Zelimo, ali dug je put.HelaS wrote: ↑02/06/2025 23:51Zar ne želimo biti društvo bez rigidnih - drastičnih ograničenja, slobodno po izboru vremena rada, prava na rad zapravo_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2025 23:37 Popravak iznenadnog kvara<slobodan dan.
Zao mi je ali je tako.
Za jedan dan nista nece propasti.
Moze te iznenadni kvar zadesiti i za Bajram i za Prvi maj i za Novu godinu.
Izdrzat ces jedan dan, ono gdje je zaista hitno to radi.
I tamo gdje Đurić posluje, lokalne zajednice uvode neradnu nedjelju.
Mnogi privatni biznisi su poceli samoinicijativno uvoditi neradnu nedjelju ili uvoditi drugi neradni dan.![]()
Ponovo pitam: Koji je smisao zabrane rada trgovačkim objektima, ograničenja radnog vremena?
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7701 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- drug_profi
#7702 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Odluka je štetna.
Prava radnika = prava poslodavca.
Pri čemu poslodavac nosi teret odgovornosti i za kreiranje i odrzavanje radnog mjesta i za ta prava radnika.
Radnik samo hoce da sto manje radi. I to je fakt.
Ponovo pitam, ako je odluka dobra i ne nanosi štetu, zašto vlada sada revidira tu odluku?
Glupo pravo da kvare nešto što je dobro.
I ovo oko kvarova. Može se sve pretrpit. I u ratu bez stakala cijelu zimu.
A jel bogati to okruženje u kojem želiš živjeti?
Pri čemu poslodavac nosi teret odgovornosti i za kreiranje i odrzavanje radnog mjesta i za ta prava radnika.
Ponovo pitam, ako je odluka dobra i ne nanosi štetu, zašto vlada sada revidira tu odluku?
- Cherry-Cherry
#7703 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je ono u stilu: pa mogli smo četiri godine bez struje, vode, hrane... Ili još bolje: pola Afrike nema šta da jede.
-
Hakiz
#7704 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zakon o neradnoj nedjelji, veoma rigidan, počeo je da se primjenjuje 14 dana nakon donošenja, strogo.
Zakon o pušenju, koji treba da čuva zdravlje ljudi, a veoma liberalan, ni nakon 2 godine nije u primjeni.
To pokazuje koliko je vladi stalo do ljudi. Ako joj nije stalo do zdravlja ljudi, sigurno joj nije stalo do dobrobiti radnika u trgovini. Niti drugih radnika. Da joj je stalo, zabranila bi rad radnicima kroz ZOR, ne prostorima kroz ZOUT.
Pravda za radnike u ugostiteljstvu, kladionicama itd!

Zakon o pušenju, koji treba da čuva zdravlje ljudi, a veoma liberalan, ni nakon 2 godine nije u primjeni.
To pokazuje koliko je vladi stalo do ljudi. Ako joj nije stalo do zdravlja ljudi, sigurno joj nije stalo do dobrobiti radnika u trgovini. Niti drugih radnika. Da joj je stalo, zabranila bi rad radnicima kroz ZOR, ne prostorima kroz ZOUT.
Pravda za radnike u ugostiteljstvu, kladionicama itd!
-
1Dante1
#7705 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cijena najma je ostala identicna, bez umanjenja za neradne nedjelje. Pomnozi.
Majstoee, kao da ih neko pita mogu li? MORAJU! Naravno da jedan dan VJEROVATNO nece unistiti bizis, ali ce ga dodatno opteretiti, nepotrebno, a posebno mislim na turisticka mjesta. Suludo._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2025 23:07 ali onda ocigledno kiriju mogu podnijeti i bez tog jednog dana, jer koliko mozemo vidjeti svi TC su dupke puni. I ne govorim samo o Sarajevu.
Ja odem u mali Maglaj i da donesem kes, potrosim, kad ono ne moze.
