Nesporazum u Briselu!

Post Reply
Hafis

#2626 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

vee-jay wrote:
Hafis wrote:
Mister Yes wrote: Najbolji primjer je upravo implementacija presude Sejdić-Finci. Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države.
Postoji li racionalno objašnjenje zašto ''međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova''?
Nije zar da je to djelo ''vatikanskog lobija'' ili ''pritisak Njemačke''.

q vrsi pritisak. Pritisak se vrsio u Dejtonu i kod aprilskog paketa. Nakon toga je sve blagi softcore. Doris Pack je izjavila da je po njoj (citaj Njemackoj) rijec o mrvicama tako da bi ona dala jednu-dvije mrvice misevima iz HDZa. Njemacka je – i to ne – prvi put u krivu. Koliko god ovdje bilo rijec o mrvicama, misevi o kojima se govori su pod bjesnilom.
Onda super. Znači, još hefta - maksimalno dvije mišjeg bjesnila, i to će mačke rutinski riješiti.
Haj'd nek' nešto ide kako treba :)
Mister Yes

#2627 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

vee-jay wrote: q vrsi pritisak. Pritisak se vrsio u Dejtonu i kod aprilskog paketa.
Pritisak se uvijek vrši ali je nekada manji a nekada veći. I normalno da je tako jer mi sami se ništa ne možemo dogovoriti bez tog pritiska.

Ko je igrao basketa 1 na 1 protiv nekog od koga ne smiješ nikako izgubiti zna taj osjećaj. Svaki njegov napad traži faul i svaki tvoj napad ti tražiš faul. To se ne može igrati bez sudije. Tako i ovaj naš politički život nakon 91-e. Bez sudije je ili rat ili stanje u kojem nema dogovora. Sve što je ikada dogovoreno nakon 91-e dogovoreno je onako kako sudija kaže. Bez sudije ništa. Zato je bitno šta sudija želi. A sudija želi Daytonski princip 3 konstitutivna naroda.
Paranoid

#2628 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

Mister Yes wrote:
vee-jay wrote: q vrsi pritisak. Pritisak se vrsio u Dejtonu i kod aprilskog paketa.
Pritisak se uvijek vrši ali je nekada manji a nekada veći. I normalno da je tako jer mi sami se ništa ne možemo dogovoriti bez tog pritiska.

Ko je igrao basketa 1 na 1 protiv nekog od koga ne smiješ nikako izgubiti zna taj osjećaj. Svaki njegov napad traži faul i svaki tvoj napad ti tražiš faul. To se ne može igrati bez sudije. Tako i ovaj naš politički život nakon 91-e. Bez sudije je ili rat ili stanje u kojem nema dogovora. Sve što je ikada dogovoreno nakon 91-e dogovoreno je onako kako sudija kaže. Bez sudije ništa. Zato je bitno šta sudija želi. A sudija želi Daytonski princip 3 konstitutivna naroda.
Sudije takodje traže da sva pravila uzmu u obzir, a ne da se uzima ono što se igračima dopada, te je važno da se igra unutar terena koji je označen linijama...al hajd ko će to objasniti njima, tebi..
Adriatic

#2629 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Adriatic »

Od 1990. godine ide se ka podjeli.
Samo mala grupa romantičara mašta o multietničkom društvu.
Mister Yes

#2630 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Adriatic wrote:Od 1990. godine ide se ka podjeli.
Samo mala grupa romantičara mašta o multietničkom društvu.
Ustvari, pravilnije bi bilo reći da se svo vrijeme ide ka multietničkom društvu a da mala grupa romantičara mašta o građanskom društvu.
madner

#2631 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Sudija ako nesto zeli moze to sam implementirat. Ako pak zeli dogovor unutar BiH, mora cekat 2015tu.
Paranoid

