shvatio sam ja, ne sikiraj seMister Yes wrote:Alfons,
Ti si mi bio najveća nada da ćeš ovo skontati ali očigledno nisi. Izborno područje je zaista samo jedno i to je Federacija BiH. Svi glasovi se pikaju. Evo ti jedan primjer:
U Federaciji najviše glasova dobije Izetbegović i on je prvi član predsjedništva. Najviše je glasova dobio u kantonima SK, TK, ZDK, USK i SBK i time se definiše da je to prvo izborno područje. Međutim kada bi se gledalo samo to izborno područje tu je više glasova dobio Radončić i to za 1000. Ali Bakir je dobio više glasova od Radončića u drugom izbornom području za 2000 tako da je imao ukupno najviše glasova u Federaciji.
HDZ kandiduje Čovića za člana predsjedništva a HDZ90 kandiduje Raguža. Čović dobije više glasova nego Raguž u drugom izbornom području (HNK, ZHK, K10, PK i BPK) i to za 5000 glasova. Ali Raguž dobije više glasova nego Čović u prvom izbornom području (SK, TK, ZDK, USK i SBK) i to za 6000 glasova. U predsjedništvo će ući Raguž iako je Čović dobio više glasova u drugom izbornom području.
Dakle izborna područja apsolutno nisu isto što i izborne jedinice.
"izborno podrucje" iz prijedloga je samo jezicka i pravna vratolomija... rezultat je na kraju isti kao i da imas dvije izborne jedinice sa potpuno drugim kandidatima
dakle fino zatraziti od evrope da u svom prijedlogu jasno naznaci o cemu je rijec, nista vise... dakle treba zahtijevati od eu da u svom prijedlogu jasno navede o cemu se radi, da nam ne zamazuju oci... fino neka stave na osnovu cega ce se odrediti vrijednost glasa - pa da vidimo koliko je to pravno odrzivo