Vidis, kod mene je drugacije. Nije svaka, ali jeste vecina i zalbe su:
-umire subutom, od pocetka do kraja smjene
-nedjeljom ne moze obaviti nista sto je do sada mogla kada ima u pola sedmice slobodno
Vecina kaze da sada za najmanju sitnicu, od odlaska do opstine, roditeljskog, ili vlastite kupovine, mora da uzima slobodan dan. Poenta je da su imali jedan slobodan dan, opet imaju jedan slobodan dan, a dobili fiksni termin.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7706 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radnik samo hoce da manje radi, ali i poslodavac zeli da mu radnik sto vise radi.drug_profi wrote: ↑03/06/2025 00:04 Odluka je štetna.
Prava radnika=poslodavca. Iako ni to nije skroz do kraja tacno jer Zakon o radu stiti radnika kao slabiju stranu.
Zelim zivjeti u okruzenju gdje ljudi zaposleni u usluznim djelatnostima nisu roblje koje radi po prekarnim uslovima. Ako to znaci da ce mi jedan dan biti narusena komocija, pa to je prilicno postena cijena.
Opet kazem, ja sam za crvene dnevnice nedjeljom i vjerujem da je ovo put ka istima. Ali ne moze preko noci. Znas kad bi Rahmani razmisljali o crvenim dnevnicama da je ostalo po starom. Bi al u Limburgu.
Zato se odluka i doradjuje. Stetnu odluku ne mozes doraditi.
@1Dante1 ne cjepkaj mi postove ziv bio, mrsko mi je ovako odgovarati. Eto procitaj sta pisem drugu profiju
-
BadBoy
#7707 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Joj zamisli da se nedjeljom zatvore kružni tokoviNaslovnica wrote: ↑02/06/2025 13:07 Beskonačna petlja rasprave o neradnoj nedjelji opasno pretenduje da ugrozi beskonačnu petlju rasprave o kružnom toku.
-
BadBoy
#7708 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Od-do_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2025 23:07To je sad vec logiciranje. Zato i kazem ovo sto ti pises je misljenje i legitimno je, ali misljenje je misljenje.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:00Pa većina nije vlasnik. Rentaju pod visokim kirijama u trzim centrima radnje gdje racunaju na velike promete, renatju od opstine prostroe koje su dobili na nekom natjecaju sa najboljom ponudom, rentaju od "kontroverznih biznismena" uz jake kirije...
Koliko ti ljudi znas da imaju svoj prostor?
Pa cak i da ima svo prostor, zasto mu zabraniti da radi?
Mora dati istu platu, iste parafiskalne namete kao da radi 31 dan mjesecno...
Ako zakupci radnji u TC nisu trazili smanjenje zakupnine jer TC ne radi ili su ludi ili je TC odbio, ali onda ocigledno kiriju mogu podnijeti i bez tog jednog dana, jer koliko mozemo vidjeti svi TC su dupke puni. I ne govorim samo o Sarajevu.
Slazem se da ne treba zabranjivati, moj stav je poznat jer sam ga napisao dovoljan broj puta, ali neki argumenti protiv neradne nedjelje su pausalni.
Da ti i na drugi post odgovorim:
Rad je propisan na 40 sati jer se neko za to izborio.
Svi argumenti koje pises protiv neradne nedjelje se mogu primijeniti i na 40 sati sedmicno.
Uostalom Rahmani ni tih 40 sati nisu postovali dok nije nestalo radne snage.
I još bih dodao da se mišljenje o nedjelji kao najjačem danu za trgovinu zasniva na nekoj mitskoj nedjelji u kojoj se troši nemilice. Nemamo nikakve pokazatelje razložene po danima pa da vidimo koji je dan "najjači".
- Chloe
- Photo mod
#7709 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uglavnom uvijek jedna te ista priča
.... i ovo je x puta ponovljeno, što mi više nije smiješno nego dosadno ...
