Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Locked
AliceInChains

#176 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
frombosna wrote:
Ma kome paše ovakvo stanje? Pa Bošnjak svoje dijete ne može da pošalje niti u jednu modernu EU zemlju bez vize a naravno i para. Pa i indijancima paše živjeti u rezervatu, jel tako?
Pa danas sigurno 50% djece nije otišlo dalje od RH. Nisu vidjeli i doživili, moram reći civilizaciju. Pa državne firme pozatvarane, popljačkane. Borci, invalidi...svedeni na prosjački štap...ma kako je dobro. Jel tebi dobro? Vjerovatno si negdje vani pa nam daješ podršku da još izdržimo. Možda uspijemo živit i bez hrane.
Sit gladnog ne razumije
Ovo stanje ne pase ni Hrvatima, ni Srbima, a ni nama. Jedini problem, koji mi nemamo prema njima, jeste taj, da se mi ne iseljavamo masovno u matice, trazeci bolji zivot. Nemamo mi "nasih" izvan granica BIH(osim Sandzaka :mrgreen: )
Jedni idu prema "maticama" za boljim žitovom a drugi ostaju ovdje jer i nemaju život već jedva preživljavaju ili životare. Jel misliš šta če biti kada se jednom ukinu vize, ako to doživimo?

Ovo stanje paše samo našim kriminalcima koji sebe nazivaju političari a narod ko narod, još uvijek puše onu priču: samo nek se ne puca.
Da su Njemci tako razmišljali poslije 2sv.rata sad bi bili na razini Albanije
Znam ja, sta ce biti. Ali mozes biti siguran: Kad se ukinu vize prema Evropi, drugi i treci sigurno nece SAMO posmatrati kako bjeze prvi :mrgreen: :dance:

Zahevana situacija :thumbup:
hercegovac_pravi

#177 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
travnik wrote:hercegovac_pravi

Tvoja intencija, da eto Hrvati imaju mogućnost večeg učešća u vlasti, bilo bi nam svima gore, me nagnula ta napišem onakav post. Jer, koliko sam shvatio tvoje razmatranje, to bi bilo pogubno, pa mene kao nekog tko nije Bošnjak interesira zašto je pogubno da zajedno odlučuju Bošnjaci i Hrvati (naravno i Srbi i ostali), a nije da to rade samo Bošnjaci? Iskreno, isto bi me zanimalo da su obrnute uloge. Rezultati u FBiH pokazuju katastrofalnu situaciju, pa tako da smanjenje ovlasti Hrvatima, nije polučilo neke rezultate za boljitak svih u FBiH. Također, ne znam zašto bi veće mogućnosti za Hrvate odmah značile i blokadu, zastoj i itd? Pa evo sada je u FBiH zastoj na svakom polju, a ti blokada nema. Da je tako, onda bi se i na razini kantona vidjele neke značajne razlike, a nema ih, pa bi kantoni sa B većinom bili drastično efikasniji i napredniji u odnosnu na one sa H većinom.
Drugo, ako sam te dobro razumio, brojnost određuje i prava. To sam shvatio iz one rečenice koju sam ti citirao i to je pogrešno. Svaki građanin bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost treba da uživa jednaka prava.
Dakle, osobno, ne želim blokade, zastoj i komplikacije, već želim da političari rade svoj posao i da nam bude svima bolje, ali isto tako ne mogu podržavati postojeće stanje jer smatram da nije pravedno u određenim segmentima.
travnik,
Uopšte mi nije bila namjera da napišem post u kojem stoji insinuacija "da bi svima bilo gore ako bi Hrvati imali većeg učešća u vlasti". Međutim, ako se vratim pa pročitam svoj post, jasno mi je da se može interpretirati i na tvoj način. Dakle, izvinjenje od mene jer nisam dobro formulisao suštinu posta.
Evo da probam ponovo.
Moj post nije napravljen sa ciljem da ukažem na potrebu da se Hrvatima ne dozvoli veće učešće u vlasti kako bi nama svima bilo bolje. Ustavne promjene u Federaciji koje su se desile nakon pokušaja državnog udara su jednostavno oduzele Hrvatima mogućnost blokiranja donešenja krucijalnih odluka na nivou federacije. Odnosno, tim promjenama Ustava data je mogućnost Bošnjacima da preglasaju Hrvate u federaciji. Na taj način je otklonjena svaka mogućnost blokade federalnih institucija. Zašto je to urađeno od strane MZ-a, mislim da ne treba objašnjavati. Dalje, preglasavnje Hrvata u federalnom Parlamentu su se počela događati (odokativno) prije 3-4 godine i traju sve do danas. Dakle očigledana je promjena kurasa bošnjačke politike. Već sam na nekim drugim temama pisao o tome koji je novi kurs bošnjačke politike tako da me mrzi ponavljati iste postove.
Ako sastaviš ove dvije činjenice (MZ i boošnjačku politiku) dobiješ dva decidna faktora koji formulišu stanje Hrvata u BiH, što sam već napisao u prijašnjem postu.
U potpunosti mi je jasno da situacija u Federaciji nije sjajna ali to nema veze sa udjelom Hrvata u vlasti i nevezano je za moj post.
Brojnost ne odlučuje ravnopravnost, slažem se sa tvojm tvrdnjom. Međutim brojnost odlučuje sprovedbu zakona koji omogućuju ravnopravnost. Znam da ova rečenica djeluje malo blesavo ali to je realnost. Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka. I onda dolazimo do priče o "hrvatskoj ugroženosti" jer su poluge vlasti kojima su Hrvati "mlatili Bošnjake" jednostavno oduzete iz njihovih ruku.
Npr. Svjedoci smo ponašanja gradskih vlasti u Stocu koji godinama odbijaju da usvoje Statut škole čije je ne usvajanje prouzrokovalo odsutnost legalnog školskog programa na bosanskom jeziku. Solucija je pronađena na taj način što je ukinut i školski program na hrvatskom jeziku i sama škola stavljena van zakonskih okvira. Dakle, "klin se klinom izbija"
Šta hoću da kažem? Jednostavno, nije ugroženost ako ti se onemogući da diskrimišeš drug/drugačije od sebe.
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto ;)

Ps : Mostar nije problem posto imas statut pa nepostoji mogucnost da politickim putem zezas bošnjake jedino ako ti mislis da je problem hrvat kao gradonačelnik
Evo kako prođu oni koje si na drugoj temi postao kao primjer u ratu evo ti o tuzli i multietnickoj politici bošnjaka
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38017
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)
geronimo,
Tvoja naivnost je nesvrsishodna ovoj raspravi. Zašto misliš da se Hare vratio prije četiri godine? Hare je vraćen u BiH po inerciji jednog dijela MZ-a (samo da objasnim da MZ kao uniformna tvorevina ne postoji, postoje samo interesne grupcije koje djeluju u sklopu iste).Ista ta MZ i dalje gura Hareta. U protivnom, kako misliš da opstaje na političkoj sceni? Bolje je pitanje, zašto je Hare vraćen u BiH? Ako ne znaš, sjeti se one izjave američkog ambasadora u konverzaciji sa Dodikom o "stvaranju i postojanju većine koja je zainteresovana za opstanak države" (parafraziram).
Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
P nije im dato ništa, to ti i govorim čitavo vrijeme. A zašto im nije dato ništa od strane MZ-a je već objašnjeno u predhodnim postovima.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Nema nikakve potrebe da "krenu prema Mostaru ili Stocu". Pa Bošnjaci su već tu unazad stotinama godina.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
Ne znam
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Ne, to je samo pritisak na hrvatske političare da promijene smjer svoga djelovanja i postanu integralni a ne disfunkcionalni dio BiH političke scene.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto ;)
Nacionalizam sam po sebi uopšte nije upitan, problem su konkretne akcije prouzrokovane nacionalističkim pobudama. Upravo zbog toga MZ i jeste oduzela one poluge vlasti, o kojima sam ranije pisao, iz ruku BiH Hrvata.
Ps : Mostar nije problem posto imas statut pa nepostoji mogucnost da politickim putem zezas bošnjake jedino ako ti mislis da je problem hrvat kao gradonačelnik
Evo kako prođu oni koje si na drugoj temi postao kao primjer u ratu evo ti o tuzli i multietnickoj politici bošnjaka
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38017
Pa upravo taj primjer koji si naveo, a tiče se gradonačelnika Mostara, je slika i prilika djelovanja hrvatske politike u BiH, izigraj dogvor gdje god stigneš a poslije kad ti se takve stvari vrate poput bumeranga, udri mantru o ugroženosti.
Dalje, ova vijest koju si naveo samo potvrđije moje ranije stavke o promjeni bošnjačke politike zadnjih nekoliko godina.
hercegovac_pravi

