Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ludacha

#51 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by ludacha »

Dragi pokretacu teme, nadam se da ce se tvoje tegobe uskoro poceti smanjivati..
I mene povremeno uhvati slicna nesanica, samo krace traje, par puta godisnje po mjesec , dva. Ja znam sta je moj problem - mozak.kako ti rece hiperaktivan. Najcudnije je to da unatoc svega nekoliko sati istrzanog sna savrseno dobro funkcioniram -neko vrijeme haha onda postajem moron koji nema blage veze sta sam upravo rekla. Al je kreativnost na nivou. Ideje kao da pljuste sa svih strana, i to nimalo lose. dok je komunikacija sa okolinom nikakva. I nadjem se u zacaranom krugu. Ne mogu spavati zato sto u mislima razradjujem projekt, pa se razbudim jer se sjetim da bih to morala zapisati, pa me to odvede dalje...i drz nedaj eto jutra. Malo treni u medjuvremenu.
Kad sam stvarno premorena, a mozak divlja, popijem pivo, casu vina il makar malo visnjevace i gotova sam. Ne konzumiram cesto alkohol,a tako me uspava i mala kolicina...

Pokretacu teme a i ostalima puno srece u rjesavanju tegoba
Dozer

#52 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Dozer »

Da li je pokretac teme pokusao sa toplim pivom ili dva pred spavanje? Ne ugrijanim, nego na sobnoj temperaturi.
rasuta_riza

#53 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

rexandroid wrote:poz
ev od nove godine ne spavam kako treba. 40% noci ne spavam nikako ili ukupno 2,3 sata, i u to malo vremena se probudim par puta. ostatak noci spavam po 4,5 sati i svako sat,dva se probudim. nakon svakog budenja sve je teze i teze zaspat ponovo. da kazem da sam u zadnjih 10 mjeseci odspavao 5 sati u cugu slagao bi. karakteristicno je da nekako nisam ni umoran toliko iz jutra, pocne mi se doduse spavat oko podne ali sam na poslu tada i nikakav sam. a i kad uspijem lec po podne ne uspijem zaspat, umoran umoran kad legnem (ne zaspim) prode 10-20 minuta budan sam ko da je neko bombu bacio i onda ustanem. isto se desi na poslu umoran nakon pola sata sve normalno.

ne gledam tv prije spavanja, ne jedem, ukratko sve savjete koje mozete naci na internetu za spavanje sam isprovao.
nemam problema sa sikiracijom ili tkz hiperaktivnim mozgom (citao sam negdje da dosta ljudi pocne razmisljat o nekim stvarima prije spavanja i kad legnu, tako da ne mogu iskljuciti misli... tako nest). ne razmisljam ni o cemu, jer dosta raje kaze da je to razlog. kupovao sam jedno vrijeme neke vitamine centrum (30KM bili wtf), royal gelee, pokusao sa valerijanom,kamilica,toplo mljeko i kakao prije spavanja,bijeli luk, banane (kalij) ama bas nista ne uspije da me obori. nisam isao doktoru, a vjerovatno bi mi preporucili neke tablete od kojih bi postao ovisan.
Primjetio sam da mi je pamcenje malo otkazalo... zaboravljam sve zivo sto nije dobro.
Obzirom da ti toliko dugo traje nesanica i da si probao skoro sve tzv. alternativne i prirodne savjete, nemaš ti više šta tražiti na forumu. Nesanica koja toliko dugo i opetovano traje, jeste zdravstveni problem, koji ti može generisati još druge. To što zaboravljaš je mala nuspojava, teže su da bi ukoliko to ne liječiš mogao imati čak i epileptične napade. Dakle, pravac doktoru opće prakse i sve do u detalje ispričaj. Najvjerovatnije će ti dati da uradiš osnovne lab. pretrage,EKG, tlak, a ne bi bilo loše provjeriti hormonalni status štitnjače, i kortizola, kao i EEG (snimanje moždanih valova). Vrlo moguće je da ti je problem, psihološke naravi. Drug, da se ne lažemo, uzećeš tablete koje ti dr. propiše i pićeš ih u suprotnom, ode ti do vraga. Nećeš postati ovisan od njih ne brini, previše ljudi dižu halabuku oko toga. Neko ti je preporučio remeron, poseban antidepresiv, koji je izuzetno djelotvoran za nesanicu. Ja sam ga pio, i dosta mi je pomogao. Ne radi to na svoju ruku. Za pomoć na kratke staze su djelotvorni hipnotinici grupe Z lijekova, kod nas poznati kao "sanval" ili "lunata", ali to je samo na kratke staze. Ovo što sam napisao je neki redodlijed koji bi ti vjerovatno išao, ali obavezno doktoru, mani se interneta i forumanja, daj se stručnoj osobi neka te liječi, a tablete koje ćeš dobiti su samo štaka za hodanje, dok ne budeš mogao da potrčiš, a hoćeš. One su tu da ti uspostave balans koji nedostaje u sinapsama mozga, ne brini nisi lud. Sretno!
graue_maus