Mogla bih se osvrnuti i na te famozne subote kad umiru, jer i mi svi imamo dane na poslu kad u toalet jurimo u zadnji čas, ne koristimo pauzu, ne stignemo jesti od posla i haosa itd.
Kako mi funkcionišemo koji smo konstantno prva smjena, nakon radnog veremena državne i općinske institucije ne rade, kao ni subotom, a nedjelja je nedjelja ?1Dante1 wrote: ↑03/06/2025 03:15
-nedjeljom ne moze obaviti nista sto je do sada mogla kada ima u pola sedmice slobodno
Vecina kaze da sada za najmanju sitnicu, od odlaska do opstine, roditeljskog, ili vlastite kupovine, mora da uzima slobodan dan. Poenta je da su imali jedan slobodan dan, opet imaju jedan slobodan dan, a dobili fiksni termin.
Mogla bih se osvrnuti i na te famozne subote kad umiru, jer i mi svi imamo dane na poslu kad u toalet jurimo u zadnji čas, ne koristimo pauzu, ne stignemo jesti od posla i haosa itd.
- drug_profi
#7710 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jest jači od ponedeljka sigurno npr.
A isto bih ti rekao da je uvedena zabrana rada ponedeljkom.
Ne mozes ba zabranjivati nekom da radi ako hoce da radi.
Naravno ne mozes ni prisiljavati. Odredi pravila pod kojim se radi i pusti ljude da se bore na trzistu.
Ovim glupim propisom cijela branša dobija otežane uslove poslovanja, koji nisu problem samo trgovcima robe široke potrošnje u velikim lancima.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#7711 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:17
Razumijem da kasirke trebaju dan sa porodicom. Prihvatio bih i to.
Evo udjosmo u 6.mjesec u kojem sve do jednog radnika govore da su sretni sto imaju svaku nedjelju slobodnu, i istovremeno udjosmo u 6.mjesec kako ti ovdje oplakujes sto ne mozes nedjeljom u trzni centar. 6.mjesec kako tebe boli briga su radnici zadovoljni ovom odlukom.
- drug_profi
#7712 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Care, smanji navijanje.izvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:17
Evo udjosmo u 6.mjesec u kojem sve do jednog radnika govore da su sretni sto imaju svaku nedjelju slobodnu, i istovremeno udjosmo u 6.mjesec kako ti ovdje oplakujes sto ne mozes nedjeljom u trzni centar. 6.mjesec kako tebe boli briga su radnici zadovoljni ovom odlukom.
BIo sam mislim sasvim jasan zašto govorim da je ovo štetna odluka.
- Pandakonda
#7713 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A cekaj zasto je on sebican ukoliko zeli da kupuje nedjeljom a neka kasirka nije sebicna sto zeli specificno nedjeljom da bude taj "dan sa porodicom" i zeli natjerati ostale radnje da ne rade ? Jer jel' inace ostali dani nisu sa porodicom nego sa Casperomizvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:17
- VladaFBiH
#7714 Re: Neradna nedjelja u FBiH
možda jeste mitska ali s druge strane ja već 6+ mjeseci nisam kupio ništa sebi (u FBiH naglašavam) jer sam to oduvijek radio nedjeljom a trošio sam fine cifre - e sada da li je to mit ili istima ja ti na svom bankovnom računu mogu reći da je istina (tamo se fino vidi gdje sam trošio novac i gdje sada trošim). Da li mi to nedostaje? Ne znam šta bih rekao jer sam našao alternativne načine zadovoljenja tih potreba i niti jedan ne uključuje ostavljanje novca u FBiH.