#178 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Geronimo81 wrote: Ko ti brani samo zipa se postoji jednom mogucnost da se hrvati i srbi udruze i za bošnjačkog člana izaberu Dževada Galijaševića ili nekog slicnog u skorijoj budućnosti :D
Nemoguća misija care i pri tome ne mislim na udruživanja Srba i Hrvata već na izbor Galijaševića ili nekog sličnog. Pa čitava "rapsodija" najnovijeg udruživanja Srba i Hrvata u BiH i jeste stvaranje tzv. političke većine jer je ona mantra o svođenju Bošnjaka na "prihvatljiv" procenat dibidus propala i živi samo još u virtualnom svijetu portala "svih BiH Hrvata" osim naravno onih u Posavini, Krajini, Sarajevu, Tuzli...itd..itd..
hercegovac_pravi

#179 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
Geronimo81 wrote:

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu ili mostaru politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
E hvala bogu, pa malo jedan pametniji post, a ne emotivno strijeljanje. Medutim, to sta si rekao. Bosnjacka politika prema Hrvatima je bezze, ALI isto tako je i obrnuto i Hrvatska politika prema Bosnjacima bezze. Tu se valjda svi razumijemo. I eto, da vam od starta kazem: Uzroci toga me kao Bosnjaka zasad nece zanimati puno.

Zato hocu i citavo vrijeme da ukazem onim Hrvatima na ovom forumu: Sto bi se to Bosnjacki politicari trebali nesta specijalno boriti za Hrvatska prava, a sa druge strane isto tako dolazi veliko nista?

I sada pazite, moram se nazalost ponoviti, ovo danasnje stanje pase malo vise Bosnjacima. Znaci, sto bi Bosnjackim politicarima danas palo na pamet, da se oni od sad bore za Hrvatska veca/bolja prava? Koju specijalnu korist Bosnjaci od toga imaju?

I opet vam kazem: Ne smijete kukati o odnosu Bosnjacki politicara prema vama. Sto? Zato sto na vasoj strani (trenutno ) nazalost nema politicke volje, da se ude u ozbiljnu diskusiju sa Bosnjackim politicarima o vasem statusu. To je jebena cinjenica. Nego umjesto toga vasa najjaca partija ganja snove treceg entiteta i ostavlja vas neseparatisticke Hrvate na cijedilu.
Ma kome paše ovakvo stanje? Pa Bošnjak svoje dijete ne može da pošalje niti u jednu modernu EU zemlju bez vize a naravno i para. Pa i indijancima paše živjeti u rezervatu, jel tako?
Pa danas sigurno 50% djece nije otišlo dalje od RH. Nisu vidjeli i doživili, moram reći civilizaciju. Pa državne firme pozatvarane, popljačkane. Borci, invalidi...svedeni na prosjački štap...ma kako je dobro. Jel tebi dobro? Vjerovatno si negdje vani pa nam daješ podršku da još izdržimo. Možda uspijemo živit i bez hrane.
Sit gladnog ne razumije
Očigledno da ovo stanje paše Bošnjacima jer bez nekakvog velikog truda ostvarit će političke cilj stabilne države. E sada što ti to ne vidiš, šta ću ti ja.
Kakve rezervate pominješ? Pa eto tebi ne treba viza pa stalno kukaš o ugroženosti. A o odlasku Bošnjaka nakon uvođenja bezviznog režima...sačekajmo da vidimo...
detroit-mercy

#180 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by detroit-mercy »

frombosna wrote:
AliceInChains wrote:
Geronimo81 wrote:

Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu ili mostaru politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
E hvala bogu, pa malo jedan pametniji post, a ne emotivno strijeljanje. Medutim, to sta si rekao. Bosnjacka politika prema Hrvatima je bezze, ALI isto tako je i obrnuto i Hrvatska politika prema Bosnjacima bezze. Tu se valjda svi razumijemo. I eto, da vam od starta kazem: Uzroci toga me kao Bosnjaka zasad nece zanimati puno.

Zato hocu i citavo vrijeme da ukazem onim Hrvatima na ovom forumu: Sto bi se to Bosnjacki politicari trebali nesta specijalno boriti za Hrvatska prava, a sa druge strane isto tako dolazi veliko nista?

I sada pazite, moram se nazalost ponoviti, ovo danasnje stanje pase malo vise Bosnjacima. Znaci, sto bi Bosnjackim politicarima danas palo na pamet, da se oni od sad bore za Hrvatska veca/bolja prava? Koju specijalnu korist Bosnjaci od toga imaju?

I opet vam kazem: Ne smijete kukati o odnosu Bosnjacki politicara prema vama. Sto? Zato sto na vasoj strani (trenutno ) nazalost nema politicke volje, da se ude u ozbiljnu diskusiju sa Bosnjackim politicarima o vasem statusu. To je jebena cinjenica. Nego umjesto toga vasa najjaca partija ganja snove treceg entiteta i ostavlja vas neseparatisticke Hrvate na cijedilu.
Sit gladnog ne razumije
Ja mislim da je vrijeme jednom da se razbije ta fama oko tih "putovanja", elem ja sam u bivsoj drzavi zavrsio i osnovnu i srednju skolu, tada smo imali taj nazovi "najbolji" pasos u svijetu a ja koliko znam 99% raje nije instranstva ni vidjelo. Osim ako se instranstvom smatrao odlazak svercera u Trst ili Istambul.
Ekskurzije su zna se bile tradicionalno Hrvatsko primorje, iz moje generacije znam da je jedna cura otisla u Ameriku na odmor kod rodbine i to je bilo aman zaman u cijeloj skoli. Poneko bi ponekad ubo po par dana kod rodbine u Austriju ili Njemacku i to vemo rijetko. Tako da ako bi se pratila neka statistika vjerjume da vise djece danas vidi inostranstvo nego prije rata. Ja koliko znam danas niti jedna maturalna ekskurzija se ne moze zamisliti bez Spanije.
Neovisno od teme ali cisto da se doda na to kako smo zatvoreni. :mrgreen:
frombosna