#2632 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

madner wrote:Sudija ako nesto zeli moze to sam implementirat. Ako pak zeli dogovor unutar BiH, mora cekat 2015tu.
Kad se već gadjamo "sportskim" žargonom... sudija nema šta da traži u svlačionici, jer za pridruživanje je potreban dogovor koji se prvo dešava na relaciji igrača i rukovodstva, pa tek onda se može pričati o pridruživanju u eu-političkoj "ligi"..
madner

#2633 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Sudija je tu trener pa se nada da moze mrkvom nagoviriti igrace. No nije mu jasno da mrkva nije toliko socna koliko vlast koja se gubi. :D
Hafis

#2634 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Ja samo znam da se bordo tim nabio u šesnaesterac. Ako ostane bod, puna šaka brade :)
vee-jay

#2635 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

dede merdzane wrote:
Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:
Ali šta je izglednije, čekati da se umjesto njih takvih pojavi neko iskren i dosljedan u odbrani multietničkog društva (a koga bi međunarodna zajednica neminovno snažno podržala) ili čekati da se nađe ključ svima prihvatljive etnoteritorijalizacije ?
Više je nego očigledno da međunarodna zajednica vrši pritisak da se udovolji zahtjevima HDZ-ova (što je i Komšič potvrdio). Da im je stalo do građanskog društva podržali bi onaj najjednostavniji prijedlog (samo se brišu etnički predznaci) koji podržavaju i Srbi i Bošnjaci i Ostali što znači nekih 90% stanovnika ove države. Ali ne, oni i dalje insistiraju na 3 konstitutivna naroda baš kao u Daytonu.
Prije godinu-dvije su imali SDP kao zagovornika boldiranog. A onda su, kao i mi, vidjeli da je SDP ubleha.
Dajte ljudi, molim vas. :mrgreen:

EU ne treba BiH. Njemacka ne treba BiH. EU ima vaznijih poslova. EU ima puno vaznijih poslova. Njemacka ima puno puno vaznijih poslova. BiH nije niti ce ikad biti prioritet, sve dok se ne zarati a zaratiti se nece nikako.

Samim time zaboli sve njih i za SDA i za SDP i HDZ iii... Koja partija je ubleha ili ne, koja je kriminalna, koja ima unutrasnje probleme... EU jedino interesuje ko je na vlasti jer se sa tom vlasti vode pregovori. Njima je u interesu da se pregovori pozitivno zavrse jer je a) u pitanju i njihovo vrijeme koje trose i b) bi pojedincima pozitivni pregovori usli u zivotopis.
vee-jay

#2636 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

Ovdje nije u pitanju sudija, ovdje su u pitanju holandski plavi sljemovi. Samo sto protivnik vise nije Milosevic nego Dodik/Covic.
Hafis

#2637 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Šta je to za dvojac Izetbegović/Lagumžija? Sitnica
vee-jay

#2638 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

Hafis wrote:Šta je to za dvojac Izetbegović/Lagumžija? Sitnica
Bila bi sitnica da nije rijec o korumpiranim kriminalcima sa svojim malim mafijaskim ogranizacijama.

Lagumdzija je odlican politicar, ali mu je vaznija licna moc nego napredak BiH.
Hafis

#2639 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Pametan.
Daj ti meni sad...k'o reći će mu netko hvala kasnije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2640 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Chmoljo »

vee-jay wrote:Njima je u interesu da se pregovori pozitivno zavrse jer je a) u pitanju i njihovo vrijeme koje trose i b) bi pojedincima pozitivni pregovori usli u zivotopis.
ovo je ključno.

svi pokušaji pregovora, u organizaciji stranaca, bio je u svrhu popunjavanja CV-a za buduću karijeru. razriješiti evropski pandan bliskoistočnog Gordijevog čvora = da biraš mjesto u međunarodnoj birokratiji.

