Nervozno srce

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
LaCici

#1 Nervozno srce

Post by LaCici »

Da li je neko dobio ovakvu dijagnozu?
Prvi put cujem za ovu pojavu :?
Naime, vec duzi period imam jaka preskakanja srca i otkucaje pri naporu od 190 u minuti. Radila sam EKG, ergometriju i UZV i receno mi je da je srce zdravo osim sto imam preskakanja i jake tahikardije. Uzrok ne mogu da mi otkriju. Nagadjali su da je u pitanju stitna zlijezda, jer imam hipotireozu, medjutim kada sam otisla kod dr Zelije Velije ona mi je rekla da moji nalazi nisu tako losi da bih imala tolika preskakanja te je to iskljuceno. Onda je bilo da je od hijatalne hernije koja mi je ustanovljena prosle godine, medjutim ona je toliko mala da je nemoguce da uzrokuje tolike probleme. I tako, niko mi nije znao objasniti u cemu je problem.
Jedna gospodja mi je preporucila da pocnem sa terapijom na biljnoj bazi i preporucila mi da posjetim neku prof u Hadzicima koja se pored medicine bavi i ljekovitim biljem. Odem kod nje na konsultacije sa svim mogucim nalazima i zena mi jednostavno rece da imam "nervozno srce" te da svi moji nalazi upucuju samo na to. Prema nalazima mi je dala milion nekih cajeva i sirupa koje sam evo prije nekoliko dana pocela koristiti. Inace ta dr je jako poznata i kazu da je pomogla mnogima.
Zanima me da li je neko imao iskustva sa ovakvom dijagnozom i da li se lijecio na ovaj nacin. Uopsteno, kako ste se borili s tim?
awake

#2 Re: Nervozno srce

Post by awake »

to je narodna da nekažem laička dijagnoza, vjerovatno nije nervozno srce nego si psihički konstantno opterećena nekim problemom
Beauty01

#3 Re: Nervozno srce

Post by Beauty01 »

Da ne stavljam novu temu, mene ovo izmori. Meni odjednom NENORMALNO srce pocne da radi (preskace, zagica se ili kako vec da opisem) traje 3 sekunde i nastavi normalno. Isprepadana sam, lose se osjecam, nikad gore.. :(
WildRedRose

#4 Re: Nervozno srce

Post by WildRedRose »

Beauty01 wrote:Da ne stavljam novu temu, mene ovo izmori. Meni odjednom NENORMALNO srce pocne da radi (preskace, zagica se ili kako vec da opisem) traje 3 sekunde i nastavi normalno. Isprepadana sam, lose se osjecam, nikad gore.. :(
meni se dogadja slicno, tj. odjednom pocne brze da kuca (znala sam izbrojati preko 140 u minuti) , onda osjetim potrebu da duuuboko udahnem... drzi me tako par minutica, i prodje, kao da nista nije bilo :roll: :mrgreen:
Great Cornholio

#5 Re: Nervozno srce

Post by Great Cornholio »

Beauty01 wrote:Da ne stavljam novu temu, mene ovo izmori. Meni odjednom NENORMALNO srce pocne da radi (preskace, zagica se ili kako vec da opisem) traje 3 sekunde i nastavi normalno. Isprepadana sam, lose se osjecam, nikad gore.. :(
Ja sam čuo da jedino zdravo srce to može, jedino zdravo srce može naglo promijeniti ritam rada ili jačinu stiskanja kad pumpa krv, tako da je kod tebe, što se tiče srca kao mišićne pumpe sve u redu, neće te "izdati", ali pošto bi srce trebalo da radi u skladnom ritmu, bez naglih promjena ritma koje se eto kod tebe ponekad javlja, ti se javi ljekaru da utvrdi zbog čega se to javlja, da li je u pitanju neko uklještenje živca preko kojeg srce dobija nalog od mozga koji upravlja radom srca, ili je nešto drugu u pitanju. Mi možemo i svjesno uticati na rad srca, smanjiti broj otkucaja ako je srce zbog nečega uznemireno pa kuca brže nego što bi trebalo ( normalno je da u stanju mirovanju, kad nismo uzbuđeni kuca 50 do 70 puta u minuti), a to možemo učiniti na način kao kad se mala djeca spremaju za spavanje, pa trljaju oči, pa eto probaj tako smiriti srce a i sebe :)
EselamAlejk

