Nepotizam vani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kinvart

#1 Nepotizam vani

Post by kinvart »

UVOD

Meni su nekako korupcija i nepotizam lice i naličje jedne iste detrimentalne i maligne pojave u svakom od sporo napredujućih društava (stava sam da samo zemlje u kojima su sukobi na snazi propadaju, dok sve druge koje uživaju mirno stanje napreduju brže ili sporije bar u nekim aspektima).
Nepotizam me frustrira u BiH, više od korupcije. Korupcija je maglovita, ljudi su emotivni. Ponekad i poneki zaista osjećaju potrebu da od sebe nagrade nekog za pomoć (što opet donekle ne spada u koruptivni akt, ali polako ne žurite sa zaključkom jer...), što je opet posljedica disfunkcionalnog sistema mnogih zastoja i prepreka ka postizanju cilja.

Međutim, da bi čovjek napredovao ljestvicama bh. postratnog društva mora imati pristup životu i razmišljanju na način da su porodice kompaktne, prijatelji uz tebe i relativno je obezbijeđen uspjeh. Nepotizam je tihi i jeftiniji put ka uhljebljenju. Ako je sve upakovano u pripadnost jednoj istoj stranci...
Od kraja rata na ovamo očekujem setove propisa koji će spriječavati nepotizam.
U SAD je poznat Kennedy Act kojeg su Republikanci uz Trumpa pokušali oboriti na početku njegovog mandata, isti propis kojeg su njihovi prethodnici iz Republikanske stranke donijeli.

Najprije, da dodam još jednu premisu: dvojako posmatram potrebu ljudi da osuđuju nepotizam u javnoj administraciji i javnim preduzećima sa aspekta konteksta. Prvo, riječ je o poslovima koji su bespotrebni. U nekom efikasnom društvu isti bi bili privremena zamjena za računare i automatizaciju, recidiv su složene administracije i birokratije. S te strane smatram da bilo ko može raditi te poslove.
Drugo, kada su bespotrebni, onda je zaista problem da u jednom istom administrativnom tijelu, javnom preduzeću ili drugoj budžetskoj jedinici poslovi se dobijaju po rodbinskoj vezi, a naslijeđuju kao da je riječ o privatnom vlasništvu, granapu i sl. U uvjetima visoke nezaposlenosti, bilo bi pravedno obezbijediti jednakost. Poznajem čitave porodice koje rade u nekim JP, bankama itd. Četiri člana porodice primaju visoka primanja, a u nekim porodicama jedno, dvoje, nijedno (ne) radi.

TEMA :)

Konačno na temu. Volio bih da se javi naši dijasporaši.
Da li je nepotizam sveprisutan vani?

Prije svega, razgovarao sam na ovu temu sa ljudima koje poznajem. Neki govore o pravednom društvu, neki o visokom stepenu homogenosti nacionalnih jedinica sa kojima se naši ljudi pokušavaju integrisati (npr. za Švicarce sam čuo da favorizuju jedni-druge).
Prijatelj mi je govorio o Australiji, postojanju fakulteta za višu klasu koje završe djeca bogatih i visokog srednjeg staleža, poneki sretnik i genije stipendista koji dalje pružaju bolje šanse i pravo veće jednakosti među jednakima.
Ovo mi liči na SAD, gdje sigurno Harvard, MIT, Stanford, Columbia i dr. otvaraju vrata prilika više nego nacionalni univerziteti.

Moja je pretpostavka da ima nepotizma, da je zamagljen i ugrađen u sistem koji favorizuje pojedince.

Cijeneći da puno naših ljudi i forumaša živi u zemljama Evrope (Njemačka, Austrija, Skandinavija), zamolio bih vas za mišljenje.
Ne bih volio da previše pišete o BiH. Svi sve znamo, samo nam se spektar pogleda na situaciju razlikuje.
Njanjavi

#2 Re: Nepotizam vani

Post by Njanjavi »