#181 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

Sit gladnog ne razumije[/quote]
Ja mislim da je vrijeme jednom da se razbije ta fama oko tih "putovanja", elem ja sam u bivsoj drzavi zavrsio i osnovnu i srednju skolu, tada smo imali taj nazovi "najbolji" pasos u svijetu a ja koliko znam 99% raje nije instranstva ni vidjelo. Osim ako se instranstvom smatrao odlazak svercera u Trst ili Istambul.
Ekskurzije su zna se bile tradicionalno Hrvatsko primorje, iz moje generacije znam da je jedna cura otisla u Ameriku na odmor kod rodbine i to je bilo aman zaman u cijeloj skoli. Poneko bi ponekad ubo po par dana kod rodbine u Austriju ili Njemacku i to vemo rijetko. Tako da ako bi se pratila neka statistika vjerjume da vise djece danas vidi inostranstvo nego prije rata. Ja koliko znam danas niti jedna maturalna ekskurzija se ne moze zamisliti bez Spanije.
Neovisno od teme ali cisto da se doda na to kako smo zatvoreni. :mrgreen:[/quote]

A jel ti to porediš vrijeme od prije 20-30 godina i sada? :-)
Pa ni u Sloveniju bez vize ne možeš. Daj uozbilji se. Eto baš je dobro, neka viza.
detroit-mercy

#182 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by detroit-mercy »

Ja uopste nisam reako neka viza, ionako je samo pitanje ne vise godina nego mjeseci kada ce biti ukinute. Samo ukidanje viza ti nece donijeti nista, gro raje nece opet inostranstva ni vidjeti (osim na TV naravno). Ako ocekujes neke krupne migracije stanovnistva, nista od toga. Eto ukinuli su vize Srbiji i sta se desilo, jedno veliko nista. Oni koji su i prije putovali putuju i sada (malo lakse jer ne moraju da se drkaju sa vizama) a tako ti je i sa BiH. A sto se tice Slovenije, ja prije rata bio samo jednom i to sa ekskurzijom u Postojni. Uglavnom su se meni kao i vecini normalne raje (normalnih primanja) sva putovanja svodila na Hrvatsko primorje i naravno Beges posjet Titinom mezaru :mrgreen: .
I jos jedna stvar, onaj ko je naumio da ode iz BiH on ce otici pa taman da je zeljezna zavjesa na grani sa Hrvatskom, medjutim dosta raje prica kako bi otisli a kada im kaze pa sta si spreman da ucinis da odes samo slegnu ramenima.
Nadji mi koliko je Bosanaca spremno kao npr. Arapi da se njih 50 ugura na camac koji prima max 20 ljudi i da se zaputi preko mora do Sicilije, reci cu ti 0.0000000% sa sigurnoscu :mrgreen:
Odlazak Hrvata i Srba iz BiH se ne desava zbog neke ugrozenosti (mislim na politicku) nego prvenstveno ekonomske, tu u principu pogoduje i cinjenica da su Hrvatima i Srbima Hrvatsk i Srbija nesto kao maticne drzave (tako ih smatraju). Odlazak Hrvata je znatniji, prevashodno sto je Hrvatska ekonomski jaca nego Srbija i da je kojim slucajem Srbija na istoj eknomsko razini sa Hrvatskom vidio bi koji bi stampedo imao iz PCa. Medjutim ovako najvise odlaze ovi iz istocne Bosne kojima je i takva Srbija Amerika.
Bosnjaci su tu u principu kratkih rukava jer nemaju te maticne drzave pa htjeli ne htjeli moraju ostati, sto na duge staze ima malo dublje reperkusine na politicku i demografsku sliku BIH :mrgreen: .
Isto tako da je BiH eknomski jaka i prosperitetna, kurku bi se Hrvati selili iz BiH u Hrvatsku nego bi imao obrnut proces. Trazili bi se pretci sesnaestog koljena da se mogu papiri ubosti. Toliko od mene :mrgreen:
frombosna

#183 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

Sit gladnog ne razumije[/quote]
Očigledno da ovo stanje paše Bošnjacima jer bez nekakvog velikog truda ostvarit će političke cilj stabilne države. E sada što ti to ne vidiš, šta ću ti ja.
Kakve rezervate pominješ? Pa eto tebi ne treba viza pa stalno kukaš o ugroženosti. A o odlasku Bošnjaka nakon uvođenja bezviznog režima...sačekajmo da vidimo...[/quote]

Paše onim Bošnjacima koji su na osnovu "partijske članske karte" stekli bogatstvo. Obični narod je jadniji od miševa.
Politički cilj stabilne države smo vidjeli nedavnu u Bugojnu. Da nije stranaca bilo bi ko u kabulu.
Ko kuka o ugroženosti? Ako misliš da kukam kada kažem da su ovi političari unazadili BiH za 100 godina onda si možda u pravu.
vinja

#184 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by vinja »

AliceInChains wrote:
vinja wrote:
AliceInChains wrote:

Ima tih isti glupaka na Bosnjackoj strani, koji ugrozavaju Nebosnjake. To su pogotovo oni, koji su izgubili rodbinu. Te ljude na svakoj strani mozes naci....prije rate neutralni...u ratu izgubili dio familije...i danas djeluju fasisticki radi emotivnog stanja. Opet, nemozes ovu rijetku Bosnjacku netoleranciju uporediti sa fasizmom iz reda Hrvata i Srba. Ali, to je cilj tih fasista, moraju nas izjednacavati, da bih na kraju imali alibi za njihov fasizam.

Nisam Bosnjakinja, a cijeli rat sam provela medju Bosnjacima. Nemoj molim te da kakis o "fasistickom djelovanju zbog emotivnog stanja" niti mi mozes pricati o "rijetkoj bosnjackoj netoleranciji"! Apsolutno svugdje ima svasta, ali ja ne dozvoljavam da etiketiras ljude (konkretno - Bosnjake) koji su nekog izgubili, jer bih mogla do jutra da ti pricam o takvim ljudima (kojima je neko poginuo/ubijen) koji su me skrivali i pomagali mi u toku cijelog rata (Bog im podario svako dobro, kao i svim dobrim i normalnim ljudima!), a opet mogu da ti do jutra pricam o nekim koji su dolazili sa ljiljanima na prsima i za koje znam da im niko nije poginuo - a htjeli su da pobiju cijelu moju familiju (spaseni smo - gle cuda! - od ovih tvojih teskog emotivnog stanja). Jedan Kojem Niko Nije Poginuo je gonjao mog brata - djecaka od 5 godina - s nozem da ga zakolje! A nakon toga bih ti mogla danima pricati o teroru kroz koji smo prosli i ja i moj brat tokom skolovanja nakon rata - u skolama gdje su vecinom Bosnjaci. I zato ne seri, zivota ti!Mozda nisi bila svjedok kada ti i takvi Kojima Niko Ne Poginu lupaju na vrata NeBosnjaka u 3 ujutro - samo zato sto nisu Bosnjaci... Ili da ti pricam koliko puta sam dobila keca, iako sam sve znala i pri tome mi je otvoreno govoreno od strane nastavnika & profesora - da mi tu nije mjesto...
Elem, ja ovdje ne trazim alibi ni za sto, nisam nikada bila na strani fasizma - nisam tako odgojena. Ako nesto ne podnosim - to je laz i licemjerje! Nije istina da je ono sto ti njezno zoves "bosnjacka netolerancija" bila rijetka, niti je istina da je prvenstveno poticala od onih kojima je neko poginuo. Bosnjacka netolerancija je bila sveprisutna i sveobuhvatna, a rijetka je bila tolerancija, ali je zato bila dovoljno snazna da moja familija i ja prezivimo.
Fasizam ostaje fasizam, pa ga ti taman 100x dnevno zvala/o "rijetkom bosnjackom netolerancijom". Cinjenica ostaje da je to fasizam. A ja znam da - nazalost - nije bio rijetkost, nego pravilo! Izuzetak je bila tolerancija, ali zato u mojoj dusi nije nista manja u odnosu na taj istrpljeni fasizam. Vidis, ja nemam kantar da sad odmjerim tezinu fasizma sa nacionalnim predznakom - poput tebe! Ja znam da je fasizam - fasizam, pa ma kakav mu prisvojni pridjev prethodio. I meni su svi fasisti isti. I svi dobri ljudi su mi isto dragi.
Zato - pozdrav svim dobrim ljudima, ma kako se zvali, moje srce je uvijek vas dom!

