Neradni dani u BiH ??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1 Neradni dani u BiH ??

Post by emillio estevez »

Koji su neradni dani ili praznici u BiH?
Koji su od njih vjerski ,a koji drzavni praznici??
Isto tako da li se primjenuju na teritoriju cijele drzave ,ili su
prepusteni manjoj razini vlasti<?
Primjer vjerskih praznika u obadva entitea ?
Hvala.
-Romeo-

#2 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by -Romeo- »

Her Flick wrote:
emillio estevez wrote:Koji su neradni dani ili praznici u BiH?
Koji su od njih vjerski ,a koji drzavni praznici??
Isto tako da li se primjenuju na teritoriju cijele drzave ,ili su
prepusteni manjoj razini vlasti<?
Primjer vjerskih praznika u obadva entitea ?
Hvala.
praznici idu po mjestu boravka jer na drzavnom nivo jos uvijek nam zakona
e sad ako si katolik ne mozes koristiti bajram, mada se i tu trazi da se za drugi i treci dan pise godinji odmor, a neko da da se koristi bes pisanja godisnjeg to je do sefa, znaci svi slave svoje vjerske nikako tudje
a imamo jos 1. maj i novu godinu to slave oba entiteta, pa dan nezavisnosti i drzavnosti, mozda sam jos koji zaboravio
postoji drzavni zakon donesen nekada u ratu, obzirom da u roku od 6 mjeseci poslije dejtona niko ga nije osporio, on je na snazi. e sad, to sto ga niko ne ferma je nesto drugo.
arslanica

#3 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by arslanica »

i sta pise u tom zakonu??? 8)
emillio estevez

#4 Re: Neradni dani u BiH ??

arslanica wrote:i sta pise u tom zakonu??? 8)
Stvarno sto se spominje u tome zakonu ??.
Obicno je zakon da se postuje ili krsi : :(
Ovako je u Hrvatskoj.

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zako ... danima.asp
arslanica

#5 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by arslanica »

ja znam za vjerske praznike, nova godina, 1. mart, 1. maj i 25. novembar ...

(dovoljno je neradnih dana) :lol: :lol: :oops:
emillio estevez

#6 Re: Neradni dani u BiH ??

U Hrrvatskoj su vjerski krscanski blagdani neradni za sve ,osim kod privatnika.
Pripadnici vjerskih manjina imaju jos pravo za svoje blagdane ,koristiti placene slobodne dane,
naravno osim kod privatnika.

TZo znaci da pravoslavni vjernik ,ima neradne katolicke blagdane,
ali ima pravo i na svoje vjerske blagdane.
banjaluka078

#7 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by banjaluka078 »

ZAKON
O PRAZNICIMA REPUBLIKE SRPSKE
Član 1.
Zakonom o praznicima Republike Srpske (u daljem tekstu: Zakon) određuju se dani praznika Republike Srpske, način njihovog obilježavanja i praznovanja od strane građana, republičkih organa, organizacija i institucija, preduzeća i drugih oblika organizovanja za obavljanje djelatnosti ili usluga.
Član 2.
Praznici u Republici Srpskoj, kao republički praznici su:
- Dan Republike,
- Nova godina,
- Međunarodni praznik rada,
- Dan pobjede nad fašizmom,
- Dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Član 3.
Praznici iz člana 2. ovog zakona praznuju se:
- Dan Republike 9. januar,
- Nova godina 1. i 2. januar,
- Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj,
- Dan pobjede nad fašizmom 9. maj,
- Dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini 21. novembar.
Član 4.
U dane praznika Republike Srpske ne rade republički organi, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća i druge organizacije.
U dane praznika Republike Srpske obaveza je republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave, preduzeća i drugih organizacija isticanje na vidnim mjestima obilježja Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske odrediće koji su organi iz stava 1. ovog člana, preduzeća i druge organizacije dužni da rade i u dane praznika Republike i u kom obliku.
Član 5.
Statutom jedinice lokalne samouprave može se odrediti i jedan dan - praznik, kao radni dan, koji se slavi na području jedinice lokalne samouprave.
Član 6.
Praznici u Republici Srpskoj, kao vjerski praznici su:
- Pravoslavni Božić,
- Katolički Božić,
- Kurban Bajram,
- Pravoslavni Vaskrs,
- Katolički Uskrs,
- Ramazanski Bajram.
Član 7.
Vjerske praznike iz člana 6. ovog zakona praznuju po dva dana, prvi i drugi dan praznika, vjernici pravoslavne, katoličke i islamske vjeroispovijesti koji imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta u te dane.
U dane vaskršnjih praznika praznuje se Veliki petak.
Pripadnicima nacionalnih manjina priznaje se pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta, po dva dana u godini, za dva njihova vjerska praznika po vlastitom izboru.
Član 8.
Kao praznici na koje se radi utvrđuju se:
- dan škole - 27. januar - Sveti Sava,
- dan Vojske Republike Srpske - 12. maj,
- dan Ministarstva unutrašnjih poslova - 4. april,
- dan Prvog srpskog ustanka - 14. februar.
Republičke institucije iz stava 1. ovog člana obilježavaju praznike na prikladan i svečan način.
Član 9.
Građani Republike Srpske imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta, po vlastitom izboru, da praznuju do dva dana u godini na dane svojih ostalih vjerskih praznika.
Član 10.
Ukoliko praznici padaju u neradne dane, ne mogu se prenijeti na naredni radni dan.
Član 11.
Pravna lica, odgovorna lica u pravnom licu kao i preduzetnik čine prekršaj ukoliko rade u dane republičkih praznika.
Član 12.
Za prekršaj iz člana 11. ovog zakona kazniće se:
- pravno lice - novčanom kaznom od 2.000 KM do 15.000 KM;
- odgovorno lice u pravnom licu - novčanom kaznom od 150 KM do 2.000 KM i
- preduzetnik - novčanom kaznom od 500 KM do 9.000 KM.
Član 13.
Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o slavama i svetkovinama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 19/92).
Član 14.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.
Broj: 01-477/05
27. jula 2005. god.
Banja Luka,
Predsjednik
Narodne skupštine,
Dušan Stojičić,
link

