Nepoznati Bog!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#201 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

Nomad123 wrote:
patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:Kanon je po svemu sudeći odredio Irenej, oko 180 godine
a nadahnut željom da iskorijeni ranu kršćansko gnostičku misao.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Irenaeus
A tebi se ne sviđa kanon?koliko znam!Ti bi da tu budu i apokrifi i gnostička evanđelja itd.
Tko je da je mi kršćani vjerujemo da je Bog iza svega,On je vodio one koji su razmatrali koje su knjige nadahnute Duhom Božjim a koje ne!

Čemu sve ovo? Da bi jedan drugog ubijedili u suprotno? Vječno naprđivanje ispraznih tema, a da ipak jedan promijeni mišljenje da li bi to donijelo zadovoljstvo?
Ja za početak i za razliku od ovog domoljuba nisam ovdje u namjeri da misionarim, on navodi netačne istorijske podatke na kojima bazira onda misionarenje pa je u najmanju ruku red da neko kaže kako se nije sve odvijalo onako kako kler i njihovi poslušnici tvrde.
aurora313

#202 Re: Nepoznati Bog!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Ajd ne glupiraj se,nemaš pojma o teologiji i o kršćanstvu općenito.Rekao si da tvrdimo da ju je pisao Bog a ja kažem da to nitko ne tvrdi nego da su ljudi pisali a ne Bog a da su pritom,bili vođeni Duhom Svetim,to znači da je ona i ljudska i Božja riječ jer nije svaka rečenica,svako slovo od Duha Svetog nego fragmenti!Neke misli,ne sve!
Ti valjaš tolike gluposti pa ovo gore dolazi kao druga po kategoriji totalne ignorancije, i to nakon one tvoje da su bog i sveti duh jedno, čime si Sveto Trojstvo karikirao i preveo u Sveti Duo.

Sada pišeš protivno svim crkvenim dogmama i tumačenjima da je Biblija uglavnom i ljudska riječ, tj. da su samo fragmenti od boga ili otpisanog svetog duha.

Koje su to misli i kako ti to znaš, normalno da se ne može naći nigdje u crkvenim materijalima uključujući stavove pojedinih papa. To se nikada nije moglo čuti običnih vjernika.

Ukratko, ti se jeftini prevarant a posebno za one koji pripadaju drugim religijama, i koji bi preko ovakvih foruma željeli da saznaju više o hrišćanstvu. Umjesto da propagiraš svoju vjeru, ti je spuštaš na nivo pogodan za neandertalce.

Naravno, za nas ateiste ti si bogomdana osoba! Primićemo te u klub i bez tvog zahtijeva. :D
patriot_1

#203 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:Ajd ne glupiraj se,nemaš pojma o teologiji i o kršćanstvu općenito.Rekao si da tvrdimo da ju je pisao Bog a ja kažem da to nitko ne tvrdi nego da su ljudi pisali a ne Bog a da su pritom,bili vođeni Duhom Svetim,to znači da je ona i ljudska i Božja riječ jer nije svaka rečenica,svako slovo od Duha Svetog nego fragmenti!Neke misli,ne sve!
Ti valjaš tolike gluposti pa ovo gore dolazi kao druga po kategoriji totalne ignorancije, i to nakon one tvoje da su bog i sveti duh jedno, čime si Sveto Trojstvo karikirao i preveo u Sveti Duo.

Sada pišeš protivno svim crkvenim dogmama i tumačenjima da je Biblija uglavnom i ljudska riječ, tj. da su samo fragmenti od boga ili otpisanog svetog duha.

Koje su to misli i kako ti to znaš, normalno da se ne može naći nigdje u crkvenim materijalima uključujući stavove pojedinih papa. To se nikada nije moglo čuti običnih vjernika.

Ukratko, ti se jeftini prevarant a posebno za one koji pripadaju drugim religijama, i koji bi preko ovakvih foruma željeli da saznaju više o hrišćanstvu. Umjesto da propagiraš svoju vjeru, ti je spuštaš na nivo pogodan za neandertalce.

