Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Moderator: anex
- Billy The Pljuc
#1 Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Prije nekoliko godina dobio sam "napad" svraba iz cista mira. Napominjem da sam prethodno proveo 10-ak dana u prirodi, bez ikakvih blagodati moderne civilizacije i po povratku a nakon "normalizacije" u vidu dobre kupke, shishanja i brijanja bas kad sam se spremio za spavanje pocinjem da osjecam nepodnosljivi svrab na nogama pa nedugo zatim po citavom tijelu. Naravno da nisam mogao oka sklopiti i ujutro krenem sakupljati informacije ali bez odlaska doktoru/dermatologu jer sam jos uvijek bio u zabiti. Uglavnom mi je receno da sam negdje "nagazio" nesto i da se najvjerovatnije radi o tzv. macijem sugrebu. Nakon nekoliko "tretmana" kod jedne nane iz Ilijasa (da joj Dragi Allah podari dug i zdrav zivot) i kupki sa jabukovim sircetom a u vremenskom periodu od nekih 10-15 dana taj svrab polako umine i potpuno iscezne.
Moram istaci da to moje stanje nije trpilo nikakav dodir s vodom, bilo da se radi o pranju ruku ili tusiranju jer se svrab odmah pojacavao (svrbez izmedju prstiju a kod tusiranja bukvalno se pojave crvene trake po citavom tijelu).
Evo sada a nakon sto sam dosao kuci na odmor prije nekih 15-ak dana, preksinoc pocinjem osjecati iste simptome i dvije noci ne spavam ama bas nikako. Jako sam deficitaran sa vremenom a i vrijeme je praznika pa mi treba hitna pomoc u vidu savjeta kojem dermatologu u SA da odem iduce sedmice u nadi da cu uspjeti dobiti adekvatan tretman i brzo rjesenje problema.
U medjuvremenu imam namjeru poceti sa tretmanom jabukovim sircetom ali nanu nemam namjeru bihuzuriti jer nisam nesto ubjedjen da su mi njeni tretmani bili od mnogo pomoci a i nemam previse vremena na raspolaganju jer uskoro moram ici van BiH.
Da rezimiram, svrab se manifestuje bukvalno na svakom dijelu tijela, bilo vlasiste ili ne, cak me i unutrasnjost ushnih skoljki ili ocni kapci nepodnosljivo svrbe. Tamo gdje se pocesem javlja se crvenilo a ako se intezivno cesem ili voda dospije na bilo koji dio tijela onda to izgleda kao da sam se shibao koprivom/zarom po tom dijelu tijela.
Ako bilo ko od forumasa ima iskustva slicna ovome molio bih savjet i uputu kome da se obratim.
Jos da napomenem da sam relativno zdrav insan (barem 6-mjesecni ljekarski nalazi ne pokazuju nista ozbiljno), nezdrave navike su cigarete i nemogucnost pravilnije ishrane uz izuzetno stresan posao koji radim.
Unaprijed zahvalan !
Moram istaci da to moje stanje nije trpilo nikakav dodir s vodom, bilo da se radi o pranju ruku ili tusiranju jer se svrab odmah pojacavao (svrbez izmedju prstiju a kod tusiranja bukvalno se pojave crvene trake po citavom tijelu).
Evo sada a nakon sto sam dosao kuci na odmor prije nekih 15-ak dana, preksinoc pocinjem osjecati iste simptome i dvije noci ne spavam ama bas nikako. Jako sam deficitaran sa vremenom a i vrijeme je praznika pa mi treba hitna pomoc u vidu savjeta kojem dermatologu u SA da odem iduce sedmice u nadi da cu uspjeti dobiti adekvatan tretman i brzo rjesenje problema.
U medjuvremenu imam namjeru poceti sa tretmanom jabukovim sircetom ali nanu nemam namjeru bihuzuriti jer nisam nesto ubjedjen da su mi njeni tretmani bili od mnogo pomoci a i nemam previse vremena na raspolaganju jer uskoro moram ici van BiH.
Da rezimiram, svrab se manifestuje bukvalno na svakom dijelu tijela, bilo vlasiste ili ne, cak me i unutrasnjost ushnih skoljki ili ocni kapci nepodnosljivo svrbe. Tamo gdje se pocesem javlja se crvenilo a ako se intezivno cesem ili voda dospije na bilo koji dio tijela onda to izgleda kao da sam se shibao koprivom/zarom po tom dijelu tijela.
