Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bumerang

#1 Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by Bumerang »

ZABRANA KUPANJA

OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

PLANETA, 11:27, 08.07.2013.Autor: Agencija TANJUG

Koncentracija opasnih bakterija zabeležena je u količinama većim od 20 hiljada kolonija u litri vode što znači automatsku zabranu kupanja

Mostar
Image
Arhivska fotografija

SARAJEVO - Reka Neretva je u južnom delu toka zagađena opasnim bakterijama zbog čega se ne preporučuje kupanje u njenim vodama.

Reč je o nalazima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poslednje analize koje su sproveli stručnjaci tog zavoda pokazale su da je u Neretvi zabeležena izuzetno visoka koncentracija bakterijapoput ešerihije koli, entertokokusa fekali i seratije, koje mogu da izazovu teške bolesti poput sepse, meningitisa i infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta.

Koncentracija opasnih bakterija zabeležena je u količinama većim od 20 hiljada kolonija u litri vode što znači automatsku zabranu kupanja.

Zavod za javno zdravstvo HNK najavio je da će zbog ovakve situacije u saradnji s nadležnim telima Hrvatske sprovesti posebnu analizu ispravnosti vode u Neretvi kako bi se utvrdio tačan stepen zagađenja u celom toku.

Procenjuje se da je pojačano zagađenje Neretve posebno izraženo na području Mostara gde nema prečistača otpadnih voda pa se tamo otpadne materije i fekalije direktno izlivaju u reku.
http://www.kurir-info.rs/opasne-bakteri ... nak-881149

-----------------------------------------------------------
Ovo je ekoloska katastrofa, dragi forumasi dajte vase ideje kako da se jednostavno i brzo rijesi ovaj problem koji unistava ekologiju, ribe, odbija razvoj turizma itd.
vaučer

#2 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by vaučer »

Moje prijedlog je da odsad sva govna direktno prije uljevanja u Neretvu pojedu dužnosnici HDZ- a i SDA, svaki govno svoje nacije, bez mješanja. S obzirom da su pokrali i izvarali sredstva za kolektore i da već deceniju nisu u stanju gotov projekt realizirati smatram da je vrijeme za zamjenu uloga i da malo umjesto mostaraca oni jedu naša govna.
aveos

#3 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by aveos »

- Šokantno je koliko krupnog otpada, evo, svaki put izvučemo iz Neretve. Od šporeta, guma, kada, limova napunimo kamion. Kod nas očito ljudi razmišljaju da ako bace smeće u vodu, to niko ne vidi. Također, nalazimo i neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, jer se, eto, i oružje baca u Neretvu - kazao nam je predstavnik ISS-a Esad Humo.

:sad:
angelo

#4 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by angelo »

nisam dugo bio tamo, jesu li još dozvoljeni skokovi sa starog mosta :shock: :?
karanana

#5 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by karanana »

ja sam skako i niko mi nista nije rekao, tako da vjerujem da su dozvoljeni.
dustaban

#6 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by dustaban »

karanana wrote:ja sam skako i niko mi nista nije rekao, tako da vjerujem da su dozvoljeni.

Neko skako, neko kako...
Al za Neretvu je to isto, ja l' u nju kako, ja l' u nju vaki skako !

:mrgreen:

Izvini, moro sam, nije nista licno, samo si mi naletio.
Malo shege nije na odmet, a ti si prvi i poceo. Ako si ti s mosta skako ja cu pojest sto si kako. Jel' sad u redu?!

Edit:
Fakat je zagadjena, nikad veca gowna nisu plutala Neretvom
Image
dragan.s

#7 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by dragan.s »

dustaban wrote: Edit:
Image
Nisam baš siguran da je ovo na Neretvi. Neretva ima kamenite i šljunčane obale, a ne zemljane kao na slici.
iz dna duše

#8 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by iz dna duše »

dragan.s wrote:
Image
Nisam baš siguran da je ovo na Neretvi. Neretva ima kamenite i šljunčane obale, a ne zemljane kao na slici.
Meni ovo liči na Unu, poznajem Neretvu veoma dobro i ne liči mi na njenu obalu...
Ali na stranu to...Em neriješen kanalizacioni otpad, em krupno smeće...
A gornji tok...to će brane "srediti", da Neretvu nećemo prepoznati (Mada znam da @dragan.s ima popuštajući stav po pitanju brana, ali o tome ćemo na drugoj temi, koja već postoji )
lavorpunvode

#9 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by lavorpunvode »

dustaban wrote: Fakat je zagadjena, nikad veca gowna nisu plutala Neretvom
Image
gastrointestinalne tegobe zagarantovane vec od samog pogleda na fotografiju 8-)
dustaban

#10 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by dustaban »

dragan.s wrote:
Image
Koliko vidim diskutabilno je samo koja je rijeka, ali nema dileme sta je ova kamara sto pluta !
Baetis