Naravno da ima, mnogo perfidnijeg, namazanijeg, sistemski njegovanijeg nego kod nas.
Nista to nije problem tranzicijskih drustava, samo sto u uredjenijim drustvima to populus i ne gleda vise kao problem vec kao realno stanje, jer kolko tolko mu taj sistem pruza pa ne upada u oci toliko nepotizam.
Toga je bilo uvjek i bit ce dok je insana, na kraju krajeva laze ko god kaze da ne bi ucinio slicno za svoje djete ili nekoga iz familije a ima mogucnost i sansu da to uradi.
Dr. Kuca

#3 Re: Nepotizam vani

Post by Dr. Kuca »

Nema toga vani samo na balkanu. :oops:
mousstapha

#4 Re: Nepotizam vani

Post by mousstapha »

Covjek se puno teze nosi sa nepotizmom kad nema puno opcija, kada unaprijed zna da ce ga na svakim vratima docekati. Kad imas vise opcija, mogucnosti da napredujes na osnovu svojih kvalifikacija, onda se lakse nosis sa tim.
Prednost je sto ljudi vani ne lete u javna preduzeca i institucije, a onda i kad dobiju priliku da rade za drzavu blize su onom idealnom slucaju "na usluzi gradjanima." Kod nas je realnost da ides u politiku da se uhljebis i obogatis, inace ljudi te pocnu smatrati nesposobnim.
peepeep

#5 Re: Nepotizam vani

Post by peepeep »

Razlika između nepotizma ovde i vani je u tome što ovde dođe na vlast i dovede cijelu prodoicu. Vani osnuje firmu, robuje 10 godina da bi potjerao u profit i tek onda dovodi jedno po jedno.
hAZNADAR

#6 Re: Nepotizam vani

Post by hAZNADAR »

Ljudi cesto mijesaju nepotizam sa stelom opcenito. Nepotizam je uglavnom zaposljavanje nekvalifikovanih rodjaka na stetu kvalifikovanijih kandidata i naravno firme, institucije,..

To se naravno desava tu i tamo u Skandinaviji - ali je u principu OK ako je zaposleni rodjak kvalifikovan i obavlja funkciju, posao kako treba. U firmama se to desava i svi to prihvate ako je rodjak dobar radnik i raja. Ako nije - onda se kritikuje nepotizam. A ako mediji slucajno to otkriju kod nekoga - po pravilu ima konsekvense pa takvi sefovi ili budu smijenjeni, premjesteni,... a politicarima padne rejting.

Razlog nije u vecem postenju - vec u kulturi. Cijeni se ekonomska nezavisnost i sposobnost snalazenja. Od malih nogu se djeca salju da zaradjuju sami svoj dinar, klinci rintaju za male pare, a kada napune 18 - motivisu se da se odsele iz kuce ili da ucestvuju u rezijama ako ostanu.
Jednostavno im spone u familiji nisu tako jake, cvrste, emotivne, zastitnicke,... kao na Balkanu. Ako neko u familiji vani nema posla - prije ce dobiti kritiku sto se ne bori, sto ne kopa kanale ili pere sudje, sto je nesposoban/na, sto se ne spusti na zemlju i krene od nizeg,.... negoli da se takvom pomogne.

Medjutim - jedna stvar je interesantna. Kod nas je stela za posao za prijatelje, poznanike, prijateljeve prijatelje,.. .. nesto sto se kritikuje, traca, proziva,.. Vani je nesto prihvatljivo i dokaz da je ta osoba sposobna, da ima dobar socijalni kontakt, da ima cvrste i jake prijateljske veze,.. Na kursevima za trazenje posla gdje se uci kako se pisu molbe, sastavlja CV,... se takodjer potencira poznanstvo i stela. I to ne mora biti prijatelj sefa - najrasprostranjenija stela je kada zaposleni urgira kod sefa da se da sansa njegovom prijatelju ili rodjaku. Tako sam i ja dobio jednom posao a i sam licno urgirao za par drugih. Firmama je to dobro jer ne moraju raspisivati konkurs, placati oglase, odvajati sate i sate za razgovor sa razlicitim ljudima,.. vec lakse i brze dobiti nekoga na povjerenje i garancije u stilu Znam covjeka, dobar je radnik i raja. Ali i zna biti i lose ako urgiras za nekoga ko dobije posao i pokaze se kao idiot pa kolege tebe poslije prozivaju sto nam dovede ovog.

