Ćao raja,
obzirom da nisam uspio naći ovakvu ili sličnu temu, pa ću postaviti novu.
U toku sam potrage za novim stanom i jedan mi je baš zapeo za oko. Papiri ( ZK izvadak) su uredni, ali bih rado provjerio da li na ime sadašnjeg vlasnika ima neplaćenih računa, jer se nikad ne zna.
Koji je najbolji način da to učinim?
Unaprijed hvala!
Neplaćeni računi
- kafanski_covjek
#2 Re: Neplaćeni računi
ako i ima neplacenih umanjis cijenu za iznost tih racuna
-
saga
#3 Re: Neplaćeni računi
Ja sam trazila da mi vlasnik dostavi potvrde da je sve placeno (redom iz ViK-a, KJKP-a, Elektroprivrede...).
Nisam sigurna da ti mozes traziti potvrde od nekog drugog.
Nisam sigurna da ti mozes traziti potvrde od nekog drugog.
- Smotani
#4 Re: Neplaćeni računi
Ja sam mislio da idem od firme do firme (Elektropivreda, ViK, Toplane itd) pa da pitam direktno vezano za (moguća) dugovanja tog vlasnika.
Stvar je u tome što ne znam da li bi mi dali te podatke u nečije drugo ime
Stvar je u tome što ne znam da li bi mi dali te podatke u nečije drugo ime
- vješalica
- holowey
#6 Re: Neplaćeni računi
meni recimo u kjkp rad nisu pravili problem kada sam trazio listing neplacenih racuna na ime to i to... telemach isto ne pravi problem...
- Thorgerson
#7 Re: Neplaćeni računi
Nemas ti sta skupljati te dokumente. To treba da uradi vlasnik, njegov je stan.Smotani wrote:Ćao raja,
obzirom da nisam uspio naći ovakvu ili sličnu temu, pa ću postaviti novu.
U toku sam potrage za novim stanom i jedan mi je baš zapeo za oko. Papiri ( ZK izvadak) su uredni, ali bih rado provjerio da li na ime sadašnjeg vlasnika ima neplaćenih računa, jer se nikad ne zna.
Koji je najbolji način da to učinim?
Unaprijed hvala!
Dakle, ako ti se stan svidja, ako ste dogovorili cijenu. Fino otidjite notaru i notar ce vam reci sta vam je ciniti.
A to je da vlasnik mora donijeti svjez ZK, te potvrde o placenim komunalijama, da nema dugova, zadnje racune npr. od struje, da nema poreskih obaveza itd. Dakle, notar nece uraditi kupoprodajni ugovor bez tih dokumenata.
Ako ima dugovanja, ti kada isplatis cijenu, dio ce ici njemu na racun, a dio na isplatu dugova. Znaci ako je stan 100.000 KM, a ima duzan toplanama 7000. Automatski ti kad placao bice unesen racun toplana. Vlasniku ce doci 93.000, toplanama njihovo.
Ako vlasniku to nije ok, njegov problem, ali stan drugacije ne moze prodati.
- Thorgerson
#8 Re: Neplaćeni računi
Ne moze tako. Notari tako ne rade.kafanski_covjek wrote:ako i ima neplacenih umanjis cijenu za iznost tih racuna
Ima dva nacina:
- Da vlasnik izmiri sve dugove prije samog ugovora i donese sve cisto
- Da se iz kupoprodajne sume odvoji dio za dugove (i ovo ide po automatizmu, a ne sta kupac hoce ili nece)
Jeste glupo da dugovi fizicke osobe se vezu za stan, ali je tako.
Mozda postoji notar koji ce uraditi ugovor, i mislim da se to moze dogovoriti, ali pitanje je koji bi kupac to potpisao, da preuzme stan i da se poslije jebe sa necijim dugovanjima. Jer u nasoj drzavi je sve moguce.
Svaki kupac hoce cistu situaciju. Sto je i logicno.
- Smotani
#9 Re: Neplaćeni računi
Hvala na odgovorima, ovo mi dosta olakšava posao