Nešto kao Greenpeace...?
Moderator: anex
- uvjek dobar gost
#1 Nešto kao Greenpeace...?
Pozdrav svima,
Svi zaljubljenici u prirodu mogu samo da se zgražavaju, da potpisuju peticije, da apeluju, da istupajući u medijima kritikuju provincijsku vlast koja ne da nema sluha za zaštitu prirode i održiv razvoj... već ta vlast svojim odlukama, svojim (ne)radom i čim sve ne direktno uništava ono najljepše u ovoj zemlji.
Ekoloških incidenata ima na svakom koraku i u svakom gradu, Zenica je ipak možda najslikovitiji primjer agonije i beznađa, jer ljudi su u tom gradu toliko ugroženi da to nije normalno, Vjetrenica, Neretva, rijeka Bosna, voda za piće , odlaganje otpada, divlje deponije, nepoštivanje statusa parkova prirode, ugroženost staništa životinja, divlja sječa šume, divlji kamenolomi, neuređena korita rijeka, zanemarivanje prirode u potpunosti je prisutno zbog divlje gradnje i pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u velike granape... sve se to zbiva oko nas i dovodi u opasnost resurs na koji smo vječito bilo ponosni. Voda je ugrožena donekle i našim mentalitetom jer navikli smo mi sve sjargati u potok jer u našim glavama voda sve nosi...
E nosi govno.... neću sada da spominjem E.U njihove zakone o zaštiti prirode jer sve to pada u vodu pred prosječnim Bosancem i Hercegovcem koji mijenja ulje u autu a onda ambalažu od ulja i resto tekućine masne baci u rijeku il potok... spomenuti moram djecu malu koja danas hodaju našim gradovima i selima... jer njih (ako nastavimo ovako) može dočekati budućnost pijenja flaširane vode, zabrana kupanja u rijekama, onečišćenje zemlje i zraka u velikoj mjeri, hrana puna pesticida i herbicida... može ih dočekati zemlja bez šume, klizišta na svakom koraku i plastične rijeke.... sve to djeca mogu lako naslijediti od nas koji smo toliko zanemarili prirodu da to nije normalno...
Sad vratimo se naslovu... nema ništa od peticija, apela, kritika... vidimo godinama ne donose rezultate... jeli došlo vrijeme za akcije i aktivnosti po uzoru na Greenpeace...? Jesmo li spremni za žešću akciju kako bi našoj djeci ostao djelić onoga u čemu smo mi uživali ili uživamo i danas !?
Svi zaljubljenici u prirodu mogu samo da se zgražavaju, da potpisuju peticije, da apeluju, da istupajući u medijima kritikuju provincijsku vlast koja ne da nema sluha za zaštitu prirode i održiv razvoj... već ta vlast svojim odlukama, svojim (ne)radom i čim sve ne direktno uništava ono najljepše u ovoj zemlji.
Ekoloških incidenata ima na svakom koraku i u svakom gradu, Zenica je ipak možda najslikovitiji primjer agonije i beznađa, jer ljudi su u tom gradu toliko ugroženi da to nije normalno, Vjetrenica, Neretva, rijeka Bosna, voda za piće , odlaganje otpada, divlje deponije, nepoštivanje statusa parkova prirode, ugroženost staništa životinja, divlja sječa šume, divlji kamenolomi, neuređena korita rijeka, zanemarivanje prirode u potpunosti je prisutno zbog divlje gradnje i pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u velike granape... sve se to zbiva oko nas i dovodi u opasnost resurs na koji smo vječito bilo ponosni. Voda je ugrožena donekle i našim mentalitetom jer navikli smo mi sve sjargati u potok jer u našim glavama voda sve nosi...
