NEPOZNATE RIJEČI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

The Great Heisenberg

#1 NEPOZNATE RIJEČI

Post by The Great Heisenberg »

U našem jeziku imamo mnogo riječi koje NE poznajemo, takve riječi najčešće čujemo od političara i pametnih ljudi, ljudi koji puno čitaju knjige, s obzirom da je doslo takvo vrijeme i ljudi ne citaju knjige (čast izuzetcima). Svi se nađemo u situaciji kada NE razumojemo neke riječi iz običnog razgovora ili kada gledamo film, slušamo pjesme ili dr.
Malo prije bas gledam neki film i koristili su riječ konsenzus, a ja nisam znao značenje te riječi iako sam je čuo mnogo puta. I tako ti ja ukucam na internetu i pronađem značenje...
konsenzus (l. consensus)
slaganje, pristanak, odobrenje (napr. za stupanje u brak i sl.); pismeno odobrenje; saosećanje; fil. saglasnost misaonih bića (uzima se često kao jedan od kriterija istine); konsens.

Tako sam došao do ideje da postavim temu na forum, kako bih i ja i drugi ljudi naučili riječi iz našeg jezika koje se rijeđe koriste ali itekako mogu biti koresne. Pa bih vas zamolio, ako znate neku riječ a mislite da je drugi ne znaju, postavite ovdje tu riječ i kako ste došli do te riječi (vaše iskustvo, dobro :-D /loše :shock: )
Ajmo da uradimo nesto korisno a ne samo da fatamo zjale :D :-D
homega

#2 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by homega »

U pravu si, konsenzus je u nas zaista strana riječ, strani pojam donošenja odluka :D
TheMule

#3 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by TheMule »

-koncenzus je kad se ne slazu svi, ali odluce da pristanu na neku odluku da bi podrzali brzo rjesavanje problema.

Meni su strane rijeci "Individua" i "vjeronauk". Vec sam piso o ovom jednom. Nikad cuo za ove rijeci prije 10tak godina.
The Great Heisenberg

#4 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by The Great Heisenberg »

homega wrote:U pravu si, konsenzus je u nas zaista strana riječ, strani pojam donošenja odluka :D
Ovu sam riječ samo naveo za primjer, nisam se mogao sjetiti nista bolje :sad:
bella_ciao

#5 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by bella_ciao »

Facijalna ekspresija, pocela se koristiti prije nekoliko godina, koriste je redovno svi modni mackovi, PRovi, VIPovi, starlete, TV zvijezde i sl. Mislim znam ja sta znaci, stvar je u tom sto je donedavno bila nepoznata u govoru.

Izraz lica valjda previse plebski pa morali ovu englesku poceti koristiti. Nervira me svaki put kad je cujem.
Digla_da_kreci

#6 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by Digla_da_kreci »

Joj, ta facijalna ekspresija je postala hit sprdnja kada je Dejana na OBN-u komentarisala modeluse u kuci. :lol:
berenice

#7 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by berenice »

Mene je dugo iritiralo ono HELENEJS... Ne znam, mozda je do mene, ali ja to nikad prije nisam cula i onda su odjednom svi poceli to da govore. Iz konteksta sam skontala da to znaci nesto kao "bilo kako bilo" ili slicno, ali ja se dan danas ne usudjujem to izgovoriti. I hejt dis wrd.
muha_sa

#8 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

berenice wrote:Mene je dugo iritiralo ono HELENEJS... Ne znam, mozda je do mene, ali ja to nikad prije nisam cula i onda su odjednom svi poceli to da govore. Iz konteksta sam skontala da to znaci nesto kao "bilo kako bilo" ili slicno, ali ja se dan danas ne usudjujem to izgovoriti. I hejt dis wrd.
elenejse :D
berenice

#9 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by berenice »

Ma bizh tamo!
spreca

#10 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by spreca »

berenice wrote:Mene je dugo iritiralo ono HELENEJS... Ne znam, mozda je do mene, ali ja to nikad prije nisam cula i onda su odjednom svi poceli to da govore. Iz konteksta sam skontala da to znaci nesto kao "bilo kako bilo" ili slicno, ali ja se dan danas ne usudjujem to izgovoriti. I hejt dis wrd.
hele nejse ili ele nejse ti je nesto kao nije vazno...hele nejse idemo dalje .......ovo je veoma stara rijec
sadmire

#11 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by sadmire »

SUVISLO je jedna od rijeci koje do prije par godina nikad nisam cuo...znam otprilike sta znaci, ali ona ovako na prvu zvuci vise kao svoja suprotnost i neprirodno mi je da se koristi za nesto pozitivno...i dan danas me buni i ne svidja mi se nikako...
kakavdanakneiskustvu

#12 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by kakavdanakneiskustvu »

bella_ciao wrote:Facijalna ekspresija, pocela se koristiti prije nekoliko godina, koriste je redovno svi modni mackovi, PRovi, VIPovi, starlete, TV zvijezde i sl. Mislim znam ja sta znaci, stvar je u tom sto je donedavno bila nepoznata u govoru.

Izraz lica valjda previse plebski pa morali ovu englesku poceti koristiti. Nervira me svaki put kad je cujem.