i sekretaricu na osnovu broja košarice.
Mister Yes

#2641 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

vee-jay wrote:EU jedino interesuje ko je na vlasti jer se sa tom vlasti vode pregovori. Njima je u interesu da se pregovori pozitivno zavrse jer je a) u pitanju i njihovo vrijeme koje trose i b) bi pojedincima pozitivni pregovori usli u zivotopis.
Da je to tako onda bi pružili podršku ovom najjednostavnijem prijedlogu (da se samo ukinu etnički predznaci). Taj prijedlog podržava 90% stanovništva i 90% svih poslanika u skupštini. Praktično svi osim HDZ-ova. Prijedlog u potpunosti rješava presudu Sejdić/Finci i ima podrški 90% ljudi. Time bi NAJBRŽE došli do rješenja bez dodatnih komplikacija a dovoljno je samo da malo jače pritisnu ovih 10% to jest HDZ-ovce.

Umjesto toga oni daju podršku zahtjevima HDZ-ova da se usput rješi i "Hrvatsko pitanje". Time problem čine nerješivim ili u najboljem slučaju teže rješivim. Dakle nije njima cilj ni brzo ni pošteno rješenje. Njima je cilj da se presuda implementira ali tako da HDZ-ovci imaju ponovo svog člana u predsjedništvu. Zato što je tako predviđeno u Daytonu i to je kraj svake priče.
Alfons Kauders

#2642 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
vee-jay wrote:EU jedino interesuje ko je na vlasti jer se sa tom vlasti vode pregovori. Njima je u interesu da se pregovori pozitivno zavrse jer je a) u pitanju i njihovo vrijeme koje trose i b) bi pojedincima pozitivni pregovori usli u zivotopis.
Da je to tako onda bi pružili podršku ovom najjednostavnijem prijedlogu (da se samo ukinu etnički predznaci). Taj prijedlog podržava 90% stanovništva i 90% svih poslanika u skupštini. Praktično svi osim HDZ-ova. Prijedlog u potpunosti rješava presudu Sejdić/Finci i ima podrški 90% ljudi. Time bi NAJBRŽE došli do rješenja bez dodatnih komplikacija a dovoljno je samo da malo jače pritisnu ovih 10% to jest HDZ-ovce.

Umjesto toga oni daju podršku zahtjevima HDZ-ova da se usput rješi i "Hrvatsko pitanje". Time problem čine nerješivim ili u najboljem slučaju teže rješivim. Dakle nije njima cilj ni brzo ni pošteno rješenje. Njima je cilj da se presuda implementira ali tako da HDZ-ovci imaju ponovo svog člana u predsjedništvu. Zato što je tako predviđeno u Daytonu i to je kraj svake priče.
Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.

I onda se cudi zasto niko nece da pristane na ucjene - pa zato jer svi znaju da bi samo nastavio. Ameri to nazivaju appeasement, proguglati sta znaci u politickom kontekstu ako ne znate na sta aludiram.

Na kraju krajeva, onda se uopste i ne radi o legitimnosti i opravdanosti zahtjeva (koje jeste tesko pravdati u ovom slucaju). Radi se o izboru metoda. Prijetiti sankcijama, nepriznavanjem izbora i kolapsom drzavnog nivoa vlasti (sa ekonomskim posljedicama koje sam opisao) jednostavno nije zajebancija. Ako bi mu sad proslo, onda bi koristio isti pristup svaki put. Stoga, da se mene pita, ne bi dobio nista - ne znam kakvi da su zahtjevi... Cisto iz principa, jer se ne smije dopustiti da ovo postane politicka praksa.
Hafis