E nosi govno.... neću sada da spominjem E.U njihove zakone o zaštiti prirode jer sve to pada u vodu pred prosječnim Bosancem i Hercegovcem koji mijenja ulje u autu a onda ambalažu od ulja i resto tekućine masne baci u rijeku il potok... spomenuti moram djecu malu koja danas hodaju našim gradovima i selima... jer njih (ako nastavimo ovako) može dočekati budućnost pijenja flaširane vode, zabrana kupanja u rijekama, onečišćenje zemlje i zraka u velikoj mjeri, hrana puna pesticida i herbicida... može ih dočekati zemlja bez šume, klizišta na svakom koraku i plastične rijeke.... sve to djeca mogu lako naslijediti od nas koji smo toliko zanemarili prirodu da to nije normalno...
Sad vratimo se naslovu... nema ništa od peticija, apela, kritika... vidimo godinama ne donose rezultate... jeli došlo vrijeme za akcije i aktivnosti po uzoru na Greenpeace...? Jesmo li spremni za žešću akciju kako bi našoj djeci ostao djelić onoga u čemu smo mi uživali ili uživamo i danas !?
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#2 Re: Nešto kao Greenpeace...?
drago moj gost, nema nista od pisanja i pozivanja. nego, ako neuzmes nista u svoje ruke ovaj tex sto si napisao ce ostati samo mrtvo slovo na papiru. nazalost!! 
- uvjek dobar gost
#3 Re: Nešto kao Greenpeace...?
mene lično što se tiče neće......Priorat wrote:drago moj gost, nema nista od pisanja i pozivanja. nego, ako neuzmes nista u svoje ruke ovaj tex sto si napisao ce ostati samo mrtvo slovo na papiru. nazalost!!
- bosanski
#4 Re: Nešto kao Greenpeace...?
računaj da imaš još jednog uz sebeuvjek dobar gost wrote:mene lično što se tiče neće......Priorat wrote:drago moj gost, nema nista od pisanja i pozivanja. nego, ako neuzmes nista u svoje ruke ovaj tex sto si napisao ce ostati samo mrtvo slovo na papiru. nazalost!!
- mrtva kokoš
#5 Re: Nešto kao Greenpeace...?
udg ja se tebi divim...
toliko volje i snage, iscrpnih postova na ovome forumu koji ostaju neprimjeceni, snage za akciju...
samo ono sto fali jeste konkretnost, sve se svodi na pricu...
ja licno sam toliko razocaran kako nama ljudima tako i drzavom da sam postao pravi pesimista...
naravno trudim se koliko je god u mojoj moci da uticem kako na sebe tako i na druge pa makar se to odnosilo
na onaj najmanji papiric koji se baci u prirodu...
ne znam sta da pisem totalno razocarenje, ti si vjerovatno odavno upoznat sa tim osjecajem!!
toliko volje i snage, iscrpnih postova na ovome forumu koji ostaju neprimjeceni, snage za akciju...
samo ono sto fali jeste konkretnost, sve se svodi na pricu...
ja licno sam toliko razocaran kako nama ljudima tako i drzavom da sam postao pravi pesimista...
naravno trudim se koliko je god u mojoj moci da uticem kako na sebe tako i na druge pa makar se to odnosilo
na onaj najmanji papiric koji se baci u prirodu...
ne znam sta da pisem totalno razocarenje, ti si vjerovatno odavno upoznat sa tim osjecajem!!
Last edited by mrtva kokoš on 09/06/2010 10:12, edited 1 time in total.
- uvjek dobar gost
#6 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Dok su mene i još osam mojih prijatelja hapsili policajci Stanice Javne bezbjednosti Kula dok je bio Butmir I ja sam znao zbog čega to činim, nije me bilo strah i nisam osjećao ništa sem dobrile jer pokvarili smo im događaj barem za minutu jednu... tako isto ne bi me bilo strah niti sramota da me se hapsi zbog neke akcije vezane za Vrelo Bosne ili bilo šta drugo... ja nemam problem sa tim, jednostavno motiviše me ljubav koju imam prema zemlji u kojoj živim, motiviše me osjećaj dužnosti koji imam prema njoj... sve ostalo jeste šuplja.
