Nestaje li sarajevski akcenat?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
medvjed23

#226 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by medvjed23 »

slično i kod mene, s tim da ne vidim razlog da se ponosim ili stidim zbog nečega na što nemam ama baš nikakav uticaj :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#227 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by konektovan »

medvjed23 wrote:slično i kod mene, s tim da ne vidim razlog da se ponosim ili stidim zbog nečega na što nemam ama baš nikakav uticaj :D
Tacno 190%. :mrgreen:
radostan dan

#228 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by radostan dan »

So What! wrote:
Da, ali evo recimo, je li se fakat prenemaže ili je ozbiljno ovako pričao?
ko je nako pričo, bio je zaeban prao...
sandzokan

#229 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by sandzokan »

Haris033 wrote: To Vam je, došlje moje, sarajevski izgovor u pokušaju, sličan onom kojim i Vi pričate. :izet:
Uticaj srpske propagande je rezultirao time da svako svakoga zove “bratom”, i svaka mu druga bude “brate”,..
Pozdrav domorodac,
odgovori mi, molim te, na sljedeća dva pitanja.
Je li došljo ili došlo? Čujem obje verzije od ljudi koji furaju istu tu furku koju ti furaš (pravi Sarajlija...) pa me zanima koja je verzija ispravna,
Pošto Memo ne priča pravo sarajevski, daj mi onda ti neki snimak gdje pravi, oriđinale, Sarajlija priča. Da i mi čujemo taj, kako kažete, sada endemski i lijepi sarajevski govor.
A ne pričam ja kao naš vijećnik Memo, tu si fulio. ;-)
LP
rocknroller

#230 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by rocknroller »

Nema veze sa akcentom već sa tramvajima.... :lol: :lol:

Image
hatemondays

#231 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by hatemondays »

rocknroller wrote:Nema veze sa akcentom već sa tramvajima.... :lol: :lol:

Image
Samo jos lokaciju sibicara nacrtati za ove ta tlane.
BTW. Rijec kae je nastala u Kaukcije Abdulaha Efendije cisto da se zna. Predratni Sarajlija se lako prepozna cim otvori usta,nazalost odumiremo laganini.
Haris033

#232 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Haris033 »

sandzokan wrote:
Haris033 wrote: To Vam je, došlje moje, sarajevski izgovor u pokušaju, sličan onom kojim i Vi pričate. :izet:
Uticaj srpske propagande je rezultirao time da svako svakoga zove “bratom”, i svaka mu druga bude “brate”,..
Pozdrav domorodac,
Je li došljo ili došlo? Čujem obje verzije od ljudi koji furaju istu tu furku koju ti furaš (pravi Sarajlija...) pa me zanima koja je verzija ispravna,
Pošto Memo ne priča pravo sarajevski, daj mi onda ti neki snimak gdje pravi, oriđinale, Sarajlija priča. Da i mi čujemo taj, kako kažete, sada endemski i lijepi sarajevski govor.
LP
:D :-D :lol:
haubica_i_to_teshka

#233 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by haubica_i_to_teshka »

Ovim nesarajlijama izgleda sve smeta,cim se spomene Sarajevo i Sarajlije.
U cemu je problem? Ne nagovaraju Zenicane,Tuzlake,Mostarsce....da pricaju kao oni.

I treba da se odrzi taj govor,neshto shto je specificno za Sarajevo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#234 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by bitanga_sa_otesa »

haubica_i_to_teshka wrote:Ovim nesarajlijama izgleda sve smeta,cim se spomene Sarajevo i Sarajlije.
U cemu je problem?
problem je samo kad sarajlije spomenu vukojebine neke i selendre iz kojih su navedeni dosli ,to ih najvise boli...
Zejnep

#235 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by Zejnep »

sandzokan wrote:
Pozdrav domorodac,
LP
Ti garant pričaš ko Fahro :mrgreen:
nineinchnails

#236 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by nineinchnails »

Sarajevo, ono kakvo je bilo, je nestalo 1992. I nikada se vratiti neće.
Otišli su i Čola i Brega, a nastanio se Jala Brat i slični polupismeni uhljebi s pola mozga.
incognito071

#237 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by incognito071 »

nineinchnails wrote:Sarajevo, ono kakvo je bilo, je nestalo 1992. I nikada se vratiti neće.
Otišli su i Čola i Brega, a nastanio se Jala Brat i slični polupismeni uhljebi s pola mozga.
Jel ti znas kada je Čola napustio Sarajevo?
konektovan

#238 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
haubica_i_to_teshka wrote:Ovim nesarajlijama izgleda sve smeta,cim se spomene Sarajevo i Sarajlije.
U cemu je problem?
problem je samo kad sarajlije spomenu vukojebine neke i selendre iz kojih su navedeni dosli ,to ih najvise boli...
Kad se zaroviš malo bolje, svi su odnekud došli. Sarajevo je nastalo od tih vukojebina. Ovdje se od akcenta otišlo u smjeru, da su Sarajlije superiornije u svakom pogledu, da gledaju sa visine ostale itd. Poenta mog pisanja, ako imaš dobar akcenat, a ološ si, krimos, nekulturan, bahato se odnosis prema svom gradu, da li si bolji od onog iz Konjica koji zivi u Sarajevu i sušta je suprotnost ovom prvom?!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#239 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan wrote: Kad se zaroviš malo bolje, svi su odnekud došli. Sarajevo je nastalo od tih vukojebina. Ovdje se od akcenta otišlo u smjeru, da su Sarajlije superiornije u svakom pogledu, da gledaju sa visine ostale itd. Poenta mog pisanja, ako imaš dobar akcenat, a ološ si, krimos, nekulturan, bahato se odnosis prema svom gradu, da li si bolji od onog iz Konjica koji zivi u Sarajevu i sušta je suprotnost ovom prvom?!
tacno je to,ali nisu svi dosli iz vukojebina i nisu svi donijeli svoje vukojebine sa sobom i ne ponasaju se svi kao idioti.to ti mora biti jasno...niko nije superioran...ne gledam nikoga s visine niti me briga odakle je ko dosao,briga me jedino sto se ponasaju kao najgori krkani.poznajem neke sto su im porodice 200-300 god u sarajevu,pa su gore seljacine od tih sto su dosli ko zna odakle...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 22/05/2018 15:58, edited 1 time in total.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#240 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by lmo »