#2643 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Mister Yes wrote: Umjesto toga oni daju podršku zahtjevima HDZ-ova da se usput rješi i "Hrvatsko pitanje". Time problem čine nerješivim ili u najboljem slučaju teže rješivim. Dakle nije njima cilj ni brzo ni pošteno rješenje. Njima je cilj da se presuda implementira ali tako da HDZ-ovci imaju ponovo svog člana u predsjedništvu. Zato što je tako predviđeno u Daytonu i to je kraj svake priče.
Pa normalno.
Početak nagrizanja hrvatskog političkog subjektiviteta u BiH dogodio se izborom Komšića u predsjedništvo BiH, koji je čitavo vrijeme artikulirao bošnjačku političku opciju, koja ga je u suštini i postavila tu. Dobro, postojalo je neko ''objašnjenje'' da za Komšića nisu glasali samo Bošnjaci, jer znate ima Hrvata i u Sarajevu i bla bla. Njegov ponovni izbor je rasplinuo tu priču kao balon od sapunice. Ali ne bitno, svako se ''vadi'' kako zna i umije.
Drugi reducirajući trenutak desio se ponovnim poništavanjem volje hrvatskog glasačkog tijela za vrijeme implementacije izbornih rezultata 2010. i formiranja vlasti. Pravdajući to nekim neuspješnim ''cjenkanjem'' oko hrvatske ''kvote'' ministara u federalnoj vladi, bošnjački politički vrh (SDP i SDA) je formirao vladu s par marginalnih stranaka s nekakvim hrvatskim predznakom i završilo je kako je završilo.
Pokušaj trećeg reduciranja na državnoj razini (Slavo Kukić) na svu sreću nije uspio.

Bilo bi stvarno politički nepromišljeno da se ustraje dalje u takvim nastojanjima. Mislim da su i u EU konačno shvatili što se to u suštini dešava i ne treba nimalo čuditi ta ''podrška HDZ-ima''. Isuviše se daleko otišlo s tom praksom, a sve pod krinkom brige za ''jedinstvenu državu jednakih građana i bla bla.''.
Alfons Kauders

#2644 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Mister Yes wrote: Umjesto toga oni daju podršku zahtjevima HDZ-ova da se usput rješi i "Hrvatsko pitanje". Time problem čine nerješivim ili u najboljem slučaju teže rješivim. Dakle nije njima cilj ni brzo ni pošteno rješenje. Njima je cilj da se presuda implementira ali tako da HDZ-ovci imaju ponovo svog člana u predsjedništvu. Zato što je tako predviđeno u Daytonu i to je kraj svake priče.
Pa normalno.
Početak nagrizanja hrvatskog političkog subjektiviteta u BiH dogodio se izborom Komšića u predsjedništvo BiH, koji je čitavo vrijeme artikulirao bošnjačku političku opciju, koja ga je u suštini i postavila tu. Dobro, postojalo je neko ''objašnjenje'' da za Komšića nisu glasali samo Bošnjaci, jer znate ima Hrvata i u Sarajevu i bla bla. Njegov ponovni izbor je rasplinuo tu priču kao balon od sapunice. Ali ne bitno, svako se ''vadi'' kako zna i umije.
Drugi reducirajući trenutak desio se ponovnim poništavanjem volje hrvatskog glasačkog tijela za vrijeme implementacije izbornih rezultata 2010. i formiranja vlasti. Pravdajući to nekim neuspješnim ''cjenkanjem'' oko hrvatske ''kvote'' ministara u federalnoj vladi, bošnjački politički vrh (SDP i SDA) je formirao vladu s par marginalnih stranaka s nekakvim hrvatskim predznakom i završilo je kako je završilo.
Pokušaj trećeg reduciranja na državnoj razini (Slavo Kukić) na svu sreću nije uspio.

Bilo bi stvarno politički nepromišljeno da se ustraje dalje u takvim nastojanjima. Mislim da su i u EU konačno shvatili što se to u suštini dešava i ne treba nimalo čuditi ta ''podrška HDZ-ima''. Isuviše se daleko otišlo s tom praksom, a sve pod krinkom brige za ''jedinstvenu državu jednakih građana i bla bla.''.
Opet o Komsicu...

Ne radi se o Komsicu, vec o principu. Hrvati cine 20-25% stanovnistva u FBiH.

Da neki kandidat dobije isti broj glasova od Hrvata, Bosnjaka i ostalih, opet ce imati 20-25 glasova Hrvata i 75-80% glasova Bosnjaka ostalih... I kao takav, nece biti "legitimni"... A ovo pravilo bi Covic preslikao na sve nivoe vlasti, sto je moguce samo ako se prihvati princip da se me noze glasati van svoje etnicke grupe.