Možda ja ili ti koji čitaš ovo očekujem-o da stvari idu brže, možda smo razočarani, no ako mislimo živjeti ovdje moramo se boriti ! Ukoliko se ne želimo ili ne možemo boriti protiv vlasti na svakom koraku i na svaki mogući način... hajmo brate kolektivno tražiti azil jer dugoročno ovaj bahatluk i ovoliko neznanje je neodrživo...
Možda ja ili ti koji čitaš ovo očekujem-o da stvari idu brže, možda smo razočarani, no ako mislimo živjeti ovdje moramo se boriti ! Ukoliko se ne želimo ili ne možemo boriti protiv vlasti na svakom koraku i na svaki mogući način... hajmo brate kolektivno tražiti azil jer dugoročno ovaj bahatluk i ovoliko neznanje je neodrživo...
- bosanski
#7 Re: Nešto kao Greenpeace...?
šta da se radi?uvjek dobar gost wrote:Dok su mene i još osam mojih prijatelja hapsili policajci Stanice Javne bezbjednosti Kula dok je bio Butmir I ja sam znao zbog čega to činim, nije me bilo strah i nisam osjećao ništa sem dobrile jer pokvarili smo im događaj barem za minutu jednu... tako isto ne bi me bilo strah niti sramota da me se hapsi zbog neke akcije vezane za Vrelo Bosne ili bilo šta drugo... ja nemam problem sa tim, jednostavno motiviše me ljubav koju imam prema zemlji u kojoj živim, motiviše me osjećaj dužnosti koji imam prema njoj... sve ostalo jeste šuplja.
- uvjek dobar gost
#8 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Raditi treba (ako je riječ o Vrelu Bosne) da se ljudi obavijeste o potencijalnim posljedicama, da se radi na podizanju svijesti, poslije toga treba zahtjevati odgovornost (ne)nadležnih jer ma koliko zvučalo utopistički ili idealistički... možda upravo mi živimo prekretnicu u istoriji grada i ove zemlje... aktivnosti, slanje pisama, mailova.. i telefoniranje sve je to početak, poslije toga ... kako radi greenpeace... katanci, vezivanja, građanska neposlušnost, zauzimanje lokacije... pristup koji je neka kontra teža njihovom ne činjenju ničega (mislim na vlast i J.U). U svemu navedenom i još mnogo čemu mogli bi pomoći ljudi iz kulturnog i javnog života grada Sarajeva samo oni ne osjećaju trenutak u kojem živimo, oni su ucjenjeni budžetskim grantovima i kao takvi skroz su se odrodili od grada koji im je na jedan način dao sve....
-
vratnik
#9 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Jedino nesto nalik akciji je bilo simbolicno postavljanje cvijeca na izvor Vrela Bosne.
Nema kriticne mase. Akcija ne postoji jer je brlja uvijek dovoljno jeftina da nas moze osamutiti, a i losa trava tome svemu doprinosi. I ono jos gore od toga, mozda, tastatura. U stilu: eh nek sam vam se svega nagovorio i
.
Nista licno, ali rjesnje nije pisanje. Ili krenuti sa akcijom. (svezati se za ogradu, gologuz skakati po bazenima, sta ti ja znam), ili bjezati.
Nema kriticne mase. Akcija ne postoji jer je brlja uvijek dovoljno jeftina da nas moze osamutiti, a i losa trava tome svemu doprinosi. I ono jos gore od toga, mozda, tastatura. U stilu: eh nek sam vam se svega nagovorio i
Nista licno, ali rjesnje nije pisanje. Ili krenuti sa akcijom. (svezati se za ogradu, gologuz skakati po bazenima, sta ti ja znam), ili bjezati.
- uvjek dobar gost
#10 Re: Nešto kao Greenpeace...?
vratnik wrote:Jedino nesto nalik akciji je bilo simbolicno postavljanje cvijeca na izvor Vrela Bosne.
