Neretva nas treba!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

S
tani ba malo, a ovo tebi nema znaci veze s politikom ? Pa o cijim odlukama i interesima se ovdje radi ? Ne dajem ja dozvole i koncesije za ove stvari, vec izvrsna i zakonodavna vlast u ovom slucaju kroz javna preduzeca. I sad ja "prljam" ovaj forum politikom, e pa care moj ja mislim da se u ovom slucaju nista ne moze posmatrati bez politike, imas pravo da se ne slazes, al nemas pravo da mi govoris da o ovome ne pisem....

Ne pisi o politici na podforumu ekologija , pisete o nekakvom heći i posto je mnarod glasao za heću 1 oktobra sve je gotovo , a da je nije izbarao heću nego beću nebi bilo gotovo , a sta bi bilo da je mićo ??
Meni je zalosno , nista nije gotovo i rezultat izbora ne utice na odluku ove ili one vlade .
PRITISAK ,OTPOR HUKA, BUKA ,PUSKA .BOMBA KAMIKAZA sve sto treba bilo kakva cijena za onaj dragulj nije prevelika ,odlucnost pokaze ĆE ovoj ili onoj vladi ili heći ,a mozda i beći da se "NEMERE "ZAJEBAVAT.

sjebu Konjic
Nebi ni bilo cudo da
sjebu Konjic
po tebi i slicnima .

krenut bageri put Bihaca, a
He he he NE ZABORAVI KONJIC NIJE BIHAC A i una nije neretva isli su i tenkovi putem Bihaca pa nisu daleko stigli .

a svi znamo za koga glasa Bihac, a za koga moj grad
APOLITICAN SAM

Necu da polemisem vise ,tema je jasna "NERETVA NAS TREBA"ako imas sta konkretno da ucinis ili predlozis ,a ako nemas nemoj nas tušiti ima vec dovoljno problema .
Sutra ako bog da vidjecemo da se peticija piše i u Bihaću , vidjeću sta eko organizacije planiraju i sta se moze uciniti . :D
Saraswati

Post by Saraswati »

Biscanine, svidja mi se tvoj duh :)

Mislim da imas pravo...

Ne treba imati iluzija da bi ova ili ona vlast utjecala na nesto bitno drukciju ekolosku politiku kod nas...

Ovo nije politicki, vec ekoloski problem... (Naravno da je to dvoje povezano, ali poznato je da ekoloski aktivisti u svijetu svuda kubure sa svojom borbom za ocuvanje okolisa, bez obzira na politicku orijentaciju kojoj stoje nasuprot.)

Mislim da bi se svaka vlast kod nas, bez obzira na provenijenciju polakomila za svojim komadicem "torte"...

Misljenja sam da sad trebamo zaboraviti na sve eventualne politicke razlike i zajednicki se i svim snagama zaloziti da ocuvamo ove ljepotice koje imamo...

U tom smislu, Biscanine (i mi svi ostali) samo naprijed :thumbup:
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

mamu im njihovu......
ja kad god cujem da se gradi brana na rijeci,uvijek se najezim.grade brane ,da bi slovencima i evropljanima,prodavali struju za jeftine pare ,pritom unistavajuci ekologiju ove prekrasne zemlje.ako je bosna cime bogata,onda je to rijekama i planinama.a azdahe nam uzimaju i to bogastvo.ne daju nam da uzivamo u ovoj ljepoti,a sto je najgore ne daju ni da disemo.
bosna nije u ratu pala,vec u miru.unistavaju nam nasi politicari ono, za sto smo se borili,ono,za sto smo svoju krv dali.a oni su i onda karte crtali kao sto ih sada crtaju.
zalosno u svemu tome je ,sto mi bosanci nista ne poduzimamo.mi ih cak podrzavamo.divimo se njihovim politickim govorima i obecanjima.glasamo za njih,dajemo im podrsku.jednostavno.. ne reagujemo.
eh, kad ne reagujemo bolje i ne zasluzujemo.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

