Neretva nas treba!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Danas nekad treba da se potpiše ugovor o finansiranju i izgradnji elektrana sa austijancima... ukoliko saznam nešto javim Vam svima...
kekec

Post by kekec »

Ilegalci su poceli. Nema dokumentacije.
Uz ilegalce idu diverzanti, a i vojska
nezadovoljnih. :)
Saraswati

Post by Saraswati »

kekec wrote:Ilegalci su poceli. Nema dokumentacije.
Uz ilegalce idu diverzanti, a i vojska
nezadovoljnih. :)

:) :) :)
Klesar Tadija Tegoba

Post by Klesar Tadija Tegoba »

Ako ko sazna za protestno okupljanje ili bilo koju drugu vrstu materoje**avanja federalnoj vladi u vezi ovog projekta oglasite ovdje!

Ja cu biti presretan da aktivno ucestvujem u tom derneku.
pelin

Post by pelin »

DANAS POTPISIVANJE OKVIRNOG SPORAZUMA
IZMEĐU APET GRUPE I ELEKTROPRIVREDA IZ FBIH

Sarajevo, 18.10.2006. - Okvirni sporazum između APET grupe iz Austrije i Elektroprivreda iz FBiH, za pripremu izgradnje elektroenergetskih objekata, biće potpisan danas u sjedištu Vlade Federacije. Riječ je o Okvirnom sporazumu, koji će u ime JP Elektroprivrede BiH potpisati direktor Enver Kreso, JP Elektroprivrede HZ HB direktor Vlado Marić i predstavnik APET grupe Christian Tino Terraneo. Potpisivanju će prisustvovati predstavnici Veleposlanstva Austrije u BiH, članovi APET grupe, Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
pelin

Post by pelin »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Ako ko sazna za protestno okupljanje ili bilo koju drugu vrstu materoje**avanja federalnoj vladi u vezi ovog projekta oglasite ovdje!

Ja cu biti presretan da aktivno ucestvujem u tom derneku.
Ne budite ovce i ne cekajte da vas neko drugi organizuje i povede.

Organizujte se sami.

Ovaj rat se ne smije izgubiti!
Klesar Tadija Tegoba

Hajde majke ti ne palamudi, vec reci kako si se ti samoorganizovao :o - pa da i ja uradim slicno.
pelin

Post by pelin »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Hajde majke ti ne palamudi, vec reci kako si se ti samoorganizovao :o - pa da i ja uradim slicno.
Nikako! Cekam nekoga da dodje da kaze sta mi je raditi, da me pozove na "proteste" ili potpisivanje peticije nakon cega ce mi biti mirna savjest, a za to vrijeme ovdje palamudim i cekam da ubiju rijeku.

Ako si htio procitati, napisao sam u jednom postu ranije sve sto sam imao o tome.

A ako vec ne znas kud i kako sam, onda je mozda najbolje da stupis u kontakt s ljudima iz Konjica koji kazu da nece dozvoliti da se grade hidrocentrale.
Klesar Tadija Tegoba

Trebao si odmah reci. Odoh da im pisem.
Daj posalji svima email adrese ljudi iz Konjica. I to je nesto.

P.S.
Uzgred, pravo mi je sega tvoj stav da ce se iskljucivo individualnom akcijom moze nesto znacajno promijeniti. Ako hocemo ovo sranje zaustaviti, akcija mora biti masovno podrzana od javnosti, vodjena sa jednog mjesta i medijski dobro pokrivena.
Utopija o tome kako svako za sebe vodi bitku za Neretvu ne moze brzo/efikasno dovesti do zajednickog cilja - zaustaviti devastiranje nase prirode. Vremena nemamo puno.

Na kraju krajeva, bitno je da se slazemo da moramo nesto ZAJEDNO uraditi.
Edit

Post by Edit »

Salko sto je u vodu skako wrote: kamenja i vode ima svugdi a sto se tice ribe jedi onu iz konzerve i gotovo....smiri se i idi spavat...
Je li ovo neki cinizam, or what :shock:
pelin

Post by pelin »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Trebao si odmah reci. Odoh da im pisem.

P.S.
Uzgred, pravo mi je sega tvoj stav da ce se iskljucivo individualnom akcijom moze nesto znacajno promijeniti.

Ako hocemo ovo sranje zaustaviti, akcija mora biti masovno podrzana od javnosti, vodjena sa jednog mjesta i medijski dobro pokrivena.
Utopija o tome kako svako za sebe vodi bitku za Neretvu ne moze brzo/efikasno dovesti do zajednickog cilja - zaustaviti devastiranje nase prirode. Vremena nemamo puno.