Kako to namjerava postici? Evo sedam godina se prica o Komsicu i ja ne znam da postoji slican prijedlog. Osim sto je Vlajki neki dan rekao da bi se glasaci trebali izjasnjavati na izborima i shodno svojoj izjavi glasati samo za svoje. :-)
Paranoid

#2645 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

Čović je uspio izjednačiti stranku HDZ sa kontutivnošću hrvatskog naroda, dalje..uspio je da program HDZ-a kao hrvatski nacionalni interes zastupa i biskup i crkva. Zbog nedostatka podrške Zagreba,a ujedno i malim rezultatima biskupije Čović se u svojim nakanama bezglavo upušta u koaliciju sa Dodikom, misleći da će time postići ciljeve ustavne ravnopravnosti po receptu HB-a..
Jedini izlaz iz uzavrelog pretis lonca kojeg je sam zagrijao je da "ispari", isto onako kako je to uradio i Jelavić..
Mister Yes

#2646 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.

I onda se cudi zasto niko nece da pristane na ucjene - pa zato jer svi znaju da bi samo nastavio. Ameri to nazivaju appeasement, proguglati sta znaci u politickom kontekstu ako ne znate na sta aludiram.

Na kraju krajeva, onda se uopste i ne radi o legitimnosti i opravdanosti zahtjeva (koje jeste tesko pravdati u ovom slucaju). Radi se o izboru metoda. Prijetiti sankcijama, nepriznavanjem izbora i kolapsom drzavnog nivoa vlasti (sa ekonomskim posljedicama koje sam opisao) jednostavno nije zajebancija. Ako bi mu sad proslo, onda bi koristio isti pristup svaki put. Stoga, da se mene pita, ne bi dobio nista - ne znam kakvi da su zahtjevi... Cisto iz principa, jer se ne smije dopustiti da ovo postane politicka praksa.
Mislim da je u ovom trenutku najvažnije istjerati EU lutkare na vidjelo. Povući konce pa da popadaju odozgo. Da sva publika fino vidi ko vuče konce. Ovo što Lagumdžija govori je prava stvar. Čovjek mi je maksimalno odvratan ali u pravu je kada traži jasan stav i jasno uplitanje iz vana. Miševe treba istjerati iz rupe. Neka jasno i glasno kažu šta žele.

Ako žele da se riješi pitanje Ostalih da se mogu kandidovati neka podrže rješenje koje se samo time bavi. Znači briše se etnički predznak i bira se jadan u RS-i dva u Federaciji koji ne mogu biti iste etničle pripadnosti.

Ako žele rješavati "Hrvatsko pitanje" neka i to jasno kažu. Fino postaviti javno pitanje Fuleu i društvu: da li je uslov EU da većinski Hrvatska područja u Federaciji biraju jednog člana? Da ili ne? Ako nije izvolite rješenje sa kojim su saglasni 90% građana BiH. Ako preostalih 10% pravi probleme onda njih kažnjavajte a ne nas 90%.
Alfons Kauders

#2647 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: Covic je u posljednjem intervjuu (bio je na temi) jasno rekao da ovo nije rjesenje "hrvatskog pitanja" koje jos nije ni otvoreno. Dakle sve ovo je po njemu tek predigra.

Mislim da je u ovom trenutku najvažnije istjerati EU lutkare na vidjelo. Povući konce pa da popadaju odozgo. Da sva publika fino vidi ko vuče konce. Ovo što Lagumdžija govori je prava stvar. Čovjek mi je maksimalno odvratan ali u pravu je kada traži jasan stav i jasno uplitanje iz vana. Miševe treba istjerati iz rupe. Neka jasno i glasno kažu šta žele.

Ako žele da se riješi pitanje Ostalih da se mogu kandidovati neka podrže rješenje koje se samo time bavi. Znači briše se etnički predznak i bira se jadan u RS-i dva u Federaciji koji ne mogu biti iste etničle pripadnosti.