#11 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by Baetis »

iz dna duše wrote:
dragan.s wrote: Nisam baš siguran da je ovo na Neretvi. Neretva ima kamenite i šljunčane obale, a ne zemljane kao na slici.
Meni ovo liči na Unu, poznajem Neretvu veoma dobro i ne liči mi na njenu obalu...
A gornji tok...to će brane "srediti", da Neretvu nećemo prepoznati (Mada znam da @dragan.s ima popuštajući stav po pitanju brana, ali o tome ćemo na drugoj temi, koja već postoji )
Ovo je u mjestu Glavatičevo, lokacija tačno ispod restorana Tajo-Raft. Komad desne obale je nestao usljed poplava pa zbog toga izgleda neobično barem kad je Neretva u pitanju.

Nego, pametni ljudi ovi naši političari... trebali bi smo se svi još po jednom spustiti niz Neretvu jer ko zna na šta će ličiti nakon puštanja u rad hidrocentrale ali to je druga tema :twisted:
iz dna duše

#12 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by iz dna duše »

Baetis wrote:
iz dna duše wrote:
dragan.s wrote: Nisam baš siguran da je ovo na Neretvi. Neretva ima kamenite i šljunčane obale, a ne zemljane kao na slici.
Ovo je u mjestu Glavatičevo, lokacija tačno ispod restorana Tajo-Raft. Komad desne obale je nestao usljed poplava pa zbog toga izgleda neobično barem kad je Neretva u pitanju.

Nego, pametni ljudi ovi naši političari... trebali bi smo se svi još po jednom spustiti niz Neretvu jer ko zna na šta će ličiti nakon puštanja u rad hidrocentrale ali to je druga tema :twisted:
Aha, hvala, sada mi je jasnije...hvala :)
dragan.s

#13 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by dragan.s »

iz dna duše wrote: Meni ovo liči na Unu, poznajem Neretvu veoma dobro i ne liči mi na njenu obalu...
I meni nije ličilo na Neretvu, ali evo čovjek kaže da je ovo "friška" obala kod Glavatičeva pa je vrlo moguće da Neretva još nije počistila zemlju i ostavila samo kamen. Ali to i nije mnogo bitno.
Što se gornjeg toka tiče ja se nisam ni zalagao za brane tamo. Rasprava u kojoj sam učestvovao tiče se donjeg toka (južno do Mostara, situacija sa lijeve strane), a gornji tok i ne poznajem previše da bih vodio o tome diskusiju. Barem ne iole stručnu.
Što se teme tiče, naravno da postoji riješenje, samo ga neko treba pokrenuti i finansirati. Potrebno je uraditi prečistač fekalnih otpadnih voda koje se ulijevaju u Neretvu. Zbog konfiguracije Mostara i Neretve možda je jeftinije riješenje praviti po jedan za svaku obalu nego centralizovati otpadne vode u jedan. Ali to je već pitanje za struku.
Tužno je da Mostar još nema takav prečistač, kad ga ima jedno Trebinje i u toku je izgradnja istog za Bileću. I vjerovatno još dosta manjih mjesta u BiH. Riješenje znači postoji, ali je potrebno malo dobre volje i nešto para.
iz dna duše

#14 Re: Neretva, OPASNE BAKTERIJE: Neretva zagađena fekalijama?

Post by iz dna duše »

dragan.s wrote:
iz dna duše wrote: Meni ovo liči na Unu, poznajem Neretvu veoma dobro i ne liči mi na njenu obalu...
I meni nije ličilo na Neretvu, ali evo čovjek kaže da je ovo "friška" obala kod Glavatičeva pa je vrlo moguće da Neretva još nije počistila zemlju i ostavila samo kamen. Ali to i nije mnogo bitno.
Što se gornjeg toka tiče ja se nisam ni zalagao za brane tamo. Rasprava u kojoj sam učestvovao tiče se donjeg toka (južno do Mostara, situacija sa lijeve strane), a gornji tok i ne poznajem previše da bih vodio o tome diskusiju. Barem ne iole stručnu.
Što se teme tiče, naravno da postoji riješenje, samo ga neko treba pokrenuti i finansirati. Potrebno je uraditi prečistač fekalnih otpadnih voda koje se ulijevaju u Neretvu. Zbog konfiguracije Mostara i Neretve možda je jeftinije riješenje praviti po jedan za svaku obalu nego centralizovati otpadne vode u jedan. Ali to je već pitanje za struku.
Tužno je da Mostar još nema takav prečistač, kad ga ima jedno Trebinje i u toku je izgradnja istog za Bileću. I vjerovatno još dosta manjih mjesta u BiH. Riješenje znači postoji, ali je potrebno malo dobre volje i nešto para.
Para treba, ali jedan Mostar i jedna Neretva to zaslužuju...žalosno da to još nije riješeno....A nekako i sramota :(
Post Reply