nismo se razumjeli. iskustva nekih drugih uglavnom su pokazala da su manje grupe odlucne da naprave nesto puno efikasnije od nekih masovnijih i centralizovanih koje se cesto izgube, postanu same sebi cilj, "kljucni ljudi" se pridobiju na suprotnu stranu i onda sve uruse (ne treba sumljati da ce i u ovom slucaju investitori pokusavati staviti pod kontrolu one koji im se suprostave, koristeci sva sredstva, od potkupljivanja, zastrasivanja, pa na dalje)... nezavisne grupice je puno teze staviti pod kontrolu. to oni odozgo vrlo dobro znaju, zato i poplava silnih gradjanskih organizacija. treba samo hladne glave sve pazljivo planirati. najbolje djelovati sa ljudima u koje imamo povjerenje, a onda se usput mozemo sresti i sa drugima koji se pokazu odlucnim...

najgluplje bi bilo upasti u zamku besmislenih "akcija" i klovnovskih parada koje su same sebi cilj, racunati unaprijed da je ova bitka izgubljena, pa prati savjest rijecima da smo ucinili sto smo mogli, da se vise se nije moglo, na derneku je tako odluceno... bolje onda ostati kuci i gledati tv.

nemamo sto kalkulisati, jucer sume, danas rijeke, sutra ce nam oteti i zrak.
Klesar Tadija Tegoba wrote:Na kraju krajeva, bitno je da se slazemo da moramo nesto ZAJEDNO uraditi.
svakako. nadam se da cemo svi zajedno imati dovoljno pameti, snage i odlucnosti da zaustavimo zlo koje pripremaju.
Last edited by pelin on 19/10/2006 01:18, edited 1 time in total.
pelin

Post by pelin »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Trebao si odmah reci. Odoh da im pisem.

http://www.zeleni-neretva.ba/

http://www.ekomrezabih.net/
triton

Post by triton »

otkad ja ovo govorim :thumbup: samo gerila
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Nista na ova dva sajta o podrsci ,nisam nasao iako sam se dobrano potrudio .
Imali sta bolje ???
Moglo bi se i ovdje u Bihacu nesto napraviti, ima se volje a bilo bi o organizacije .
_BosanaC

Post by _BosanaC »

http://www.zone-2000.net forum, mozda tamo sta ima...
pelin

Post by pelin »

Naziv: INTRADE d.o.o.
Adresa: Zmaja od Bosne 44 - 71000 Sarajevo - BiH
Telefon: +387 33 657-205
Telefaks: +387 33 657-206
E-mail: [email protected]

Poslovna banka: CBS d.d. Sarajevo
Transakcijski račun: 173100-1000012939

Porezni broj: 4200382090008
Matični/carinski broj: 20037725
PIO broj: 1068147352

Sudska registracija broj: UF/I 2331/99 od 07.03.2000 godine
Dopuna sudske registracije broj: UF/I 4944/00 od 19.04.2001 godine
Prva sudska registracija: U/I 1409/89 od 29.12.1989 godine

Odluka za promet naoružanjem i vojnom opremom 297/2000 od 02.11.2000 godine izdato od Vlade Federacije BiH
Odluka za promet eksplozivnim materijama 03-04-9-248 od 02.11.1999 godine izdato od FMUP-a

http://www.intrade.co.ba/intrade/index.htm
pelin

Post by pelin »

ili jos preciznije

http://www.istrabenz.si
water

Post by water »

dno dna. Nema dalje. Ima pare da se potopi kanjon neretve, nema pare da si izgradi put sjever jug. Jesu li ta raja iz Konjica zaista dobro organizirani. I jeli samo nekoliko ljudi ili je citav grad protiv. Mislim, ako oni ne daju, nema boga d a sarajevski uhljupi mogu prodati to malo nesto sto je ostalo vrijedno u bosni.

Boze pameti
pelin

Post by pelin »

Skupina Istrabenz energetski sistemi

Krovna družba v skupini je družba Istrabenz energetski sistemi s sedežem v Novi Gorici. Njene odvisne družbe imajo sedeže v Avstriji, Bosni in Hercegovini ter Sloveniji. To so družbe: Intrade Energija, Sarajevo; Vitales, Sarajevo; APC, Dunaj; Istrabenz Gorenje, Ljubljana; IG Prodaja, Nova Gorica in Biotoplota, Nova Gorica.

Skupina se ukvarja predvsem s proizvodnjo, distribucijo in trgovanjem električne energije in z inovativnimi rešitvami na področju trajnostne energetike, učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije.

http://www.istrabenz.si/slo/energetika
pelin

Post by pelin »

Intrade Energija, d.o.o., Sarajevo

FIRMA: Intrade Energija, d.o.o., Sarajevo
SKRAJŠANA FIRMA: ITE d.o.o., Sarajevo
SEDEŽ: Zmaja od Bosne 44, 71000 Sarajevo
MATIČNA ŠTEVILKA: 4200770420001
DAVČNA ŠTEVILKA: 01704280
OSNOVNA DEJAVNOST: Proizvodnja in distribucija električne energije
OSNOVNI KAPITAL DRUŽBE: 80.000, 00 KM
UDELEŽBA MATIČNE DRUŽBE ISTRABENZ ENERGETSKI SISTEMI V KAPITALU: 51%

TEL. ŠT.: +387 33 657 205
FAKS ŠT.: + 387 33 657 206
ELEKTRONSKI NASLOV: [email protected]
NASLOV SPLETNE STRANI: http://www.intrade.co.ba/intrade-energija

Poslovodja družbe:
- Emir Avdić

Dejavnost družbe:
Dejavnost družbe je izvajanje investicij v objekte za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije ter prodaja električne energije.