Ja sam pricao o vecini Bosnjaka i nisam branio fasiste i na Bosnjackoj strani. Iskreno saucesce zbog toga, sta si morala pretrpjeti. Opet vam kazem, pazite malo: Ti i tebi slicni slucajevi, koji su bili diskriminisani od strane Bosnjaka, vi ste statisticki videno "nazalost" ili "hvala bogu" manjina. Ali draga, sta ti ocekujes? Da se tamo tvoj narod u cetnitetu ili u HercegBosni sistematski tako ponasa(u najboljem slucaju) prema Bosnjacima, i da poslje toga svi Bosnjaci(pa i oni donji) ostanu ravnodusni, bez volje da i oni malo kake. Vi necete u vasoj brigi da skontate sljedece: Nemoze Hrvatski narod zapoceti rat protiv Bosnjaka i na kraju se cuditi: Pa gledaj, kako se Bosnjaci prema nama ponasaju. I da vam opet ponovim na ovom forumu: Ne mozete ocekivati, da se poslje toga nadu Bosnjaci lizati tim istim ljudima guze na specijalni nacin i brinuti se specijalno za njihove interese. Dali se je Hrvatski narod(vecina) ili Srpski narod(vecina) brinuo za Bosnjacku ugrozenost, kad je bilo potrebno? Jednostavno: Nije. Dali se je Hrvatski ili Srpski narod(vecina) brinuo za one Bosnjake, koji su mirno ostali(bez puske) u stanovima "zapadnog" Mostara ili Banja Luke, onaj isti narod, koji i nije bio za Aliju i njegove politicke ciljeve? Za to vam opet fino ponavljam, bez ikakve diskriminacije: Vecinska Hrvatska partija(HDZ) je zadnja partija(a manja je predzadnja), koja ce se "ukakiti" zbog ugrozenosti Bosnjaka ili Bosnjacki zrtava. I ako su Bosnjacke parije puno otvorenije prema "drugacijim" Hrvatima i Srbima, sto bi se to oni trebali nesta specijalno ukakiti za Hrvatske zrtve, koje su nazalost na sraman nacin poginule, ali su ipak bili na "drugoj" strani?
A s kojim pravom ti mene deklarises kao Srpkinju ili Hrvaticu, ako je moja izjava glasila "nisam Bosnjakinja"????!!! Mislim, halo covjece, spusti se na zemlju i skontaj da je svijet mnogo siri od pojmova "Srbi, Hrvati, Bosnjaci"! Tamo negdje vani je svijet prepun mogucnosti i pojmova pod koje se covjek moze podvesti, ali to ne stane u skuceni um ciji je cijeli svijet "Srbin, Hrvat, Bosnjak". Da li ti zaista, istinski ne znas za dalje i sire?! Ja samo kazem "nisam Bosnjakinja" i samo zbog toga sto svojim imenom i prezimenom odudaram od muslimanskih ili ako hoces - Bosnjackih imena i prezimena - ja sam automatski bila obiljezena, nepozeljna, cak stavise - predmet mrznje i proganjanja - pazi sad - OD VECINE BOSNJAKA! Da li ti moram cratati ili je to tako tesko svariti u skucenosti u kojoj zivis? I na koji perverzan nacin objasnjavas tu mrznju? Time sta su radili Srbi ili Hrvati Bosnjacima... O, da - Srbi i Hrvati. Ali tragedija u svemu tome je - sto NISAM JA NISTA RADILA, jebem mu misa! Moji se nisu popeli na brdo i pucali na prve komsije! Moji pravi-zdravi ostadose sa svojim komsijama i jeli smo govna zbog toga. Da prostis... i ti i svi koji citaju... ali me bas naljutilo ovo tvoje blesavo razglabanje! Covjece bozji, ako je neki Bosnjak frustriran tretmanom Bosnjaka bilo gdje - ama budi frajer poa hajd' tamo gdje je to sranje pa se razracunaj sa tim nasilnikom + kutarisi brata Bosnjaka te zumre, a stipu mene! Sta sam ja tu?! Koji faktor, molim te? I sta konkretno postizes maltretirajuci mene (ili opravdavajuci maltretiranje mene ili imajuci razumijevanja i objasnjenja za maltretiranje mene)? Je li onom maltretiranom Bosnjaku mozda lakse?! Nije! O ne, nego -care, otkricu ti tajnu - postizes jednu neveselu stvar - stavljas se u razinu fasista koji maltretiraju Bosnjake (ili koji bilo gdje maltretiraju bilo koga) i postajes jedan od njih... brat fasist! Sretno ti bilo i daleko ti kuca od moje bila!
Ja se licno ne svrstavam u grupe, grupacije niti bilo kakve okvire i granice. Mogu biti clan biblioteke i svoje familije i eventualno teretane kad pretjeram sa prezderavanjem- i to je sve. I ako nekom moje ime ne mirise samo zato sto ne nanosi na Bosnjacko, a neko tamo s drugim imenom maltretira Bosnjaka - i tebi je to jasna jednacina za maltretiranje mene - ti care nisi sve svezo u glavi ili si fasista kao i oni o kojima pises... pa ti vidi...
Maltretiraj deklarisane fasiste koji ti maltretiraju narod, ali mene koja nisam ni otisla, a ne pucala...???!!! Jedan zlocin ne opravdava drugi, jedan fasizam nije izgovor za drugi fasizam... barem u mojm svijetu (u kojem me moj dragi tata odgojio)... ali taj svijet je stotine svjetlosnih godina od tvoga gdje je sve svedeno u okvir - Srbin, Hrvat, Bosnjak (naravno, ne nuzno tim redoslijedom, mislim da i u tvojoj skucenosti ima varijacija na temu :mrgreen: ). Stoga, da ti odgovorim na pitanje - da, ocekivala sam (a i cijela moja familija) da me Bosnjaci (ili u to vrijeme - muslimani) ne maltretiraju. Da, jesam. Imala sam suvise visoko misljenje o njima, i ja i moji, nazalost. Inace bi otisli. A sada razumijem da je i medju njima vecina fasista! Ipak, zbog svih finih ljudi koje izuzetno volim i cijenim i koji se deklarisu i kao jedni i drugi i treci ili koji nemaju opredjeljenje - ja opet kazem- nema veze, vrijedilo je. A konkretno masovni zlocin nad Srbima i Hrvatima nije bio ovdje jer ih - masovno ovdje nije bilo! Srbi i Hrvati su masovno otisli. Oni koji su ostali su prosli kao i ja ili jos gore od mene. I neki dan mi je na poslu receno da ja - citiram "nemam pravo na jednak tretman koji imaju Bosnjaci"...
Samo sto sam ja malo zajebaniji igrac i malo zilavija nego sto jedan jadni pateticni fasista moze da slomije... elem, jos uvijek zivim gdje sam i zivjela i ne dozvoljavam da me ljudi osrednjeg intelektualnog kapaciteta otjeraju.

I opet - pozdrav svim normalnim i dobrim ljudima! :bih:
vinja

#185 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by vinja »

Geronimo81 wrote:
stari grad Visegrad wrote:
stari grad Visegrad wrote:Bas i nije tako. Bosna podrazumjeva i Hercegovinu, jer je Bosna postojala 1000 godina a Hercegovina 27 godina bila samostalna, dok je naziv Hercegovina pridodat za vrijeme AustroUgarske, neko je imao stelu u diplomatiji i dodao u naziv drave Bosne dodai "i Hercegovina" zbog tih 27 godina samstalnostii i zbog zahebancije na ovim prostorima.