BISCANIN2 wrote:
Ne pisi o politici na podforumu ekologija , pisete o nekakvom heći i posto je mnarod glasao za heću 1 oktobra sve je gotovo , a da je nije izbarao heću nego beću nebi bilo gotovo , a sta bi bilo da je mićo ??
Meni je zalosno , nista nije gotovo i rezultat izbora ne utice na odluku ove ili one vlade .
PRITISAK ,OTPOR HUKA, BUKA ,PUSKA .BOMBA KAMIKAZA sve sto treba bilo kakva cijena za onaj dragulj nije prevelika ,odlucnost pokaze ĆE ovoj ili onoj vladi ili heći ,a mozda i beći da se "NEMERE "ZAJEBAVAT.
Ne govorim da je SVE GOTOVO, ali govorim da je i narod brate neodgovoran - ponasaju se ko stoka dok ne dodje belaj pred njihova vrata, a onda kukaju i placu, e pa ako su se vec jednom zajebali nek se sad makar organizuju, a i to je politika, ko i organizovanje peticije...

He he he NE ZABORAVI KONJIC NIJE BIHAC A i una nije neretva isli su i tenkovi putem Bihaca pa nisu daleko stigli .
Dzaba ta prica sad, ne trebaju tenkovi da se nesto sjebe, pa ko opljacka i upropasti sve od tvog Bihaca do Drine u zadnjih 10 godina - cetnici il nasi budaletine ?
KURI ME BOLAC ZA KOGA GLASA BIHAC A ZA KOGA TVOJ GRAD
APOLITICAN SAM

Necu da polemisem vise ,tema je jasna "NERETVA NAS TREBA"ako imas sta konkretno da ucinis ili predlozis ,a ako nemas nemoj nas tušiti ima vec dovoljno problema .
Sutra ako bog da vidjecemo da se peticija piše i u Bihaću , vidjeću sta eko organizacije planiraju i sta se moze uciniti . :D
Mozes ti biti apolitican, to postujem, al' ova tema po mom misljenju ima vise veze s politikom i zakonom no s ekologijom. Sta ja mogu uciniti ? Mogu potpisati tu peticiju, za pocetak... Sta predlazem... Pa posto nase politicare i narod (stoku) boli kurac za Neretvom, Unom i Vrbasom, ja bi predlozio da se uporedo s potpisivanjem peticije kontaktiraju slovenacki mediji i njihova ekoloska udruzenja, jer od naseg javnog mnijenja ocito nema nista. Lijepo reci Janezima da njihovi tajkuni krse nase zakone uz pomoc nasih kriminalaca i zaprijetiti da ce se organizovat bojkoti njihove robe, usluga, i sjebavat ih kako god stignemo...
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Murat Sabanovic wrote:mamu im njihovu......
ja kad god cujem da se gradi brana na rijeci,uvijek se najezim.grade brane ,da bi slovencima i evropljanima,prodavali struju za jeftine pare ,pritom unistavajuci ekologiju ove prekrasne zemlje.ako je bosna cime bogata,onda je to rijekama i planinama.a azdahe nam uzimaju i to bogastvo.ne daju nam da uzivamo u ovoj ljepoti,a sto je najgore ne daju ni da disemo.
bosna nije u ratu pala,vec u miru.unistavaju nam nasi politicari ono, za sto smo se borili,ono,za sto smo svoju krv dali.a oni su i onda karte crtali kao sto ih sada crtaju.
zalosno u svemu tome je ,sto mi bosanci nista ne poduzimamo.mi ih cak podrzavamo.divimo se njihovim politickim govorima i obecanjima.glasamo za njih,dajemo im podrsku.jednostavno.. ne reagujemo.
Moram te ispraviti, necemo mi njima prodavati struju, mi cemo njima samo dati pravo (koncesiju) da oni sebi naprave te hidroelektrane, a ako nam zafali i ako se dogovorimo oni ce nama prodavati struju!

