nepravda

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#1 nepravda

Post by alica.k »

ucim mjesec dana da bih polozila dva ispita, polozim jedan i to dobijem minimalnu ocjenu, znaci sesticu, ne zato sto nisam naucila, vec zato sto je profesorici sve sto sam napisala "very brief" iako sam ispisala cetiri dvolisnice...oni koji studiraju il su studirali anglistiku, znaju koja je profesorica u pitanju.
ajd ok, barem je prolaz za jedan ispit.

pitam prijateljicu jel ona sta polozila (cisto onako iz kulture, jer je i ona mene pitala, znam da se nije pojavila, malo nas je bilo da ne bih primjetila, al eto iz kulture...)

kaze "jesam sve!"

ne znam sta da kazem. nije knjige u ruke uzela od pocetka prvog semestra, a sad je polozila sve ispite (svih 6 znaci, koje nije dala niti u prvom niti u drugom roku) a nije ni izasla na te ispite - znam sigurno za dva.

i sta covjek tu da misli? kako se isplati nervirat se i ucit i svasta nesta, kad mozes fino naci stelu i sve to rijesiti nekom simbolicnom cifrom? i ima li tu uopste pravde za nas studente koji ucimo i polazemo (a neke i ne polazemo) ispite?

vise mi dodje da sve batalim...
Alhemicarkaa

#2 Re: nepravda

Post by Alhemicarkaa »

Na mom faksu je cura polozila pismeni ispit mimo svih rokova (sto je vrlo tesko izvesti, jer se zna unaprijed pola godine kad ce biti ispit) i to u novembru i upisala godinu. Da li se isplati, razbijati si zbog tog glavu - ne isplati se. Ne ides na faks da bi postala fakultetski obrazovana, vec da bi naucila nesto, kasnije to iskoristila u svom zivotu. Uvijek ce neko nesto dobiti naguzovace, neko bezobrazlukom, neko poznanstvom, ali ti furaj svoje, i ne dozvoli da te takvi iskoriste, ostalo je nevazno, vjeruj mi, sto prije to shvatis bice ti lakse.

Ili mozes otici u drugu krajnost, reci kako je sve sranje, kako je ova drzava grozna, kako smo mi grozan narod, sjediti na kafama, i biti sjebana i razocarana. Izbor je tvoj.

I da se odmah razumijemo, ne mislim da treba sutiti i trpiti, vec se jednostavno boriti za svoj status, a ne razbijati si glavu kako je neko drugi stekao svoj status.
JThomas

#3 Re: nepravda

Post by JThomas »

pravde nema, korupcije i štele ima i biti će, ovdje još barem hiljadu godina.

furaj svoj film, gledaj da TI što više naučiš (jer si u krajnjoj liniji zato i upisala faks, bar se nadam) i da se što više izdigneš iznad te bagre, i ljudski i po znanju, to je najbolji način borbe i najveći doprinos ka "ispravljanju krive drine".

a vala, ako naleti i šansa da "ukopaš" takvog nekoga...ukopaj ga ako hoćeš. ali nemoj razbijati glavu time. sve to dođe na svoje na kraju.
Michun

#4 Re: nepravda

Post by Michun »

Nemoj batalit' ;-) trebace ti diploma.
Sto prije shvatis da nema pravde bice (nazalost) ti lakse u zivotu. Tako ce tvoja kolegica s faxa polagati ispite sa stelom ili za pare, tvoja kolegica s posla ce brze napredovati jer se svidja sefu ili se bolje uvlaci sefici, tvoja komsinica ce imati ljepsu bastu, neka total bitch ce imati momka kojeg ne zasluzuje...i jos mali milion stvari koje ce te zasmetati u zivotu. :D
It's a life :roll:
alica.k

#5 Re: nepravda

Post by alica.k »

ma sve ja to znam, al et ovo mi bas nesto tesko pade.
ma da je u pitanju da ona ne moze da polozi te ispite, da je profesori imaju na piku, da jednostavno ne moze da nauci, ali ne, nego nije nikad ni izasla na njih, nit se potrudila, i nije ni sad, i haman ona opet polozi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: nepravda

Post by mIRCerka »

alica.k wrote:ma sve ja to znam, al et ovo mi bas nesto tesko pade.
ma da je u pitanju da ona ne moze da polozi te ispite, da je profesori imaju na piku, da jednostavno ne moze da nauci, ali ne, nego nije nikad ni izasla na njih, nit se potrudila, i nije ni sad, i haman ona opet polozi.
dobrodosla u stvarnost...
:-) ja sam neke ispite spremala kampanjski, recimo americku istoriju smo spremali u Fashionu na dan ispita koji je u 17h, a mi od 11 uz ledene kafe ucimo, i opet se provucemo jos sedmice dobijemo....long live filmovi silni iz kojih smo crpili odgovore na ispitima...
skriptu za fizicko labrusca i ja strebale u troli od Dobrinje do Kovacica...i tu brilijirale, ali...