:lol: ne vjerujem šta sve pročitah na ovoj temi..
Brao.
mad_max_ba

#241 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by mad_max_ba »

lmo wrote::lol: ne vjerujem šta sve pročitah na ovoj temi..
Brao.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#242 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by lmo »

:lol: :lol: :lol: dobar.
amar1994

#243 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
U cemu je problem?
Kad se zaroviš malo bolje, svi su odnekud došli. Sarajevo je nastalo od tih vukojebina. Ovdje se od akcenta otišlo u smjeru, da su Sarajlije superiornije u svakom pogledu, da gledaju sa visine ostale itd. Poenta mog pisanja, ako imaš dobar akcenat, a ološ si, krimos, nekulturan, bahato se odnosis prema svom gradu, da li si bolji od onog iz Konjica koji zivi u Sarajevu i sušta je suprotnost ovom prvom?!
gdje ti zivis ja fakat ne znam :run:

ti sto su bolji vecinom i nisu u Sarajevu , jer nisu podobni za stranke , sve sto jeste je ološ i bahato bez granica .

ima i tih sto se uzdizu , ti su mi gori od pridoslica :D
sandzokan

#244 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by sandzokan »

Haris033 wrote:
:D :-D :lol:
Nije valjda da vas nema ni na youtube :lol: :mrgreen:

Zejnep wrote: Ti garant pričaš ko Fahro :mrgreen:
Kao Ekrem Jevrić Gospoda, samo što malo bolje pjevam. :nosic:
gradskadjeca

#245 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by gradskadjeca »

konektovan wrote:
Dozer wrote:
konektovan wrote:Vec su neki dali konkretne odgovore na temu, zaista, a ja se javljam jer ne mogu da vjerujem, da od svega i svacega sto muci ovaj grad, sto je nestalo, nadjete totalno nebitnu stvar, i ovdje je poturite, k'o da je genocid u pitanju, ned'o Bog...
U
Evolucija druze, evolucija...a koliko je glupa tema, navodite kao glavni argument, akcenat jedne generacije, A sta je sa onim od prije?!
Fikrete, ti i tebi slični, koji živite u ovom vašaru od nekadašnjeg grada, nikada nećete saznati i osjetiti dašak onog vremena.. Zato, druže moj iz provincije, ova tema i nije napravljena za tebe, već za one koji su živjeli u Sarajevu prije rata..
:thumbup:

Nek ste vi osjetili dasak onog vremena, aferim, bas mi je drago sto je tako.
Malo ljubomoran a ?
kakotakonikako

#246 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by kakotakonikako »

Sve se mijenja i evaluira u zivotu. Kaze meni komsija Suki, da ne moze da prepozna akcenat u New Yorku, kada ode tamo malo, kakav je bio u njegovo doba prije 40-tak godina, kada je zivio tamo nekih 20-tak godina. Tako da, svijet je odavno postao globalno selo.
konektovan

#247 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by konektovan »

gradskadjeca wrote:
Malo ljubomoran a ?
Sto bih bio ljubomoran, kad sam sarajlija.
zanimljiv

#248 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by zanimljiv »

10 strana, a niko ni riječi o razlikama u akcentu između jalijaša, prosječnog građanina i obrazovanijih struktura. Vrlo malo sarajlija iz dobrih porodica priča šatrovački i koristi ulične izraze, preskakanje slogova. Ne može se nikako porediti jezik koji čuješ od nekoga ko provodi cijeli dan na ulici, neke prosječne osobe koja se druži sa lokalnim konama i neke kulturne i obrazovane osobe, akademika ili šta već koji priča dosta neutralnije, ali opet kroz duži razgovor možeš primijetiti odlike sarajevskog izgovora.
Naravno postoje neke zajedničke smjernice poput brzog izgovora samoglasnika bez akcentiranja kao što rade Hercegovci i onog čuvenog da se kaže autooobus, a ne au-tobus kao što je zastupljeno u ZDK. :mrgreen:
zateznistub

#249 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by zateznistub »

U cemu je problem? Ne nagovaraju Zenicane,Tuzlake,Mostarsce....da pricaju kao oni.

Ima li sta specifičnije da se neko ko je Sarajlija prepozna? Ono, po mnogo muzičara, umjetnika, nobelovaca? Doktora slucajno... Jebo govor, od toga nema hajra...
haubica_i_to_teshka

#250 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?

Post by haubica_i_to_teshka »

zateznistub wrote:

Ima li sta specifičnije da se neko ko je Sarajlija prepozna? Ono, po mnogo muzičara, umjetnika, nobelovaca? Doktora slucajno... Jebo govor, od toga nema hajra...
Pa ....ne mozemo svi biti poznati i priznati...NOBELOVCI ovo/ono :-D

Poenta je na obicnim stanovnicima,neshto shto je blisko i dostupno svima koji tu obitavaju,svakodnevna upotreba, specificno
Post Reply