Najkrace - nepotizam je OK i precutno odobren ako je neko kvalifikovan, savjestan, dobar za timski rad, raja,.... i tada niko ne spominje nepotizam. U protivnom jeste.
sinuhe

#7 Re: Nepotizam vani

Post by sinuhe »

Nepotizam i ne moze biti izrazen u zemljama razvijenog trzista rada. Osim toga u nekim zemljama su sindikati izuzetno uticajni pa je i to neki osigurac.
mousstapha

#8 Re: Nepotizam vani

Post by mousstapha »

Last December

#9 Re: Nepotizam vani

Post by Last December »

I ovo :)

Banjalučki policajci u službenom automobilu prevoze drva
https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... rva/440375
apsidejzi

#10 Re: Nepotizam vani

Post by apsidejzi »

hAZNADAR wrote: Najkrace - nepotizam je OK i precutno odobren ako je neko kvalifikovan, savjestan, dobar za timski rad, raja,.... i tada niko ne spominje nepotizam. U protivnom jeste.
:thumbup:

Na zapadu je ekstremno bitno imati dobru uvezanost sa ljudima. Jedan sasvim prosjecan kapacitet koji je socijalan ce znatno dalje dogurati od nekog asocijalnog eksperta. Ja sam se zeznuo na prvom poslu, a to je posljedica socijalistickog nasljedja. Jednostavno, mnogima od nas je cilj naci jedan posao do penzije radi neke "stabilnosti". Hem sto si manje placen hem sto stagniras.

Ovdje ljudi mnogo lakse mjenjaju i posao a i karijeru upravo zbog ovog citiranog. Ako si raja i kvalifikovan za rad, moci ces uci u koju hoces firmu. Naravno, ako vec znas ljude u toj firmi HR ce jedva docekati da te neko preporuci. Nekako je normalno da se po preporuci mijenja posao. Jedan je kolega dobio posao kod nas tako sto je na nekom partiju sreo sefa naseg odjela i ovom trebao radnik, a znali se od ranije. Pitao ga hoce li preci, ovaj pristao i to je to. Bolje mu nego da ganja ljude preko CV-ova i filtrira jel neko dobar il nije.

Isto sam vidio da ljudi na LinkedInu javno objave da traze posao i odmah im se javljaju kolege sa prijedlozima.
supercali

#11 Re: Nepotizam vani

Post by supercali »

Last December wrote:I ovo :)

Ovo nije nepotizam nego zloupotreba polozaja
supercali

#12 Re: Nepotizam vani

Post by supercali »

Nepotizam u biti nije problem ako na radno mjesto dodje strucna osoba
Nek bakir zaposli zenu i nek bude direktorica ako ce izvaditi klinicki centar iz krize pa kad ga izvafi nek bude i ministar zdravstva ako ce poboljsati uslove
Al posto znamo da ne zna i ne moze naravno da cemo svi pljuvati i nju i ko je postavi
moonca

#13 Re: Nepotizam vani

Post by moonca »

Al posto znamo da ne zna i ne moze naravno da cemo svi pljuvati i nju i ko je postavi
Vrlo cudno , nju napadaju a njega ne .

:-) Eto on zna. :dajba:
mousstapha

#14 Re: Nepotizam vani

Post by mousstapha »

Last December wrote:I ovo :)

Mozda su drva sluzbena. :D
VPSA

#15 Re: Nepotizam vani

Post by VPSA »

supercali wrote:Nepotizam u biti nije problem ako na radno mjesto dodje strucna osoba
Nek bakir zaposli zenu i nek bude direktorica ako ce izvaditi klinicki centar iz krize pa kad ga izvafi nek bude i ministar zdravstva ako ce poboljsati uslove
Kako nije? Ko je Bakir ili bilo ko, da on odlucuje ko je strucan za takvo nesto?

I ovdje neki opet ne razdvajaju, privatno i javno. U svoju privatnu firmu slobodno zaposli sve najnesposobnije rodjake koje imas, ali javno je moje koliko i Bakirovo i bilo cije, i to je vec onda problem.

