Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Moderator: anex
-
Orbini
#1 Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Neznam kako je u Bosni, ali u Skandinaviji je izgleda doslo do poremecaja u prirodnom ciklusu.
Prosli vikend sam bio u sumi ljesnika - umjesto da sazrijeva - ljesnik cvjeta - behara? Vidio sam behar na jos par drveca - neznam kako se zovu. Po bastama i saksijama vani nicu biljke koje se javljaju samo u proljece, napr vste ljiljana i ljubicice. I pcele, muhe su takodjer primjetne kao i najezda miseva. Nabrao sam dosta kupine sto je takodjer neuobicajeno. A najcudnije mi je sto na istoj grani kupine imas i zrele i zelene i behar. Takodjer sam nabrao mlade zare sto je isto neuobicajeno za ovo doba godine.
Godisnja doba su se pomjesala, samo na liscu i proscecnoj temperaturi mozes vidjete da je jesen, ali puno stvari ima koje su tipicne samo za proljece i ljeto. Ova godina nije bila sa velikim oscilacijama, osim sto je mozda generalno toplija za jedan stepen. Prosjecne mjesecne temperature su uglavnom u granicama prosjeka. Nesto se poremetilo u prirodnom ciklusu a niko nezna zasto.
Dali ima i u Bosni slicnih neuobicajenih poremecaja u prirodnom ciklusu? Ili ocenito u nasim krajevima. Globalno zatopljavanje mozda,.. ko zna?
Prosli vikend sam bio u sumi ljesnika - umjesto da sazrijeva - ljesnik cvjeta - behara? Vidio sam behar na jos par drveca - neznam kako se zovu. Po bastama i saksijama vani nicu biljke koje se javljaju samo u proljece, napr vste ljiljana i ljubicice. I pcele, muhe su takodjer primjetne kao i najezda miseva. Nabrao sam dosta kupine sto je takodjer neuobicajeno. A najcudnije mi je sto na istoj grani kupine imas i zrele i zelene i behar. Takodjer sam nabrao mlade zare sto je isto neuobicajeno za ovo doba godine.
Godisnja doba su se pomjesala, samo na liscu i proscecnoj temperaturi mozes vidjete da je jesen, ali puno stvari ima koje su tipicne samo za proljece i ljeto. Ova godina nije bila sa velikim oscilacijama, osim sto je mozda generalno toplija za jedan stepen. Prosjecne mjesecne temperature su uglavnom u granicama prosjeka. Nesto se poremetilo u prirodnom ciklusu a niko nezna zasto.
Dali ima i u Bosni slicnih neuobicajenih poremecaja u prirodnom ciklusu? Ili ocenito u nasim krajevima. Globalno zatopljavanje mozda,.. ko zna?
- uvjek dobar gost
#2 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Naravno da ima... od beharanja, preko proljetnog cvijeća u nevakat... ali koga je još briga za to... Ozrenka daj nam dvije pive, hamburger i boga ti reci ovim gostima za stolom pored da ne galame...
Kapitalizam nama poznat se ruši, možda za sobom povuče još štošta....
Kapitalizam nama poznat se ruši, možda za sobom povuče još štošta....
- Skyfox
#3 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
ovakvih stvari ce biti sve vise, ljudi ce se cuditi i biti jako iznenadeni iako znanstvenici vec nekih 10-20 godina trube da smo osakatili prirodu - nepovratno. Jedino sto mozemo je zaustavit proces oneciscavanja...
- sheilak
#4 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Ne bi me iznenadilo kada bi za stotinu godina ( ili cak i dosta ranije ) u Europi bile pustinje, a u Africi bujna vegetacija sa istaknutim godisnjim dobima.
Led se na polovima topi sve brze i brze, prirodne katastrofe su sve razornije - ne vjerujem, a voljela bih da jeste tako, da se sve ovo tako brzo moze zaustaviti.
Mozda ovaj ekonomski slom donese neku veliku prekretnicu - za prirodu, a i za nas same.
Led se na polovima topi sve brze i brze, prirodne katastrofe su sve razornije - ne vjerujem, a voljela bih da jeste tako, da se sve ovo tako brzo moze zaustaviti.
Mozda ovaj ekonomski slom donese neku veliku prekretnicu - za prirodu, a i za nas same.
- Skyfox
#5 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Klima na Zemlji se mijenjala od njenog nastanka, smjena hladnih i toplih razdoblja su i formirale danasnju klimu, ali prema znanstvenicima ovo je prvi put da je covjek potaknuo prirodne promjene, koje ce izazvati jos uvijek nepoznate posljedice...
- terapija
#6 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Ma da sam ja planeta bilio bi me k... ionako ce nas nadzivjeti sveSkyfox wrote:Klima na Zemlji se mijenjala od njenog nastanka, smjena hladnih i toplih razdoblja su i formirale danasnju klimu, ali prema znanstvenicima ovo je prvi put da je covjek potaknuo prirodne promjene, koje ce izazvati jos uvijek nepoznate posljedice...
- Ekspanzi
#8 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
jOFLA wrote:Godinu dana prije rata primjetimo nešto jako čudno što nikada prije nismo čuli; vako, znali smo ostati vani do sitnih sati, sve raja iz komšiluka, nikom se ne ide kući, tiho razgovaramo. I čujemo ptičice cvrkuću u jedan, dva, pa i tri sata poslije ponoći. To je bio cvrkut sve u 16, pjevale ko sretne. Koje još ptičice pjevaju u to vrijeme odmah iza ponoći ? Svi smo čuli.
Nismo duvali, nismo pili nikakav alkohol. To nije bilo samo jednom, već čitavo proljeće i ljeto. Neki su pričali da je to znak i ne sluti na dobro, drugi su govorili svijet se okrenuo naopako i zaebali smo prirodu. Još uvijek to ne mogu objasniti.
a sa prirodom se nista cudno ne desava, svi sve znaju samo niko nista ne poduzima..
vjerovatno je vec kasno, samo ljudima treba doci iz guzice u glavu, jos malo, dok se podigne nivo mora barem koji metar.. onda ce biti sex
- Skyfox
#9 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
Najcrnje sto tehnologija koja ne steti prirodi vec postoji ali je nedostupna zbog skupoce, ovako se polako unistavamo...
- StLouis
#10 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
vjerovali ili ne meni jos uvijek paradajz i patlidzan raste
dobra ova jesen 
- Skyfox
#11 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
pa nista cudno jer stvarno je toplo... danas u Ferhadiji mrtvo proljece, baste pune, lludi sjede bez jakni...
- Ekspanzi
#12 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
a ja bolestan, gripa me poderala..Skyfox wrote:pa nista cudno jer stvarno je toplo... danas u Ferhadiji mrtvo proljece, baste pune, lludi sjede bez jakni...
- Skyfox
#13 Re: Nesto se cudno desava sa prirodom!?
da je hladno ne bi bilo ovoliko virusa i bakterija koje uzrokuju viroze... Ljudi se zale kad se prehlade nikako da prode drzi ih po mjesec dsana...Ekspanzi wrote:
a ja bolestan, gripa me poderala..