pozdrav,
s obzirom da u posljednje vrijeme od velikog broja mladih magistara i doktoranata čujem da ne mogu naći posao kao saradnici na fakultetima (asistenti, viši asistenti) jer se primaju samo djeca i rođaci već angažovanih profesora, docenata i asistenata, zanima me koliko je ta priča istinita i realna?
Mislim, ono, ako je tako, onda čemu magisteriji i doktorati.. ako nema napredovanja u nauci i angažmanu na naučnim ustanovama..
Ako je već bila ovakva tema, sorry, nadam se da će je moderacija ili premjestiti ili priključiti postojećoj..
Nije mi želja da se bilo ko proziva lično (mada što da ne i to, ako se javno ukaže na neki problem, možda se tako lakše i riješi..) već da se generalno razgovara o ovom problemu (ako smatrate da postoji i ako je problem)
I kakva je situacija po tom pitanju u inostranstvu?
Da li su djeca profesora npr. diskriminisana jer svako njihovo biranje u zvanja povlači za sobom priču o nepotizmu itd..
nepotizam na fakultetima u BiH
-
TRANCEMoDe
#3 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
Evo ti jedan dobar članak koji otprilike pokazuje trenutno stanje, barem na Ekonomskom faksu, gdje su zaposlene čitave porodice od raznih profesora:
http://klix.com/33db2gb
http://klix.com/33db2gb
-
addy_sa
#4 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
hvala na linku i za članak o stanju na Ekonomiji... malo je reći da sam iznenađen.. užasnut..
ponekad se pitam gdje to mi živimo kad je takvo stanje na visokim naučnim institucijama šta onda reći za ostale ..
al najbolja mi je dekanova rečenica : kome se ne sviđa ovdje neka ide u Kiseljak
na kraju će mu fakat svi i otići u Kiseljak
jer, kad već moraju "pogurati" parama za ispite, tamo makar u startu plate pa dobiju diplomu a ovdje malo po malo dođeš do istog iznosa..
pa kako ih nije stid da tako namještaju asistentska mjesta? i onda se čudimo kakva nam je omladina kad ih takvi obrazuju i što je toliko mladih sa završenim fakultetom na biroima... strašno..
ok, ovo je stanje na Ekonomiji, a na drugim fakultetima?
Danas čitam u Slobodnoj o stanju na Saobraćajnom... blagi očaj fakat..
ponekad se pitam gdje to mi živimo kad je takvo stanje na visokim naučnim institucijama šta onda reći za ostale ..
al najbolja mi je dekanova rečenica : kome se ne sviđa ovdje neka ide u Kiseljak
na kraju će mu fakat svi i otići u Kiseljak
jer, kad već moraju "pogurati" parama za ispite, tamo makar u startu plate pa dobiju diplomu a ovdje malo po malo dođeš do istog iznosa..
pa kako ih nije stid da tako namještaju asistentska mjesta? i onda se čudimo kakva nam je omladina kad ih takvi obrazuju i što je toliko mladih sa završenim fakultetom na biroima... strašno..
ok, ovo je stanje na Ekonomiji, a na drugim fakultetima?
Danas čitam u Slobodnoj o stanju na Saobraćajnom... blagi očaj fakat..
- Ma.Le.Na
#5 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
ma nema toga kod nas 
-
ja2
#6 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
Fakultet je postao porez na budele...
Jadni roditelji misle da ce sa sto vise obrazovanja svojoj djecu pruziti bolju buducnost, al nista od toga jer su radna mijesta za VSS kao i za magistrante i doktore rezervisana samo za aristokraciju, tj. posebne ljude i koji dolaze na te funkcije iskljucivo po nasljednom pravu.
Inace isti je slucaj i na pravu, uglavnom su asistenti ili djeca i bliza rodbina profesora sa naseg ili drugih fakulteta ili djeca uglednih notara, advokata i sudaca.
Jadni roditelji misle da ce sa sto vise obrazovanja svojoj djecu pruziti bolju buducnost, al nista od toga jer su radna mijesta za VSS kao i za magistrante i doktore rezervisana samo za aristokraciju, tj. posebne ljude i koji dolaze na te funkcije iskljucivo po nasljednom pravu.
Inace isti je slucaj i na pravu, uglavnom su asistenti ili djeca i bliza rodbina profesora sa naseg ili drugih fakulteta ili djeca uglednih notara, advokata i sudaca.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#7 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
Magisteriji i doktorati su kod nas ionako prepisivačka djelatnost. Nađite mi magistra ili doktora kod nas koji je to postao u zadnjih 15 godina a da je rad zasnovao na vlastitom istraživanju, pa mi njime izvadite oba oka!
- nellington
#8 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
alternativni wrote:nelington
A na ovu temu ću se samo sjetiti Hidajeta Repovca kada se žalio da ne može zaposliti kćerku na fakultetu jer su sva mjesta uzeli studenti koji su došli sa strane. Dinastije postoje na svakom fakultetu, ali treba biti objektivan pa reći da u izvjesnom broju slučajeva je pojava tih dinastija prirodna i ne šteti kvalitetu obrazovnog procesa (kojem kvalitetu, s pravom ćete se zapitati).
- nellington
#9 Re: nepotizam na fakultetima u BiH
Kod mene istraživački rad nije nužno vezan za diplomske i magistarske teze - pisanje drugih radova mi je trenutno u glavi