#54 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by graue_maus »

,
rasuta_riza

#55 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

ronnie wrote:
cehaja wrote:Pokusaj sa MELATONIN tabletama, 100% prirodno.
Tacno, ljudsko tijelo proizvodi melatonin, ali sa starenjem ta proizvodnja opada pa tako i potreba za snom. Vazno je reci da i pojedini lijekovi kao sto su andol, ibuprofen, beta blokeri i neki antidepresivi mogu potisnuti dio zivcanog sustava koji otpusta melatonin, ali o svemu tome najbolje je porazgovarati sa ljekarom.
Melatonin i nije tako bezazlen kao što se misli, povisuje razinu estrogena i kod muških,ako se predugo uzima može izazvati ginekomastiju.
rasuta_riza

#56 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

ludacha wrote:Dragi pokretacu teme, nadam se da ce se tvoje tegobe uskoro poceti smanjivati..
I mene povremeno uhvati slicna nesanica, samo krace traje, par puta godisnje po mjesec , dva. Ja znam sta je moj problem - mozak.kako ti rece hiperaktivan. Najcudnije je to da unatoc svega nekoliko sati istrzanog sna savrseno dobro funkcioniram -neko vrijeme haha onda postajem moron koji nema blage veze sta sam upravo rekla. Al je kreativnost na nivou. Ideje kao da pljuste sa svih strana, i to nimalo lose. dok je komunikacija sa okolinom nikakva. I nadjem se u zacaranom krugu. Ne mogu spavati zato sto u mislima razradjujem projekt, pa se razbudim jer se sjetim da bih to morala zapisati, pa me to odvede dalje...i drz nedaj eto jutra. Malo treni u medjuvremenu.
Kad sam stvarno premorena, a mozak divlja, popijem pivo, casu vina il makar malo visnjevace i gotova sam. Ne konzumiram cesto alkohol,a tako me uspava i mala kolicina...

Pokretacu teme a i ostalima puno srece u rjesavanju tegoba
Alkohol, nekima pomaže a nekima opet stimuliše simpatički nervni sistem te pogoršava nesanicu, istina ako se baš odroni, zaspaće ali će se na prekide buditi jer nema REM faze.
rasuta_riza

#57 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

area51 wrote:
rexandroid wrote:poz
ev od nove godine ne spavam kako treba. 40% noci ne spavam nikako ili ukupno 2,3 sata, i u to malo vremena se probudim par puta. ostatak noci spavam po 4,5 sati i svako sat,dva se probudim. nakon svakog budenja sve je teze i teze zaspat ponovo. da kazem da sam u zadnjih 10 mjeseci odspavao 5 sati u cugu slagao bi. karakteristicno je da nekako nisam ni umoran toliko iz jutra, pocne mi se doduse spavat oko podne ali sam na poslu tada i nikakav sam. a i kad uspijem lec po podne ne uspijem zaspat, umoran umoran kad legnem (ne zaspim) prode 10-20 minuta budan sam ko da je neko bombu bacio i onda ustanem. isto se desi na poslu umoran nakon pola sata sve normalno.