Ako bilo ko od forumasa ima iskustva slicna ovome molio bih savjet i uputu kome da se obratim.
Jos da napomenem da sam relativno zdrav insan (barem 6-mjesecni ljekarski nalazi ne pokazuju nista ozbiljno), nezdrave navike su cigarete i nemogucnost pravilnije ishrane uz izuzetno stresan posao koji radim.
Unaprijed zahvalan !
- Sephora
#2 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Nesto poput ovoga ?

- Billy The Pljuc
#3 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Ovo moje izgleda mnogo gore od toga. Ako si ikada dosla u dodir sa koprivom/zarom onda otprilike imas "sliku", koza nabubri i crvenilo je jako izrazeno a svrab nepodnosljiv.Sephora wrote:Nesto poput ovoga ?
-
mirzet87sa
#4 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Koprivnjaca. Lordes 5mg, prije spavanja.
- Billy The Pljuc
#5 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Moze li se to bez recepta uzeti, koprivnjaca je pretpostavljam losion ili sampon ?mirzet87sa wrote:Koprivnjaca. Lordes 5mg, prije spavanja.
-
mirzet87sa
#6 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Moze bez recepta, lordes/floniran, vidi sta ti odgovara. Koprivnjaca je alegrija koju si fasovo u toj vukojebiniBilly The Pljuc wrote:Moze li se to bez recepta uzeti, koprivnjaca je pretpostavljam losion ili sampon ?mirzet87sa wrote:Koprivnjaca. Lordes 5mg, prije spavanja.
- Billy The Pljuc
#7 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
mirzet87sa wrote:Moze bez recepta, lordes/floniran, vidi sta ti odgovara. Koprivnjaca je alegrija koju si fasovo u toj vukojebiniBilly The Pljuc wrote:Moze li se to bez recepta uzeti, koprivnjaca je pretpostavljam losion ili sampon ?mirzet87sa wrote:Koprivnjaca. Lordes 5mg, prije spavanja.
Hvala na savjetu, pokusam s ovim lordesom ili floniranom.
Ziv mi bio.
-
mirzet87sa
#8 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Moj bedak, flonidan se zove.. greska u kucanju! nema na cemu i ja sam bio fasovo isto, ziv se satro hodajuci po dermatolozima i vadeci nalaze.. sretnoo!Billy The Pljuc wrote:
Nisam skont'o da mislis na ovo sranje koje me snaslo.
Hvala na savjetu, pokusam s ovim lordesom ili floniranom.
Ziv mi bio.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
ja imam recimo u 5 godina 2 puta zestog svrab ispod pazuha
i to u snu rascesem raskrvarim onda bude pravo ruzno
i to u snu rascesem raskrvarim onda bude pravo ruzno
- Billy The Pljuc
#10 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Kod mene to ovako otprilike izgleda.

Kad mi se ovo prvi put pojavilo nisam imao toliko problema sa podrucjem glave, pazuha ili genitalija. Sad me najvise svrbe upravo ti dijelovi a nakon sto sam se "istretirao" jabukovim sircetom malo mi je uminuo svrab na ostalim dijelovima tijela.
Evo googlam sve sto mogu naci na internetu o koprivnjaci i jbg-a ja bih haman trebao da prestanem da zivim jer od mogucih uzrocnika iste ja sam u doticaju izgleda bas sa svakim od njih.
Valjda ce se povuci uskoro jer bih mogao ostati bez posla ukoliko se budem nastavio ceshati.

Kad mi se ovo prvi put pojavilo nisam imao toliko problema sa podrucjem glave, pazuha ili genitalija. Sad me najvise svrbe upravo ti dijelovi a nakon sto sam se "istretirao" jabukovim sircetom malo mi je uminuo svrab na ostalim dijelovima tijela.
Evo googlam sve sto mogu naci na internetu o koprivnjaci i jbg-a ja bih haman trebao da prestanem da zivim jer od mogucih uzrocnika iste ja sam u doticaju izgleda bas sa svakim od njih.
Valjda ce se povuci uskoro jer bih mogao ostati bez posla ukoliko se budem nastavio ceshati.
- Billy The Pljuc
#11 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Nadjoh jos jednu sliku.

- Mis mekinjas
#12 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Tako izgleda i crveni vjetar, i u tom slucaju ti treba imunolog. Ja bih prije imunologu nego dermatologu na tvom mjestu. Pa i da je koprivnjaca u pitanju.
