Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nokia6170

#1 Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by nokia6170 »

Tolerisanje protivzakonitih djela je uvijek bilo plodno tlo, generator za nova protivzakonita djela.

Prije utakmice Borac-Zeljo u Banjoj Luci, navijacima su dijeljeni letci sa slejdecim sadrzajem:

Image

Posto se ne radi o pojedinacnom slucaju, vec o planskoj i masovnoj pojavi...odlucio sam da se osvrnem na ovaj dogadjaj, ne ulazeci motive u vezi sa distribuiranjem ovog letka u hiljade primjeraka.

Drazava stalno kuka kako nema para, pa evo ja nudim jedan nacin kako drzava moze zaraditi i napuniti vlastiti budzet, a istovremeno preventivno djelovati na vlastite gradjane da ne sire mrznju i netoleranciju medju konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o drzavnoj himni Bosne i Hercegovine, clanom 2. je izmijenjen postojeci clan 6. koji sada predvidja:

"Nepoštivanje državne himne Bosne i Hercegovine sukladno odredbi članka 3. Zakona, kao i neizvođenje državne himne Bosne i Hercegovine sukladno odredbi članka 5. Zakona predstavlja prekršaj za koji će se kazniti novčanom kaznom:
1. u iznosu od 1.500 do 7.500 KM tijelo vlasti, gospodarsko društvo ili druga pravna osoba,
2. u iznosu od 300 do 750 KM odgovorna osoba u tijelu vlasti, gospodarskom društvu ili drugoj pravnoj osobi,
3. u iznosu od 300 do 750 KM osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost,
4. u iznosu od 100 do 400 KM građanin."

Evo prilike za tuzilastvo/pravobranilastvo da reaguje u jednoj vrlo konkretnoj i lako dokazivoj situaciji sankcionisanja drustveno neprihvatljivih djela.
Last edited by nokia6170 on 07/05/2010 12:08, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Haris.ba »

moderator wrote:Da li je ikad sankcionisano ono polaganje zakletve Oruzanih snaga BiH? :(
Pa u jednom smislu jeste. :D Više se ne polaže zakletva na onaj način. Već se samo potpiše tekst zakletve. 8-)
Eborg

#3 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Eborg »

Imaš li taj letak? Zanima me je li ovaj polukrug zapravo pečat "Lešinara". :-)
Onjegin

#4 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Onjegin »

Eborg wrote:Imaš li taj letak? Zanima me je li ovaj polukrug zapravo pečat "Lešinara". :-)
Ova slika je isječak iz priloga FTV od sinoć... Možda neko iz BL ima letak... :)
Eborg

#5 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Eborg »

Aha. Vala ako je njihov pečat moglo bi ih se uzeti kao bekane. :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by ladyblue18 »

Ma nista novo.
Ja se sjecam kad su zapalili nasu zastavu u Srbiji jel se ono igrala rukometna utakmica, pricalo se dan-dva o tome i nova vijest dosla na tapetu.
Niko da odgovara, ma nista...ko kod nas.
dr.Gonzo

#7 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by dr.Gonzo »

"Nepoštivanje državne himne Bosne i Hercegovine sukladno odredbi članka 3. Zakona, kao i neizvođenje državne himne Bosne i Hercegovine sukladno odredbi članka 5. Zakona predstavlja prekršaj za koji će se kazniti novčanom kaznom:
1. u iznosu od 1.500 do 7.500 KM tijelo vlasti, gospodarsko društvo ili druga pravna osoba,
2. u iznosu od 300 do 750 KM odgovorna osoba u tijelu vlasti, gospodarskom društvu ili drugoj pravnoj osobi,
3. u iznosu od 300 do 750 KM osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost,
A sta kaze taj clanak 5, kad treba izvoditi himnu? I sta je konkretno nepostivanje?

Inace, ovakav zakon mi konceptualno djeluje kao veoma glup. Sloboda govora je vaznija od himne. Ako neko hoce da se zajebava sa himnom, bujrum. Zabrane su dugorocno kontraproduktivne.
nokia6170

#8 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by nokia6170 »

dr.Gonzo wrote:
A sta kaze taj clanak 5, kad treba izvoditi himnu? I sta je konkretno nepostivanje?