#6 Re: Nervozno srce

Post by EselamAlejk »

WildRedRose wrote:
meni se dogadja slicno, tj. odjednom pocne brze da kuca (znala sam izbrojati preko 140 u minuti) , onda osjetim potrebu da duuuboko udahnem... drzi me tako par minutica, i prodje, kao da nista nije bilo :roll: :mrgreen:
To su ti leptirići.
WildRedRose

#7 Re: Nervozno srce

Post by WildRedRose »

hau ken aj kil dem ? :zoka:
EselamAlejk

#8 Re: Nervozno srce

Post by EselamAlejk »

Aj vil tel ju aftr d iftar.
EselamAlejk

#9 Re: Nervozno srce

Post by EselamAlejk »

Dakle, prestani da misliš o meni i stat će..

:mrgreen:
WildRedRose

#10 Re: Nervozno srce

Post by WildRedRose »

sporo iftaris , brate mili :roll: ma ne mislim samo dodje.. i prodje naravno.. :hm: :mrgreen:
EselamAlejk

#11 Re: Nervozno srce

Post by EselamAlejk »

Pa da, i nisam mislio da stalno misliš o meni. :mrgreen:
WildRedRose

#12 Re: Nervozno srce

Post by WildRedRose »

:lol: :lol:
dje si baterflaj :mrgreen:
Beauty01

#13 Re: Nervozno srce

Post by Beauty01 »

Ali ja to ne stignem ni izbrojati to je isto kao da evo sada vidite srce na stolu recimo i normalno lupa i odjednom NAGLO dakle iznenada zapleše, zagica se, nenormalno je to, toliko nenormalno da ja to ne mogu opisati i to traje bukvalno 3 sekunde i prestane, ne stignem ni izbrojati. A inace sam u vjeri, i kad sam na sedzdi to mi je najtezi polozaj evo vec godinu dana, nikako ne mogu biti normalna u tom poozaju i normalno disati i srce me naglo samo jednom jako udari (dakle nije ovo gore opisano gicanje). Takodje sam primijetila kad me samo malo neko naljuti da mi odmah to pocne. Znate, osjecam se kao da tonem, mlada sam, ali osjecam se grozno. Ja se s ovim borim oko godinu dana, bila sam kod 3 kardiologa, svi kazu ok (imam prolaps mitralnog zaliska), kaze popij za smirenje kad ti se desi i to je to. Meni vise ni za smirenje ne pomaze. Unistava mi ovo zivot a u zadnjih mjesec dana nikad nisam bila gora. Taj osjecaj je jednostavno NENORMALAN. Od nalaza sam uradila sve, ne znam sta nisam. Sta da radim, samo bih voljela ostati normalna osoba.. :(
Great Cornholio

#14 Re: Nervozno srce

Post by Great Cornholio »

Beauty01 wrote:Ali ja to ne stignem ni izbrojati to je isto kao da evo sada vidite srce na stolu recimo i normalno lupa i odjednom NAGLO dakle iznenada zapleše, zagica se, nenormalno je to, toliko nenormalno da ja to ne mogu opisati i to traje bukvalno 3 sekunde i prestane, ne stignem ni izbrojati. A inace sam u vjeri, i kad sam na sedzdi to mi je najtezi polozaj evo vec godinu dana, nikako ne mogu biti normalna u tom poozaju i normalno disati i srce me naglo samo jednom jako udari (dakle nije ovo gore opisano gicanje). Takodje sam primijetila kad me samo malo neko naljuti da mi odmah to pocne. Znate, osjecam se kao da tonem, mlada sam, ali osjecam se grozno. Ja se s ovim borim oko godinu dana, bila sam kod 3 kardiologa, svi kazu ok (imam prolaps mitralnog zaliska), kaze popij za smirenje kad ti se desi i to je to. Meni vise ni za smirenje ne pomaze. Unistava mi ovo zivot a u zadnjih mjesec dana nikad nisam bila gora. Taj osjecaj je jednostavno NENORMALAN. Od nalaza sam uradila sve, ne znam sta nisam. Sta da radim, samo bih voljela ostati normalna osoba.. :(
Išla si kod kardiologa, oni su rekli da je srce OK, sad od ljekara opšte prakse traži uputnicu za neurologa i psihologa, oni će naći uzrok ako je nešto u vezi s nervima ili su problemi koji imaš uzrokovani nekim psihičkim poteškoćama.
Bitno je da što prije posjetiš ljekara, jer bilo koja bolest se može izliječiti ako se na vrijem počne liječiti.

