
whow
#20 Re: Nesto struze oko tocka
Nije pravio nikakvu buku uz brdo ili nizbrdoBSn wrote:Mozda je otis'o nosac motora, pa jedan njegov dio mlati oko tocka. Je li pravio buku uz jacu uzbrdicu?
- BSn
#21 Re: Nesto struze oko tocka
whow wrote:Nije pravio nikakvu buku uz brdo ili nizbrdoBSn wrote:Mozda je otis'o nosac motora, pa jedan njegov dio mlati oko tocka. Je li pravio buku uz jacu uzbrdicu?, taj zvuk se jedino javlja u gore opisanoj situaciji i da ja nisam picajzla kakva jesam pa osluskujem svaki sum vjerovatno to ne bih niti primjetio. Naime radi se o dva tona koja zvuce nesto kao whooh , whooh i koja se jave samo kada radis puni ili polupuni ljevi , a da gotovo i ne dajes gas e kad malo dodas gasa al' samo malo registuje se to whooh , whooh , svaki ton je odprilike dug 1 sekundu . Dakle predpostavljam da treba da se pogodi bas neki specifican ugao i da se stvori odredeno opterecenje da bi se taj zvuk pojavio. Ako ides sa malo vise gasa nista se ne cuje, pravo tricky. Moguce je da je taj nosac motora ili transmisije malo oslabio . Gledao sam po forumima i ovaj transmission mount ima tendenciju da se izlize ( gumeni dio) i onda se moze pojaviti slican zvuk samo kontam da bi se u tom slucaju zvuk javljao cesce . Uglavnom mehanika je interesantna nauke.
Dobro je sto si ga odma' odvez'o, jer sam imao isti belaj. Prvo pomalo u jakoj krivini lijevo, pa onda sve jaci zvuk, a onda je poceo nenormalno da krci uz brdo.
Valjda ce ti VW majstori "sto prije da pobijede u bitci s Vasim autom".
-
Ublehas
#22 Re: Nesto struze oko tocka
Najgori su ti neki "neartikulisani" zvukovi, pojavljuje se, ti se satra trazeci a nista se nevidi, i sto je najgore dok pratis i trazis on se bas tada nepojavljuje
Samo cu kratko svoje iskustvo sa zeninim autom prije oko godinu dana, pojavljivao se zvuk slicno kako ti opisujes, sta je bilo, falilo masti u kinetickom zglobu, sva se naka bila rastanjila, pojacao mast i zvuk nestao. Nemora znaciti da je isto kod tebe ali eto jedan "hint" onako usput 
-
whow
#23 Re: Nesto struze oko tocka
Ma pravi kretenizam . Dva sata sam se nadmudrivao sa majstorima koji su tvrdili da je auto potpuno ispravno i da oni nista ne cuju. Kao mi smo svoje obavili i ako nisi zadovoljan idi u drugi servis. Kada sam im spomenuo advokata pristali su da posalju majstora da se zajedno provoza . Kao po nekom pehu nista se ne cujeUblehas wrote:Najgori su ti neki "neartikulisani" zvukovi, pojavljuje se, ti se satra trazeci a nista se nevidi, i sto je najgore dok pratis i trazis on se bas tada nepojavljujeSamo cu kratko svoje iskustvo sa zeninim autom prije oko godinu dana, pojavljivao se zvuk slicno kako ti opisujes, sta je bilo, falilo masti u kinetickom zglobu, sva se naka bila rastanjila, pojacao mast i zvuk nestao. Nemora znaciti da je isto kod tebe ali eto jedan "hint" onako usput
-
neko iz mase
#24 Re: Nesto struze oko tocka
cisto sumnjam da ne zele da poprave, jer ne ide nista iz njihovog dzepa. Sve to sto urade oni uredno naplate VW-uwhow wrote: Ma pravi kretenizam . Dva sata sam se nadmudrivao sa majstorima koji su tvrdili da je auto potpuno ispravno i da oni nista ne cuju. Kao mi smo svoje obavili i ako nisi zadovoljan idi u drugi servis. Kada sam im spomenuo advokata pristali su da posalju majstora da se zajedno provoza . Kao po nekom pehu nista se ne cujejer mora da su nesto malo pritezali i krparili ali odjednom poce da krci , majstor kaze ljevi amortizer. Mislim da su ovi tipovi iz VW servisa totalni kriminalci jer pokusavaju da se izvuku iz svake opravke koja je pod garancijom a kada treba placati onda se mogu i vrata podmazivati i brisaci provjeravati a kada ide iz njihovoga onda je sjeban amortizer normalna stvar i nije nikakav problem.Koja dzubrad , pravo su me razljutili. Zna li neko neku instancu gdje se ovi ovlasteni VW dealeri mogu prijaviti zbog nemara i odbijanja da urade popravke dok je auto pod garancijom.
- respo
#25 Re: Nesto struze oko tocka
uvijek se mozes zaliti "dzeki" i "misimiovicu" direktno u vukograd i onda oni fino kazu cika vlasniku ako ne bude tako nema suradnje sto naravno nije u interesu vlasnika i mjenjanje plocewhow wrote:Ma pravi kretenizam . Dva sata sam se nadmudrivao sa majstorima koji su tvrdili da je auto potpuno ispravno i da oni nista ne cuju. Kao mi smo svoje obavili i ako nisi zadovoljan idi u drugi servis. Kada sam im spomenuo advokata pristali su da posalju majstora da se zajedno provoza . Kao po nekom pehu nista se ne cujeUblehas wrote:Najgori su ti neki "neartikulisani" zvukovi, pojavljuje se, ti se satra trazeci a nista se nevidi, i sto je najgore dok pratis i trazis on se bas tada nepojavljujeSamo cu kratko svoje iskustvo sa zeninim autom prije oko godinu dana, pojavljivao se zvuk slicno kako ti opisujes, sta je bilo, falilo masti u kinetickom zglobu, sva se naka bila rastanjila, pojacao mast i zvuk nestao. Nemora znaciti da je isto kod tebe ali eto jedan "hint" onako usput
jer mora da su nesto malo pritezali i krparili ali odjednom poce da krci , majstor kaze ljevi amortizer. Mislim da su ovi tipovi iz VW servisa totalni kriminalci jer pokusavaju da se izvuku iz svake opravke koja je pod garancijom a kada treba placati onda se mogu i vrata podmazivati i brisaci provjeravati a kada ide iz njihovoga onda je sjeban amortizer normalna stvar i nije nikakav problem.Koja dzubrad , pravo su me razljutili. Zna li neko neku instancu gdje se ovi ovlasteni VW dealeri mogu prijaviti zbog nemara i odbijanja da urade popravke dok je auto pod garancijom.