ne gledam tv prije spavanja, ne jedem, ukratko sve savjete koje mozete naci na internetu za spavanje sam isprovao.
nemam problema sa sikiracijom ili tkz hiperaktivnim mozgom (citao sam negdje da dosta ljudi pocne razmisljat o nekim stvarima prije spavanja i kad legnu, tako da ne mogu iskljuciti misli... tako nest). ne razmisljam ni o cemu, jer dosta raje kaze da je to razlog. kupovao sam jedno vrijeme neke vitamine centrum (30KM bili wtf), royal gelee, pokusao sa valerijanom,kamilica,toplo mljeko i kakao prije spavanja,bijeli luk, banane (kalij) ama bas nista ne uspije da me obori. nisam isao doktoru, a vjerovatno bi mi preporucili neke tablete od kojih bi postao ovisan.
Primjetio sam da mi je pamcenje malo otkazalo... zaboravljam sve zivo sto nije dobro.
Jesi li probao sa tabletama "REMERON" ?
Image
Remeron ili mirzaten ili calixta, zavisno od proizvođača načelno jeste dobar za nesanicu, ali neka ga ne pije bez preporuke doktora. Doza od 30mg,za početnika koji se nije postepeno naviknuo na njega, će ga doslovno sastaviti sa zemljom i do navečer neće sebi doći. Počinje se sa 15 mg, i onda po potrebi povećava.
rasuta_riza

#58 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

1korisnik wrote:Antidepresiv. I osjecaj spavanja uopste nije isti. Zaspes k'o klada, ustanes umorniji. +navuces se. Pio sam ja takve. Nista dobro od toga.
Ne bih se složio da se navučeš, ja sam ga pio, i postepeno prestao, nikakvih apstinecijskih kriza nisam imao,dakle o navlačenju ni govora. Benzosi su po tom pitanju opasniji, ali čak ni oni koliko se priča; oprezan treba biti sa xanaxom, dok je diazepam ili kod nas "apač" od sviju manje adiktivan. Kad su te stvari u pitanju, barem znam šta pričam jer sam imao posla i sa gorim od toga, ne treba čovjeka demoralisati.
rasuta_riza

#59 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

meni serbe wrote:Da te nije PTSP spuco? Ja četiri godine nisam spav'o.
Gdje me nađe, i ja sam tako nešto nabrao staža, možda i više., zbog istoga.
TheMule

#60 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by TheMule »

Kakve ba tablete jestel vi normalni?
Neradnik

#61 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Neradnik »

mene kad spuca nesanica ja zapjevam..

Na srcu mi lezi jedna stara rana

koja nece iz nedara nigde

pa se srce pita moje

bez nje ziveti

kako li je, kako li je

Idi, idi nesanice

da ne vidim tvoje lice

da mi zora bol ne stvara
aaaaaa
idi, pusti me da je odsanjam.
:mrgreen:
pakica_

#62 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by pakica_ »

idi doktoru, pa vidi ima l' sta na biljnoj bazi da te mlatne da se naspavas k'o co'ek.. meni se 2-3 noci ovo desi, pa hocu pobudalit, ne smijem ni zamisliti kako bi bilo 10 mjeseci u kontinuitetu :-) :-)
staradis

#63 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by staradis »

Vecina savjeta je dobro namjerna ali pogresna.
Prvo treba da odes do lhekara opce prakse i povadis sto vise nalsza. Zatim idi kod psihologa. Govorim ti iz struke ili je medicinski ili sinteza dvije stvari.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
rexandroid