Najpomembnejši projekt družbe v letu 2004 je bila izgradnja štirih malih hidroelektrarn v Bosni in Hercegovini, HE Botun, Jezernica, Mujakovići in Majdan.
kekec

Post by kekec »

...Dejavnost družbe je izvajanje investicij v objekte za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije ter prodaja električne energije.
A vama bosanci, od sake do lakta !
Ko hebe i vas i vasu prirodu.

Mi Slovenci smo gazde i vlasnici profita!

E Heco, nazovi ministre i ostala bando,
gori ste od onih sa brda. Vi hocete da
unistite do temelja. :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Potpisan okvirni sporazum za pripremu izgradnje elektroenergetskih objekata u FB

Predstavnici elektroprivreda iz Federacije BiH i austrijske APET grupe u srijedu su u Sarajevu potpisali okvirni sporazum o partnerstvu za pristupanje pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata u FBiH.

Kao strateški partner dviju elektroprivreda za pripremu izgradnje hidroenergetskih objekata u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Manastiru i Vrilu, kako je poznato, proglašen je javnim pozivom odabrani konzorcij APET-grupa iz Austrije.

- Ovim sporazumom o partnerskoj suradnji želimo da nam austrijski partner pomogne u izradi potrebnih dokumenata, studija kako bismo došli u poziciju da gradimo suvremena postrojenja uz primjenu novih tehnologija'' izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

On je istaknuo značaj ovakvih projekta čija realizacija treba biti pokretačka snaga za razvoj industrije u Federaciji i BiH. S obzirom na to da izgradnja jedne hidroelektrane u prosjeku traje dvije do tri godine, Hećo je izrazio očekivanje da će potpisnici sporazuma što prije krenuti s izradom izvedbenih projekta, odnosno studija.

Investicija za ove četiri hidroelektrane procjenjuje se na 800 milijuna eura, a instalirana snaga bila bi 200 megawata.

Direktori Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB Enver Kreso i Vlado Marić ukazali su na raniju uspješnu suradnju s austrijskim partnerima i dodali da ovaj projekt uz osiguranje dodatnih količina električne energije, zadovoljavanja potrošnje i osiguranja pozicije Federacije BiH na regionalnom tržištu ovim energentom, treba omogućiti razmjenu iskustava i edukaciju.

APET grupa, prema riječima njenog predstavnika Chrstiana Tino Terranea, objedinjuje bogato iskustvo i kvalitetne tehnologije u oblasti iskorištavanja energije i namjerava u suradnji s bh. partnerima ostvariti ciljeve ovog projekta.

(Bljesak/Fena)
Ako se po jutru dan poznaje... :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nastavak sage...
Europa ubrzano ostaje bez energije

Ovih je dana u Češkoj u južnoj Moravskoj, počela raditi najveća elektrana na biogorivo u Europi, koja će moći podmiriti potrebe oko 8000 čeških kućanstava. Istovremeno, razlika između ponude električne energije i potražnje u Europi nikad nije bila manja. U 2005. i početkom 2006. u Europi je proizvedeno tek 4,8% električne energije više od potražnje, a Forbes je nedavno iznio pesimistične činjenice koje pokazuje kako Europa ubrzano ostaje bez energije, prenosi Vjesnik...
Dok po toj istoj Evropi kojoj mi (al u qrcu) tezimo prave elektrane na biogorivo i ne pada im na pamet unistavati (vlastite) prirodne resurse, nasi ideju unistenja prirode prihvacaju objerucke kako bi se valjda do maksimuma ulizali nekakvim lobijima koji bi i rodjenu mater prodali ako ce se okoristiti od toga :x
Guento

Post by Guento »

Image

Image

Image Ovo mi je najinteresantnije...

Image

Image
saveneretva

Post by saveneretva »

Ne znam jeste li sinoc gledali drugi dnevnik na BHT-u, ali prosto je nevjerovatno kolika je sirovina onaj ministar Heco. Nije izgovorio nijednu suvislu recenicu. Najveca provala je kad je na pitanje da li se spustao camcem niz Neretvu i da li i nakon toga misli da treba graditi brane rekao da ce se i nakon gradnje brane moci spustati camcima (???).
Ne vjerujem da je onaj ikad sjeo u camac, njemu je dovoljna fotelja u ministarstvu.

I umjesto njega i drugih nasih vrlih ministara, za promociju Bosne i spasavanje njenih bogatstava moraju se boriti entuzijasti iz bijelog svijeta.

Ako dosad niste, pogledajte tekstove i videoklipove Richarda Bangsa na Yahoou.

http://adventures.yahoo.com/b/adventure ... EtaG9tZQ--

http://adventures.yahoo.com/b/adventures/adventures7860
Post Reply