Drzava Bosna je danasnji podmetnutinaziv Bosna i Hercegovina.

Napisao sam bosanskohercegovacka da se slucajno hercegovci ne bi nasli po strani, a ustvari je to Bosna (i Hercegovina) odnosno svi jedan narod, a sto se vidi iz analiza DNKa. I analize gena.
Imas pravo i ja ti tako napisem BiH ili Bosna i Hercegovina a mislim na drzavu hercegovinu i proklinjem moh herceg stjepana kosaču sto se ujedinio sa bosnom.
Spika ti je extra glupa pa kada se i rijese nacionalna pitanja svih naroda i uredi drzava likovi poput tebe ce je poceti ponovo da dijele pacemo se svađati sa nazivom drzave.
naziv Bosna ces dobiti samo ako se izdvojis od hercegovine pa izvoli ako zelis.

Rekoh ti mogucnost za naziv drzave odvoji se od hercegovine drugacije naziv drzave neces moci dobiti.

:D :thumbup:
hercegovac_pravi

#186 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

vinja wrote:
Geronimo81 wrote: Rekoh ti mogucnost za naziv drzave odvoji se od hercegovine drugacije naziv drzave neces moci dobiti.

Bit će onako kako mi odlučimo... :zzzz:
frombosna

#187 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by frombosna »

hercegovac_pravi wrote:
vinja wrote:
Geronimo81 wrote: Rekoh ti mogucnost za naziv drzave odvoji se od hercegovine drugacije naziv drzave neces moci dobiti.

Bit će onako kako mi odlučimo... :zzzz:
Naravno, ko što smo odlučili i u Dejtonu
AliceInChains

#188 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

vinja wrote:
A s kojim pravom ti mene deklarises kao Srpkinju ili Hrvaticu, ako je moja izjava glasila "nisam Bosnjakinja"????!!! Mislim, halo covjece, spusti se na zemlju i skontaj da je svijet mnogo siri od pojmova "Srbi, Hrvati, Bosnjaci"! Tamo negdje vani je svijet prepun mogucnosti i pojmova pod koje se covjek moze podvesti, ali to ne stane u skuceni um ciji je cijeli svijet "Srbin, Hrvat, Bosnjak". Da li ti zaista, istinski ne znas za dalje i sire?! Ja samo kazem "nisam Bosnjakinja" i samo zbog toga sto svojim imenom i prezimenom odudaram od muslimanskih ili ako hoces - Bosnjackih imena i prezimena - ja sam automatski bila obiljezena, nepozeljna, cak stavise - predmet mrznje i proganjanja - pazi sad - OD VECINE BOSNJAKA! Da li ti moram cratati ili je to tako tesko svariti u skucenosti u kojoj zivis? I na koji perverzan nacin objasnjavas tu mrznju? Time sta su radili Srbi ili Hrvati Bosnjacima... O, da - Srbi i Hrvati. Ali tragedija u svemu tome je - sto NISAM JA NISTA RADILA, jebem mu misa! Moji se nisu popeli na brdo i pucali na prve komsije! Moji pravi-zdravi ostadose sa svojim komsijama i jeli smo govna zbog toga. Da prostis... i ti i svi koji citaju... ali me bas naljutilo ovo tvoje blesavo razglabanje! Covjece bozji, ako je neki Bosnjak frustriran tretmanom Bosnjaka bilo gdje - ama budi frajer poa hajd' tamo gdje je to sranje pa se razracunaj sa tim nasilnikom + kutarisi brata Bosnjaka te zumre, a stipu mene! Sta sam ja tu?! Koji faktor, molim te? I sta konkretno postizes maltretirajuci mene (ili opravdavajuci maltretiranje mene ili imajuci razumijevanja i objasnjenja za maltretiranje mene)? Je li onom maltretiranom Bosnjaku mozda lakse?! Nije! O ne, nego -care, otkricu ti tajnu - postizes jednu neveselu stvar - stavljas se u razinu fasista koji maltretiraju Bosnjake (ili koji bilo gdje maltretiraju bilo koga) i postajes jedan od njih... brat fasist! Sretno ti bilo i daleko ti kuca od moje bila!
Ja se licno ne svrstavam u grupe, grupacije niti bilo kakve okvire i granice. Mogu biti clan biblioteke i svoje familije i eventualno teretane kad pretjeram sa prezderavanjem- i to je sve. I ako nekom moje ime ne mirise samo zato sto ne nanosi na Bosnjacko, a neko tamo s drugim imenom maltretira Bosnjaka - i tebi je to jasna jednacina za maltretiranje mene - ti care nisi sve svezo u glavi ili si fasista kao i oni o kojima pises... pa ti vidi...
Maltretiraj deklarisane fasiste koji ti maltretiraju narod, ali mene koja nisam ni otisla, a ne pucala...???!!! Jedan zlocin ne opravdava drugi, jedan fasizam nije izgovor za drugi fasizam... barem u mojm svijetu (u kojem me moj dragi tata odgojio)... ali taj svijet je stotine svjetlosnih godina od tvoga gdje je sve svedeno u okvir - Srbin, Hrvat, Bosnjak (naravno, ne nuzno tim redoslijedom, mislim da i u tvojoj skucenosti ima varijacija na temu :mrgreen: ). Stoga, da ti odgovorim na pitanje - da, ocekivala sam (a i cijela moja familija) da me Bosnjaci (ili u to vrijeme - muslimani) ne maltretiraju. Da, jesam. Imala sam suvise visoko misljenje o njima, i ja i moji, nazalost. Inace bi otisli. A sada razumijem da je i medju njima vecina fasista! Ipak, zbog svih finih ljudi koje izuzetno volim i cijenim i koji se deklarisu i kao jedni i drugi i treci ili koji nemaju opredjeljenje - ja opet kazem- nema veze, vrijedilo je. A konkretno masovni zlocin nad Srbima i Hrvatima nije bio ovdje jer ih - masovno ovdje nije bilo! Srbi i Hrvati su masovno otisli. Oni koji su ostali su prosli kao i ja ili jos gore od mene. I neki dan mi je na poslu receno da ja - citiram "nemam pravo na jednak tretman koji imaju Bosnjaci"...
Samo sto sam ja malo zajebaniji igrac i malo zilavija nego sto jedan jadni pateticni fasista moze da slomije... elem, jos uvijek zivim gdje sam i zivjela i ne dozvoljavam da me ljudi osrednjeg intelektualnog kapaciteta otjeraju.

I opet - pozdrav svim normalnim i dobrim ljudima! :bih:
Hvala ti, da si me na startu etiketirala kao fasistu. Srbin, Bosnjak, Hrvat.....ja, nisu to granice, kome sluzi to pravljenje granica....ko je kriv, da se djeli po tim granicama .....blablabla :lol: Nisam ja negirao, da kod Bosnjaka nema fasista.