Ne znam je li ti sad jasnije o cemu se radi?
Last edited by nesvrstan on 24/10/2006 00:23, edited 1 time in total.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

S
ta ja mogu uciniti ? Mogu potpisati tu peticiju, za pocetak... Sta predlazem... Pa posto nase politicare i narod (stoku) boli kurac za Neretvom, Unom i Vrbasom, ja bi predlozio da se uporedo s potpisivanjem peticije kontaktiraju slovenacki mediji i njihova ekoloska udruzenja, jer od naseg javnog mnijenja ocito nema nista. Lijepo reci Janezima da njihovi tajkuni krse nase zakone uz pomoc nasih kriminalaca i zaprijetiti da ce se organizovat bojkoti njihove robe, usluga, i sjebavat ih kako god stignemo...

E ovo je vec nesto ,ideja je jako dobra upozoriti i janeze o cemu je rijec , alarmirati javnost , ako treba camcima izaci pred vladu zakrciti saobracaj ili sta vec .
pelin

Post by pelin »

da drugovi, tacno, sve je politika, ali krivac za pustosenje ove planete je sistem u cjelini koji vi tako vatreno branite.

kapitalizam se ne moze odrzati bez masovnog pustosenja svega. osvrnite se, pogledajte sta je navpravio od zemlje i ljudi. to je rak koji prozdire sve pred sobom.

ako mu se ubrzo ne stane u kraj ili sam sebe ne pojede, uskoro ce biti prekasno.

cuj, molim te, izbori?! jel se to vi zajebavate? e, svasta!

ko jos pusi tu pricu?

izbori su za maloumne.

cirkus zivi.

ljudi koji imalo drze do sebe nikada nece dopustiti da svoje zivote prepuste u ruke drugih.

sta nakon peticija?
Last edited by pelin on 24/10/2006 01:35, edited 2 times in total.
pelin

Post by pelin »

BISCANIN2 wrote: PRITISAK ,OTPOR HUKA, BUKA ,PUSKA .BOMBA KAMIKAZA sve sto treba bilo kakva cijena za onaj dragulj nije prevelika ,odlucnost pokaze ĆE ovoj ili onoj vladi ili heći ,a mozda i beći da se "NEMERE "ZAJEBAVAT.
Ovo cijenim! Svaka cast Biscanin :thumbup:
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

nesvrstan wrote:
Murat Sabanovic wrote:mamu im njihovu......
Moram te ispraviti, necemo mi njima prodavati struju, mi cemo njima samo dati pravo (koncesiju) da oni sebi naprave te hidroelektrane, a ako nam zafali i ako se dogovorimo oni ce nama prodavati struju!

Ne znam je li ti sad jasnije o cemu se radi?
nisam se ukljucio na pocetku u ovu temu,tako da nisam upoznat
oko ovih desavanja, i ako sam cuo de ce se graditi brane na nertvi, drini.
ali,ako je tacno sto ti kazes, onda nas nasi politicari jebu u ovo malo pameti sto nam je ostalo od rata.
treba nesto pod hitno poduzeti!!!!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

BISCANIN2 wrote:S
tani ba malo, a ovo tebi nema znaci veze s politikom ? Pa o cijim odlukama i interesima se ovdje radi ? Ne dajem ja dozvole i koncesije za ove stvari, vec izvrsna i zakonodavna vlast u ovom slucaju kroz javna preduzeca. I sad ja "prljam" ovaj forum politikom, e pa care moj ja mislim da se u ovom slucaju nista ne moze posmatrati bez politike, imas pravo da se ne slazes, al nemas pravo da mi govoris da o ovome ne pisem....

sjebu Konjic
Nebi ni bilo cudo da
sjebu Konjic
po tebi i slicnima .

krenut bageri put Bihaca, a

a svi znamo za koga glasa Bihac, a za koga moj grad
APOLITICAN SAM

Majstore, ne znam koliko dugo i da li uopste imas iza sebe neki ekoloski rad, ali da imas zasigurno ne bi razdvajao politiku i borbu za opstanak prirode. Doticni gospodin koji se proziva je ministar vec par godina koji je direktno kriv za unistavanje Rakitnice, gornjeg toga Neretve, Visocice itd, zato ako ti poznajes nekoga, osim Svevisnjeg, kome bi se ekolozi mogli obratiti osim politicarima (a da to nije ni Nailova mater) ekolozi cijelog svijeta bi ti bili zahvalni, a vjerujem da bi se i Greenpeace rasformirao momentalno.