MI SMO IZLAZILE NA JEBENE ISPITE!!!

a mene su, po starom sistemu, cudili likovi koji u decembru osvanu kao redovni studenti, a niko ih nikad nigdje ranije nije vidio...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#7 Re: nepravda

Post by anjusha »

mIRCerka wrote:
dobrodosla u stvarnost...
:-) ja sam neke ispite spremala kampanjski, recimo americku istoriju smo spremali u Fashionu na dan ispita koji je u 17h, a mi od 11 uz ledene kafe ucimo, i opet se provucemo jos sedmice dobijemo....long live filmovi silni iz kojih smo crpili odgovore na ispitima...
skriptu za fizicko labrusca i ja strebale u troli od Dobrinje do Kovacica...i tu brilijirale, ali...

MI SMO IZLAZILE NA JEBENE ISPITE!!!

a mene su, po starom sistemu, cudili likovi koji u decembru osvanu kao redovni studenti, a niko ih nikad nigdje ranije nije vidio...

Uuuuuuuuuuuh, ja američku historiju, tj kod nas se zvala civilizacija, učila svaki dan mjesec dana i jedva 8 dobijem. Doduse, kod nas je bio prof. Matkovic i Zagreba i kod tog nije bilo cile- mile niti bilo kakvog vrdanja osim nauci sve napamet. Ljudi su znali po 18 puta izlaziti kod njega na ispit...
Ali ja pricam o nekom drugom univerzitetu svakako :D
alica.k

#8 Re: nepravda

Post by alica.k »

ma najgore je sto sam ja ovo sve prosla na medicini (i iz istog razloga je ispisala, jer nisam mogla to da gledam, kako ce sutra neko moju malu sestru pregledat a ne zna ni sta je mandibula i iz kojeg se predmeta uci, i kako je prolaznost kod neke profesorice 3 studenta po ispitu, a onda prodju tri sa stelom).

TUGA.

al mi je prejadno, ni ne potrudit se da sutra mozes rec "ja sam naucio i polozio" a ne...UH.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#9 Re: nepravda

Post by mIRCerka »

meni je predavala Ksenija Kondali, i bila je predivna i prejaka i prezanimljiva...
ja nikad nisam ni slova na predavanju zapisala, pricali smo o relevantnim stvarima za taj predmet, cak i arhitekturu obradjivali, i bila bi bolja ukupna ocjena da sam sjela i naucila imena nekih bitnih graditelja koji izgradise najbitnije objekte u SAD...
mi smo dan pred ispit bukvalno sjeli i strebali datume i mjesta i imena...

ali smo izlazili na ispite...

i nekad se davno moglo provuc da neko dobije ocjenu na guzove da ne dodje na ispit, al sad se sve vidi ko kad polaze i nema vrdanja...
i boli...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: nepravda

Post by Truba »

nepravda je veoma rastezljiv pojam... ali vjeruj mi pokretačice teme... zaboravit ćeš na to... jer će u životu doći još veće nepravde...
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#11 Re: nepravda

Post by grunt »

:)
Pravda je spora ali dostizna-koja glupost(salim se naravno :D ),ja sam zbog ispita koji je bio jedan od najlaksih na fakultetu i koji se polagao sa minimalnim ucenjem izgubio vise od jedne godine i tek sam ga polozio iz jedanestog puta sto je bio apsolutni rekord,koji vjerujem nece biti nikada oboren :D .Jednostavno nikada nisam skontao zbog cega se profesorica nameracila na mene i zbog cega sam padao cak i kada bi uradio za prolaznu ocijenu.Zamisli kako je meni bilo gledati kako ljudi ispit polazu iz prvog,maksimalno drugog puta,a ja i pored ulozenog truda to nisam mogao.
Mislim da bi o mom studiranju i raznoraznim dozivljajima mogao knjigu napisati.Jednostavno guraj dalje,ne obaziri se na ostale i uspjeh nece izostati :)
Post Reply