Ali pazi, ima i ovakvih slucajeva: Ode jedan Bosnjak iz Visegrada u sumu i ostavi njegovu familiju(sestru, djecu, stare) u gradu, jer konta, da im se nece nista desiti. E qurac, dode Srbin, koji je odlucio, da su Srpski zivoti ipak vrijedniji od Muslimanskih i poreda njih po onom Unesco-mostu(Bebama je bilo malo teze, njih su bacili samo u Drinu) Kasnje plivaju tjela po Drini i dan danas se jedan lik(Masovic) bori, da ne puste Srbi branu, jer jbg. otezit ce to pronalazak ubijenih.
E, kad su ti muskarci, koji su se sakrili po sumama, skontali, da su im neki Srbi upucali tamo citavu familiju......mozes misliti, kako je njemu bilo, kad je on pobjegao u neki veci grad(npr. Gorazde, Sarajevo), trazeci krov/zid ispred glave... i naide on na jednog neduznog Srbina(npr. Sarajlija)......E znas, nekima od tih Visegradana je bilo svejedno, dali je taj Srbin duzan ili ne duzan, ali sa njim se je moglo desiti sve i svasta. E sad bi ti npr. rekla, koji fasista... :|
Ali, niti ti niti ja, mi ne mozemo osuditi tu osobu(npr. jednog Visegradana) kao fasistu, koji je (u najgorem slucaju) ubio neduznog Srbina, a kamoli bi to mogao procjeniti jedan psihijater. To su pojedinci! ALi ima puno puno vise Bosnjaka sa tim istim traumama. Ali, kao sto je to obicaj u normalnijm zemljama, rijetko ko od njih posjecuje psihijatra. Kod tih ljudi je mrznja jednostavno tu. A zamisli, jedan otih ljudi isprica jednom ne bas prosvjecenom Bosnjaku, sta je tamo negdje Srbin ili Hrvat sa njim uradio....
Znas sta je to: Jebena sudbina. Niti taj neduzan Srbin nije bio zlonamjeran, ali isto tako nije to bio ni taj Visegradanin. Znaci, drugi je ubio treceg, zato sto je prvi ubio citavu familiju drugog.
E fasista je onaj, koji misli, da je to sto je taj Visegradanin uzvratio jednom neduznom Srbinu, ok.
A zamisli, koliko je Bosnjaka imalo slicnu sudbinu u Istocnoj Bosni. I da, zbog toga Bosnjaci i JESU NAJVECA zrtva ovog rata. Ne, protiv fasizma se ne bori fasizmom. Tacno. Opet, Bosnjaci nisu htjeli da se bore ni protiv jednih, a ni protiv drugih. A najgore su(kao skupina) u proslom ratu prosli(i protiv jednih i protiv drugih). JA kao Bosnjak ne negiram fasiste sa moje strane, ali izjednacavanje: "Pa eto, sve nacije u Bosni su podjednaki fasisti".....ma draga, pusti mi se te teorije. Sve nacije imaju njihove fasiste, ali fasisti nemaju podjednak uticaj u svim nacijama. A ako ti stvarno mislis, da je to tako, onda je ovo moja zadnja rasprava sa tobom. Ja kao sam ponosan, da Bosnjaci i njihovi lideri, nisu ni blizu takvi fasisti(pricam o vecini, a ne o pojedinim kretencinama, sa kojima ti imas posla) kao druga dva naroda, i ako su Bosnjaci najvise naderali. Evo, rat je prosao. i ko "siri" najvise pomirenja u ovoj napacenoj Bosni? Po mom misljenju bi se (u proslosti) agresori(Hrvati, Srbi) trebali malo vise potruditi, da ova zemlja postane malo tolerantnija, a ne obrnuto. A opet to vise rade Bosnjaci, jer se to od njih "ocekuje", jer su oni "vecina" i blablabla. A u svim ostalim pitanjima: KO jebe vecinu...e, nemere tako. A ko je kriv, da nova generacija Bosnjaka postaje vise agresivnija, nego prosla? Tihic ili Silajdzic, ili Radoncic, koji redovno nepljuju :mrgreen: po Hrvatima i Srbima? Ili mozda likovi poput Dodika i Covica, koji itekako pluju na Bosnjake? Znam ja, nisi ti nimalo duzno, ne osporavam to, ali ti mi pricas o posljedicama necega(netolerancija Bosnjaka), koju oni sigurno nisu "samo sami" prouzrokovali....ali u tom slucaju podjela na Hrvate, Bosnjake i Srbe nije ni tako vazna, jel'de :lol:
AliceInChains

#189 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

Generalno, neki ovdje tvrde da ima kod Bosnjaka isto puno fasista i da je diskriminacija podjednaka kao u druga dva naroda. Tu od starta mogu reci: Nije tacno. Opet, kod Bosnjaka ima isto fasista i lokalno se to moze gore, dole, ljevo i desno i potvrditi...ali tvrditi, da je kod Bosnjaka fasizam u isto velikom obliku prisutan, kao kod Hrvata i Srba, to je subjektivan osjecaj. I ja kao bosnjak imam pravo reci, da to nije tako. Sto? Pa zato sto Bosnjaci biraju lidere, koji ne sire medunacionalnu netrpljivost, koji ne pljuju po Hrvatskom i Srpskom narodu, koji ne generaliziraju sve Srbe i Hrvate kao fasiste. E, tek kad Srbi i Hrvati biraju isto tako tolerantne lidere, onda vise necu imati pravo, da to tvrdim. Ova gospoda, koju nazalost maltretiraju neki Bosnjacki nacionalisti, i koja zna o drugim slucajevima iz subjektivnog razloga zaaklucuje, da su Bosnjaci vecinom fasisti. Glupost. Znaci ona uporeduje svoju toleranciju i toleranciju nekih drugih Nebosnjaka sa svim Bosnjacima. To je jednostavno glupost. Nemoze se remizirati po po ugrozenosti 50 ili 100 Nebosnjaka od strane Bosnjaka, da je eto citava Bosnjacka nacija podjenako fasistoidno nastrojena kao Srpska ili Hrvatska. Jos jednom: Glupost.

Sta ja radim drugacije: Ja uporedujem od vecine izabrane predstavnike i po tome zakljucujem, koji narod je u momentu tolerantniji ili netolerantniji. Ako bi Bosnjaci bili stvarno na istoj razini kao i drugi, onda bi se to primjetilo ODMAH u Bosnjackoj netolerantnijoj politici. Znaci, Bosnjaci bi imali isto radikalnog predstavnika kao u momentu Hrvati i Srbi. Kazem, i kod Hrvata je u momentu politicka situacija takva, da mi daje pravo tvrditi gore navedeno. Mozda ce poslje izbora biti drugacije, ko zna?
osa

#190 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

AliceInChains wrote:Generalno, neki ovdje tvrde da ima kod Bosnjaka isto puno fasista i da je diskriminacija podjednaka kao u druga dva naroda. Tu od starta mogu reci: Nije tacno. Opet, kod Bosnjaka ima isto fasista i lokalno se to moze gore, dole, ljevo i desno i potvrditi...ali tvrditi, da je kod Bosnjaka fasizam u isto velikom obliku prisutan, kao kod Hrvata i Srba, to je subjektivan osjecaj. I ja kao bosnjak imam pravo reci, da to nije tako. Sto? Pa zato sto Bosnjaci biraju lidere, koji ne sire medunacionalnu netrpljivost, koji ne pljuju po Hrvatskom i Srpskom narodu, koji ne generaliziraju sve Srbe i Hrvate kao fasiste. E, tek kad Srbi i Hrvati biraju isto tako tolerantne lidere, onda vise necu imati pravo, da to tvrdim. Ova gospoda, koju nazalost maltretiraju neki Bosnjacki nacionalisti, i koja zna o drugim slucajevima iz subjektivnog razloga zaaklucuje, da su Bosnjaci vecinom fasisti. Glupost. Znaci ona uporeduje svoju toleranciju i toleranciju nekih drugih Nebosnjaka sa svim Bosnjacima. To je jednostavno glupost. Nemoze se remizirati po po ugrozenosti 50 ili 100 Nebosnjaka od strane Bosnjaka, da je eto citava Bosnjacka nacija podjenako fasistoidno nastrojena kao Srpska ili Hrvatska. Jos jednom: Glupost.