Inace, ovakav zakon mi konceptualno djeluje kao veoma glup. Sloboda govora je vaznija od himne. Ako neko hoce da se zajebava sa himnom, bujrum. Zabrane su dugorocno kontraproduktivne.
zvizdanje nije govor, pogotovo ako ima za cilj sirenje mrznje.

a postivanje bilo cije himne je stvar kucnog odgoja i kulture zivljenja...da je toga malo vise u ovoj drzavi, ne bi nam trebao ni ovaj zakon.

kakav god da je zakon (glup ili neglupo), zakoni se moraju primijenjivati zbog principa vladavine prava i pravne drzave cemu svi tezimo nadam se u ovoj drzavi.

p.s. a clanak 5. kaze u svojoj tacci sljedece: U drugim prilikama u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

mani mi se tih amaterskih pokusaja realtiviziranja na principu...da nije svirana himna ne bi se ni zvizdalo himnoj...podsjeti me to na ono...da niste glasali na referendumu 1992. godine ne bi vam se desilo ni etnicko ciscenje ni genocid.
cyprus

#9 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Naravno, svako nepoštivanje himne kažnjvati !!! Nikako se drugačije naš narod neće dozvati pameti... :roll:
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#10 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Privatna poruka »

nokia6170 wrote:

a postivanje bilo cije himne je stvar kucnog odgoja i kulture zivljenja...da je toga malo vise u ovoj drzavi, ne bi nam trebao ni ovaj zakon.
Fkt. ne provociram nego nesto kontam, da li je, onaj strasni momenat na rukometu u Skenderiji (kad se pjevala Jedna si jedina) nepostovanje nase himne? (i hiljadu drugih momenata)

Svakako sam misljenja da se zakon mora sprovoditi, i da se nepostivanje drzavne himne mora sankcionisati samo me zanima kako se regulise ta odredba jel se himna postuje ili ne ili je to stvar kucnog odgoja sto je opet na principu kako ko shvati i onda dobijes da se zakon ne moze provesti kako treba?
nokia6170

#11 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by nokia6170 »

Privatna poruka wrote:
nokia6170 wrote:

Fkt. ne provociram nego nesto kontam, da li je, onaj strasni momenat na rukometu u Skenderiji (kad se pjevala Jedna si jedina) nepostovanje nase himne? (i hiljadu drugih momenata)

Svakako sam misljenja da se zakon mora sprovoditi, i da se nepostivanje drzavne himne mora sankcionisati samo me zanima kako se regulise ta odredba jel se himna postuje ili ne ili je to stvar kucnog odgoja sto je opet na principu kako ko shvati i onda dobijes da se zakon ne moze provesti kako treba?
Pjevanje Jedna si jedina tokom intoniranja bh himne se moze podvesti pod nepostivanje drzavne himne...ali bi ti vrlo lako neki pravnik mogao reci da tu nema nepostivanja s obzirom da postojeca himna nema texta a da po dejt. ustavu su na snazi pravni akti dok se ne usvoje novi akti..odnosno da je na snazi prijasnji text himne dok se ne usvoji novi text himne.

Ja ti cak i garantujem da ce se u Skenderiji prestati pjevati jedna si jedina cim se usvoji novi text himne. Bosnjaci koji najvise dolaze na utakmice Bosne i Hercegovine nece imati problem pjevanja novog texta, cak stavise jedva cekaju da se novi text usvoji. Za razliku od vecine Srba i Hrvata u ovoj nasoj drzavi koje moras nagovarati i moliti da vole bilo sta sto ima veze sa vlastitom drzavom, Bosnjake ne moras...oni to samoincijativno rade.

Ali da ne idemo od teme....zvizdanje bilo cemu po svojoj prirodi znaci nepostivanje...kada neko javno nesto govori, a neko mu zvizdi to zasigurno ne znaci da ga podrzava i postuje, vec upravo suprotno.
meris

#12 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by meris »

Nokia6170, da li ti znas sva slova abecede?

Ocigledno da ne znas, jer slovo "X" ne postoji u abecedi...

Ponovi malo znanje iz osnovne škole
dr.Gonzo

#13 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by dr.Gonzo »

Definicija toga sirenja mrznje je veoma rastegljiva. Ja mislim da zvizdanje na himnu i sirenje ovakvih plakata uopste ne spada u sirenje mrznje. To je misljenje koje ima jedno milion gradjana ove zemlje. Hocemo li im zaknom zabraniti da to misle?