Nema kriticne mase. Akcija ne postoji jer je brlja uvijek dovoljno jeftina da nas moze osamutiti, a i losa trava tome svemu doprinosi. I ono jos gore od toga, mozda, tastatura. U stilu: eh nek sam vam se svega nagovorio i.
ja ću probati nešto da povučem ovdje okačim ideje i eventualnu obavjest o pečetku aktivnosti-akcije za sve one koji žele da se pridruže....
- bosanski
#11 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Hajde. Nek nam je Bog na pomoći. Aminuvjek dobar gost wrote:vratnik wrote:Jedino nesto nalik akciji je bilo simbolicno postavljanje cvijeca na izvor Vrela Bosne.
Nema kriticne mase. Akcija ne postoji jer je brlja uvijek dovoljno jeftina da nas moze osamutiti, a i losa trava tome svemu doprinosi. I ono jos gore od toga, mozda, tastatura. U stilu: eh nek sam vam se svega nagovorio i.
Nista licno, ali rjesnje nije pisanje. Ili krenuti sa akcijom. (svezati se za ogradu, gologuz skakati po bazenima, sta ti ja znam), ili bjezati.![]()
ja ću probati nešto da povučem ovdje okačim ideje i eventualnu obavjest o pečetku aktivnosti-akcije za sve one koji žele da se pridruže....
- black
#12 Re: Nešto kao Greenpeace...?
poslacu ti na pp, da ne reklamiram ovdeuvjek dobar gost wrote:Raditi treba (ako je riječ o Vrelu Bosne)
-
strongwoman
#13 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Ukoliko se pokrene neka akcija, definitivno racunajte i na mene
Ali promijeniti svijest kod ljudi mozemo samo ukoliko se odrede zakonske kazne. Mislite da su Zapadnjaci kulturni pa ne mozete naci niti papiric na ulici? Ma kako da ne? Da nemaju tako rigorozno visoke kazne, bilo bi im isto kao i kod nas...
Pokusajte saznati postoji li vec neko udruzenje ili nevladina organizacija, pa da pocnemo sa potpisivanjem peticija za uvodjenje zakonskih kazni...
Ali promijeniti svijest kod ljudi mozemo samo ukoliko se odrede zakonske kazne. Mislite da su Zapadnjaci kulturni pa ne mozete naci niti papiric na ulici? Ma kako da ne? Da nemaju tako rigorozno visoke kazne, bilo bi im isto kao i kod nas...
Pokusajte saznati postoji li vec neko udruzenje ili nevladina organizacija, pa da pocnemo sa potpisivanjem peticija za uvodjenje zakonskih kazni...
- Haris.ba
#14 Re: Nešto kao Greenpeace...?
Jedina akcija koja bi mogla imati efekta jeste opći prestanak plaćanja vode. Ne moraju penzioneri i nezaposleni. Ili ćemo platiti možda 60 -ak troškova sudu, ili ćeš toliko minimalno odvajati mjesećno u budućnosti za vodu za piće.vratnik wrote:Ili krenuti sa akcijom. (svezati se za ogradu, gologuz skakati po bazenima, sta ti ja znam), ili bjezati.
Narodu su ukradeni životi, budućnost djece, poslovi - pa ih ne vidim da se nešto posebno bune. Sumnjam da će se buniti zbog vode.
- uvjek dobar gost
#15 Re: Nešto kao Greenpeace...?
J.U Park Prirode Vrelo Bosne postoji, samim tim ima i zakon... samo se (kao i sve drugo kod nas) ne primjenjuje jer valjaju nam šuplju o ustavu dok ..... da ne psujem..strongwoman wrote:Ukoliko se pokrene neka akcija, definitivno racunajte i na mene![]()
Uskoro obavijestim o planiranim aktivnostima čeka se potvrda o početku zajedničkog djelovanja da se ... doprinese rješavanju akomuliranog problema na Vrelu Bosne...
- amrica
#16 Re: Nešto kao Greenpeace...?