-
Hakiz
#7715 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je problem kada se za radnike ne bori kroz ZOR nego neke druge zakone. Pauza za ručak bi morala biti neprikosnovena, bez obzira na frku na poslu. Jedino šta bi bio kompromis je to da ako je standardno pauza za ručak recimo 13-13.30, kada je frka jedan dio radnika se pusti u 13, drugi dio radi, onda se prvi vrate a drugi puste u 13.30. Ali ne moći otići na pauzu za ručak bi trebalo biti kažnjivo.Chloe wrote: ↑03/06/2025 08:24 Uglavnom uvijek jedna te ista priča.... i ovo je x puta ponovljeno, što mi više nije smiješno nego dosadno ...
Kako mi funkcionišemo koji smo konstantno prva smjena, nakon radnog veremena državne i općinske institucije ne rade, kao ni subotom, a nedjelja je nedjelja ?1Dante1 wrote: ↑03/06/2025 03:15
Vecina kaze da sada za najmanju sitnicu, od odlaska do opstine, roditeljskog, ili vlastite kupovine, mora da uzima slobodan dan. Poenta je da su imali jedan slobodan dan, opet imaju jedan slobodan dan, a dobili fiksni termin.![]()
Mogla bih se osvrnuti i na te famozne subote kad umiru, jer i mi svi imamo dane na poslu kad u toalet jurimo u zadnji čas, ne koristimo pauzu, ne stignemo jesti od posla i haosa itd.![]()
Opet ću ponoviti, postoji razlog zbog kojeg se samo trgovini zabranio rad nedjeljom a nije i nekim drugim oblastima, i opet ću spomenuti ugostiteljstvo. Ako ćemo pošteno, mislim da je važnije nedjeljom biti u prilici kupiti osnovnu stvar, kruh, mlijeko, kada praviš ručak sol ili šećer ako pprimijetiš da nedostaju itd, nego imati mogućnost luksuza odlaska u restoran ili kafanu. Kada se već zabranila mogućnost kupovine osnovne namirnice u nedjelju, trebalo je, bilo bi pošteno da je, zabraniti i rad ugostiteljskih objekata, objekata za zabavu (zabavni i drugi parkovi, kina itd), kladionica itd, dakle za život neesencijalnih usluga. Kada otići sa djecom u kino? Pa, kao što si rekla, snaći se kao što se snalaze svi koji rade isključivo prvu smjenu a institucije ne rade poslije radnog vremena prve smjene
Ako je već argument da protivljenje neradnoj nedjelji nema smisla jer se može snaći, nabaviti drugim danima, onda se za sve može snaći, pogotovo za vrijeme dokolice i za luksuz. Neka život bude vječito snalaženje.
Nedavno u jednom EU gradu, glavni grad države, naravno turistički centar. Piše po internetu da ništa ne radi nedjeljom. No međutim ali ipak dapače, nedjeljom u krugu od 400 m od hotela (naselje u kojem je hotel je kao što bi u Sarajevu bila Otoka na primjer ili Grbavica, ne centar grada) rade 3 marketa (jedan 24 sata), apoteke, restorani, ulica u centru grada u kojoj su trgovine obućom, odjećom itd, nije bila nedjelja pa neću eksplicitno tvrditi, ali na vratima (barem nekih) trgovina piše da radnim danima rade do 21, a nedjeljom do 19 sati itd. Katolička država, ako je bitna nedjelja kao pitanje mise, dakle vjere. Bit će da je turizam važniji od prava kasirki u tom gradu da sa djecom odu na izlet. Ili misu.
Tako da ta priča da nije potrebno da trgovina radi nedjeljom u u praksi nije baš tako tačna kako je žele predstaviti oni koji sa pozicije moći brane svoju populističku odluku. A dokaz je i to da razmatraju promjenu te odluke, ublažavanje, dozvoljavanje rada pod uslovima.
Kada je Hasičević na pitanje zbog čega se ne uvede model po kojem vlasnici malih objekata smiju raditi nedjeljom, dakle da gazda radi a radnici da odmaraju, odgovorio da to zahtijeva preciznu organizaciju i kvalitetan rad inspekcija, pa se ne razmatra taj model, bukvalno je priznao da ni vlada, ni on kao ministar, nisu sposobni napraviti preciznu organizaciju, niti su inspekcije sposobne za kvalitetan rad (za šta su, opet, vlada i on kao dio te vlade odgovorni). Bukvalno je priznao i svoju nesposobnost i nesposobnost kolega i kolegica sa kojima je na poziciji vlasti i moći. Aferim, momčino.