Sa druge strane, transparenti tipa "Noz, zica, Srebrenica" spadaju u ovu kategoriju, jer direktno velicaju zlocin, i nedvojbeno sire mrznju. Nosioce istih treba strogo kazniti.
a postivanje bilo cije himne je stvar kucnog odgoja i kulture zivljenja... da je toga malo vise u ovoj drzavi, ne bi nam trebao ni ovaj zakon.
Upravo tako. To ne treba da je stvar zakona. Kraj price.
mani mi se tih amaterskih pokusaja realtiviziranja na principu...da nije svirana himna ne bi se ni zvizdalo himnoj...podsjeti me to na ono...da niste glasali na referendumu 1992. godine ne bi vam se desilo ni etnicko ciscenje ni genocid.
Bla bla bla.
Last edited by dr.Gonzo on 07/05/2010 14:48, edited 1 time in total.
meris

#14 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by meris »

S njima nema zivota, nikad ga nije bilo niti ce ga biti

Kamo srece da nije zaustavljena akcija 5. Korpusa ARBiH...
nokia6170

#15 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by nokia6170 »

dr.Gonzo wrote:
Definicija toga sirenja mrznje je veoma rastegljiva. Ja mislim da zvizdanje na himnu i sirenje ovakvih plakata uopste ne spada u sirenje mrznje. To je misljenje koje ima jedno milion gradjana ove zemlje. Hocemo li im zaknom zabraniti da to misle?

Sa druge strane, transparenti tipa "Noz, zica, Srebrenica" spadaju u ovu kategoriju, jer direktno velicaju zlocin, i nedvojbeno sire mrznju. Nosioce istih treba strogo kazniti.
a postivanje bilo cije himne je stvar kucnog odgoja i kulture zivljenja... da je toga malo vise u ovoj drzavi, ne bi nam trebao ni ovaj zakon.
Upravo tako. To ne treba da je stvar zakona. Kraj price.
Bla bla bla.
bla bla bla Zakon upravo i predvidja sankciju za nepostivanje himne.

Ako ti se ne svidja postojeci zakon, trazi da se promijeni, ja trazim da se on primijenjuje i nista vise.
Last edited by nokia6170 on 07/05/2010 14:54, edited 1 time in total.
Max Bunker

#16 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Max Bunker »

Pjevaju oni " Boze pravde" i zovu majku Srbiju od 1941. godine pa nista. Narod kada je ugozen, slab i ocajan, onda se pocinje i sluziti ocajnim stvarima ( kao ova ). Mogu i ja pjevati " Amerika i Engleska, bit ce zemlja proleterska " pa se zna da nece.
Da imaju snage, hrabrosti i moci krenuli bi oni sa odvajanjem RS-a od BiH al znaju da ako to ucine nece ih do Beograda nigdje biti.
Nego, bas nesta kontam, kako je ovo fino. Na kraju jesenjeg dijela prvenstva, zinulo im dupe za titulom pa ih Sarajevo zajeba. Dize ih 0:1 a ljudi tamo pripremili rostilje , mezu, logistiku ...pa kada su izgubili, onda pjevali " Titula nam ne treba jer Bosna nije nasa drzava" :D
Pa pocelo prvenstvo, pa se opet ponadali titulu al ih sada Zeljo zajeba pa opet pjevaju " Titula nam ne treba jer Bosna nije nasa drzava" :D

I tata bi sine, sto bi rekli u " Ko to tamo peva"
:bih: :bih:
dr.Gonzo

#17 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by dr.Gonzo »

bla bla bla Zakon upravo i predvidja sankciju za nepostivanje himne.

Ako ti se ne svidja postojeci zakon, trazi da se promijeni, ja trazim da se on primijenjuje i nista vise.
Ja sam vec rekao da mislim da je takav zakon glup. Al' gdje bi covjek dospio kad bih trazio izmjene svih glupih zakona u BiH...
dnaxy

#18 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by dnaxy »

meris wrote:Nokia6170, da li ti znas sva slova abecede?

:lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :run:

sta ovim forumom nece sve proc..
nokia6170

#19 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by nokia6170 »

dr.Gonzo wrote:Ja sam vec rekao da mislim da je takav zakon glup. Al' gdje bi covjek dospio kad bih trazio izmjene svih glupih zakona u BiH...
Nije problem. Tvoje misljenje je da je zakon glup, ali zakon je na snazi kakav je takav je.

Svidjao ti se ili ne. Bas kao i sto moras platiti 40 KM zbog pogresnog parkiranja, ti moras platiti...pa makar ti smatrao da je to glupo i mislio da nikog nisi ugrozio svojim parkiranjem i zasmetao saobracaj.