#64 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rexandroid »

hvala svima na odgovorima
samo sam potvrdio ono sto sam naslutio, isplivali su ljudi sa foruma sa tezim slucajem nesanice koji nisu otvarali teme a daleko su gorem stanju od mene i drugo nista novo... sem preporuke nekih lijekova za koje nisam cuo.
Posto vidim da je dosta raje napisalo da se vise bavim sportom, to sam vec pokusavao pa se javio novi problem. zbog iscrpljenosti misica i neadekvatne obnove tijela zbog nespavanja poceli su se javljati bolovi u nogama i ledima. idem jos uvijek u teretanu i izmorim se 2-3 sedmicno poslije posla. pa sad nekako djelujem lijen, a nisam vec me ubi neka praznina u tijelu, ko da nema baterije u njima istrosili se.. plivat ne mogu nema nigdje bazena blizu :S
nije to toliko strasno, opet se natjeram da radim, i mogu se natjerat, samo me strah da i krajnje forsiranje nece vise pomoci, ali s obzirom da sam u 20-im valjda ima dovoljno snage u meni dok se san ne vrati.
apsidejzi wrote: Ovo ti je ocit znak da je u pitanju nesto genetski.
Nije tacno. stari je imo 23 god kad sam se ja rodio, bio u punoj snazi,radio, problem se poceo javljati 95 god. ima neke, ne znam ni ja ciste u stomaku kojih se ne moze rijesit pa ga tjera u wc svako sat preko noci. ja nemam tih problema.
TheMule wrote: Kada pijes kafu i kolkim kolicinama? Sta je sa gaziranim picima?
ne pijem kafu nikako, znam tesko je povjerovat. samo sam je pio prije dok sam ucio radi koncentracije, al to je jednom sedmicno mozda. gazirano isto ne pijem zbog jetre, imam slaba jetra.
basicm wrote:Sta ti je sa srcem (aritmija) i pritiskom?
bio prosle god na ljekarskom da je tako nesto rekli bi mi.

nista... ostaje mi jedino doktor jbg :-?
hvala svima

nesto mi pravo zanimljivo, desavalo se par puta
jel vam se ikad desilo da se probudite od zvona na vratima,zvuka poruke od mobitela,zova babe ili mame. probudite se idete otvorit vrata,pogledate mobitel ili uletite starcima u sobu da bi se na kraju ispostavilo da se nista od tog nije desilo, niko vas nije zvao nit se culo sta, ali u tom trenutku to je toliko realno kao da se desilo.
isto tako, i ovo mi se desava cesto
ne spavate...
ustvari ste u nekoj fazi polusna a ne mozete zaspat, a na pola sanjate,halucinirate nesto sto vas toliko buni da ne mozete zaspati
poput
vi tu u sobi kad neki prijatelj trazi neki nide veze papir, kao prvo otkud on tu, kakav papir sad vi nemate pojma ni o cemu trazite papir a hocete spavat, govorite mu aj ba idi hocu spavat a nikako ne mozete zaspat jer tolika konfuzija nastane oko tog papira i tog prijatelja otkud on usred noci tu, pa se onda jos neko pojavi... ko da ste na nekim halucinogenima.
mogu mislit tek kako je ko mjesecari, legne covjek i probudi se u dvoristu. ovaj san je nauka za sebe.
Bluemore

#65 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Bluemore »

od doktora vidi definitivno za stitnu hormone.... je li se svakodnevno kreces na svjezem zraku? sretno
Innovation

#66 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Innovation »

rexandroid wrote: javio novi problem. zbog iscrpljenosti misica i neadekvatne obnove tijela zbog nespavanja poceli su se javljati bolovi u nogama i ledima. idem jos uvijek u teretanu i izmorim se 2-3 sedmicno poslije posla. pa sad nekako djelujem lijen, a nisam vec me ubi neka praznina u tijelu, ko da nema baterije u njima istrosili se.
Upravo zbog svega toga, probaj ovo. Ne moze ti naskoditi, a moze pomoci.

PostPostao/la Innovation dana 24/10/2013 09:00
Probaj pred samo lijeganje u krevet, rastopiti sumecu tabletu magnezijum 350 i popiti. Meni pomaze.pokusaj. :)
staradis

#67 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by staradis »

Bolan idi kod doktora pa se onda vrati na forum

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
sour cherry

#68 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by sour cherry »

Nipošto ne odugovlači s traženjem pomoći.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#69 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Truba »

sinoć nisam mogao zaspati pola sata a pospan
razbudio se ganjajući 3 komarca i gledajući neki korejski klasik :D
sjetio sam se ove teme :cry:
missko

#70 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by missko »

