Nepoznati Bog!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#1 Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Tko je?Kakav je? Ima li ga uopće?
Tko zna?
Nitko!Samo vjerujemo da je ili nije!Neki od nas(kao ja) su mislili da ga nema pa sad vjeruju da on postoji!Neki su vjerovali da postoji a sad vjeruju da ne!
Vjeruju!Ne znaju!Nema tu sigurnosti,nauka nema modusa da nam otkrije ima li ga ili ne.
Zanimljivo,mnogi naučnici( i to ne bilo kakvi) vjeruju da on postoji,ali mnogi(možda većina) da ga nema.Npr.vidim i na ovom forumu ali i na ostalima na kojima sam bio(bar desetak) uglavnom oni koji ne vjeruju ,ne vjeruju zato jer znanost nije dokazala da On jest ili im se ne sviđa Bog Starog Zavjeta(kakvim ga isti opisuje).
Da,i meni je taj Starozavjetni Bog pomalo neprihvatljiv.Malo čudan u najmanju ruku!No,pitanje je koliko je slika tog i takvog Boga kakvim ga opisuju Starozavjetni pisci original ili plagijat,neka iskrivljena(čitaj MUTNA) slika Boga?Kako oni mogu točno znati kakav On je?
Koliko su oni "odozdo" mogli poznavati onog odozgor?
Njega je mogao točno objaviti netko tko je došao odozgor,od Njega!Isus Krist!Jedino on!I taj Bog,kakvim ga on opisuje mi je sjeo!Sviđa mi se.Poštujem takvog Boga.Koji voli ljude i brine se za njih.Otac koji ljubi a ne Bog koji sudi!
Dakle,zašto vjerujem u dobrog i pravednog Boga?Zato jer ga je kao takvog objavio Isus.Moju vjeru dakle ne narušava izvitoperena slika Boga Starog Zavjeta!Ako je uopće izvitoperena!
Netko dobro reče:"Tko pokušava razumski objasniti trojstvo,izgubit će razum.Tko ne vjeruje u trojedinog Boga,izgubit će dušu"
Pa ti budi pametan :-D
Nomad123

#2 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

Svaka individua ima svoje shvatanje boga, kod nekih je to lik covijeka, kod nekih praznina itd. To je jako kompleksno ukoliko se pokusava shvatiti(razumom). Zbog raznih shvatanja, razne zablude i "infekcije" unistavaju ljude i odvajaju ih od sebe. Misljenja sam da sve ove povrsne religije, filozofije, dogme, prodike ljudi moraju vec jednom prestati prihvatati i prestati dozvoljavati da konstantno izazivaju "strahove" kojih ima uzasno mnogo. Za pocetak je se dovoljno opustiti i pokusati osjetiti sopstveni dah.
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Nepoznati Bog!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zašto bi Bog morao postojati ili ne postojati? Zašto ne bi mogao u isti vrijeme postojati i ne postojati. Zar kvantna mehanika nije djelimično objasnila (tek načela?) čudno ponašanje elementarnih čestica koje mogu biti u neodređenoj poziciji (superpozicji) sve dok posmatrač ne izvrši posmatranje, tek tada elementarna čestica prelazi u određenu poziciju. Šredingerova mačka je najpoznatiji misaoni eksperiment, paradoks austrijskog fizičara Ervina Šredingera, koji kaže da zatvorena mačka u kutiji sa otrovom ili bombom je mrtva i živa (50%/50% šanse) sve dok posmarač ne izvrši posmatranje. Više o ovome na http://ed.ted.com/on/walVOFJl. Isto tako model atoma koji smo učili u školama prije 25-30 godina se pokazao kao pogrešan. Jasno je danas da elektroni ne kruže oko jezgre atoma već "propeliraju" odnosno možemo reći da se nalaze na svakoj poziciji u isto vrijeme te tako čine jezgru atoma. Zašto ovo govorim sve? Govorim sa pozicije agnostika i nekoga koji je nakon dugog promišljanja gotovo u potpunosti odbacio bajke iz abrahamskih religija. Neko ko iz radoznalosti prati znanost i istraživanja iz kvantne mehanike te na osnovu tih nekih spoznaja shvatam da Bog ne mora nužno postojati ili ne postojati. Zašto Bog ne bi mogao biti u "superpozicji" i ne određenosti kakve su elementarne čestice.

