"NEPOPULARNI" SERVISI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tigarsazapada

#1 "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by tigarsazapada »

Vec sam vidio iz vise izvora, da se kod odrzavanja automobila spominje mijenjanje kocionog ulja, ulja u mjenjacu i servisiranje klima-uredjaja po potrebi ili svake 2 godine.Znam da kod nas u BiH uglavnom stedi na odrzavanju koliko moze i da rijetko ko radi te izmjene materijala...
Zanima me koliko ste vi puta (ako ste ikad) vrsili izmjenu pomenutih tekucina i materijala? (ja osobno nisam nikada).
Da li se na isti nacin ponasaju vlasnici auta i u Europi...
mayab

#2 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by mayab »

Kočiono ulje sam mijenjao, ulje u mjenjaču se u principu kod ručnih mjenjača skoro nikada i ne treba mijenjati, a kod klime je ono pravilo, da kad prestane da hladi, pomagaj, sta kosta da kosta, a preventiva slaba! :D :D :D
slavkoimamodilera

#3 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by slavkoimamodilera »

tigarsazapada wrote:Vec sam vidio iz vise izvora, da se kod odrzavanja automobila spominje mijenjanje kocionog ulja, ulja u mjenjacu i servisiranje klima-uredjaja po potrebi ili svake 2 godine.Znam da kod nas u BiH uglavnom stedi na odrzavanju koliko moze i da rijetko ko radi te izmjene materijala...
Zanima me koliko ste vi puta (ako ste ikad) vrsili izmjenu pomenutih tekucina i materijala? (ja osobno nisam nikada).
Ma jok, sta's to mijenjat, mojne to, to za levate ba :run:
mišmaš

#4 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by mišmaš »

kociono ulje mijenju na redovnim servisima ako momci primijete da treba mijenjat :) na tome ne stedim niposto, jer sa proslim auticem imam loseg iskustva sa tim i majstori su uvijek govorili (to se ne mijenja, to uvijek bude tu, ne moze se potrosit), par puta mi propadne kocnica (i nakon par sekundi dodje sebi opet), oni kazu to se zagrijali diskovi, a kasnije kad sam uzeo ovo auto i kad idem po ovlastenim servisima ljudi kazu to vremenom kako se griju kocnice, neki qrc ispari, ostane veci procenat vode zbog cega kocnice ne rade kako treba, i ne zalim za to apsolutno... Za mjenjac nisam mijenjao jer nije mi niko rekao da treba :D kada kazu da treba naravno mijenjam i to... a klima obavezno dopunim kad manje ili nikako ne hladi, sta cu drugo :-?
corsa

#5 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by corsa »

"Redovni servis" klime je samo bezpotrebno deranje ljudi! Evo najjednostavnije objasnjeno, a to mi je jednom davno objasnio covjek koji se izmedju ostalog bavi punjnjem klima: Klima radi na slicnom principu kao i kucni frizider. E sad, koliko puta vi svoj frizider nosite da vam ga neko dopuni ili ne znam sta vec? Vjerujem nikad, znaci samo kad se pokvari. Dakle, klima se puni i dopunjava jedino ako negdje pusta. To moze biti vrlo mala rupica negdje u sistemu, pa da freon ne iscuri cijelu sezonu, ali slijedece ljeto opet na punjenje. E jedino sto treba redovno mijenjati je filter klime ili ti kabine kako ko to vec zove, koji dosta utice na rashladjivanje u samom autu. A klima ako je ispravna ne treba se dopunjavati. ;-) :thumbup:
tigarsazapada

#6 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by tigarsazapada »

I ja sam se raspitivao oko servisa klime. Naime, klima radi na principu frizidera, samo sto je frizider zatvoren, a klima radi kao otvoreni frizider...e u tome je razlika, i taj freon koji se koristi za hladjenje jednostavno se trosi i isparava i svakih 5-6 godina dodje do potrebe da se dopuni...

Ono sto kazu da je bitno kod klime je mijenjanje filtera klime i dezinfekcija tih kanala, jer se tamo zbog vlage i temperature skupljaju gljivice i razne bakterije, pa moze prouzrociti i zdravstvene probleme.

Iako imam klimu u autu, palim je jako rijetko, obicno kad se auto usije na suncu, pa samo da se "ubije" vrucina :)
mišmaš

#7 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by mišmaš »

Klima radi na sličnom principu kao frižider, ali NE NA ISTOM... Tacno je sto kolega iznad rece da je to kao "otvoreni frizder" i taj freon isparava i mora se dopunjavati ta rashladna tecnost. Koliko cesto - zavisi koliko mnogo se koristi klima...
cikavelja

#8 Re: "NEPOPULARNI" SERVISI

Post by cikavelja »

tigarsazapada wrote:Vec sam vidio iz vise izvora, da se kod odrzavanja automobila spominje mijenjanje kocionog ulja, ulja u mjenjacu i servisiranje klima-uredjaja po potrebi ili svake 2 godine.Znam da kod nas u BiH uglavnom stedi na odrzavanju koliko moze i da rijetko ko radi te izmjene materijala...
Naravno da je tako, svaki proizvodjac uz auto daje i preporuceni spisak ili ti, shemu servisa,kad , sta ,koliko i gdje. To sto je kod nas kokuzluk oduvjek i sto se raja na pomen takvih servisa nasmije, ima svoju racunicu u crnoj hronici svaki dan.
Svi su djelovi u autu podredjeni habanju i trosenju, svi. Kad tad ces trebati nesto zamjeniti sto nije uobicajeno (samo ne kod nas).

1. Antifriz ?
- svake 2-3 godine neovisno o prijeđenoj kilometraži

2. Kočionu tekućinu ?
- svake 2-3 godine neovisno o prijeđenoj kilometraži

3. Ulje u mjenjaču ( kod nekih proizvodjaca te stavke nema u intervalima servisa) ?
- svakih 40.000-50.000km

4. Svjećice ?
- svakih 20.000km

5. Filter zraka ?
- svakih 20.000km ili svakih 10.000 ukoliko puno voziš po makadamu i općenito cestama sa puno prašine

6. Filter za pelud i onečišćenja ?
- svakih 20.000km

Koliko često bi trebalo raditi optiku trapa s obzirom da vozimo po rupčagama
- svakih 1-1.5 godinu

Ali najispravnije je da pred sebe staviš tablicu sa servisnim intervalima i tamo sve piše najtočnije...
:zoka:
Post Reply