Meni je to odličan pokazatelj činjenice kakvi ljudi donose odluke i vladaju trenutno i zbog čega su odluke koje donose ovakve kakve su.
P. S.
Evo, opet tri vezana neradna dana za praznik (petak, subota i nedjelja). Hoće li se u četvrtak ranije s posla da se ode u kupovinu
-
kakaljin
#7716 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Placa kiriju, placa struju jer uredjaji i rasvjeta radi, placa obezbjedjenje objekta, placa, odrzavanje objekta, placa ciscenje objekta, placa pripremu objekta za nare4dnu sedmicu da sve bude spremno._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2025 22:40Kako su ti rashodi isti?drug_profi wrote: ↑02/06/2025 22:37Kazem zdrav razum.
Zdrav razum kaze da ces vise zaraditi ako radis 7 dana nego 6. Prosto jer su ti rashodi isti i za 6 i za 7 dana.
Plus, neko ce naici tu nedelju, pa ce svrnut da kupi kakvu krpicu, jer to ljudi rade, zene narocito, kad odu u drugi veliki grad.
A posto nema argumenata, onda mi nije jasno zasto Vlada uopste razmatra promjenu zakona.
Nema logike da ga mijenja, jel tako?
Objekat ne radi jedan dan, dakle taj dan cinjenica nista ne zaradi, ali nista ni ne potrosi, ni struju ni vodu, ni dnevnice radnicima, ni telefon.
Ima bruku troskova, a nema zarade. Tako da nije kao sto kazes sve pogasis i ne radis. Malo sutra je tako
-
izvrsni direktor
#7717 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vjerujem da i ti radis svaku nedjelju, pa se boris za svoja prava da nastavis raditiPandakonda wrote: ↑03/06/2025 08:47A cekaj zasto je on sebican ukoliko zeli da kupuje nedjeljom a neka kasirka nije sebicna sto zeli specificno nedjeljom da bude taj "dan sa porodicom" i zeli natjerati ostale radnje da ne rade ? Jer jel' inace ostali dani nisu sa porodicom nego sa Casperomizvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:17
Evo udjosmo u 6.mjesec u kojem sve do jednog radnika govore da su sretni sto imaju svaku nedjelju slobodnu, i istovremeno udjosmo u 6.mjesec kako ti ovdje oplakujes sto ne mozes nedjeljom u trzni centar. 6.mjesec kako tebe boli briga su radnici zadovoljni ovom odlukom.Doslovno je samo borba interesa i prestanite glumiti moralne vertikale samo zato sto je vama ok nedjeljom da prodavnice ne rade
-
kakaljin
#7718 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Rahmani nisu postovali jer se radnici nisu bunili i inspekcija nije kaznjavala. Da se radnici bune puno bolje bi im bilo nego sto sute i trpe._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2025 23:07To je sad vec logiciranje. Zato i kazem ovo sto ti pises je misljenje i legitimno je, ali misljenje je misljenje.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:00Pa većina nije vlasnik. Rentaju pod visokim kirijama u trzim centrima radnje gdje racunaju na velike promete, renatju od opstine prostroe koje su dobili na nekom natjecaju sa najboljom ponudom, rentaju od "kontroverznih biznismena" uz jake kirije...
Koliko ti ljudi znas da imaju svoj prostor?
Pa cak i da ima svo prostor, zasto mu zabraniti da radi?
Mora dati istu platu, iste parafiskalne namete kao da radi 31 dan mjesecno...