Uzdravlje!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

RS isušuje Neretvu zbog tri milijarde stranih ulaganja
Autor ZDENKO JURILJ

BANJA LUKA - Ignorirajući dramatično upozorenje stručnjaka, ekoloških udruga, pa čak i OHR-a u kojem se kaže kako bi provedba projekta Gornji horizonti isušila donji tok Neretve, Vlada Republike Srpske ipak je najavila dovršetak do 2010. godine.

U novoj studiji razvitka elektroenergetskog sektora u RS-u, koji euforično najavljuju banjolučki mediji, planiran je nastavak ostvarenja tog dugo godina osporavana projekta, kojim je predviđeno usmjeravanje voda iz slijeva Neretve u slijev Trebišnjice gradnjom hidroelektrana Nevesinja i Dabra te usmjeravanje voda u Bilećko jezero.

Projekt ekološki visokog rizika, koji ozbiljno prijeti pomanjkanjem vode u Neretvi i pritokama nizvodno od Mostara, nije uopće uznemirio savjetnika ministra za energetiku u Vladi RS-a Milorada Živkovića.

U sklopu investicijskog projekta vrijedna oko tri milijarde eura, kojim se do 2015. godine RS pozicionira kao jedan od većih izvoznika električne energije u regiji, M. Živković kaže kako će se u sljedećem razdoblju pojačati provedba projekta Gornji horizonti te gradnja hidroelektrane Dubrovnik 2 snage 300 megavata.

- To je dio hidrosustava koji uključuje korištenje voda na smjeru Gatačko polje, rijeka Zalomka, Nevesinjsko polje, Dabarsko polje, Fatničko polje i akumulacija Bileća. U taj sustav u posljednjoj etapi uvodi se dio voda sjeverozapadnog dijela Nevesinjskog polja, sve vode sustava dovedenog u akumulacijski bazen Bileća mogu se u daljem padu od 402 metra energetski koristiti do mora preko sazgrađenih hidroelektrana Trebinje 1, Trebinje 2, Dubrovnik i Čapljina.

Treba pripremiti projektnu dokumentaciju za gradnju, a što se tiče novca, uvijek se može naći - kazao je M. Živković, čiju izjavu prenose banjolučki mediji.
O gradnji hidroelektrane Dubrovnik 2, u sklopu projekta s hrvatskim gospodarstvenicima, već je razgovarao primijer RS-a Milorad Dodik. Tvrtka EFT iz Velike Britanije, investitor u gradnji hidroelektrana, pokušava preko naručene ekspertize pokazati neškodljivost projekta za ekosustav, i to od stručnjaka iz Londona i Atene.

Naručio je, platio i dobio što je tražio. Stručnjaci upozoravaju da su određene postavke o veličini i granicama slijeva Trebišnjice i Neretve upitne pa čak ne mogu izdržati ni umjerenu znanstvenu tvrdnju da je količina vode upravo razmjerna površini slijeva.

Na međunarodnoj konferenciji o toj temi u Neumu, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, čak je 220 međunarodnih stručnjaka zaključilo kako je riječ o projektu visoka rizika. Njihovo je mišljenje da bi taj projekt mogao ostaviti štetne posljedice za cijeli slijev Neretve te Park prirode Hutovo blato. Njihove tvrdnje opovrgava britanska kompanija EFT, koja je investitor, a inače kontrolira 80 posto regionalnog tržišta od Austrije do Grčke.
Preneseno sa: http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 6/index.do
_BosanaC

Post by _BosanaC »