U javnim institucijama, zvanicno, recimo na Bozic u bolnici, nigdje nikog, nije drzavni praznik, pa moja prijateljica koja radi, a koja nije pravoslavka, ne dobije lovu za rad na praznik...iako od menadzmenta do pomocnog osoblja nema nikog osim dezurnih timova.

Ja radim kod privatnika i trebalo bi da radim na taj dan, ali me on svaki put obavijesti da ne dodjem, da mu dzabe ne trosim grijanje, jer nas nece niko ni zvati ni traziti i nema svrhe da ja tu budem. Za Bajrame regularno imam po slobodan dan.
popajic

#8 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by popajic »

Bode mi oci ovaj 9-i maj, dan pobjede nad fasizmom...na ovim prostorima to zvuci tako lazno !
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by PipiDugaDevetka »

popajic wrote:Bode mi oci ovaj 9-i maj, dan pobjede nad fasizmom...na ovim prostorima to zvuci tako lazno !
9. maj=Dan Evrope
ultima_palabra

#10 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by ultima_palabra »

Kad vidim koliko Hrvati imaju praznika, po 15-16 dana godišnje :-D Kod nas nešto malo jada 6-7 dana se jedva skupi
FaceOff

#11 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by FaceOff »

Zna li neko hoće li se spajati 25.11 (Dan državnosti) i Bajram (27.11.) ???
Pooll

#12 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Pooll »

Zna li iko da li ce se prenositi Prvi maj na ponedjeljak, s obzirom da 1. i 2. maj padaju sub/ned? :?
akcija007

#13 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by akcija007 »

Pooll wrote:Zna li iko da li ce se prenositi Prvi maj na ponedjeljak, s obzirom da 1. i 2. maj padaju sub/ned? :?
To sam i ja htio da pitam, jos niko nista ne govori ali mislim da ce prenijeti 2maj s nedelje na ponedjeljak.
Sjecam se prije 5-6 god da je tako i Nova godina apla 1 januar sub, 2januar ned pa nismo radili ni pon 3 janura, pa mislim da cemo i ovaj put tako .
Ajatolah_

#14 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Ajatolah_ »

[greška]
Pooll

#15 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Pooll »

akcija007 wrote:
Pooll wrote:Zna li iko da li ce se prenositi Prvi maj na ponedjeljak, s obzirom da 1. i 2. maj padaju sub/ned? :?
To sam i ja htio da pitam, jos niko nista ne govori ali mislim da ce prenijeti 2maj s nedelje na ponedjeljak.
Sjecam se prije 5-6 god da je tako i Nova godina apla 1 januar sub, 2januar ned pa nismo radili ni pon 3 janura, pa mislim da cemo i ovaj put tako .
Sjecam se... i ja mislim da ce se prenijeti na ponedjeljak 3.5... nadajmo se :D
akcija007

#16 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by akcija007 »

Ta je Nova godina bila s 2004 na 2005.
1.1.2005 je bio u subotu, 2.1.2005. je bio u nedjelju i nismo radili u ponedjeljak 3.1.2005.
Tako da necemo ni ovaj ponedjeljak raditi
respo

#17 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by respo »

a ko nije zaposlen ima 365 neradnih dana al mislim da ce ih prenijeti u iducu godinu
theTruePath

#18 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by theTruePath »

emillio estevez wrote:U Hrrvatskoj su vjerski krscanski blagdani neradni za sve ,osim kod privatnika.
Pripadnici vjerskih manjina imaju jos pravo za svoje blagdane ,koristiti placene slobodne dane,