Naravno, za nas ateiste ti si bogomdana osoba! Primićemo te u klub i bez tvog zahtijeva. :D
1)Ne samo da su Sveti Duh i Bog Otac jedno nego je i Bog Sin jedno sa Ocem i Duhom!Zato i vjerujemo u Trojednog Boga!
2)"Jasno je onda da su u pisanje Biblije bili uključeni božanski i ljudski elementi.
Millard J. Erickson lijepo opisuje ovaj proces kad je rekao da je “djelo Božjeg Duha usmjeravati pisca na misli i shvaćanja i dopustiti piščevoj osobnosti da izvrši izbor riječi i izraza”. [3]"
http://biblija-govori.hr/kako-su-ljudsk ... a-rijec-2/
Biblija jest sveta knjiga. Ali ono što je u njoj pisano treba promatrati u svjetlu mentaliteta, kulture, konteksta onog vremena i autora koji piše određeni tekst. Njezin cilj nije informirati već formirati. Ona je sveti spis. Zato ju još nazivamo Sveto pismo ili Božja riječ. Njezin autor jest čovjek, ali ponajprije Bog koji čovjeka nadahnjuje da piše bez zablude ono što On želi.
http://duhovnost.net/sto-je-to-biblija/
patriot_1

#204 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

"fatamorgana
Ja za početak i za razliku od ovog domoljuba nisam ovdje u namjeri da misionarim, on navodi netačne istorijske podatke na kojima bazira onda misionarenje pa je u najmanju ruku red da neko kaže kako se nije sve odvijalo onako kako kler i njihovi poslušnici tvrde.
Ne,ti si ovdje da širiš krive informacije jer nemaš pojma o teologiji!Svo tvoje "znanje" o Bogu i teologiji je iz krivih izvora!
patriot_1

#205 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:
"fatamorgana
Ne,ti si ovdje da širiš krive informacije jer nemaš pojma o teologiji!Svo tvoje "znanje" o Bogu i teologiji je iz krivih izvora!
I to si kao ti,taj koji radi ispravke ?Što si ti doktorirao teologiju?
Nisam ja tu radi misionarenja nego radi pobijanja netočnih navoda!Što namjerno što iz neznanja ti lupetaš i to ti netko mora reći!
aurora313

#206 Re: Nepoznati Bog!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:

1)Ne samo da su Sveti Duh i Bog Otac jedno nego je i Bog Sin jedno sa Ocem i Duhom!Zato i vjerujemo u Trojednog Boga!
2)"Jasno je onda da su u pisanje Biblije bili uključeni božanski i ljudski elementi.
Millard J. Erickson lijepo opisuje ovaj proces kad je rekao da je “djelo Božjeg Duha usmjeravati pisca na misli i shvaćanja i dopustiti piščevoj osobnosti da izvrši izbor riječi i izraza”. [3]"
http://biblija-govori.hr/kako-su-ljudsk ... a-rijec-2/
Ja lično znam da bog nema nikakvu vezu sa Biblijom. Samo ljudi. A ti kao vjernik znaš da je to bogohuljenje. Ali kada se nađeš u ćorsokaku, pronađeš nekakvog Millarda samo da se vadiš iz vlastite mješavine ignorancije i 'znanja' oko Biblije. Mogao si i Karl Marksa!?!

Pročitaj ponovo ovo sa koncila iz Trenta 1545 što je zvanični stav crkve i kao takav za tebe nepobitan i nediskutabilan, i reci nam reci šta zadnja rečenica znači:

“Pod nadzemaljskim vođstvom Svetog Duha, ovim su pisci Biblije nadprirodno bili potaknuti da napišu ono što je Bog želio da se napiše. Tako je Bog osnovni tvorac Biblije. Zbog svetog uticaja na pisce, oni nisu mogli da napišu ništa izuzev što je Bog unaprijed odredio. Samim tim, nema grešaka u ovoj božanskoj objavi.”
fatamorgana