Problem je sto ima ljudi koji misle da to ne bi bio problem.
moonca

#16 Re: Nepotizam vani

Post by moonca »

VPSA wrote:
supercali wrote:Nepotizam u biti nije problem ako na radno mjesto dodje strucna osoba
Kako nije? Ko je Bakir ili bilo ko, da on odlucuje ko je strucan za takvo nesto?

I ovdje neki opet ne razdvajaju, privatno i javno. U svoju privatnu firmu slobodno zaposli sve najnesposobnije rodjake koje imas, ali javno je moje koliko i Bakirovo i bilo cije, i to je vec onda problem.

Bas se nekada iznenadim ovakvim konstatacijama.
supercali

#17 Re: Nepotizam vani

Post by supercali »

VPSA wrote:

Nece on odlucivati to odlucuje ko je za to zaduzen
Ako sam ja bakir i kazem ajde primi moju sebiju kvalifikovana je a to odlucujes valjda ces reci jeste nije
Ovakvu je ti ne bi zaposlio al da je neka manga naravno da bi je zaposlio a ja ti rekao
Tu onda ide ucinak za 3 mjeseca za 6 itd ako ne ide ide otkaz i neces nikad vise mene poslusati vjerovatno kad ti kazem zaposli ni ovoga
madner

#18 Re: Nepotizam vani

Post by madner »

Fora je sto su vani bogati odvojeni od siromasnih. Tako da siromasni ne vide glupane koji uspiju zbog mame i tate. Plus ima posla.
VPSA

#19 Re: Nepotizam vani

Post by VPSA »

supercali wrote:
VPSA wrote:

Nece on odlucivati to odlucuje ko je za to zaduzen
Ako sam ja bakir i kazem ajde primi moju sebiju kvalifikovana je a to odlucujes valjda ces reci jeste nije
Ovakvu je ti ne bi zaposlio al da je neka manga naravno da bi je zaposlio a ja ti rekao
Tu onda ide ucinak za 3 mjeseca za 6 itd ako ne ide ide otkaz i neces nikad vise mene poslusati vjerovatno kad ti kazem zaposli ni ovoga
Ja bih ti rekao, izvini Bakire ali ti si malo fulio, nista se ja ne pitam niti mogu sam da odlucim. Postoji procedura, ne moze niko nista da odluci odoka. Neka se tvoja Sebija prijavi na konkurs, pa ako bude najbolji kandidat bit' ce primljena. Ovo naravno pod pretpostavkom da smo drzava zakona, a ne plemenska.
supercali

#20 Re: Nepotizam vani

Post by supercali »

Ma nije to problem kazem i ja bih to sutra isto samo kazem da u biti nije nepotizam toliko ni los ako je moja zena ajnstajn neki i sl
Ajatolah_

#21 Re: Nepotizam vani

Post by Ajatolah_ »

Spominjanje uhljebljivanja familije na budžetsku sisu s jedne strane, i zapošljavanja po pouzdanoj preporuci u privatni biznis s druge, je teško poređenje baba i žaba...
Gojeni H

#22 Re: Nepotizam vani

Post by Gojeni H »

U UK i SAD se to zove networking. :D

Veliki je pritisak gradjanstva i medija ukoliko se uvalio neciji sestric i ne pokazuje nikakav napredak.
S obzirom da govorimo o kapitalizmu sa daleko jacim trzistima, postoji i ona vrsta pritiska gdje se ocekuju konkretni rezultati, tako da sposoban rodjak od CEO-a napreduje daleko brze od obicnih smrtnika, dok CEO nesposobnog rodjaka mora prebaciti u nesto manje izlozene odjele tipa HR (personalno), gdje moze mirno svirat' kuferu, a CEO ne bi gubio na ugledu i autoritetu.

Drzavne sluzbe na Zapadu nisu narocito privlacne za ambicioznije ljude jer nema nekih velikih para, osim u izuzetnim slucajevima.

Na kraju, imaju Britanci kraljevsku porodicu, imaju Amerikanci Kenedijeve, Du Ponte, Trampove, ali je pritisak javnosti daleko jaci nego u Bosni, te se mnogo vise ocekuje, barem na povrsini. Nalicje je nesto drugo, ali to je posebna tema.
Post Reply