Evo saslusaj Aldina Cenana imao je slican problem.
Downloaduj ovo "Najuzvisenija trgovina" od 51 minute.
http://www.sulejmanbugari.com/download/ ... /download/
Edinz

#71 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by Edinz »

Ne leći gladan pod 1, jesti nesto proteinsko da te zasiti, magnezij do 450 Mg, GABA, melatonin i kakvu knjigu u šake i uspjeh je zagarantovan
rexandroid

#72 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rexandroid »

Black swan wrote:sinoć nisam mogao zaspati pola sata a pospan
razbudio se ganjajući 3 komarca i gledajući neki korejski klasik :D
sjetio sam se ove teme :cry:
možda teme s foruma nesvjesno djeluju na psihu :evil:
eto belaja
TheMule

#73 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by TheMule »

Posto si reko da ides u teretanu, da li uzimas kakve suplemente? Kreatin ili slicno?

Fakat zabrinavajuce, samo se bojim da te doktori nestave na tablete.
rexandroid

#74 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rexandroid »

TheMule wrote:Posto si reko da ides u teretanu, da li uzimas kakve suplemente? Kreatin ili slicno?

ti se fakat sikiras za mene :D , hvala
kakav kreatin,proteini ovo ono, nemam ja para za toga
a i da imam, ne bih uzimo. necu manekenisat jbg, a ionako nisam zanimljiv djevojkama sumnjam da bi se sta promjenilo da sam ko svajcneger.
idem radi snage samo, sto vise natovarim na sipku to bolje :-D

mogo sam pocet kakav dnevnik u vezi ove nesanice, kao sto ovi sa zapada dizu teme za trening log, extra ideja.

da pocnem s ovim postom
-sinoc sam da pomognem starom pograbio svo lisce oko kuce, od 17:00-21:00 pod rasvjetom, ma preznoji se. otrco do prodavnice i nazad, istusiro se lego u 22:00. zaspo oko 23:30, probudio se u 01:30, presvrto se sat, zaspo oko 02:30, opet se probudio u 04:00, vise nisam zaspo. bio sje*an citav dan dok mati nije raskuhala kurbane. ma najo se mesa puco od snage pa sam cjepo drva 2 sata. vidjecemo kakvo ce stanje da bude veceras, kupio sam valerijane.
rasuta_riza

#75 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc

Post by rasuta_riza »

rexandroid wrote:
TheMule wrote:Posto si reko da ides u teretanu, da li uzimas kakve suplemente? Kreatin ili slicno?

ti se fakat sikiras za mene :D , hvala
kakav kreatin,proteini ovo ono, nemam ja para za toga
a i da imam, ne bih uzimo. necu manekenisat jbg, a ionako nisam zanimljiv djevojkama sumnjam da bi se sta promjenilo da sam ko svajcneger.
idem radi snage samo, sto vise natovarim na sipku to bolje :-D

mogo sam pocet kakav dnevnik u vezi ove nesanice, kao sto ovi sa zapada dizu teme za trening log, extra ideja.

da pocnem s ovim postom
-sinoc sam da pomognem starom pograbio svo lisce oko kuce, od 17:00-21:00 pod rasvjetom, ma preznoji se. otrco do prodavnice i nazad, istusiro se lego u 22:00. zaspo oko 23:30, probudio se u 01:30, presvrto se sat, zaspo oko 02:30, opet se probudio u 04:00, vise nisam zaspo. bio sje*an citav dan dok mati nije raskuhala kurbane. ma najo se mesa puco od snage pa sam cjepo drva 2 sata. vidjecemo kakvo ce stanje da bude veceras, kupio sam valerijane.
Nakon ovoga, ja se ne sekiram za tebe. Trebaš ti kakvo žensko poda se, i svi tvoji "problemi" sa nesanicom će bit kao odnešeni. Prazniš se ti, vidim ja, ali ne tamo gdje treba. Zajebi tu valerijanu, opet ti ponavljam da otiđeš doktoru, a kada nađeš kakvu macu, zaboravićeš ti sve ovo, dakle-u napad na krzno :D
Post Reply