#207 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
patriot_1 wrote:
"fatamorgana
I to si kao ti,taj koji radi ispravke ?Što si ti doktorirao teologiju?
Nisam ja tu radi misionarenja nego radi pobijanja netočnih navoda!Što namjerno što iz neznanja ti lupetaš i to ti netko mora reći!
Neko ko kao papagaj ponavlja lekcije iz katekizma za predškolski uzrast jedne već ubuđale i prevaziđene religije koja je učinila vjeovatno više zla nego dobra u svojih 2000 tužnih godina ima u tebi dostojnog apologetu, baš po mjeri, :kiss:
patriot_1

#208 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

fatamorgana"

Neko ko kao papagaj ponavlja lekcije iz katekizma za predškolski uzrast jedne već ubuđale i prevaziđene religije koja je učinila vjeovatno više zla nego dobra u svojih 2000 tužnih godina ima u tebi dostojnog apologetu, baš po mjeri
Čudno,nakon 2 000 g. nas Kršćana i dalje ima najviše na svijetu.Kad bi to što ti laprdaš bila istina,crkva bi nestala u tih toliko stoljeća!
patriot_1

#209 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

"aurora313]
Ja lično znam da bog nema nikakvu vezu sa Biblijom. Samo ljudi. A ti kao vjernik znaš da je to bogohuljenje. Ali kada se nađeš u ćorsokaku, pronađeš nekakvog Millarda samo da se vadiš iz vlastite mješavine ignorancije i 'znanja' oko Biblije. Mogao si i Karl Marksa!?!

Pročitaj ponovo ovo sa koncila iz Trenta 1545 što je zvanični stav crkve i kao takav za tebe nepobitan i nediskutabilan, i reci nam reci šta zadnja rečenica znači:

“Pod nadzemaljskim vođstvom Svetog Duha, ovim su pisci Biblije nadprirodno bili potaknuti da napišu ono što je Bog želio da se napiše. Tako je Bog osnovni tvorac Biblije. Zbog svetog uticaja na pisce, oni nisu mogli da napišu ništa izuzev što je Bog unaprijed odredio. Samim tim, nema grešaka u ovoj božanskoj objavi.”
Jadan onaj tko bi povjerova tebi da išto točno znaš u vezi sa Biblijom!
Bibliju smatramo Bogom nadahnutom i tu se nalazi Božja riječ upućena svim ljudima.Nadahnuti su bili pisci iste i nastala je kao riječ Božja i riječ ljudska.Vjernik koji ju pomno proučava uvidjet će što je od Boga a što ljudsko!
Tako npr. kad pavao piše,"Donesi mi knjige,osobito one pergamentne " ili"Donesi mi kabanicu" smatramo čisto ljudskom,tu ne govori Bog ništa nama osobno nego Pavao Timoteju!
Dok je ovo Bog govorio preko Pavla;
"Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima;
1. Korinćanima 15,4 bi pokopan i uskrišen treći dan po Pismima;
1. Korinćanima 15,5 ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici.
1. Korinćanima 15,6 Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše.
1. Korinćanima 15,7 Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima.
1. Korinćanima 15,8 Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni!"
derion

#210 Re: Nepoznati Bog!

Post by derion »

mousstapha wrote:Istina je da nam treba Bog 2.0
Nama je potreban jedan virus koji će potegnuti autodestruktivni obarač (Rombertik 2.0) i samoukinuti se zajedno sa cijelim (vjerskim) sistemom. Nažalost, na to će se morati pričekati još dosta vremena.
Nomad123

#211 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

derion wrote:
Nama je potreban jedan virus koji će potegnuti autodestruktivni obarač (Rombertik 2.0) i samoukinuti se zajedno sa cijelim (vjerskim) sistemom. Nažalost, na to će se morati pričekati još dosta vremena.