Sta ja radim drugacije: Ja uporedujem od vecine izabrane predstavnike i po tome zakljucujem, koji narod je u momentu tolerantniji ili netolerantniji. Ako bi Bosnjaci bili stvarno na istoj razini kao i drugi, onda bi se to primjetilo ODMAH u Bosnjackoj netolerantnijoj politici. Znaci, Bosnjaci bi imali isto radikalnog predstavnika kao u momentu Hrvati i Srbi. Kazem, i kod Hrvata je u momentu politicka situacija takva, da mi daje pravo tvrditi gore navedeno. Mozda ce poslje izbora biti drugacije, ko zna?
jedini lider kojeg bošnjaci izabraše a da otvoreno nije za bošnjačku bih, je ..........., pogodi tko, željko....
sammo

#191 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by sammo »

osa wrote:
AliceInChains wrote:Generalno, neki ovdje tvrde da ima kod Bosnjaka isto puno fasista i da je diskriminacija podjednaka kao u druga dva naroda. Tu od starta mogu reci: Nije tacno. Opet, kod Bosnjaka ima isto fasista i lokalno se to moze gore, dole, ljevo i desno i potvrditi...ali tvrditi, da je kod Bosnjaka fasizam u isto velikom obliku prisutan, kao kod Hrvata i Srba, to je subjektivan osjecaj. I ja kao bosnjak imam pravo reci, da to nije tako. Sto? Pa zato sto Bosnjaci biraju lidere, koji ne sire medunacionalnu netrpljivost, koji ne pljuju po Hrvatskom i Srpskom narodu, koji ne generaliziraju sve Srbe i Hrvate kao fasiste. E, tek kad Srbi i Hrvati biraju isto tako tolerantne lidere, onda vise necu imati pravo, da to tvrdim. Ova gospoda, koju nazalost maltretiraju neki Bosnjacki nacionalisti, i koja zna o drugim slucajevima iz subjektivnog razloga zaaklucuje, da su Bosnjaci vecinom fasisti. Glupost. Znaci ona uporeduje svoju toleranciju i toleranciju nekih drugih Nebosnjaka sa svim Bosnjacima. To je jednostavno glupost. Nemoze se remizirati po po ugrozenosti 50 ili 100 Nebosnjaka od strane Bosnjaka, da je eto citava Bosnjacka nacija podjenako fasistoidno nastrojena kao Srpska ili Hrvatska. Jos jednom: Glupost.

jedini lider kojeg bošnjaci izabraše a da otvoreno nije za bošnjačku bih, je ..........., pogodi tko, željko....
Ajmo malo SF...Komsic jeste Hrvat...dobar je retorik...skidam kapu, ali ga SDP koristi kao Hrvata koji predstavlja hrvatski korpus u BIH, mada SDP nema veze sa hrvatskim korpusom, osim sto ima nekolicinu clanova te nacionalnosti. "Mogao" bih i ja kao ostali biti clan neke hrvatske stranke i zagovarati interese ostalih ( ako bi ih bilo vise u BIH ), ali ko bi mi vjerovao.... :-)
osa

#192 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

sammo wrote:
osa wrote:

Ajmo malo SF...Komsic jeste Hrvat...dobar je retorik...skidam kapu, ali ga SDP koristi kao Hrvata koji predstavlja hrvatski korpus u BIH, mada SDP nema veze sa hrvatskim korpusom, osim sto ima nekolicinu clanova te nacionalnosti. "Mogao" bih i ja kao ostali biti clan neke hrvatske stranke i zagovarati interese ostalih ( ako bi ih bilo vise u BIH ), ali ko bi mi vjerovao.... :-)

kakve veze ovo ima s mojim postom....
AliceInChains

#193 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

osa wrote:

Prvo, pojma nemam, sta ti hoces sa ovim da pojasnis. De reci mi, koji to drugi lider zagovara Bosnjacku BIH? I najvaznije: STA ti podrazumjevas pod Bosnjackom BIH(razbijanje cetniteta ne pika)?

Drugo, zamisli tebi trenutno jednog Bosnjaka, koji je malo vise nastrojen na Hrvatsku ili Srpsku politiku, ali zagovara uglavnom Bosansku BIH. Dali bi ga Srbi ili Hrvati birali? (Usmjereni Hrvati ili Srbi iz Sarajeva, itd. ne pikaju)? Da ti dam vec sada odgovor: Malo morgen. Pa oni nebi ni birali iskrenog Hrvata/Srbina, koji bi zagovarao Bosansku BIH(jer neko, ko zagovara Bosansku BIH nije dovoljno iskren Srbin/Hrvat :mrgreen: ) Zamisli, kod Bosnjaka je vise popularan jedan Hrvat, koji je neutralan prema svima...a Bosnjaci ga biraju. Taj isti Komsic bi pobjedio, i kad bi ga SDP postavila kao Bosnjackog clana predsjednistva, tu sam 100posto siguran. Sto to nerade...pa za to nisu Bosnjaci krivi(kao sto to voli reci Hrvatski voda), nego SDP
osa

#194 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by osa »

AliceInChains wrote:
osa wrote:

Prvo, pojma nemam, sta ti hoces sa ovim da pojasnis. De reci mi, koji to drugi lider zagovara Bosnjacku BIH? I najvaznije: STA ti podrazumjevas pod Bosnjackom BIH(razbijanje cetniteta ne pika)?

Drugo, zamisli tebi trenutno jednog Bosnjaka, koji je malo vise nastrojen na Hrvatsku ili Srpsku politiku, ali zagovara uglavnom Bosansku BIH. Dali bi ga Srbi ili Hrvati birali? (Usmjereni Hrvati ili Srbi iz Sarajeva, itd. ne pikaju)? Da ti dam vec sada odgovor: Malo morgen. Pa oni nebi ni birali iskrenog Hrvata/Srbina, koji bi zagovarao Bosansku BIH(jer neko, ko zagovara Bosansku BIH nije dovoljno iskren Srbin/Hrvat :mrgreen: ) Zamisli, kod Bosnjaka je vise popularan jedan Hrvat, koji je neutralan prema svima...a Bosnjaci ga biraju. Taj isti Komsic bi pobjedio, i kad bi ga SDP postavila kao Bosnjackog clana predsjednistva, tu sam 100posto siguran. Sto to nerade...pa za to nisu Bosnjaci krivi(kao sto to voli reci Hrvatski voda), nego SDP
tihić, silajdžić, sefer, lagumdžija, naime svatko onaj tko je u višenacionalnoj državi kakva je bih protiv federalnih jedinica ili regija ili kako ih god nazvali, a koje nisu utemeljene na etničkom kriteriju, a zastupa teze o jakoj centralnoj državi, principu jedan čovjek jedan glas je za bošnjačku bih, a protiv elementarnih interesa hrvatskog i srpskog naroda u bih....
1gorstak

#195 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by 1gorstak »

osa wrote:svatko onaj tko je u višenacionalnoj državi kakva je bih protiv federalnih jedinica ili regija ili kako ih god nazvali, a koje nisu utemeljene na etničkom kriteriju, a zastupa teze o jakoj centralnoj državi, principu jedan čovjek jedan glas je za bošnjačku bih, a protiv elementarnih interesa hrvatskog i srpskog naroda u bih....
Potpuno se slazem. Visok nivo decentralizacije je neophodnost a za to moze posluziti i postojece uredjenje, s tim da se te administrativne jedinice ne svojata nametanjem identiteta samo jednog naroda kao jedinog sluzbenog.
AliceInChains