I kod nas(odakle sam rodom) je otprilike tako,samo zavisi kako gdje,kod nas je recimo bajram neradni za svakoga(jer su muslimani u tolikoj vecini da se i ne isplati recimo raditi u jednoj skoli),a recimo bozic je neradni samo za katolike/pravoslavce..i to je nepravedno..zasto bi moj kolega bio free i za bajram i za bozic a ja samo za bajram :D
Pooll

#19 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Pooll »

akcija007 wrote:Ta je Nova godina bila s 2004 na 2005.
1.1.2005 je bio u subotu, 2.1.2005. je bio u nedjelju i nismo radili u ponedjeljak 3.1.2005.
Tako da necemo ni ovaj ponedjeljak raditi
Hoce tako biti i ove godine? Neradni ponedjeljak? :run: :dance:
BSn

#20 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by BSn »

Neradni dan koji pada na subotu se ne prebacuje. Ako pada na nedjelju, onda se prebacuje na ponedjeljak.
Pooll

#21 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Pooll »

BSn wrote:Neradni dan koji pada na subotu se ne prebacuje. Ako pada na nedjelju, onda se prebacuje na ponedjeljak.
S obzirom da su zvanicno neradni 1. i 2. januar, a 2. januar je nedjelja, neradni je i 3. januar - ponedjeljak! :) :D :cry:
Jara

#22 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Jara »

theTruePath wrote:
emillio estevez wrote:U Hrrvatskoj su vjerski krscanski blagdani neradni za sve ,osim kod privatnika.

I kod nas(odakle sam rodom) je otprilike tako,samo zavisi kako gdje,kod nas je recimo bajram neradni za svakoga(jer su muslimani u tolikoj vecini da se i ne isplati recimo raditi u jednoj skoli),a recimo bozic je neradni samo za katolike/pravoslavce..i to je nepravedno..zasto bi moj kolega bio free i za bajram i za bozic a ja samo za bajram :D
Nepravda, pa to ti je! ;-)
Šala mala, nije nepravedno - instuitucije kao što su općine/opštine, zdravstvene ustanove, škole, vrtići itd. moraju da rade za vrijeme tih mubarek dana pa dežurni budu oni koji ne slave. Neradni dani koji se dobiju za Bajram ( ili drugi vjerski praznik) su zapravo ona dva plaćena, neradna dva dana koje zaposleni, po zakonu, ima pravo da koristi zbog vjerskih i tradicionalnih razloga. Taj kolega bi sigurno dežurao za Bajram da se to traži od njega, a zašto se ne traži, valjda je stvar kolektiva. Ne može mu niko osporiti ona dva dana da ih uzme kad želi - bilo iz vjerskih ili drugih razloga. Vjerski praznici nisu državni praznici, a ako se većina odluči da budu neradni, ne može se prisiljavati neko ko ih ne slavi da ih baš tad koristi a ne kad on želi. Možeš i ti reći da ne slaviš Bajram i moraju ti dati ona dva plaćena neradna dva dana kad želiš.
Jara

#23 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by Jara »

Pooll wrote:
BSn wrote:Neradni dan koji pada na subotu se ne prebacuje. Ako pada na nedjelju, onda se prebacuje na ponedjeljak.
S obzirom da su zvanicno neradni 1. i 2. januar, a 2. januar je nedjelja, neradni je i 3. januar - ponedjeljak! :) :D :cry:
Tako je bilo ranije, valjda će i sad. :)
akcija007

#24 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by akcija007 »

Prvi maj 2011 godine, pada 1.5. nedjelja, 2.5. ponedjeljak.
Jel neradni dan samo ponedjeljak ili i utorak? Zasto i utorak, praznik sa nedjelje se prenosi na ponedjeljak, onda u ponedjeljak ispadaju kao dva praznika. Ako se neko sjeca, 2005 gdine je ovako pao prvi maj pa koliko se dana nije radilo ?
BSn

#25 Re: Neradni dani u BiH ??

Post by BSn »

Jara wrote:
Pooll wrote:
Tako je bilo ranije, valjda će i sad. :)

Zvanicno. :)

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101227026

akcija007 wrote:Prvi maj 2011 godine, pada 1.5. nedjelja, 2.5. ponedjeljak.
Jel neradni dan samo ponedjeljak ili i utorak? Zasto i utorak, praznik sa nedjelje se prenosi na ponedjeljak, onda u ponedjeljak ispadaju kao dva praznika. Ako se neko sjeca, 2005 gdine je ovako pao prvi maj pa koliko se dana nije radilo ?
Mislim da ne - sto je puno, previse je. :D
Nedjelja se prebacuje na pondeljak, a ne na utorak... Jedino ako vrhuske ne procjene da ce malo jace povuc, pa ne ostave i 3 dan za mamurluk.
Post Reply