:thumbup: :thumbup:
muha_sa

#13 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

berenice wrote:Ma bizh tamo!
estakvirula :-) :D
sadmire

#14 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by sadmire »

Ne znam, mislim da ima drugih rijeci kojima se to moze reci na prihvatljiviji i obuhvatniji nacin...logicno, smisleno, konstruktivno, korisno, pametno i sl...ovako mi onaj ko je upotrebljava nekako zeli da zvuci obrazovanije nego sto stvarno jeste...
muha_sa

#15 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

niste in :-) bas je kul stranjske rijeci ubacivat.
bosan

#16 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by bosan »

U toku jednog kraceg razgovora ako ne izgovoris jedno 300 puta rijec " krucijalno" ili " krucijalan" nisi niko i nista . :D
muha_sa

#17 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

bosan wrote:U toku jednog kraceg razgovora ako ne izgovoris jedno 300 puta rijec " krucijalno" ili " krucijalan" nisi niko i nista . :D
mislili ste rijet--nisi IN :?
drag_gost

#18 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by drag_gost »

spreca wrote:
hele nejse ili ele nejse ti je nesto kao nije vazno...hele nejse idemo dalje .......ovo je veoma stara rijec
"Hele nejs", "ele nejse", "nejse" je turcizam (pravilnije je reci orijentalizam) i vijekovima se koristi na ovim prostorima. Nase nane, bake, djedovi su to culi do svojih. Nastalo je od turskog "neyse" sto znaci "nema veze" ili "nije vazno". Nije to odjednom pocelo da se govori, kao ni "duvar", "karpuza", "jogurt", "jorgan", "kasika", "carapa", itd. (sve orijentalizmi). Neke su zastarile u nasem jeziku i mogu se cuti na selima i od starijih ljudi cesto, dok mnoge od tih rijeci koje su usle u nas jezik kao "nejse" i dan danas koristimo svi. :) Smeta mi kada cujem da se neko razbacuje rijecnikom, a isto moze da kaze rijecima koje svi razumiju. To radi valjda da bi dokazao da je nacitan, obrazovan, sta li? Pa cesto cujem "kontent" umjesto "sadrzaj". Smeta mi "lajk", "smajli", "votanje", "sublimiranje" "iskomuniciranje" "patron" "soson" "tebra" "tuknuti" "kum" (upotrijebljen na nakaradan nacin), itd.
Last edited by drag_gost on 28/12/2014 09:46, edited 2 times in total.
spreca

#19 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by spreca »

drag_gost wrote:
spreca wrote:
"Hele nejs", "ele nejse", "nejse" je turcizam (pravilnije je reci orijentalizam) i vijekovima se koristi na ovim prostorima. Nase nane, bake, djedovi su to culi do svojih. Nastalo je od turskog "neyse" sto znaci "nema veze" ili "nije vazno". Nije to odjednom pocelo da se govori, kao ni "duvar", "karpuza", "jogurt", "jorgan", "kasika", "carapa", itd. (sve orijentalizmi). Neke su zastarile u nasem jeziku i mogu se cuti na selima i od starijih ljudi cesto, dok mnoge od tih rijeci koje su usle u nas jezik kao "nejse" i dan danas koristimo svi. :) Smeta mi kada cujem da se neko razbacuje rijecnikom, a isto moze da kaze rijecima koje svi razumiju. To radi valjda da bi dokazao da je nacitan, obrazovan, sta li? Pa cesto cujem "kontent" umjesto "sadrzaj". Smeta mi "lajk", "smajli", "votanje", "sublimiranje" "patron" "soson" "tebra" "tuknuti" "kum" (upotrijebljen na nakaradan nacin), itd.
:thumbup:
direstraits0078

#20 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by direstraits0078 »

TheMule wrote:-koncenzus je kad se ne slazu svi, ali odluce da pristanu na neku odluku da bi podrzali brzo rjesavanje problema.

Meni su strane rijeci "Individua" i "vjeronauk". Vec sam piso o ovom jednom. Nikad cuo za ove rijeci prije 10tak godina.
Koncenzus je kad se svi slažu.
Npr.
Odluka je donesena jednoglasno (konsenzusom).
drag_gost

#21 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by drag_gost »

Kontempliram da je moja malenkost malcice razvodnila thread pa bih da se pardoniram samodejno. :mrgreen: :mrgreen:
muha_sa

#22 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

lajkam sto spreca lajka.
jos malo pa cemo zajednicki selfi nacinit.
spreca

#23 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by spreca »

drag_gost wrote:Kontempliram da je moja malenkost malcice razvodnila thread pa bih da se pardoniram samodejno. :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#24 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by kakavdanakneiskustvu »

Eurosa wrote:Imam ja kolegicu koja doslovno ovako prica: znas imam jedan problem, sve ja uradim well,ali kad kliknem posalji nece da mi senda!
:cry:

preseravanje,na kvadrat
muha_sa

#25 Re: NEPOZNATE RIJEČI

Post by muha_sa »

spreca wrote:
drag_gost wrote:Kontempliram da je moja malenkost malcice razvodnila thread pa bih da se pardoniram samodejno. :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol:
lajkam :thumbup:

dodji da se konektujemo za selfi.
Post Reply