Moje misljenje je da onaj ko zvizdi drzavnoj himnoj bilo gdje ce vrlo lako i da podigne ili uzvikuje "noz zica srebrenica", "ubij zakolji da Srbin ne postoji", "srbe na vrbe", "jebemo vam Markale" itd.

Bolje u korijenu sasjeci nesto nego pustiti da stvar izmakne konktroli...pogotovo sto fino postoji Zakon koji sankcionise zvizdanje himnoj, a svi vrlo dobro znamo da naseg covjeka nista vise ne boli nego kad ga opalis po dzepu.
dr.Gonzo

#20 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by dr.Gonzo »

Moje misljenje je da onaj ko zvizdi drzavnoj himnoj bilo gdje ce vrlo lako i da podigne ili uzvikuje "noz zica srebrenica", "ubij zakolji da Srbin ne postoji", "srbe na vrbe", "jebemo vam Markale" itd.
To je tvoje misljenje, sa kojim se ja ne slazem :)
Bolje u korijenu sasjeci nesto nego pustiti da stvar izmakne konktroli...pogotovo sto fino postoji Zakon koji sankcionise zvizdanje himnoj, a svi vrlo dobro znamo da naseg covjeka nista vise ne boli nego kad ga opalis po dzepu.
Haj da na trenutak zamisliomo da zaon ne postoji. Imamo problem oko koga nam se misljenja razilaze. Ocigledno se razilaze i tim ljudima sto zvizde (ja njih u tome ne podrzavam). Ko zna koliko jos ima razlicitih misljenja. Zasto ovakve stvari uopste regulisati zakonom? Kako bi jedna grupa drugoj nametnula svoje misljenje? To onda rezultuje jos vecim revoltom.
cyprus

#21 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Privatna poruka wrote:Fkt. ne provociram nego nesto kontam, da li je, onaj strasni momenat na rukometu u Skenderiji (kad se pjevala Jedna si jedina) nepostovanje nase himne? (i hiljadu drugih momenata)
DA!
luckylaka

#22 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by luckylaka »

dnaxy wrote:
meris wrote:Nokia6170, da li ti znas sva slova abecede?

:lol: :lol: :-) :-) :-) :-) :run:

sta ovim forumom nece sve proc..
Ja sad htjede reci,al je upiso post to se broji :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#23 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Jack Be Nimble »

cyprus wrote:
Privatna poruka wrote:Fkt. ne provociram nego nesto kontam, da li je, onaj strasni momenat na rukometu u Skenderiji (kad se pjevala Jedna si jedina) nepostovanje nase himne? (i hiljadu drugih momenata)
DA!
A koji je to stransi momenat? Sta se desilo?
Onjegin

#24 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Onjegin »

Jack Be Nimble wrote:
cyprus wrote:
DA!
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#25 Re: Nepostivanje drzave himne Bosne i Hercegovine

Post by Privatna poruka »

Jack Be Nimble wrote:
cyprus wrote:
DA!

Samo da napomenem da pod "strasan" mislim da je bio emotivan i dobar i sam sam pjevao i tako dalje.
nokia6170 wrote:Ja ti cak i garantujem da ce se u Skenderiji prestati pjevati jedna si jedina cim se usvoji novi text himne. Bosnjaci koji najvise dolaze na utakmice Bosne i Hercegovine nece imati problem pjevanja novog texta, cak stavise jedva cekaju da se novi text usvoji. Za razliku od vecine Srba i Hrvata u ovoj nasoj drzavi koje moras nagovarati i moliti da vole bilo sta sto ima veze sa vlastitom drzavom, Bosnjake ne moras...oni to samoincijativno rade.
Pa ne znam bas koliko ce se prihvatiti nova himna od strane bilo koga (ne volim te podjele pa cu ovako), a isto sam misljenja da nikoga ne treba moliti da voli bilo sta..ako ima negdje bolje neka idu samo neka ne diraju BiH, a diraju je, vidjeli smo to i u Banja Luci, ali sam opet pitao sto sam pitao jer me zanimalo da li po zakonu i kako je odredjeno to vrijedjanje? Ok zvizdanje jeste ponizavanje himne, svugdje u svijetu, ali meni i ubacivanje teksta prosle himne isto vuce na to...znas ono kreni iz svoje avlije eto to, nista vise. :bih: :bih:
Post Reply