daxon wrote:Ako je obrisan famozni stav 14., opet su ostali član 73. i 74. kojim se definiše prekršaj šta onda da radimo sa članom 79. on nije obrisan?
član/članak 79.
(1) Za nepravilno parkirano ili zaustavljeno vozilo na trotoarima/nogostupima ili bilo kojim drugim mjestima iz čl. 69. do 78. ovog Zakona u kojem nije prisutan vozač, ovlaštena službena lica/osobe ostavit će pismenu obavijest da vozač koji je parkirao ili zaustavio vozilo u roku od osam dana kod nadležnog/ovla-
štenog organa/tijela na ime novčane kazne uplati zakonom propisani iznos.
(2) Vlasnik ili korisnik vozila dužan je ovlaštenom službenom licu/osobi nadležne/ovlaštene slube dati podatke o vozaču koji je upravljao vozilom u vrijeme izvršenja prekršaja iz stava/stavka (1) ovog člana/članka, kao i u slučaju
drugih prekršaja propisanih ovim zakonom u kojima je učestvovalo/sudjelovalo
njegovo vozilo
Sve je ovde mutno i u nekoj sivoj zoni, tako da se ja ne bi uzdao u to da policija ne može kažnjavati, naročito jer su prekršaji jasno definisani, tako da u eventualnom sporu ne znam koliko bi pilo vode to što je obrisan stav 14.
Bez obzira na kazne, vozači bi trebalo da održe nivo saobraćajne kulture i poštuju pravila i propise, a naročito svojim ponašanjem da ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, pogotovo pješake.
Clan 79 definise vrstu prekrsaja, a stav 14 clana 238 - kaznjavanje. Nema stava 14 clana 238, nema ni kaznjavanja. Nazalost.
Nadalje, ovo je Balkan gdje se svako svakome raduje za nesrecu onoga drugog, ili makar mali problem, u gradu gdje je narkomanija i kriminal na uzasnom nivou, zalosno je primijetiti da kada jedan clan foruma, kao ja npr. prizna da je pogrijesio i parkirao na trotoar (govorim o moralnim implikacijama, ne o 40 KM), a sa druge strane kaze da nikada ne parkira na trotoaru i generalno, posto zivim na takvoj lokaciji da mi ne treba auto, ali imam i garazu, parkiranje mi i nije potrebno jer auto rijetko koristim, postoje clanovi koji pokusavaju da ponizavaju, vrijedjaju, omalovazavaju, a najsmjesniji mi je onaj dio kada likuju sto se mora platiti 40 KM, no srecom 40 KM nije neki veliki problem, ne govorimo o krivicnim djelima, no sa druge strane, nece ni biti placanja zahvaljujuci ovoj promjeni zakona - i OVO JE TEMA kojoj se tebamo posvetiti, a ne necemu sasvim benignom. Parkirao na trotoaru na kratko, pa sta, da li je smak svijeta? Nije, to je samo prekrsaj koji vrijedi 40 KM. I neka naplacuju svima, nama, njima, meni, svima koji su parkirali na trotorau, ja bih bio veoma sretan zbog toga. Medjutim, ovaj film necemo gledati. Nazalost.
Upravo se o tome radi da tema ove rasprave nije da li je neko parkirao na trotoaru ili ne, NEGO BUDZETLIJE, ONI KOJI DONOSE ZAKONE, A DA POJMA NEMAJU O MATERIJI ZA KOJU DIZU RUKU, a naravno i policija koja ne zna kako da procita i shvati ili ne shvati to napisano. Radi toga sam inicirao ovu temu, da vidimo o cemu se tu radi, a navedeni prekrsaj je samo ilustracija. Usmjerimo bijes i negativnu energiju na krucijalne probleme u ovome drustvu, sto se posebno odnosi na clana foruma Creasy koji danima palamudi i ubjedjuje se sa nama urednim gradjanima koji su eto jednom parkirali na trotoaru, a kao policajac ne radi nista da otjera dilere droge ispred osnovnih i srednjih skola. Zasto napada nas i mene jer dobronamjerno kritikujem rad policije? Zato jer mu ja nisam opasnost i ne predstavljam mu prijetnju i osjeca se jacim u odnosu na mene jer ima pednrek, pistolj i olovku za napisati falsificirani i napumpani zapisnik. Samo, grijesi, jer ovakav NJIHOV stav i lista zelja se obara na sudu uz malo pameti i truda. Ne zovu IH bez veze u cijelom svijetu tako kako IH zovu - jedinstvenim imenom - od Amerike, do Njemacke, Hrvatske i BiH. I dalje. Ja ih ne zovem tako, samo sam ČUO da ih tako zovu. Uostalom, stotine forumasa su se do sada izjasnile vise puta o NJIMA na ovome forumu i o njihovom radu. Ako hoce da rade - ONI - eno im, cijeli grad je zakrcen "saobracajem u mirovanju", na mjestima gdje se MOGU vozaci kazniti (pa samim time puniti budzet), kao npr. zakrcena Gimnazijska ulica, gdje su osnovna i srednja skola, a fino stoji znak zabrane ulaska u ulicu, ili setnica od Cobanije do Skenderije, gdje takodjer stoji znak zabrane ulaska u ulicu, ili Ferhadija kojom prolijecu auti kao na reliju, sa akcentom na veliki bijeli kombi firme "Audax" koji vozi po pomenutoj Ferhadiji kao lud, ili otimanje zlata od zena, ili mobitela od djece i djevojaka u toj istoj Ferhadiji (da ne govorim od drugim dijelovima grada), ili djeciji park preko puta BKC-a zakrcen parkiranim autima, eto im posla ako hoce da rade. Ali - nece.