Ako žele rješavati "Hrvatsko pitanje" neka i to jasno kažu. Fino postaviti javno pitanje Fuleu i društvu: da li je uslov EU da većinski Hrvatska područja u Federaciji biraju jednog člana? Da ili ne? Ako nije izvolite rješenje sa kojim su saglasni 90% građana BiH. Ako preostalih 10% pravi probleme onda njih kažnjavajte a ne nas 90%.
Slazem se, mislim da je Lagumdzija ovo dobro odigrao - "mi ne mozemo, vi ne pomazete"... Indikativno je da EU nikad nije objavila svoj prijedlog, tj. da nikad nije bacen na papir. EU nikad nije ni objavila neke osnovne principe, da ne pricamo o konkretnim rjesenjima.

Po obicaju, oni koji podrzavaju Covica u ovom vide podrsku EU, ali ja nisam pretjerano siguran. U biti rijec je o ocaju, jer kada se pogleda uloga MZ i EU u BiH, tesko je ne primjetiti da od samouprave do danas nisu uradili nista da podrze tu politiku, naprotiv, cak su radili protiv nje - ali eto kao sad je EU za Hrvate (vec sam pisao o navici medija i komentatora popularnih u tom miljeu da sve i svasta tumace kao pobjedu ili podrsku, nerijetko i kada se radi o trivijalnim stvarima, pa cak i stvarima koje su protiv njihovih deklarisanih ciljeva.) Moguce je da to samo pokazuje da je Covic oznacen kao glavni kocnicar, pa da se njegovim zahtjevima daje vise paznje - valja imati na umu da Fulea i ekipu cisto zaboli, njima je samo u interesu da se ovo nekako zavrsi i cao, a sta ce biti poslije, jbg, ne zanima ih jer tada to nece biti njihova odgovornost.

Tu podrzavam Lagumdziju - fino recite sta hocete, ne iza zatvorenih vrata, vec javno. Onda ako mogu, neka kazu da hoce da glas katolika vrijedi vise od muslimana, i da glas muslimana vrijedi vise od glasa ateiste ili Zidova. Nikakav problem, ali neka to kazu. Ako smiju...
madner

#2648 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Pa HDZ je tako postavio stvari da nije poraz sto se entitetska vlada moze formirati bez njih. Tu nema logike, jer objektivno to je puno bitnija stvar od svih ostalih.
zavrzlama

#2649 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by zavrzlama »

Mister Yes wrote:

Ti zaboravio 2006 i famoznu reformu policije...tad je evropa izdala sve ono sto je sama trazila...nakon obecanja srbije da odustaje od Kosova,evropa mijenja politiku prema BIH i prestaje sa izgradnjom BIH na demokratskim principima i zadovoljava se pukim priznavanjem cjelovitosti BIH a dopusta dodiku i covicu da dokusure ideju o jedinstvenoj BIH...

Evropa ima intres za cjelovitom BIH ali ne i za jedinstvenom BIH..srbi i hrvati u BIH im dodju kao kontrolori bosnjaka,a srbi i hrvati konstantno traze od evrope nove ustupke i slabljenje BIH,pravdajuci se da ih sadsanji ustroj drzave BIH onemogucuje da kavlitetno guse i kontrolisu bosnjake...zato evropa popusta istim...dokle,dotle dok njihovi favoriti se demografski,ekonomski i moralno ne slomiju u pokusaju da slome druge..
Vasco da Gama

#2650 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Vasco da Gama »

Mister Yes wrote:

naravno. ja žalim ljude koji ne mogu da te shvate. uostalom, šta imperijalisti rade svuda po svijetu osim da primjenjuju princip zavadi pa vladaj i onda ulijetanje da se pokupe resursi? mrvice se bace civilnom društvu da se priča o ljepoti ulaganja u obrazovanje, biznis i poštivanje ljudskih prava, čisto da se zadovolji forma za naivne i vozdra.
Post Reply