vinja wrote:
A s kojim pravom ti mene deklarises kao Srpkinju ili Hrvaticu, ako je moja izjava glasila "nisam Bosnjakinja"????!!! Mislim, halo covjece, spusti se na zemlju i skontaj da je svijet mnogo siri od pojmova "Srbi, Hrvati, Bosnjaci"! Tamo negdje vani je svijet prepun mogucnosti i pojmova pod koje se covjek moze podvesti, ali to ne stane u skuceni um ciji je cijeli svijet "Srbin, Hrvat, Bosnjak". Da li ti zaista, istinski ne znas za dalje i sire?! Ja samo kazem "nisam Bosnjakinja" i samo zbog toga sto svojim imenom i prezimenom odudaram od muslimanskih ili ako hoces - Bosnjackih imena i prezimena - ja sam automatski bila obiljezena, nepozeljna, cak stavise - predmet mrznje i proganjanja - pazi sad -
OD VECINE BOSNJAKA! Da li ti moram cratati ili je to tako tesko svariti u skucenosti u kojoj zivis? I na koji perverzan nacin objasnjavas tu mrznju? Time sta su radili Srbi ili Hrvati Bosnjacima... O, da - Srbi i Hrvati. Ali tragedija u svemu tome je - sto NISAM JA NISTA RADILA, jebem mu misa! Moji se nisu popeli na brdo i pucali na prve komsije! Moji pravi-zdravi ostadose sa svojim komsijama i jeli smo govna zbog toga. Da prostis... i ti i svi koji citaju... ali me bas naljutilo ovo tvoje blesavo razglabanje! Covjece bozji, ako je neki Bosnjak frustriran tretmanom Bosnjaka bilo gdje - ama budi frajer poa hajd' tamo gdje je to sranje pa se razracunaj sa tim nasilnikom + kutarisi brata Bosnjaka te zumre, a stipu mene! Sta sam ja tu?! Koji faktor, molim te? I sta konkretno postizes maltretirajuci mene (ili opravdavajuci maltretiranje mene ili imajuci razumijevanja i objasnjenja za maltretiranje mene)? Je li onom maltretiranom Bosnjaku mozda lakse?! Nije! O ne, nego -care, otkricu ti tajnu - postizes jednu neveselu stvar - stavljas se u razinu fasista koji maltretiraju Bosnjake (ili koji bilo gdje maltretiraju bilo koga) i postajes jedan od njih... brat fasist! Sretno ti bilo i daleko ti kuca od moje bila!
Ja se licno ne svrstavam u grupe, grupacije niti bilo kakve okvire i granice. Mogu biti clan biblioteke i svoje familije i eventualno teretane kad pretjeram sa prezderavanjem- i to je sve. I ako nekom moje ime ne mirise samo zato sto ne nanosi na Bosnjacko, a neko tamo s drugim imenom maltretira Bosnjaka - i tebi je to jasna jednacina za maltretiranje mene - ti care nisi sve svezo u glavi ili si fasista kao i oni o kojima pises... pa ti vidi...
Maltretiraj deklarisane fasiste koji ti maltretiraju narod, ali mene koja nisam ni otisla, a ne pucala...???!!! Jedan zlocin ne opravdava drugi, jedan fasizam nije izgovor za drugi fasizam... barem u mojm svijetu (u kojem me moj dragi tata odgojio)... ali taj svijet je stotine svjetlosnih godina od tvoga gdje je sve svedeno u okvir - Srbin, Hrvat, Bosnjak (naravno, ne nuzno tim redoslijedom, mislim da i u tvojoj skucenosti ima varijacija na temu

). Stoga, da ti odgovorim na pitanje -
da, ocekivala sam (a i cijela moja familija) da me Bosnjaci (ili u to vrijeme - muslimani) ne maltretiraju. Da, jesam. Imala sam suvise visoko misljenje o njima, i ja i moji, nazalost. Inace bi otisli. A sada razumijem da je i medju njima vecina fasista! Ipak, zbog svih finih ljudi koje izuzetno volim i cijenim i koji se deklarisu i kao jedni i drugi i treci ili koji nemaju opredjeljenje - ja opet kazem- nema veze, vrijedilo je. A konkretno masovni zlocin nad Srbima i Hrvatima nije bio ovdje jer ih - masovno ovdje nije bilo! Srbi i Hrvati su masovno otisli. Oni koji su ostali su prosli kao i ja ili jos gore od mene. I neki dan mi je na poslu receno da ja - citiram "nemam pravo na jednak tretman koji imaju Bosnjaci"...
Samo sto sam ja malo zajebaniji igrac i malo zilavija nego sto jedan jadni pateticni fasista moze da slomije... elem, jos uvijek zivim gdje sam i zivjela i ne dozvoljavam da me ljudi osrednjeg intelektualnog kapaciteta otjeraju.
I opet - pozdrav svim normalnim i dobrim ljudima!