Da, nažalost nakon toga vrlo brzo javit će se nova verzija "boga". Naivno je misliti da mase mogu bez velikog brata, bit ce on tu uvijek drugačije prezentiran ali vječno prisutan.
patriot_1

#212 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Nomad123 wrote:
derion wrote:

Da, nažalost nakon toga vrlo brzo javit će se nova verzija "boga". Naivno je misliti da mase mogu bez velikog brata, bit ce on tu uvijek drugačije prezentiran ali vječno prisutan.
Pogledajmo sada neka od proročanstava koja su se ispunila: Prorečeno je mjesto rođenja: "A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževima Judinim, iz tebe će izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena." (Mihej 5,1) Ispunjenje ovog proročanstva čitamo u Matej 2,1: "Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s istoka magi u Jeruzalem…"

Prorečeno je da će Ga roditi djevica: "Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!" (Izaija 7,14). Ispunjenje ovog proročanstva čitamo u Matej 1,20.21: "Tek što je to u sebi odlučio, ukaza mu se u snu anđeo Gospodnji i reče mu: „Josipe sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti ženu svoju Mariju jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetoga. Rodit će sina, i nadjeni mu ime Isus, jer će on izbaviti svoj narod od grijeha njegovih.“

Prorečeno je podrijetlo iz Judinog plemena: "Od Jude žezlo se kraljevsko, ni palica vladalačka od nogu njegovih udaljiti neće dok ne dođe onaj kome pripada- kome će se narodi pokoriti." (Postanak 49,10). Ispunjenje ovog proročanstva čitamo u Hebrejima 7,14: "Bjelodano je naime, da je naš Gospodin izišao iz Judina plemena, za koje Mojsije govoreći o svećenicima ništa ne reče."

Prorečeno je odbacivanje: "Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut." (Izaija 53,3). Ispunjenje ovog proročanstva čitamo u Ivan 1,11: "K svojima dođe, ali ga njegovi ne primiše."

Prorečena je izdaja: "Pa i prijatelj u koga se uzdah, koji blagovaše kruh moj, petu na me podiže." (Psalam 41,10). Ispunjenje:“To je onaj komu ja dadnem zalogaj kad ga umočim“, odgovori Isus. I umoči zalogaj i dade ga Judi Šimuna Iskariotskoga. (Ivan 13,26).

Prorečena je nagrada za izdajicu: "Rekoh im tad: “Ako vam je to dobro, dajte mi plaću; ako nije, nemojte“. Oni mu odrediše plaću: trideset srebrnika". Ispunjenje: "Tada jedan od Dvanaestorice, imenom Juda Iskariotski, ode glavarima svećeničkim te im reče:“Što ćete mi dati, pa da vam ga izdam?“ Oni mu polože trideset srebrnika." (Matej 26,14.15.) Proročanstvo o smrti: "Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružile. Probodoše mi ruke i noge." (Psalam 22,17). Ispunjenje: "Kad dođoše na mjesto zvano „Lubanja“ tu razapeše njega i zločince: jednoga s desne, a drugoga s lijeve strane." (Luka 23,33).

Prorečeno je uskrsnuće: "Jer mi nećeš ostaviti dušu u Podzemlju ni dati da pravednik tvoj truleži gleda." (Psalam 16,10). Ispunjenje: "(David je) … rekao u proročkom predviđanju o uskrsnuću Mesije: Niti je on ostavljen u boravištu mrtvih, niti mu je tijelo istrulo. Njega je, to jest Isusa, Bog uskrisio. Tome smo mi svi svjedoci." (Djela 2,31.32.)
mousstapha

#213 Re: Nepoznati Bog!

Post by mousstapha »

patriot_1 wrote:
Prorečeno je da će Ga roditi djevica...
Ima li potrebe dalje čitati?
derion

#214 Re: Nepoznati Bog!

Post by derion »

mousstapha wrote:
patriot_1 wrote:
Ma, džaba se trudi. A neće da uvidi da kršćanstvo vuče korijene direktno (kao i islam) iz judaizma, koje opet veliku inspiraciju pronalazi u drevnim paganskim, semitskim, babilonskim i egipatskim religijama. Znači, malo je toga originalnog u bilo kojoj trenutno aktivnoj religiji u svijetu, ali eto, pripadnici bilo koje od tih vjera se ubiše sa kojekakvim citatima, kako bi pokazali da su baš oni otkrili istinu svijeta, života i smrti.
patriot_1