NAJVEĆA INVESTICIJA U HISTORIJI BIH
Komentar za ponudu federalne vlade za investiranje u eloktroenergetski sektor
„Najveća investicija u historiji BiH – 3,5 milijarde eura pred vratima BiH“ glasi naslovnica sedmičnjaka Dani od 08.09.2006. g. u kojem se čak na osam strana objavljuje tekst pun euforije o šansama BiH za iskorištenje elektroenergetskog potencijala. Euforično se piše o greenfield investiciji teškoj tri milijarde eura, o razvojnoj šansi značajnijoj od Koridora Vc itd. itd. Ovaj tekst je rezultirao nakon javnog poziva federalnog resornog ministarstva upućenog potencijalnim investitorima za strateško partnerstvo za izgradnju četiri hidroelektrane, četiri termoelektrane, te dva rudnika.
Tekst se moze preuzeti sa: http://www.zeleni-neretva.ba/downloads/ ... pt2006.zip
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Majstore, ne znam koliko dugo i da li uopste imas iza sebe neki ekoloski rad, ali da imas zasigurno ne bi razdvajao politiku i borbu za opstanak prirode.
Iskreni nikakav javan ,osim sto sam osnivac rainbowrafting kluba ,od 80 i neke aktivno ucestvujem sto samostalno sto u nekavim akcijama ciscenja okoline a osobito une i njenog korita .
Svaki put kad sam na vodi odradim nekiliko vreća plasticnog otpada i kabastog koji zna da zavrsi na uni.
Iduce sedmice pripremamo jednu malo vecu akciju cisecenja Une od PLandista do Salihovce .

Moj uticaj i rad je slab skoro minoran ali je 100% mojih mogucnosti ja ne mogu vise ,pokusavam da dajem maximum i da budem primjer drugima .
Sad dali to daje razultate ne znam .
Sad radim na organizaciji potpisivanja peticije .
Sva iskustva i sugestije u vezi petcija S U DOBRODOSLI slati ili na [email protected] ili pp .
Iskreno se nadam da ce zlocin biti sprijecen ,jer je to nasa obaveza .
_BosanaC

Post by _BosanaC »

BISCANIN2 wrote:
Majstore, ne znam koliko dugo i da li uopste imas iza sebe neki ekoloski rad, ali da imas zasigurno ne bi razdvajao politiku i borbu za opstanak prirode.
Iskreni nikakav javan ,osim sto sam osnivac rainbowrafting kluba ,od 80 i neke aktivno ucestvujem sto samostalno sto u nekavim akcijama ciscenja okoline a osobito une i njenog korita .
Svaki put kad sam na vodi odradim nekiliko vreća plasticnog otpada i kabastog koji zna da zavrsi na uni.
Iduce sedmice pripremamo jednu malo vecu akciju cisecenja Une od PLandista do Salihovce .

Moj uticaj i rad je slab skoro minoran ali je 100% mojih mogucnosti ja ne mogu vise ,pokusavam da dajem maximum i da budem primjer drugima .
Sad dali to daje razultate ne znam .
Sad radim na organizaciji potpisivanja peticije .
Sva iskustva i sugestije u vezi petcija S U DOBRODOSLI slati ili na [email protected] ili pp .
Iskreno se nadam da ce zlocin biti sprijecen ,jer je to nasa obaveza .
Na zalost, kada neko zaglibi u ekologiji najmanje vremena ima provoditi u prirodi s obzirom da ti 90% energije oduzme borba na asfaltu :( I ta borba, vjerovao ili ne, svodi se na prepucavanja sa obicno opcinskim vijecnicima koje moras da ubjedjujes s jedne strane u pogubnost ideje investitora, koji sjedi s druge strane stola i ima pune ruke papira kojima navodno dokazuje suprotno od onoga sto se golim okom vidi...

Posaljem ti mail, da ne zacatavamo...

Sve u svemu, svaka cast za trud, ali, na zalost, jos uvjek smatram da je nemoguce razdvojiti politiku i ekologiju... inace smo pusa teska...
belma_B

Post by belma_B »

SMRT KAPITALIZMU....KAPITALIZAM UBIJA U RATU I U MIRU!!!!!!!!