Ja vjerujem da ti Allah neće zamjeriti ako mu se budeš molila izbjegavajući položaj koji ti smeta, dok taj problem ne otkloniš.

Srećno i bajrambarećula :)
dita von teese

#15 Re: Nervozno srce

Post by dita von teese »

:lol: :lol: :lol:

Nemojte hatorit. :oops:

Neurosis cordis. :oops:

https://www.youtube.com/watch?v=s9uB8rgq0tI

Pokusajte naci negdje tu epizodu ove KULTNE serije na you tube. I vidite kako je Bane Bumar rijesio iste probleme. :oops:
kerima1

#16 Re: Nervozno srce

Post by kerima1 »

Great Cornholio wrote:
Beauty01 wrote:Ali ja to ne stignem ni izbrojati to je isto kao da evo sada vidite srce na stolu recimo i normalno lupa i odjednom NAGLO dakle iznenada zapleše, zagica se, nenormalno je to, toliko nenormalno da ja to ne mogu opisati i to traje bukvalno 3 sekunde i prestane, ne stignem ni izbrojati. A inace sam u vjeri, i kad sam na sedzdi to mi je najtezi polozaj evo vec godinu dana, nikako ne mogu biti normalna u tom poozaju i normalno disati i srce me naglo samo jednom jako udari (dakle nije ovo gore opisano gicanje). Takodje sam primijetila kad me samo malo neko naljuti da mi odmah to pocne. Znate, osjecam se kao da tonem, mlada sam, ali osjecam se grozno. Ja se s ovim borim oko godinu dana, bila sam kod 3 kardiologa, svi kazu ok (imam prolaps mitralnog zaliska), kaze popij za smirenje kad ti se desi i to je to. Meni vise ni za smirenje ne pomaze. Unistava mi ovo zivot a u zadnjih mjesec dana nikad nisam bila gora. Taj osjecaj je jednostavno NENORMALAN. Od nalaza sam uradila sve, ne znam sta nisam. Sta da radim, samo bih voljela ostati normalna osoba.. :(
Išla si kod kardiologa, oni su rekli da je srce OK, sad od ljekara opšte prakse traži uputnicu za neurologa i psihologa, oni će naći uzrok ako je nešto u vezi s nervima ili su problemi koji imaš uzrokovani nekim psihičkim poteškoćama.
Bitno je da što prije posjetiš ljekara, jer bilo koja bolest se može izliječiti ako se na vrijem počne liječiti.

Ja vjerujem da ti Allah neće zamjeriti ako mu se budeš molila izbjegavajući položaj koji ti smeta, dok taj problem ne otkloniš.

Srećno i bajrambarećula :)
@ Beauty01 dobro te nasavjetovao ovaj,posjeti slobodno psihijatra mozda ti i nemas nekih vecih problema,ali si sad sebi iste"stvorila"od straha da ti dodju ti napadi.Govorim iz iskustva sve sto opisujes ja sam prezivila podavno,kod mene je u jednom periodu bilo od anemije,a jednom tacno znam zbog stresova pa kad mi dodje taj napad 100% sebi umsilim umirem!Psihic mi dao za smirenje pila sam jedan mjesec smirilo me odmorila se,ali pazi,kasnije te tablete idu u naviku i moras ih ostaviti,sama se moras smirivati.Mozes ti to ti si vjernik kao sto kazes imas Allaha pored sebe uvijek. :) I dbro su ti preporucili opusti se uz nesto,nastimaji kako ti odgovara.Preporucujem caj od kamilice pred spavanje,opusta,isto danju caj od kantariona smiruje nerve,masazu stopala to mozes sama sebi ako ti nema ko :D opusta nerve isto,danju setnje,izlazak u cistu prirodu,ne jedi kasno,sendvice i suhu hranu izbaci neko vrijeme.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#17 Re: Nervozno srce

