Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zunazu

#1 Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zunazu »

Internet je pun tekstova i diskusija o ovome, ali niko ne daje konkretan odgovor za rješenje problema.

Primjer 1, tekst i komentari: LINK 1
Primjer 2, forumska tema: LINK 2

Radi se o nekoj vrsti poremećaja (?) od kojeg tijelo (ili koža?), iako čisto, redovno tuširano, uz čistu odjeću, ipak "izbacuje" neprijatan miris. Neki kao uzrok navode poremećaj štitne žlijezde, ili znojnih žlijezda, bubrega, jetre, ili lošu ishranu, konzumiranje mesa, alkohola, cigareta... ali niko da potvrdi da je promjenom navika ishrane i sl. problem nestao. Ljudi su posjećivali dermatologe, pregledali se, pokušavali sa vegetarijanskom ishranom... ništa. Često se neprijatan miris javi u "talasima", odnosno sve super pa odjednom nije, pa onda opet OK, pa ponovo nije. Nekad se javi izlaskom na hladan ili topao zrak iz tople odnosno hladne prostorije. Nekad se javi pod uticajem grijanja. Situacija je neprijatna jer okolina misli da ste loši sa higijenom, a zapravo u želji da se riješite problema vi u higijeni čak i pretjerate. Onda se navodi da može pomoći kupanje u kadi sa dodavanjem sode bikarbone, korištenje antibakterijskih sapuna, a drugi opet kažu da su isti ti sapuni štetni jer uklanjaju i korisne bakterije... dalje se spominje sumnja da i dezodoransi mogu napraviti ovaj poremećaj... i opet nigdje potvrde ničega.

Sve sam ovo sad sumirao šta ljudi, najčešće mladi, opa spola, navode po internetu kao lična iskustva, a ujedno pitam da li ste vi nekad imali ovaj problem i, još važnije, da li ste ga riješili i kako? Iz vlastitog iskustva mogu reći da sam nailazio na takve slučajeve, sigurno ćete se čitajući ovo i sami sjetiti nekoga, ali sam ih i sam pogrešno shvatao dok se meni nije desilo. Sad mi je tek jasna priroda problema i da se radi o zdravlju a ne o nečistoći.

Podijelite iskustva, znam da vas ima, nema potrebe za skrivanjem i sramljenjem. :)

PS: Molim bez neumjesnih komentara, tema je ZDRAVLJE, a moderatori ionako imaju dovoljno posla. Hvala.
Bluemore

#2 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

Nedostatak magnezija
Pojacati unos na svaki mogzci nacin
Potrosnja skace pod stresom
Sanjarko

#3 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Sanjarko »

Zbog bolesti je ovo ako sam shvatio dobro kako sam cuo, a pomazu probiotici navodno.
Sanjarko

#4 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Sanjarko »

Kako zivimo i kako se hranimo dobro smo imalo zdravi. Jb-ga tako je kako je.
zunazu

#5 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zunazu »

Bluemore wrote:Nedostatak magnezija
Pojacati unos na svaki mogzci nacin
Potrosnja skace pod stresom
Hvala puno, evo pročitah par stvari o magneziju i mogu prepoznati u više stvari da mi nedostaje.
Vizionar 1985 wrote:Kako zivimo i kako se hranimo dobro smo imalo zdravi. Jb-ga tako je kako je.
A vjeruj da je tako. Niti znamo šta jedemo, niti se dovoljno krećemo, niti smo u mogućnosti izbjeći stres. Da imam kakvog kapitala najradije bih se uhvatio sela, svjesno da me natjera da radim i trošim se, i hranim onim što sam uzgojim.
Zejnep

#6 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Zejnep »

Ne bih da pametujem ali znam par žena i par mušjaraca koji koriste nesto orotiv neorijatnog mirisa iz Avon kozmetike. Nema ni boje ni mirida. Ne znam kako se zove ali kazu da kosta 17 KM. Pa eto. :)
Bluemore

#7 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

Onaj tipicni vonj znoja na crveni luk je upravo znak deficita magnezija
Sanjarko

#8 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Sanjarko »

zunazu wrote:
Vizionar 1985 wrote:Kako zivimo i kako se hranimo dobro smo imalo zdravi. Jb-ga tako je kako je.
A vjeruj da je tako. Niti znamo šta jedemo, niti se dovoljno krećemo, niti smo u mogućnosti izbjeći stres. Da imam kakvog kapitala najradije bih se uhvatio sela, svjesno da me natjera da radim i trošim se, i hranim onim što sam uzgojim.
Ma znam ali opet dobro je kako su ljudi prije tesko zivjeli i kako i dan danas mnogi tesko zive, a i ko bi da zivi vjecno, i ko moze. Ne kazem da se ne trebamo truditi da nam bude bolje u svemu i ugodnije. Evo ja malo malo caj sa medom pijem, a za ostalo nemam uslova.

