Može se i u BiH samo kad se hoće i kad se zna.
Livanjska mljekara je za osam mjeseci ove godine povećala otkup mlijeka od kooperanata za 63 posto, prodaju livanjskog sira za 75 posto, a ukupan prihod za 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potvrdio je direktor i suvlasnik te mljekare Željko Marijan.
Marijan je dodao da je mljekara u srpnju i kolovozu proizvela više od 200 tona livanjskog sira, što je rekordna proizvodnja od kada postoji to poduzeće te da će se osim Hrvatske, koja je najveći kupac, livanjski sir uskoro naći i na tržištu Australije i Turske, gdje su već isporučene prve probne količine tog proizvoda.
"Livanjska mljekara je prošle godine otkupila osam milijuna litara mlijeka, a ove godine planiran je otkup 16 milijuna litara ili dvostruko više, što će omogućiti povećanje proizvodnje sira s prošlogodišnjih 700 na 1 500 tona u ovoj godini i ostvarenje ukupnog prihoda od oko 16 milijuna KM", rekao je Marijan.
Direktor Mljekare je kazao da je mljekara uzela u zakup na pet godina veliku farmu muznih krava u Topoli kod Banjaluke, te da je svojim kooperantima - individualnim proizvođačima s područja Hercegbosanske županije za otkupljeno mlijeko prošle godine isplatila više od četiri milijuna maraka.
Po njegovim riječima, uskoro bi treba krenuti i realizacija programa proširenja i povećanja proizvodnje sira u vrijednosti oko 1,5 milijun maraka.
Nešto pozitivno u BiH ekonomiji.
Moderator: anex
- Vision 2020
#2 Re: Nešto pozitivno u BiH ekonomiji.
Izvoz je kljuc uspjeha. Ako je mljekara povecala prodaju samo na teritoriji BiH, to je samo podjela finansijskog kolaca. Izvoz je povecanje finansijskog kolaca.
-
The 51st State
#3 Re: Nešto pozitivno u BiH ekonomiji.
Boljeg punomasnog sira od livanjskog nema.
- osa
#4 Re: Nešto pozitivno u BiH ekonomiji.
istina ali ako svojom prodajom na domaćem tržištu smanjiš prodaju uvozne robe i to je veliki uspjeh.Vision 2020 wrote:Izvoz je kljuc uspjeha. Ako je mljekara povecala prodaju samo na teritoriji BiH, to je samo podjela finansijskog kolaca. Izvoz je povecanje finansijskog kolaca.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Nešto pozitivno u BiH ekonomiji.
Razgovarao sam sa britanskim vojnicima koji su tokom rata prolazili korz krajeve oko Livna, pa su kušali šunku, sir i ostale mliječno mesne proizvode + alkohol (vino).
Njihova ocjena: 10, u nekoj skali od 1-10 za šunku i sir.
Međutim, ko meni garantuje hemijsku ispravnost livanjskog sira?
Poznato je da proizvodjači mlijeka KORISTE i hormone brzog rasta zbog povećanja mliječnosti krava.
Može li neko garantovati da uz sir ne konzumiram i hormone, vet. antibiotike,...?
Dok ne bude nekakve garancije u vezi sa hemijskom ispravnošću sira, kupujem strano, a i to, neka mi je Veliki Manitu na pomoći. Češki sir Koliba.
Njihova ocjena: 10, u nekoj skali od 1-10 za šunku i sir.
Međutim, ko meni garantuje hemijsku ispravnost livanjskog sira?
Poznato je da proizvodjači mlijeka KORISTE i hormone brzog rasta zbog povećanja mliječnosti krava.
Može li neko garantovati da uz sir ne konzumiram i hormone, vet. antibiotike,...?
Dok ne bude nekakve garancije u vezi sa hemijskom ispravnošću sira, kupujem strano, a i to, neka mi je Veliki Manitu na pomoći. Češki sir Koliba.