@dragi udg
evo jedne stare teme, sad ce dvije godine kako je bila na forumu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=54053
Vrelo Bosne se moze spasiti samo ako sve kuce, vile, vikendice, hoteli... na Igmanu i Bjelasnici dobiju kanalizicaju ili naprave stvarne, a ne fiktivne septicke jame. A ta je mission (ne)moguca
bez cvrste volje vlasti. A posto uglavnom vlast Ima kuce gore, a sve to kosta, skepticna sam. Previše je to njima love da se trosi na budalastinu koja se zove ekologija. Ima flasirane vode za kupiti, a livada i suma im dosta za citav zivot. 
evo jedne stare teme, sad ce dvije godine kako je bila na forumu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=54053
Vrelo Bosne se moze spasiti samo ako sve kuce, vile, vikendice, hoteli... na Igmanu i Bjelasnici dobiju kanalizicaju ili naprave stvarne, a ne fiktivne septicke jame. A ta je mission (ne)moguca
- uvjek dobar gost
#17 Re: Nešto kao Greenpeace...?
... Viđeh... prelistah malo i vidim isti ljudi se brinu dok drugi klize na vazelinskim jastucima... Osnovno pitanje je hoćemo li mi i dalje živjeti ovdje ili nećemo... hoćemo li djeci svojoj preporučiti da se ispale negdje daleko jer ovdje za njih nema nafake.. ovdje nafaka je samo rezervisana za guzonje i njihovu djecu....
Nisam pametan ne padam više na priču jadni mi bila je opsada i agresija.. jer danas mi smo agresori na ovu lijepu zemlju, danas mi smo ti koji govorimo "pali" il mi smo ti pred čijim kućama vrte se prasići, peku gibanice i vrte se janjci, danas mi naljevamo rakiju nišandžijama danas mi služimo brkate majore koji viču pali... to činimo na ovaj ili onaj način, činimo to šuteći, pojavljujući se na prijemu u ukradenoj kući porodice Ganić, činimo to okrećući glavu od istine, činimo to na mnogo načina.... i jeste pitam se odakle elan kod ovih nekih deset istih ljudi koji vaze li vaze dok plaćenici nazivaju nas mentalno poremećinim stranim plaćenicima jer izgleda da jedino mi uspjevamo sagledati širu sliku i jedino mi vidimo sve posljedice ovog stanja svijesti.... ili jedino nama nije dobro danas u svojoj vijeri na svojoj zemlji... u ovih najtežih dvadeset godina zajedno....
Ima ona stara... kad pogledam 60 minuta dođe mi da se spakujem, al kad vidim paralele... kontam đe ću....
Iza nas je zid ili red za azil...
ima ona star od Ede Majke.. zove se mater Vam .....
Nisam pametan ne padam više na priču jadni mi bila je opsada i agresija.. jer danas mi smo agresori na ovu lijepu zemlju, danas mi smo ti koji govorimo "pali" il mi smo ti pred čijim kućama vrte se prasići, peku gibanice i vrte se janjci, danas mi naljevamo rakiju nišandžijama danas mi služimo brkate majore koji viču pali... to činimo na ovaj ili onaj način, činimo to šuteći, pojavljujući se na prijemu u ukradenoj kući porodice Ganić, činimo to okrećući glavu od istine, činimo to na mnogo načina.... i jeste pitam se odakle elan kod ovih nekih deset istih ljudi koji vaze li vaze dok plaćenici nazivaju nas mentalno poremećinim stranim plaćenicima jer izgleda da jedino mi uspjevamo sagledati širu sliku i jedino mi vidimo sve posljedice ovog stanja svijesti.... ili jedino nama nije dobro danas u svojoj vijeri na svojoj zemlji... u ovih najtežih dvadeset godina zajedno....
Ima ona stara... kad pogledam 60 minuta dođe mi da se spakujem, al kad vidim paralele... kontam đe ću....
Iza nas je zid ili red za azil...
ima ona star od Ede Majke.. zove se mater Vam .....