#215 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

derion wrote:
mousstapha wrote:
patriot_1 wrote:
Ma, džaba se trudi. A neće da uvidi da kršćanstvo vuče korijene direktno (kao i islam) iz judaizma, koje opet veliku inspiraciju pronalazi u drevnim paganskim, semitskim, babilonskim i egipatskim religijama. Znači, malo je toga originalnog u bilo kojoj trenutno aktivnoj religiji u svijetu, ali eto, pripadnici bilo koje od tih vjera se ubiše sa kojekakvim citatima, kako bi pokazali da su baš oni otkrili istinu svijeta, života i smrti.
A može li se to drugčije kontati!
Bog se objavljivao svim narodima,nekima manje a nekima više!Izabrao Židove da ga "promoviraju" točnije!
I jasno je da Kršćani dosta toga vuku od Židovske "promocije" ili objave Boga.Muslimani malo manje ali dovoljno!Tako da je očito da su nam Židovi dali smjernice,a Bog njima!
Dope_Man

#216 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

Bog dao zidovima smjernice, ispravio se sa krscanima, dodatno sa muslimanima... to je valjda niz, pa zasto ti onda nisi musliman. A da.. rodio si se u okolini koja te naucila da sve prije i poslije krscanstva (preciznije katolicizma) nije tacno.
patriot_1

#217 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Bog dao zidovima smjernice, ispravio se sa krscanima, dodatno sa muslimanima... to je valjda niz, pa zasto ti onda nisi musliman. A da.. rodio si se u okolini koja te naucila da sve prije i poslije krscanstva (preciznije katolicizma) nije tacno.
Netočno,Bog se konkretnije objavljivao Židovima u odnosu na ostale narode ali ni njih nije zapostavio,(njima je naložio da to o njemu,tu istinu prenose drugim narodima,što oni baš i nisu činili),Stari Zavjet, puno jasnije se objavio u Isusu,opet među Židovima,i opet su ga razočarali,nisu ga prihvatili pa istina ode među pogane,koji postaše kršćani!Bilo da su Katolici,bilo Protestanti bilo pravoslavci!Ostalo me ne znima!
Dope_Man

#218 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

Upravo tako, nisi uopste obradio paznju na dio o islamu jer si ti naucen da si krscan i da je to sve sto je istina, bez ikakvog logicnog argumenta zasto islam nije, ipak je dosao kasnije i predstavlja se kao ponovna objava ljudima nakon sto su zastranili. Ali ti ne zelis da razmisljas o tome, vjerujes u svoje ali bi, kada ti to odgovara, da glumis objektivnost i otvorenost uma. Bar budi iskren pa sebi priznaj da nisi objektivan.
Last edited by Dope_Man on 23/11/2016 11:25, edited 1 time in total.
pink floydd

#219 Re: Nepoznati Bog!

Post by pink floydd »

ne vjerujem da se još uvijek raspravljate sa covjekom koji kao argumente za odbranu svojih religijskih uvjerenja koristi ateističke izjave i pripisuje ih tamo nekim grčkim filozofima koji su živjeli stotinama godina prije pojavljivanja monoteističkih religija :lol: :run:
patriot_1 wrote:...Aristotel;"„Najbolje je živjeti puni život i pokušati učiniti ovaj svijet u kojem postojimo što je moguće boljim, neovisno o tome vjerujemo li u Boga ili ne vjerujemo. Ako Bog ne postoji, ne gubimo ništa, a ostati ćemo upamćeni po dobroti od onih koji ostaju iza nas. Ako postoji Bog koji je dobar, tada ćemo biti suđeni po svojim zaslugama, a ne po činjenici vjerujemo li u Njega ili ne.”

Dakle,po nekima je čovjek stvorio Boga(izmislio) a po drugima Bog čovjeka!
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ateistova_oklada