-
SukiJr
#13 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Provjeri na googlu dermografizam koji bukvalno znaci sindrom crtanja na koži koja se na bubri na mali dodir i ocituje se nepodnošljivim svrabom.
- Billy The Pljuc
#14 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
@ Mis Mekinjas
@ SukiJr
Hvala na postanju i savjetima. Mislim da kod mene nije u pitanju ni crveni vjetar ni dermografizam mada moja "nervoza" ide u prilog ovom posljednjem. Biti ce da je ipak kod mene koprivnjaca uzrokovana najvjerovatnije necim sto sam unio prehranom. Danas poslije rucka sam primjetio da se svrab pojacao nekih pola sata nakon istog pa sam uzeo tableticu Flonidana i popio kalcij. Rezultat je zadovoljavajuci, uspio sam odspavati nekoliko sati i evo sad nakon ustajanja svrab me ne muci ni 5% od onoga sto sam osjecao. Najvjerovatnije cu dermatologu iduce sedmice ukoliko ovo ne prestane preko vikenda ali iskreno ne znam kojem da odem pa ako neko ima savjet u vezi dermatologa bio bih zahvalan.
@ SukiJr
Hvala na postanju i savjetima. Mislim da kod mene nije u pitanju ni crveni vjetar ni dermografizam mada moja "nervoza" ide u prilog ovom posljednjem. Biti ce da je ipak kod mene koprivnjaca uzrokovana najvjerovatnije necim sto sam unio prehranom. Danas poslije rucka sam primjetio da se svrab pojacao nekih pola sata nakon istog pa sam uzeo tableticu Flonidana i popio kalcij. Rezultat je zadovoljavajuci, uspio sam odspavati nekoliko sati i evo sad nakon ustajanja svrab me ne muci ni 5% od onoga sto sam osjecao. Najvjerovatnije cu dermatologu iduce sedmice ukoliko ovo ne prestane preko vikenda ali iskreno ne znam kojem da odem pa ako neko ima savjet u vezi dermatologa bio bih zahvalan.
-
pocetnik033
#15 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
hajde mi porukom pošalji svoju adresu da ti pošaljem jedan losion pa da probašBilly The Pljuc wrote:@ Mis Mekinjas
@ SukiJr
- Kaligrafija
#16 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Kupi u apoteci hipermangan, uzmes na vrh kuhinjskog noza praha hipermangana i rastvori u lavor sa deset litara vode, okupaj se regularno i onda se polij tim preko glave i po tijelu polako...Nemoj brisat peskirom kozu, nego lagano utapkaj...Ako je neka povrsinska bakterijska infekcija, da si nesto pokupio u prirodi ili prasini, hipermangan ce ko rukom obrisat, jer ubija neke bakterije i parazite... Sretno! Ako je neki dermatitis, neka ti je Bog na pomoci...
- Billy The Pljuc
#17 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Poslao sam ti PP i hvala !pocetnik033 wrote:hajde mi porukom pošalji svoju adresu da ti pošaljem jedan losion pa da probašBilly The Pljuc wrote:@ Mis Mekinjas
@ SukiJr
- Billy The Pljuc
#18 Re: Nepodnosljivi svrab koze, savjet
Bolje mi je definitivno od ovog flonidana ali moram raditi alergotestove po preporuci ljekara a to mi je misija nemoguce trenutno. Povuklo se u velikoj mjeri i sad me samo muci u predjelu vlasista. Od ranije imam saboreicni dermatitis ali njega uspjesno drzim pod kontrolom i ovo sto mi se trenutno desava definitivno nema veze s tim. Izbacio sam mlijeko i mlijecne proizvode kao i sve sto se preporucuje kad su alergije u pitanju. All in all ko zna sta je okidac al cim budem imao vremena posveticu se tome da pronadjem odgovor. Hvala na savjetu i pokusacu i sa ovim jer ne moze skoditi a vidim vec kako bude djelovalo.Kaligrafija wrote:Kupi u apoteci hipermangan, uzmes na vrh kuhinjskog noza praha hipermangana i rastvori u lavor sa deset litara vode, okupaj se regularno i onda se polij tim preko glave i po tijelu polako...Nemoj brisat peskirom kozu, nego lagano utapkaj...Ako je neka povrsinska bakterijska infekcija, da si nesto pokupio u prirodi ili prasini, hipermangan ce ko rukom obrisat, jer ubija neke bakterije i parazite... Sretno! Ako je neki dermatitis, neka ti je Bog na pomoci...
Pozdrav