#196 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by AliceInChains »

osa wrote:
tihić, silajdžić, sefer, lagumdžija, naime svatko onaj tko je u višenacionalnoj državi kakva je bih protiv federalnih jedinica ili regija ili kako ih god nazvali, a koje nisu utemeljene na etničkom kriteriju, a zastupa teze o jakoj centralnoj državi, principu jedan čovjek jedan glas je za bošnjačku bih, a protiv elementarnih interesa hrvatskog i srpskog naroda u bih....
To ti tvrdis. A koliko tu zaista ima istine, to obadvojica nemozemo odgovoriti. Uglavnom, ako bi dosla neka prilika za multietnicku regionalizaciju, ti od tebe navedeni politicari bi prvi pristali na to(pod uslovom, da nestane cetnitet).
luckypot

#197 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by luckypot »

osa wrote:
Hrvatsko - srpski problemi su rjeseni krajem rata u Hrvatskoj, dvije grupe su razdvojene odsad, nadalje, ubuduce i zauvijek, a hrvatski predsjednik Tudjman (kao ovlasteni predstavnik svih Hrvata, jer kao sto znamo hrvatski pasos ima 90posto Hrvata) je potpisao Federaciju a onda i Dejton u okviru kojeg su Hrvati dobili treci entitet koji se naziva Zapadno-Hercegovacki Kanton/Zupanija, na mjestu gdje su uvijek bili u velikoj vecini. Potpisano, zavrseno, ucementirano, kao i Dejton kao i RS kao i sve ostalo. Sve dalje je suplja prica. Promjena nece biti.
goran5

#198 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by goran5 »

Hrvatsko - srpski problemi su rjeseni krajem rata u Hrvatskoj, dvije grupe su razdvojene odsad, nadalje, ubuduce i zauvijek, a hrvatski predsjednik Tudjman (kao ovlasteni predstavnik svih Hrvata, jer kao sto znamo hrvatski pasos ima 90posto Hrvata) je potpisao Federaciju a onda i Dejton u okviru kojeg su Hrvati dobili treci entitet koji se naziva Zapadno-Hercegovacki Kanton/Zupanija, na mjestu gdje su uvijek bili u velikoj vecini. Potpisano, zavrseno, ucementirano, kao i Dejton kao i RS kao i sve ostalo. Sve dalje je suplja prica. Promjena nece biti.
[/quote]

Sve si krivo napisao...

Treci entitet nije potpisan, nego je receno da ce biti federacija vezana za R. Hrvatsku.

A ako bude treceg onda ce on obuhvatati daleko, daleko vise od zapadno-hercegovacke zupanije..
U njega ce uci i herceg-bosanska zupanija, i sva teritorija pod kontrolom HVO-a iz zupanje sredisnja Bosna i Mostar i Zepce i Posavina itd.. itd..

Al bit ce kako MZ odluci.
No jedno je sigurno - tko nista ne trazni nista nece ni dobiti...
luckypot

#199 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by luckypot »

goran5 wrote:
Sve si krivo napisao...

Treci entitet nije potpisan, nego je receno da ce biti federacija vezana za R. Hrvatsku.

A ako bude treceg onda ce on obuhvatati daleko, daleko vise od zapadno-hercegovacke zupanije..
U njega ce uci i herceg-bosanska zupanija, i sva teritorija pod kontrolom HVO-a iz zupanje sredisnja Bosna i Mostar i Zepce i Posavina itd.. itd..

Al bit ce kako MZ odluci.
No jedno je sigurno - tko nista ne trazni nista nece ni dobiti...
Al posto ga nece biti, uzalud je o tome raspravljati (de mi pokazi mjesto koje 'HVO kontrolise' :mrgreen: ).
Federacija jeste vezana za Hrvatsku, samom cinjenicom da Hrvati imaju pasose (ko sto i treba da imaju, da ne bi bilo nesporazuma), da Hrvatska ulaze u sveuciliste, bolnice, razvoj, privreda ide itd (kao sto i treba da ne bude nesporazuma). Hrvatska nece nikakvu 'konfederalnu niti federalnu vezu' s Federacijom, nije budala da je neko koci na putu prema EU plus nije niko nenormalan da nakon problema sa Srbima dobije nekih 2 i kusur miliona Bosnjaka u nekoj '(kon)federaciji'.

Ali to je sve proslost i zavrsena prica, okrenimo se buducnosti.
"Nemačka i EU vesele se novoj članici Unije - Hrvatskoj"

Najzanimljiviji deo svečanosti bila je svakako diskusija na temu prevladavanja napetosti između istoka i zapada, jugoistočne Evrope i evropskih integracija. U njoj je Genšer pričao o trenucima u kojima se krojila istorija u kojoj je on držao makaze u rukama - o nemačkom ujedinjenju, o svojoj političkoj karijeri, o susretima sa papom, o svojoj velikoj želji da njegova stara domovina (istočna Nemačka) i nova domovina (zapadna Nemačka) jednoga dana budu ponovno jedna zemlja, o svom ponosu na ujedinjenu evropsku porodicu.

"Čovek može učiti iz svojih grešaka i svojih uspeha, a evropsko jedinstvo je veliki uspeh", zaključio je. Posebno je istakao značaj ravnopravne saradnje i dijaloga velikih i malih članica evropske porodice. Njegov naslednik na mestu ministra spoljnih poslova, stranački kolega Klaus Kinkel konstavao je: "Genšer je imao teži zadatak, a meni je ostao Dejtonski sporazum."

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Verner Hojer je govorio o perspektivama Hrvatske danas: "Nemačka i Evropska unija vesele se novoj članici Evropske unije - Hrvatskoj", rekao je. Upozorio je doduše na "poslednje prepreke" koje se moraju ozbiljno shvatiti, ali je obećao da Hrvatska i dalje može računati na nemačku podršku i zaključio kako veruje da će ona ući u EU već iduće godine, za vreme mađarskog predsedavanja Unijom.
Evo i ja se veselim i iskrene cestitke, nadam se sto brzem ulasku u EU.
goran5

#200 Re: Nestanak Hrvata u BiH-sustavno ubijanje

Post by goran5 »

Al posto ga nece biti, uzalud je o tome raspravljati (de mi pokazi mjesto koje 'HVO kontrolise' :mrgreen: ).
Federacija jeste vezana za Hrvatsku, samom cinjenicom da Hrvati imaju pasose (ko sto i treba da imaju, da ne bi bilo nesporazuma), da Hrvatska ulaze u sveuciliste, bolnice, razvoj, privreda ide itd. Hrvatska nece nikakvu 'konfederalnu vezu' s Federacijom, nije budala da je neko koci na putu prema EU plus nije niko nenormalan da nakon problema sa Srbima dobije nekih 2 i kusur miliona Bosnjaka u nekoj 'konfederaciji'.

Ali to je sve proslost i zavrsena prica, okrenimo se buducnosti.
To hoce li ga biti je gatanje i pitanje volje i vremena.
HVO je sastavna komponenta OS BiH.

Svakako treba se okrenuti buducnosti ali dok god Hrvati nebudu imali istu politicku moc odlucivanja kao i drugi konstitutivni narod u FBiH a i u BiH sve do tada FBiH i BiH u ovom uredjenju je vrlo upitna..

Ta ne ocekujes valjda Hrvate u BiH koji su konstitutivni a ne mogu odlucivati o i u svojoj zemlji? Takvo sto nece opstat dugo vremena.
Optimalno rjesenje je sa da imaju moc odlucivanja na cijeloj BiH teritoriji a do tada je minimalno rjesenje moc odlucivanja na teritoriji koju oni kontroliraju...
Locked