patrijote poštedi nas više te verbalne dijareje svega ti
patriot_1

#220 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Upravo tako, nisi uopste obradio paznju na dio o islamu jer si ti naucen da si krscan i da je to sve sto je istina, bez ikakvog logicnog argumenta zasto islam nije, ipak je dosao kasnije i predstavlja se kao ponovna objava ljudima nakon sto su zastranili. Ali ti ne zelis da razmisljas o tome, vjerujes u svoje ali bi, kada ti to odgovara, da glumis objektivnost i otvorenost uma. Bar budi iskren pa sebi priznaj da nisi objektivan.
Razlog mog neprihvaćanja islama ne leži u tome što sam tako odgojen nego u činjenici da Islam uči nešto što je kontradiktorno Kršćanskom učenju.
Najvažnija razlika je ova,Isus je Sin Božji i Bog koji je umro i uskrsnuo treći dan tvrde začetnisi Kršćanstva tj Apostoli!To je naš temelj vjere,credo!
Nakon 700 g. rađa se Islam koji trvdi da Isus nije niti Sin Božji niti Bog i da nije bio mrtav i uskrsnuo!
Dakle,jedno drugo isključuje,ili lažu Kršćani ili Muslimani!Nemogu istovremeno biti u pravu jedni i drugi!
Ja vjerujem Svetom Pismu!
patriot_1

#221 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

pink floydd wrote:ne vjerujem da se još uvijek raspravljate sa covjekom koji kao argumente za odbranu svojih religijskih uvjerenja koristi ateističke izjave i pripisuje ih tamo nekim grčkim filozofima koji su živjeli stotinama godina prije pojavljivanja monoteističkih religija :lol: :run:
patriot_1 wrote:...Aristotel;"„Najbolje je živjeti puni život i pokušati učiniti ovaj svijet u kojem postojimo što je moguće boljim, neovisno o tome vjerujemo li u Boga ili ne vjerujemo. Ako Bog ne postoji, ne gubimo ništa, a ostati ćemo upamćeni po dobroti od onih koji ostaju iza nas. Ako postoji Bog koji je dobar, tada ćemo biti suđeni po svojim zaslugama, a ne po činjenici vjerujemo li u Njega ili ne.”

Dakle,po nekima je čovjek stvorio Boga(izmislio) a po drugima Bog čovjeka!
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ateistova_oklada

patrijote poštedi nas više te verbalne dijareje svega ti
Tebi se nikad nije dogodio lapsus?Nikad u životu?Budući da sam upravo čitao izjave nekih filozofa i starih mudraca,krivo sam umjesto ateist napisao Aristotel,no izjava kao takva je zanimljiva,ima tu dobrih misli!Nisu svi ateisti budale,kako neki od vas misle za nas vjernike!
Dope_Man

#222 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:
Dope_Man wrote:Upravo tako, nisi uopste obradio paznju na dio o islamu jer si ti naucen da si krscan i da je to sve sto je istina, bez ikakvog logicnog argumenta zasto islam nije, ipak je dosao kasnije i predstavlja se kao ponovna objava ljudima nakon sto su zastranili. Ali ti ne zelis da razmisljas o tome, vjerujes u svoje ali bi, kada ti to odgovara, da glumis objektivnost i otvorenost uma. Bar budi iskren pa sebi priznaj da nisi objektivan.
Razlog mog neprihvaćanja islama ne leži u tome što sam tako odgojen nego u činjenici da Islam uči nešto što je kontradiktorno Kršćanskom učenju.
Najvažnija razlika je ova,Isus je Sin Božji i Bog koji je umro i uskrsnuo treći dan tvrde začetnisi Kršćanstva tj Apostoli!To je naš temelj vjere,credo!
Nakon 700 g. rađa se Islam koji trvdi da Isus nije niti Sin Božji niti Bog i da nije bio mrtav i uskrsnuo!
Dakle,jedno drugo isključuje,ili lažu Kršćani ili Muslimani!Nemogu istovremeno biti u pravu jedni i drugi!
Dakle, kao sto sam i rekao, naucen si da vjerujes ''svom'' a ne vjerujes drugom. To cemu si ti naucen (krscanstvo) mozda i nije tacno, mozda je bas islam. Nisi naveo nikakav pravi razlog, nesto sto dokazuje da je Kuran nekako falicniji od Biblije, vec tu razliku u opisu Isusa koja je realisticnija u Kuranu, samo pripisujes pogresci Kurana. I nisi se nikad zapitao da li je moguce da su se ljudi malo zanijeli u okivanju Isusa u legendu, pa je to Kuran ispravio?