Ali nema govora da su seljaci zdraviji od nas iz grada. Ja nemam sumnje u to. Ne znam tako mi izgleda, jer kaga god znam ko je na selu zivio dugo je i zdravo zivio. Moj pradedo po kojem ime nosim stoju dozivio i po prici puco od zdravlja ako se ne varam.
zunazu

#9 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zunazu »

Zejnep wrote:Ne bih da pametujem ali znam par žena i par mušjaraca koji koriste nesto orotiv neorijatnog mirisa iz Avon kozmetike. Nema ni boje ni mirida. Ne znam kako se zove ali kazu da kosta 17 KM. Pa eto. :)
Hvala, i to može biti rješenje, ali ga nekako smatram "maskiranjem" problema. Volio bih rađe doći do uzroka i "prirodnim" putem ovo otkloniti.

Nekad prošle godine sam slušao nekog profesora kako govori da se miris ljudi inače promijenio u modernim vremenima upravo zbog izmijenjene (pogoršane) ishrane. Vjerujem da sve ovo ima veze sa hranom. Tako se preispitujem šta sam promijenio u ishrani i navikama posljednjih par godina i jedino čega se sjećam je da sad više jedem ljuto, feferone, čili, ali i meso. Za meso sam čak i sam sumnjao da mora praviti neku reakciju organizma u ovom smislu. Možda isprobam i varijantu da ga par sedmica ne jedem.
Bluemore wrote:Onaj tipicni vonj znoja na crveni luk je upravo znak deficita magnezija
Nemam neki jak vonj kad je u pitanju znojenje, ali imam simptome koje navode kao posljedice nedostatka magnezija, tipa umor i da je stres "ubica" tog minerala u organizmu.
Vizionar 1985 wrote:Ali nema govora da su seljaci zdraviji od nas iz grada. Ja nemam sumnje u to. Ne znam tako mi izgleda, jer kaga god znam ko je na selu zivio dugo je i zdravo zivio. Moj pradedo po kojem ime nosim stoju dozivio i po prici puco od zdravlja ako se ne varam.
Mene je jednostavno počelo ozbiljno nervirati sjedenje, od kompjutera, do auta, posla, druženja, gledanja filmova... sve je sjedenje i ležanje. Što bi rekao Izet Faruku "tebi noge uopšte ne trebaju". :lol: Nemam nikakve kvalitetne obaveze da me pokreće na veću fizičku aktivnost, a nemam iskreno ni volje za to nakon mrcvarenja na poslu. Začarani krug. Zato bi mi jedino rješenje bilo napraviti radikalan zaokret i početi živjeti od fizičkog rada, ali takvog pristojnog kakav je seoski, gdje sam sam sebi gazda i odgovoran za ručak koji trebam obezbjediti. Ali treba početni kapital i neka sigurnost, jer ko bi se na današnjem vremenu usudio ostaviti posao i krenuti u takvu avanturu?
moonca

#10 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by moonca »

Nisam shvatila gdje je neugodan miris najcesce-- jesu li noge ,ispod pazuha ili cak cijelo tijelo :?

Jedno sam primjetila da narod koji dodje sa Balkana ima prilicno jak neugodan miris.
Mislim da je to povezani sa hranom i vodom, jednoim dijelom kao i odrzavanje licne higijene.

Jasno je da se u Bosni veliki procenat naroda ne tusira svaki dan/ vece.
Analizirajuci moje tijelo sada -- ako ne koristim jaki dezodorans ,vrlo je moguce ako sam aktivna da ce se i neugodan miris javiti.

Licno nosim carape cijeli dan , radim , skoro u istim cipelama i nema traga smrada na nogama/stopalima.
Licno poznajem osobe, vigane -koji razviju jako neugodan miris iz usta ,tj iz stomaka.

Ukratko- svakodnevno tusiranje, dezodorans, svaki put cista odjeca, kosulja , gacice- mislim da bi stavio pod kontrolu neugodan miris.

Interesantno je da Meksikanci sire specifican miris kao i vrlo drugaciji Afroamerikanci.
U pitanju je mislim tekstura koze kao i ishrana..

Za odjecu postoji ovaj proizvod--garantovano radi.

Image
zunazu

#11 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zunazu »

Zamisli obavljeno kupanje, šampon, kupka, čista odjeća, ili potpuno nova, aftershave, dezodorans, pranje zuba, Airwaves... izađeš kao cvijet, a za kratko vrijeme opet neugodnost. Nekako mi je nemoguće da se to "onečišćenje" desi u par sati, bez da si se puno kretao. A prije nekog vremena sve isto radio i nije bilo ničega. Jedini logičan zaključak je da ima neke veze sa zdravljem, odnosno da se nešto poremetilo, da koža ima neku reakciju i sl. Sad, kako ovo nabrojah, kontam da bih mogao probati obični sapun umjesto kupki/gelova i drugi dezodorans, ko zna šta i tu miješaju, pogotovo za ovo tržište.