Ako zakupci radnji u TC nisu trazili smanjenje zakupnine jer TC ne radi ili su ludi ili je TC odbio, ali onda ocigledno kiriju mogu podnijeti i bez tog jednog dana, jer koliko mozemo vidjeti svi TC su dupke puni. I ne govorim samo o Sarajevu.
Slazem se da ne treba zabranjivati, moj stav je poznat jer sam ga napisao dovoljan broj puta, ali neki argumenti protiv neradne nedjelje su pausalni.
Da ti i na drugi post odgovorim:
Rad je propisan na 40 sati jer se neko za to izborio.
Svi argumenti koje pises protiv neradne nedjelje se mogu primijeniti i na 40 sati sedmicno.
Uostalom Rahmani ni tih 40 sati nisu postovali dok nije nestalo radne snage.
-
kakaljin
#7719 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako je sebicno misliti samo na sebe i da svi moraju misliti kao ja, a svako drugo misljenje je pogresno. Odvadite malo postoje i drugacija misljenja i drugacija razmisljanja. Svima vama je ista doktirana ja i samo ja sve ostalo je pogresno.izvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.drug_profi wrote: ↑02/06/2025 23:17
-
kakaljin
#7720 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ko nece da radi ne smijes ga siliti da radi, isto tako ko zeli da radi ne smijes mu to zabranjivati. Kratko i jasno. Zato je dozvoljeno kladionicama da rade nedeljom, zasto je dozvoljeno ugostiteljstvu da radi nedeljom, zasto je dozvoljeno pumpama da rade nedeljom i da prodaju u trgovini stvari koje nisu gorivo. Zasto oni rade nedeljom. Moze se i to preskociti jedan dan jer tako pisu zagovornici zabranom rada ndeljom.izvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 09:32Vjerujem da i ti radis svaku nedjelju, pa se boris za svoja prava da nastavis raditiPandakonda wrote: ↑03/06/2025 08:47A cekaj zasto je on sebican ukoliko zeli da kupuje nedjeljom a neka kasirka nije sebicna sto zeli specificno nedjeljom da bude taj "dan sa porodicom" i zeli natjerati ostale radnje da ne rade ? Jer jel' inace ostali dani nisu sa porodicom nego sa Casperomizvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33
Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.
Evo udjosmo u 6.mjesec u kojem sve do jednog radnika govore da su sretni sto imaju svaku nedjelju slobodnu, i istovremeno udjosmo u 6.mjesec kako ti ovdje oplakujes sto ne mozes nedjeljom u trzni centar. 6.mjesec kako tebe boli briga su radnici zadovoljni ovom odlukom.Doslovno je samo borba interesa i prestanite glumiti moralne vertikale samo zato sto je vama ok nedjeljom da prodavnice ne rade
Neka i oni odmaraju nedeljom kao i svi ostali trgovci. Ako se toliko zalazes da se ne radi nedeljom. Biti do kraja u tome a ne selektivno
Last edited by kakaljin on 03/06/2025 09:54, edited 1 time in total.
- Pandakonda
#7721 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne radim jer sam namjenski birao posao koji mi to omogucava i jer razumijem cinjenicu da ne moze svaki posao imati ista pravila jer nije svaki posao isti. Otac bio vozac kamiona i imao je isto tako "drugaciji" raspored, par dana si na putu, par dana si onda kuci prije novog polaska. Hocemo onda i to da mjenjamo pa da zakonski zabranimo da se kamion ne smije voziti nedjeljom jer otac nije sa familijom toliko dana ? A da ne govorim za raznorazne call centre ili firme koje rade po americkom radnom vremenu. Hocemo onda i njima zabraniti rad jer jel' kcerka dolazi iz skole u 4, otac u 5, a mama tek tad ide na posao jer radi po americkom radnom vremenu do 12 ?izvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 09:32Vjerujem da i ti radis svaku nedjelju, pa se boris za svoja prava da nastavis raditiPandakonda wrote: ↑03/06/2025 08:47A cekaj zasto je on sebican ukoliko zeli da kupuje nedjeljom a neka kasirka nije sebicna sto zeli specificno nedjeljom da bude taj "dan sa porodicom" i zeli natjerati ostale radnje da ne rade ? Jer jel' inace ostali dani nisu sa porodicom nego sa Casperomizvrsni direktor wrote: ↑03/06/2025 08:33
Ne bi, i eto ocito da neces. Sindrom kao i kod vecine u bosni: sebicnost i sebi sam najpreci.