patriot_1 wrote: Netko dobro reče:"Tko pokušava razumski objasniti trojstvo,izgubit će razum.Tko ne vjeruje u trojedinog Boga,izgubit će dušu"
Pa ti budi pametan :-D
Zašto bi se vjerovanje ili nevjerovanje u trojedinog Boga, ili tele, ili sunce, ili kamen...itd. gubila ili čuvala duša? Meni je to apsurdno, nonsens. Po meni, opet govorim sa svoje pozicije agnostika, mnogo je važnija neka unutarnja karma, kako se odnosiš prema okolini, svijetu, bližnjima, ljudima pa prema tome se gubi ili čuva duša a ne po obavljanju ispraznih rituala. Je li u onom nekom odbačenom evanđelju Isus rekao , parafraziram, prevrni kamen i pronaći ćeš me?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 19/10/2016 21:44, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#4 Re: Nepoznati Bog!

Post by Connaisseur Karlin »

paradokslano je vjerovati u Boga,kojem su osobine zamisljene u skladu sa ljudksim potrebama :)
patriot_1

#5 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Connaisseur Karlin wrote:paradokslano je vjerovati u Boga,kojem su osobine zamisljene u skladu sa ljudksim potrebama :)
Ako ne znamo , ne poznamo dovoljno tko je i kakav je Bog,kako možemo znati što je to ljudsko,čitaj krivo,a što stvarno oslikava Boga?
mousstapha

#6 Re: Nepoznati Bog!

Post by mousstapha »

Istina je da nam treba Bog 2.0
Dope_Man

#7 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

mousstapha wrote:Istina je da nam treba Bog 2.0
Pa ovaj posljednji (abrahamski) je vec neka 3000+ verzija ideje boga, a ta verzija je zatima imala nebrojeno mnogo revizija, po jedna svaki put kada bi ljudi shvatili nesto sto su ranije pripisivali njegovim misterioznim odlukama.
SamoVasGledam

#8 Re: Nepoznati Bog!

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: Netko dobro reče:"Tko pokušava razumski objasniti trojstvo,izgubit će razum.Tko ne vjeruje u trojedinog Boga,izgubit će dušu"
Da nije u pitanju Sveti Premudri patriot_1? Ovaj izliv mudrosti me baš podseća na njega, a mislim i da je govorio o svom iskustvu ovde.
Posebno u prvom delu.
raoul duke

#9 Re: Nepoznati Bog!

Post by raoul duke »

Drago mi je vidjet da neki forumasi dolaze pameti :meza1:
Connaisseur Karlin

#10 Re: Nepoznati Bog!

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:paradokslano je vjerovati u Boga,kojem su osobine zamisljene u skladu sa ljudksim potrebama :)
Ako ne znamo , ne poznamo dovoljno tko je i kakav je Bog,kako možemo znati što je to ljudsko,čitaj krivo,a što stvarno oslikava Boga?
Ne mozemo nista znati,ali se Bogu daju ljudkse osobine ,jer ljudi ne poznaju druge osobine,a koje mozda Bog ima.

Nelogicno je tragati za Bogom koji se ne moze dozvijeti.
Zaitsev

#11 Re: Nepoznati Bog!

Post by Zaitsev »

Zašto je logično tragati za bilo kakvim Bogom?
fatamorgana

#12 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

Zaitsev wrote:Zašto je logično tragati za bilo kakvim Bogom?
Radoznalost je ljudska osobina!
Connaisseur Karlin

#13 Re: Nepoznati Bog!

fatamorgana wrote:
radoznalost ili ne,ljudi vole istrazivati iz raznih rzaloga :D

ali,sve je bazirano na licnim potrebama,zato neko ima manjeu ili vecu potrebu za istom "potragom Boga"
fatamorgana

#14 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

Connaisseur Karlin wrote:
fatamorgana wrote:
Ala
Rema rije
radoznalost ili ne,ljudi vole istrazivati iz raznih eto rzalstimaoga :D

ali,sve je bazirano na licnim potrebama,zato neko ima manjeu ili vecu potrebu za istom "potragom Boga"
Sad me to spominjanje potreba podsjeti na onaj utopistiĆki ideal koji je glasio ovako: "Od svakog prema mogućnostima svakom prema potrebama" ....
Kažu da je to rekao Che malo prije strijeljanja! :wink:
slavonskilola

#15 Re: Nepoznati Bog!