Hvala ti, da si me na startu etiketirala kao fasistu. Srbin, Bosnjak, Hrvat.....ja, nisu to granice, kome sluzi to pravljenje granica....ko je kriv, da se djeli po tim granicama .....blablabla

Nisam ja negirao, da kod Bosnjaka nema fasista.
Ali pazi, ima i ovakvih slucajeva: Ode jedan Bosnjak iz Visegrada u sumu i ostavi njegovu familiju(sestru, djecu, stare) u gradu, jer konta, da im se nece nista desiti. E qurac, dode Srbin, koji je odlucio, da su Srpski zivoti ipak vrijedniji od Muslimanskih i poreda njih po onom Unesco-mostu(Bebama je bilo malo teze, njih su bacili samo u Drinu) Kasnje plivaju tjela po Drini i dan danas se jedan lik(Masovic) bori, da ne puste Srbi branu, jer jbg. otezit ce to pronalazak ubijenih.
E, kad su ti muskarci, koji su se sakrili po sumama, skontali, da su im neki Srbi upucali tamo citavu familiju......mozes misliti, kako je njemu bilo, kad je on pobjegao u neki veci grad(npr. Gorazde, Sarajevo), trazeci krov/zid ispred glave... i naide on na jednog neduznog Srbina(npr. Sarajlija)......E znas, nekima od tih Visegradana je bilo svejedno, dali je taj Srbin duzan ili ne duzan, ali sa njim se je moglo desiti sve i svasta. E sad bi ti npr. rekla, koji fasista...
Ali, niti ti niti ja, mi ne mozemo osuditi tu osobu(npr. jednog Visegradana) kao fasistu, koji je (u najgorem slucaju) ubio neduznog Srbina, a kamoli bi to mogao procjeniti jedan psihijater. To su pojedinci! ALi ima puno puno vise Bosnjaka sa tim istim traumama. Ali, kao sto je to obicaj u normalnijm zemljama, rijetko ko od njih posjecuje psihijatra. Kod tih ljudi je mrznja jednostavno tu. A zamisli, jedan otih ljudi isprica jednom ne bas prosvjecenom Bosnjaku, sta je tamo negdje Srbin ili Hrvat sa njim uradio....
Znas sta je to: Jebena sudbina. Niti taj neduzan Srbin nije bio zlonamjeran, ali isto tako nije to bio ni taj Visegradanin. Znaci, drugi je ubio treceg, zato sto je prvi ubio citavu familiju drugog.
E fasista je onaj, koji misli, da je to sto je taj Visegradanin uzvratio jednom neduznom Srbinu, ok.
A zamisli, koliko je Bosnjaka imalo slicnu sudbinu u Istocnoj Bosni. I da, zbog toga Bosnjaci i JESU NAJVECA zrtva ovog rata. Ne, protiv fasizma se ne bori fasizmom. Tacno. Opet, Bosnjaci nisu htjeli da se bore ni protiv jednih, a ni protiv drugih. A najgore su(kao skupina) u proslom ratu prosli(i protiv jednih i protiv drugih). JA kao Bosnjak ne negiram fasiste sa moje strane, ali izjednacavanje: "Pa eto, sve nacije u Bosni su podjednaki fasisti".....ma draga, pusti mi se te teorije.
Sve nacije imaju njihove fasiste, ali fasisti nemaju podjednak uticaj u svim nacijama. A ako ti stvarno mislis, da je to tako, onda je ovo moja zadnja rasprava sa tobom. Ja kao sam ponosan, da Bosnjaci i njihovi lideri, nisu ni blizu takvi fasisti(pricam o vecini, a ne o pojedinim kretencinama, sa kojima ti imas posla) kao druga dva naroda, i ako su Bosnjaci najvise naderali. Evo, rat je prosao. i ko "siri" najvise pomirenja u ovoj napacenoj Bosni? Po mom misljenju bi se (u proslosti) agresori(Hrvati, Srbi) trebali malo vise potruditi, da ova zemlja postane malo tolerantnija, a ne obrnuto. A opet to vise rade Bosnjaci, jer se to od njih "ocekuje", jer su oni "vecina" i blablabla. A u svim ostalim pitanjima: KO jebe vecinu...e, nemere tako. A ko je kriv, da nova generacija Bosnjaka postaje vise agresivnija, nego prosla? Tihic ili Silajdzic, ili Radoncic, koji redovno nepljuju

po Hrvatima i Srbima? Ili mozda likovi poput Dodika i Covica, koji itekako pluju na Bosnjake? Znam ja, nisi ti nimalo duzno, ne osporavam to, ali ti mi pricas o posljedicama necega(netolerancija Bosnjaka), koju oni sigurno nisu "samo sami" prouzrokovali....ali u tom slucaju podjela na Hrvate, Bosnjake i Srbe nije ni tako vazna, jel'de