Tacno je samo to da samo jedno moze biti tacno (mada oboje moze biti pogresno). Ali ti tvrdis da je tvoje tacno, ne zato sto imas argument vec zato sto tako hoces, a tako hoces jer si tako naucen. Drugo i ne uzimas u razmatranje. To se zove dogma.
patriot_1

#223 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:
patriot_1 wrote:
Dakle, kao sto sam i rekao, naucen si da vjerujes ''svom'' a ne vjerujes drugom. To cemu si ti naucen (krscanstvo) mozda i nije tacno, mozda je bas islam. Nisi naveo nikakav pravi razlog, nesto sto dokazuje da je Kuran nekako falicniji od Biblije, vec tu razliku u opisu Isusa koja je realisticnija u Kuranu, samo pripisujes pogresci Kurana. I nisi se nikad zapitao da li je moguce da su se ljudi malo zanijeli u okivanju Isusa u legendu, pa je to Kuran ispravio?

Tacno je samo to da samo jedno moze biti tacno (mada oboje moze biti pogresno). Ali ti tvrdis da je tvoje tacno, ne zato sto imas argument vec zato sto tako hoces, a tako hoces jer si tako naucen. Drugo i ne uzimas u razmatranje. To se zove dogma.
Imam ja 1000 razloga da vjerujem baš Isusu i Apostolima!
Tko je Isus Krist? Za razliku od pitanja: »Postoji li Bog?«, vrlo se malo ljudi pita postoji li Isus Krist. Općenito je prihvaćeno da je Isus zaista bio čovjek koji je hodao zemljom u Izraelu prije više od 2000. godina. Rasprava počinje kad se u pitanje dovede Isusov puni identitet. Gotovo svaka veća religija uči da je Isus bio prorok ili dobar učitelj ili Božji čovjek. Problem je u tome što nam Biblija govori da je Isus bio beskrajno više od proroka, dobrog učitelja ili Božjeg čovjeka.

C.S. Lewis u knjizi Kršćanstvo piše sljedeće: »Pokušavam spriječiti svakoga da ne izjavi nerazborite riječi koje ljudi često kažu o njemu (Isusu Kristu): 'Spreman sam prihvatiti Isusa kao velikoga moralnog učitelja, ali ne prihvaćam njegovu tvrdnju da je Bog'. To je upravo ono što ne smijemo reći. Čovjek koji je bio samo čovjek i izrekao nešto što je Isus izgovarao ne bi bio veliki moralni učitelj. Bio bi ili luđak – na razini čovjeka koji kaže za sebe da je kuhano jaje – ili bi bio Sotona iz pakla. Moraš odlučiti. Ili je ovaj čovjek bio, i jest, Sin Božji, ili je luđak i nešto još gore… Možeš ga smatrati budalom, možeš ga pljuvati i ubiti kao demona, ili možeš pasti na koljena i zvati ga Gospodinom i Bogom. Samo nemojmo pokroviteljski govoriti o njemu kao o velikome ljudskom učitelju. On nam nije ostavio tu mogućnost. Nije ni namjeravao.«

Dakle, što je Isus tvrdio za sebe? Što kaže Biblija o njemu? Pogledajmo najprije Isusove riječi u Ivanu 10,30: »Ja i Otac jedno smo.« Na prvi pogled može nam se učiniti da ovo nije tvrdnja da je Isus Bog. Međutim, pogledajmo reakciju Židova na njegovu izjavu: »Zbog dobrog te djela ne kamenujemo nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek« (Ivan 10,33). Židovi su shvatili Isusovu izjavu kao tvrdnju da On jest Bog. U sljedećim stihovima Isus ne korigira Židove govoreći: »Nisam tvrdio da sam Bog.« To upućuje na istinitost Isusove izjave o sebi kao o Bogu: »Ja i Otac jedno smo« (Ivan 10,30). Ivan 8,58 drugi je primjer. Isus je navijestio: »Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.« Ponovno, kao odgovor na ovu izjavu, Židovi uzimaju kamenje kako bi kamenovali Isusa (Ivan 8,59). Isus je objavio svoj identitet kao »Ja Jesam« što je direktna primjena starozavjetnog imena za Boga (Izlazak 3,14). Zašto bi Židovi ponovno htjeli kamenovati Isusa ako nije rekao nešto što su oni smatrali bogohulnim, naime da se nazvao Bogom?