Post by slavonskilola »

Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je,
na svoje iznenađenje, našla Boga za pultom.
- Što prodaješ? - upitala je.
- Sve što ti srce želi - odgovori Bog.
Žena je jedva vjerovala što je čula i odluči tražiti
ono najbolje što si ljudsko srce poželjeti može:
- Hoću mir za dušu, i ljubav, i sreću, i mudrost,
i slobodu od straha!
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
- Ne samo za mene. Za svakoga na svijetu!
Bog se nasmije: - Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovdje ne prodajemo plodove. Samo sjeme.
Nomad123

#16 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

Braco i sestre mir vama dajte pare :izet:
Connaisseur Karlin

#17 Re: Nepoznati Bog!

fatamorgana wrote: Sad me to spominjanje potreba podsjeti na onaj utopistiĆki ideal koji je glasio ovako: "Od svakog prema mogućnostima svakom prema potrebama" ....

oboje su utopija :D :lol:
fatamorgana

#18 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote: Sad me to spominjanje potreba podsjeti na onaj utopistiĆki ideal koji je glasio ovako: "Od svakog prema mogućnostima svakom prema potrebama" ....

Slažem se, svijet je mali, i u Dalmaciji kažu da se neko utopija!
Connaisseur Karlin

#19 Re: Nepoznati Bog!

fatamorgana wrote:

Slažem se, svijet je mali, i u Dalmaciji kažu da se neko utopija!
lud si :lol: :kiss:
Dope_Man

#20 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

slavonskilola wrote:Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je,
na svoje iznenađenje, našla Boga za pultom.
- Što prodaješ? - upitala je.
- Sve što ti srce želi - odgovori Bog.
Žena je jedva vjerovala što je čula i odluči tražiti
ono najbolje što si ljudsko srce poželjeti može:
- Hoću mir za dušu, i ljubav, i sreću, i mudrost,
i slobodu od straha!
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
- Ne samo za mene. Za svakoga na svijetu!
Bog se nasmije: - Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovdje ne prodajemo plodove. Samo sjeme.
Shvatam pouku, ali tehnicki prodavac je slagao, ne prodaje sve sto pozelis vec svoju verziju tvojih zelja... e jos zamisli da je pozeljela biciklo, dao bi joj tocak :D
patriot_1

#21 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:
Ne mozemo nista znati,ali se Bogu daju ljudkse osobine ,jer ljudi ne poznaju druge osobine,a koje mozda Bog ima.

Itekako može!
Jeremija 29,13:Tražit ćete me i naći ćete me kad me budete tražili svim srcem svojim""
Znam puno ljudi koji su na neki način doživjeli Božju blizinu!
patriot_1

#22 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Logično itekako,jer ako nas je on stvorio,a ne slučaj,onda je upitno zašto nas je stvorio.Koja je srha našeg postojanja?Dali je smrt kraj naše egzistencije ili novi početak?
Nomad123

#23 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

patriot_1 wrote:
Logično itekako,jer ako nas je on stvorio,a ne slučaj,onda je upitno zašto nas je stvorio.Koja je srha našeg postojanja?Dali je smrt kraj naše egzistencije ili novi početak?

Umorit ces se tragajuc, a saznati neces ili hoces kako god tebi prija dobro je dok ti prija.
fatamorgana

#24 Re: Nepoznati Bog!

Post by fatamorgana »

lud si :lol: :kiss:
Nisam jedini lud ovdje! Inače nema ljubljenja na religiji! Budi skrušena i bogobojazna po mogućnosti!
Connaisseur Karlin

#25 Re: Nepoznati Bog!

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ne mozemo nista znati,ali se Bogu daju ljudkse osobine ,jer ljudi ne poznaju druge osobine,a koje mozda Bog ima.

Itekako može!
Jeremija 29,13:Tražit ćete me i naći ćete me kad me budete tražili svim srcem svojim""
Znam puno ljudi koji su na neki način doživjeli Božju blizinu!
to su licne emocije ,sugestije,umisljanje transcendentalna iskustva :D

trazenje u srcu je obicna jeftina prica :)
Post Reply