To sam zaboravio reći da je "nemoguće" odrediti odakle dolazi neugodan miris. Možeš njušiti sebi stopala, čarape, cipele, provjeriti genitalije, ništa pojedinačno se ne osjeti. Jednostavno kao da nešto sa strane smrdi, što sam u početku i mislio dok nisam to osjetio u vlastitom autu i na različitim mjestima. Pomišljao sam da je do dima cigareta, da odjeća nešto upije, da klima nešto uvlači, nemam pojma... A sam miris nije prepoznatljiv kao kod nogu ili ispod pazuha, pa da ti bude jasno šta ne valja. Ako si nekad prošla pored nečiste rijeke, ovo je kao dobro blaga varijanta toga, ako se tako može opisati. Nije to sad da te "zaguši" nego se tek toliko osjeti da smeta.

Sad mi već neprijatno što vas tušim s ovim, ali ste mi dali ideja šta bih mogao probati.
moonca

#12 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by moonca »

Jeli tebi itko rekao da imas neugodan miris?
Bluemore

#13 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

Pojacaj to sto ti fali
Kretanje znojenje i detox
Kazu sjedenje je novo pusenje
Ubaci svakodnevno hodanje
zijancer

#14 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zijancer »

ou, stres krši magnezij? :cry:
manjak magnezija uzrokuje grčenje mišića :|
hvala za info!

u vezi preporuka..hm, možda da isprobaš saunu? ako upali javi gdje si išai i kako se osjećaš poslije, hoću i ja, ali ne da mi se tražiti.

da, i neprijatan miris? vidi, moglo bi imati veze sa garderobom..pamuk je super, ali ovi 'pamuci' imaju i dobru dozu maskirane sintetike.
sintetika grozno smrdi, a to se dobro vidi na obući, nema više normalne obuće. nekada su se recimo patike mogle nositi pola godine a da ne moraju na pranje (uz režim svaki dan druge čarape, i nikada na bosu nogu). sada je to horor, dvije sedmice i moraju na pranje (a ne govorim o patikama s pijace :| ).
moonca

#15 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by moonca »

manjak magnezija uzrokuje grčenje mišića :|
Ne mislim.Tacnije ni dr ne znaju zasto neko ima grceve.
Meni je dr pitala prvo -pijes li dovoljno vode-da. :-)

Pijem i magnezijum i ako unesete vecu dozu -trcite u wc, nista opasno -samo da znate.
I dalje imam povremene grceve.
Bluemore

#16 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

naravno jer je magnezij potreban za zivce za srce za misice fakticki za sve celije..... i puno metabolitickim procesa

dakle pod stresom ili u manjku magnezija se povlace recimo iz misica i osjecas grcenje.... jer organizam povuce na potrebniejmejsto npr. fali z a zivce..

elem kako god pogledas nije dobro nigdje da ga fali...
Bluemore

#17 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

e sad pijes magnezij..

i to je nauka z asebe, u kojoj formi ga pijes, jer
u jednoj protci koroz tebe i jos odes na wc sto moze biti i dobro...
a u drugima je bolje jer ide gdje treba i tako to...
triconja

#18 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by triconja »

Mozete li objasniti to neprijatan miris? Jel to ono kad se okupas a i dalje dismr ispod pauza na znoj?
zunazu

#19 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by zunazu »

triconja wrote:Mozete li objasniti to neprijatan miris? Jel to ono kad se okupas a i dalje dismr ispod pauza na znoj?
Ne, nego izađeš čist iz kuće a već za par sati se ne osjećaš više svježe. Tu ne mislim da je u par sati bilo nekih vrućina, pojačanih aktivnosti, znojenja i sl. nego "iz čista mira" tijelo nameće nešto svoje. I da ponovim, nije ono kad osjetiš prepoznatljiv smrad znoja ili nogu, obuće i tako to, opisao sam ranije...
moonca wrote:Jeli tebi itko rekao da imas neugodan miris?
Nije, ali je bilo situacija po kojima sam mogao zaključiti da nije samo do mog nosa.
Bluemore wrote:Pojacaj to sto ti fali
Kretanje znojenje i detox
Kazu sjedenje je novo pusenje
Ubaci svakodnevno hodanje
Počeo sam neke stvari mijenjati pa ćemo vidjeti hoće li biti rezultata. :-)
moonca

#20 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by moonca »

Mislila sam da ti nije slucajno culo mirisa poremetilo rad.

Mozda pomogne za pocetak -ne koristi nikakve mirise-cak i sapun i dezodorans -scent free.
Bluemore

#21 Re: Neprijatan miris tijela, bez obzira na higijenu

Post by Bluemore »

i pojacaj hidrataciju svakako radi detoxa

i jos nesto ako ti je jetra masna, a vjerovatno jeste ona ne moze da se oslobodi toxina
posveti se detoxu i jetre :!:
i vjerovatno ces se svega rijesiti jednako brzo kako se i pojavilo, a to je polako
Post Reply