Post by Picajzla »

Moguca anksioznost ili panicni poremecaj.
Beauty01

#18 Re: Nervozno srce

Post by Beauty01 »

Hvala svima na divnim savjetima.
Ali ne mogu ostati smirena kad se desi. Jednostavno ne mogu. Odmah mi u glavu idu rečenice o ventrikularnoj tahikardiji kako posljedice mogu bit srčana smrt :O Znam da ne smijem na ovakav način razmišljati ali to samo nadođe i samo pogorša situaciju. A o žigovima oko srca da ne pišem..
Moram još spomenuti da zapravo meni nijedan od ovih ljekara kardiologa nisu "uhvatili" taj trenutak kad me jako lupi ili kad "zapleše". Radila sam eto 5-6 puta EKG, radila i Holter ekg, ali baš kad sam to nosila nije se dešavalo.
Ljekar mi je propisao Darob kao da mi se smiri malo brži sinusni ritam koji inače imam, i nisam ga pila jer su mi drugi rekli nemoj mlada si, to je betablokator, ali evo počela sam, ako Bog da nadam se da će mi pomoći.
neretvanac

#19 Re: Nervozno srce

Post by neretvanac »

Beauty01 wrote:Hvala svima na divnim savjetima.
Ali ne mogu ostati smirena kad se desi. Jednostavno ne mogu. Odmah mi u glavu idu rečenice o ventrikularnoj tahikardiji kako posljedice mogu bit srčana smrt :O Znam da ne smijem na ovakav način razmišljati ali to samo nadođe i samo pogorša situaciju. A o žigovima oko srca da ne pišem..
Moram još spomenuti da zapravo meni nijedan od ovih ljekara kardiologa nisu "uhvatili" taj trenutak kad me jako lupi ili kad "zapleše". Radila sam eto 5-6 puta EKG, radila i Holter ekg, ali baš kad sam to nosila nije se dešavalo.
Ljekar mi je propisao Darob kao da mi se smiri malo brži sinusni ritam koji inače imam, i nisam ga pila jer su mi drugi rekli nemoj mlada si, to je betablokator, ali evo počela sam, ako Bog da nadam se da će mi pomoći.
Ti izgleda imaš anksiozni poremećaj.
Kad prestaneš razmišljat o tome, prestat će ti i srce preskakat. Zdrava si, jer je nemoguće da se toliko doktora zeznulo i da nisu vidjeli nešto. Smiri se i ne razmišljaj o tome. Opuštaj se što je više moguće.
sarajlija_ba

#20 Re: Nervozno srce

Post by sarajlija_ba »

Normalna je pojava da srce u toku 24 sata "preskoči" do 100 puta.
rasuta_riza

#21 Re: Nervozno srce

Post by rasuta_riza »

neretvanac wrote:
Beauty01 wrote:Hvala svima na divnim savjetima.
Ti izgleda imaš anksiozni poremećaj.
Kad prestaneš razmišljat o tome, prestat će ti i srce preskakat. Zdrava si, jer je nemoguće da se toliko doktora zeznulo i da nisu vidjeli nešto. Smiri se i ne razmišljaj o tome. Opuštaj se što je više moguće.
Slažem se, te aritmije često zna okinuti neki psihički uzrok, potiskivana tjeskoba, i činjenica da one zaista i budu, ali da im je uzrok psihički. Na ekg-u, ljekari internisti to znaju nazvati DNV, denuncija neuro vegetativnog sistema, ili ti nervozno srce,.dolazi do neravnoteže između simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema. Svojom voljom ne možeš utjecati na to, u smislu "sad neću da mi preskače", ali uz pravilan tretman svog nervnog sistema i one će postepeno isčeznuti.
Post Reply