Biscanin ako zelis ja te mogu staviti na nasu mailin listu pa bi tako bio informisan o nasim aktivnostima.......
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Dokle je dosla peticija ??Koje su sljedece aktivnosti ??
kekec

Post by kekec »

Eventualna brana na Neretvi ce UNISTITI ovo:
http://peternad.club.fr/neretva/index.html
nesvrstan

Post by nesvrstan »

kekec wrote:Eventualna brana na Neretvi ce UNISTITI ovo:
http://peternad.club.fr/neretva/index.html
...ali cemo zato dobiti ovo:
Image
kekec

Post by kekec »

Jahta je lijepa, ali nije zaradjena posteno.
Jahta ce trajati i vrijeme ce je unistiti, ako je
more ili vatra na "progutaju".
U njoj ce "uzivati" lopovi, oni koji nama
zele ukrasti-unistiti ono u cemu mozemo,
ne samo uzivati, nego ono sto nam zivot cini
ljepsim i boljim.
Neretvu i njenu okolinu unistavaju ljudi, koji
bi, kako neko rece i rodjenu mater ponudili za
saku eura.

Na TV, prije par dana, gosti Vijesti u 22,oo su Ministar Heco i
Slavisa Sucur,poslanik. Slavisa je protiv gradnje
hidrocentrala. Izmedju ostalog upita Ministra:
"Da li ste se vi spustili camcem kroz kanjon
Neretve?". A on papak, gleda u oci (kameru)
i sa oklijevanjem promrmlja: "Jesam". A LAZE!
LAZE LOPOV, GLEDA U OCI I LAZE !
Joj ministra i go..v..ana,
joj dobra co´eka za dobra DEGENEKA!
Ma treba ga, i njemu slicne, za m.u.d.a objesiti.
Uf! :x
kekec

Post by kekec »

Pejaković: Prvorazredni skandal i veleizdaja zemlje
"U novije doba nije zapamćeno da je posao vrijedan tri milijarde eura dodijeljen bez tendera. Ovo je prvorazredni skandal, jer je ovaj konzorcij skup proizvođača turbina, generatora i ostale opreme i građevinskih tvrtki iz Austrije. Ovo se ne može tretirati drugačije nego kao veleizdaja zemlje", kaže Josip Pejaković, glasnogovrnik "Tehela".
I Pejakovic se dobro, po mom misljenju, provaljuje.
Radi za "Tehel" koji takodje ima Neretvu "na nisanu".
Da je njegov Tehel dobio koncesije, da li bi to bio "skandal i
izdaja zemlje".:-?
"Sjasi Kurta (Intrede), da uzjasi Murta (Tehel)" :-x
belma_B

Post by belma_B »

potpisivanje peticije pocinje sutra u 15:00 na lokaciji Trg Oslobodjena - Alija Izetbegovic, dakle ispred parka kod ekonomskog fakulteta..svi vi koji biste zeljeli da imate radije pitku vodu nego monstruozne objekte u srcu buduceg nacionalnog parka, ako takav bude uopce moguc obzirom da su isti objekti poznati kao ekoloske bombe i njihova gradnja je u normalnom svjetu zabranjena, dodjite i barem svojim potpisom doprinesite ocuvanju neretve kakva jeste..jedna od rijetkih u svijetu koja je 90 km pitka i dom je raznolike endemske flore i faune...pozzdrav!!!!
belma_B

Post by belma_B »

potpisivanje peticije biti ce omoguceno narednih 7 dana, dakle do 05.11.2006. na istoj lokaciji u vremenu od 13 do 17 casova...pozz!!!
van Basten

Post by van Basten »

moj potpis ćete dobiti 31. ili 01.
Bitno je da se nekako krene i da se ne stane
black

Post by black »

potpisah jutros...i cini mi se da nema puno potpisa.. :? ili je mozda jos rano...

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Evo trazim svo jutro na netu informaciju sto cuh jutros na TVu...
neki Bosanac je na sajmu u Novom Sadu dobio neku nagradu za projekat neke ekoloske hidroelektrane koja ne ugrozava prirodu...ali nema pa nema nista online... :roll:
Post Reply