Brodski pod kupljen od neke firme sa Pala. Trebalo je pod i lakirati, pa sam kupio laka koji je proizvela firma iz Viteza.
Stolariju sam kupio u Brezi.
Radijatore sam kupio u Peniju. Proizvodi ih firma iz Visokog. Od njih sam kupio sam od istog proizvođača i kupaonički radijator. Dasku za WC šolju je proizvela firma iz BaNja Luke. Česmu firma iz Viteza, ručicu tuša firma iz Gračanice, crijevo za tuš firma iz Laktaša- Indikator za kupatilo je proizvela firma iz Širkog Brijega, mada sam imao i izbor između sličnih proizvoda iz BL i Sa.
Boje sa za krečenje "Made in Kreševo", "Made in Visoko" i slično. Četke, sitni pribor za bojenje isto skoro sve "made in BiH".
Džidže - midže za vodu i grijanje, nosači, fleksibile cijevi, koljena, ventili sve je uglavnom proizvedeno u BiH. Zap. Hercegovina, Gračanica, Vitez, Tešanj, Kreševo, Visoko...
Nešto se neobično, čudno i izgleda pozotivno dešava sa domaćom ekonomijom sa malim i srednjim poduzetništvo. Nastaju neke nove firme, prave neke nove, solidno kvalitetne proizvode sa dobrim omjerom "kvalitet - cijena". Te firme nisu preživjeli ostaci nekadašnjih giganta iz soba socijalizna. To se potpuno nove firme, vode ih neki novi klinci, ne ljudi koji znaju kako da izađu sa stranom konkurencijom, domaćom birokratijom, sa bankama i kako da se ponašaju na tržištu. Znaju da moraju ići u korak sa tržišem, znaju da moraju biti fleksibilni, da moraju ulagati u marketing...Nije važno samo napraviti pavlaku i na njoj u paintu nacratati "kravu. Zato domaće firma polako počinju razmišljati na pravi način, angažuju produkt dizajnere, angažuju PR struku, angažuju dobre domaće fotografe, angažuju domaću WEb industriju, angažuju proizvođače ambalaže. Tako se zatvara puni tržišni krug od sirovine do isporuke do krajnjeg kupca.
Dokazali smo ove godine da doduše ne možemo proizvesio plazma TV ili mobitel, ali možemo proizvesio ogroman broj proizvoda za široku i industrijsku potrošnju, možemo proizvesti važnje dijelove za auto, kočnice, remenje, sajle, možemo proizvesti vrata, radijatore, česme, namještaj za kupatilo, građevinski materijal od cigle do betonske galanterije, možemo praviti odličnu alu i pvc stolariju.
Da ne mislite da samo serem ovdje ...
http://www.kupujmodomace.ba/index.php/v ... egled/1748
"Firma „BCBicycles“ (Bosnian Concept Bicycles) osmislila je prvi bosanskohercegovački električni bicikl, kao praktično i energetski efikasno prijevozno sredstvo koje bi u gradskim sredinama trebalo postati veoma popularno, smanjiti gužve, ali i zagađenje životne sredine..."
http://www.otisak.ba/nauka/28333-elektr ... vijet.html
Mi više nismo zemlja koja izvozi balvane i ugalj. Možemo proizvesti većinu toga što treba i nama i Evropi. I to dobro prodati. Susjedi se zbog toga hvataju za glavu. Slovenije je od najbolje EU učenice polako postala ekonomski pacijent. Hrvatska se deindustrijalirala, poljoprivreda im je krepala nakon što su ušli u EU, brodigradanja im je mrtva i ne mogu se nositi sa Kojeom koji je gigant u tom poslu, ribarstvo im je ubila Italija, ostao im je samo turizam i to samo onaj uz more...O Srbiji ne vrijedi trošiti riječi...Opljačkali su sve što su mogli odvući i opet su jad i bijeda...Elektri?ni bicikl iz Travnika mogao bi se voziti svjetskim ulicama u bli�oj budu?nosti. �GS � Tvornica ma�ina Travnik� napravila je prototip elektri?nog kruzer bicikla koji je pro�le sedmice predstavila na �Danima �enskog preduzetni�tva� u Sarajevu. Ka�u da su se vodili idejom da u svijet po�alju bicikl sa oznakom �Made in BiH�
I onda se desi ovo...
http://www.kupujmodomace.ba/index.php/v ... egled/1741
Šta se to dešava sa domaćom industrijom, odakle te nove, mlade firme, da li se to u nama probudio brand na inat? Da li je ovo neka nova mladost domaće industrije...