Shvatite da svaki posao ima svoje specificnosti i shodno tome se adaptira radno vrijeme i raspored. Zato je zakon o radu vrlo okvirno propisao koliko je maksimum radnih sati sedmicno i koliko mora biti odmora uz fleksibilnost da poslodavac na bazi svoje industrije to adaptira kako njemu treba. Kome se ne sviđa vrlo lagano moze otici u neku drugu firmu/industriju. I ono sto je najbitnije, ko si ti, ili drzava, da meni branis rad ako ja imam svoju prodavnicu gdje radim porodicini biznis ? Minimum sto trebaju uraditi je da preslikaju zakon sa istocne ilidze gdje radnje koje imaju do 5 uposlenih mogu uradno trgovati.
Zakon je prelos i donesen je preko one stvari samo da bi trojka pokupila neke simpatije jer ih gazi prica o Dodiku. Neko je te ljude uvjerio da ce dobiti glasove od radnica međutim tek sad vide koliko su losu odluku napravili i zbog toga idu izmjene.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7722 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prica (sarajevskih) forumasa o kupovini u Đuriću ima jos jednu dimenziju o kojoj rijetko pisem jer mi tema nije priordni habitus.
Znas kad bi Albanci za prvi dan Ramazana i nacionalni praznik isli da kupuju kod Srba jer je kod njih zatvoreno?
Jos u momentu napada na ustavni poredak i neodazivanju pravosudja od strane njihovog rukovodstva.
Nikad u zivotu.
Otuzno je slusati kako se mora kupovati tamo jer eto kod tebe ne radi jedan dan. Ne mora se nista, sve se moze, ali ljudi ne zele da naruse sopstvenu komociju.
Pa onda to pakuju u raznorazne price.
Sefe, znas da u nedjelju nista ne radi, imas 6 dana i organizuj se.
Znas kad bi Albanci za prvi dan Ramazana i nacionalni praznik isli da kupuju kod Srba jer je kod njih zatvoreno?
Jos u momentu napada na ustavni poredak i neodazivanju pravosudja od strane njihovog rukovodstva.
Nikad u zivotu.
Otuzno je slusati kako se mora kupovati tamo jer eto kod tebe ne radi jedan dan. Ne mora se nista, sve se moze, ali ljudi ne zele da naruse sopstvenu komociju.
-
izvrsni direktor
#7723 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izdajice iz trojke kaze zabranom rada nedjeljom idu na ruku RS-u, ali gradjani koji polete na sabahu u nedjelju u taj isti RS da kupuju, eh oni nisu izdajice
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7724 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I tako pokazujes da se sa tobom moze svako zajebavati kako mu puhne.
-
kakaljin
#7725 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne moraju ni kladionice raditi nedeljom_BataZiv_0809 wrote: ↑03/06/2025 09:55 Prica (sarajevskih) forumasa o kupovini u Đuriću ima jos jednu dimenziju o kojoj rijetko pisem jer mi tema nije priordni habitus.
Nikad u zivotu.
Ne moraju ni ugostitelji raditi nedeljom.
Ne moraju trgovine na pumpama raditi nedeljom, Pumpe nedeljom samo smiju prodavati gorivo.
Sve se moze ostalih 6 dana raditi.
Budite posteni pa ne mojte ici ako nesto radi nedeljom vec ostanite kuci ili idite na izlet sa porodicom jer je zato uvedena nedelja da se bude sa porodicom.