Ivan 1,1 kaže »Riječ bijaše Bog«. Ivan 1,14 kaže da je »Riječ tijelom postala«. Ovo jasno upućuje na to da je Isus Bog u tijelu. Učenik Toma izjavio je o Isusu: »Gospodin moj i Bog moj« (Ivan 20,28). Isus ga ne ispravlja. Apostol Pavao opisuje ga kao »… velikoga Boga, našega Spasitelja, Isusa Krista« (Titu 2,13). Apostol Petar kaže isto »… naš Bog, Spasitelj Isus Krist« (2. Petrova 1,1). Bog Otac također je svjedok Isusova punog identiteta: »Za svoga Sina veli: Prijestolje Tvoje, Bože, postoji vječno i žezlo tvoga kraljevskog dostojanstva« (Hebrejima 1,8). Starozavjetna proročanstva o Kristu navješćuju njegovo božanstvo: »Jer dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni« (Izaija 9,5).

Dakle, kako je C.S. Lewis rekao, vjerovanje u Isusa kao u dobra učitelja nije opcija. Isus je jasno i neosporno tvrdio da je Bog. Ako On nije Bog, onda je lažac, a u tom slučaju nije ni prorok, ni dobri učitelj, ni Božji čovjek. U pokušaju da obrazlože Isusove riječi na neki drugi način, moderni »znanstvenici« tvrde da »pravi, povijesni Isus« nije rekao mnoge stvari koje mu Biblija pripisuje. Međutim, tko smo mi da osporavamo Božju riječ o tome što Isus jest ili nije rekao? Kako može »znanstvenik« 2000 godina nakon Isusa imati bolji uvid u ono što Isus jest ili nije rekao od onih koji su s njime živjeli, služili mu i koje je sam Isus učio (Ivan 14,26)?

Zašto je pitanje Isusova identiteta tako važno? Zašto je važno je li On Bog ili nije? Najvažniji razlog zašto Isus mora biti Bog jest taj da ako On nije Bog, njegova smrt nije bila dovoljna da plati kaznu za grijehe čitavoga svijeta (1. Ivanova 2,2). Samo je Bog mogao platiti tako beskrajnu kaznu (Rimljanima 5,8, 2. Korinćanima 5,21). Isus je morao biti Bog kako bi mogao platiti naš dug. Isus je morao biti čovjek kako bi mogao umrijeti. Spasenje je dostupno samo vjerom u Isusa Krista! Isusovo božanstvo je razlog zašto je On jedini put do spasenja. Isusovo božanstvo je razlog zašto je On rekao: »Ja sam put, istina i život, nitko ne dolazi k Ocu osim po meni« (Ivan 14,6).
Dope_Man

#224 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

:-) Jos jedan copy/paste kad nemas konkretan argument.

Covjece, uredu je.. kazes ''Vjerujem jer sam naucen da u ovo vjerujem i moje misljenje nista nece promijeniti'' i sve OK. Mi to vec svi znamo, bez obzira sta ti se ponudi ti to neces ni pogledati, neces razmisliti ni o cemu, jer nista nema sanse da bude tacnije od onoga u sta ti vjerujes. I sve OK, to je tvoje vjerovanje, ali nemoj onda glumiti neku objektivnost kada je nemas, niti pokusavati ulaziti u rasprave o dokazima kada ih nemas, a na sve dokaze pogresnosti tvog vjerovanja zazmiris. Vjerujes, idi vjeruj, zivi dobar zivot, budi dobar prema drugima, samo ne sili nikoga da vjeruje to sto ti vjerujes, ne prepadaj malu djecu tim pricama, i sve opet OK.
L u c i f e r

#225 Re: Nepoznati Bog!

Post by L u c i f e r »

Naravno da je Isus bog.
Jer da nije bog, njegova žrtva ne bi bila dovoljna da nas spasi od božje kazne.
A i biblija kaže tako.
Šah mat, ateisti.
Post Reply